Tjee wat is het toch moeilijk een nieuwe laptop te kiezen. Na veel wikken en wegen op deze 14" van Acer terecht gekomen, een compromis. Belangrijk is de resolutie. Deze is verticaal eigenlijk te laag (1366x765) en lager dan ik gewend was (1280x800). Ook de warmte ontwikkeling voor op schoot wil ik laag hebben, vandaar een exemplaar dat zuinig is. Een lange batterijduur is een fijne bijkomstigheid, maar eigenlijk minder belangrijk. De eerste "ontlading" heeft zeker 6 uur geduurd, ik heb het niet precies bijgehouden.
Ik was gewend aan een 15.4" scherm, dus een iets kleinere, 14" was uitproberen. En ik kan inmiddels zeggen dat 14" ook prima bevalt. Het is voor mij echter wel de ondergrens. 13" wordt te vermoeiend om te lezen.
Uiterlijk
De behuizing oogt als brushed aluminium, maar het is volgens mij plastic. Vette vingers zijn er er niet op te zien (hoera), met uitzondering van de "cicklet" toetsen. Met volledig licht erop was het eerste uur duidelijk te zien met welke toetsen mijn wachtwoord was getypt

. Het toetsenbord heeft van die vlakke toetsen wat ik als een nadeel zag, maar ik ben er aan gewend en het typt erg lekker. Inmiddels zijn de toetsen door een week gebruik egaal vet, en stoort het niet meer

Het toetsenbord maakt aan de linkeronderkant bij de shift.control toets af en toe een klikkend geluid alsof er iets onder plakt. [update: een jaar later komt dit niet meer voor]
Verder zijn de aanraak toetsen voor wireless en energie besparen mooi, maar werken ze niet lekker. Je mist de feedback van een echte schakelaar. Dus is wireless nu uit of aan?
Tijdens het openklappen van het scherm schuurt het midden van het scherm (bij het acer logo) soms iets tegen de batterij. Opnieuw plaatsen en stevig aandrukken van de batterij lijkt dit verholpen te hebben.
Ook vermeldenswaardig is FN-F6. Dit zet het scherm uit!
Mooi is de grote blauwe of oranje indicatie led die de lader/batterij status aangeeft. Helaas is met gesloten klep niet te zien of de laptop uit of in de slaapstand staat. Deze indicatie zit op de aan-uit knop (wit licht bij actief, knipperend oranje in standby). Helaas is er geen indicatie voor caps lock, zodat je altijd en letter moet typen om te ontdekken dat CAPS-LOCK blijkbaar actief is.
Vista
Na installatie (Vista vanaf de schijf) meteen de partitie verkleind wat niet erg wou lukken omdat de verse installatie van Vista (ntfs partitie) niet kleiner dan 176G gemaakt kan worden. Maar ach, voorlopig gaf dat voldoende ruimte om Ubuntu 9.10 erop te zetten. Het werkt allemaal en eigenlijk best wel erg vlot. Wel een hele klus om al die 50 spelletjes er af te halen, zelfs met een crapware verwijder tool
Ik mis een utility om de touchpad te kunnen instellen, die lijkt niet meegeleverd. Ook een wireless utility die profielen kan schakelen naar gelang te plaats waar je bent, zit er niet bij. Dit zijn toch zaken die ik wel handig vond bij m'n gesneuvelde Toshiba.
Gelijk de gratis Windows7 update voor 15E besteld. Voor die prijs wil ik het wel eens uitproberen. Voorkeur gaat echter uit naar Linux.
Ubuntu
Ik was begonnen met kubuntu voor de verandering omdat ik dat op m'n werk ook gewend ben. KDE is prachtig maar uiteindelijk ben ik er vanaf gestapt. Ik had nogal wat problemen om alles werkend te krijgen. Zo werkte de helderheid instelling niet. Ook is het plaatsten van de taakbalk aan de linkerkant (ja om pixels te sparen) niet mooi te krijgen met KDE. De batterij applet was het ook niet helemaal. Uiteindelijk maar weer terug gegaan naar gnome. Dat was een verademing. Alles werkt, ook de helderheid, suspend to disk/ram. Voor de helderheid regeling was het wel nodig om het bios bij te werken.
Ook komt er een prachtige terugkoppeling op het scherm bij het gebruikt van de volume en helderheid toetsen. Dit werkt net even mooier allemaal dan onder Vista. Er blijft slechts 1 minpuntje over en dat is de microfoon. Deze werkt dus gewoon nog niet, maar dat wordt hopelijk nog wel een keertje met een driver update opgelost. Webcam (lijkt me toch een stuk moeilijker) werkt gewoon prima.
En wat is opstarten snel! Het maakt bijna niet meer zoveel uit suspend2disk kost bijna net zoveel tijd als afsluiten en opstarten. Dit geld niet voor Vista overigens, alleen Ubuntu met ext4 is zo snel (30-40 seconden).