ik had een core 2 duo e8400 @ 4.00ghz maar vond het te langzaam worden en ik liep tegen een front side bus limiet op (van mijn asus p5e deluxe, de e8400 had zeker nog hoger gekund) en en ging dus opzoek naar een vervanger.
mijn eisen waren :
1 dat het een goed overclocker moet zijn.
2 het moest een echte upgrade zijn en niet een kleine verbetering.
3 prijs en kwaliteit verhouding moet goed zitten.
4 binnen mijn budget van 200,- euro passen.
het mooiste was natuurlijk geweest als ik gelijk voor core i7 was gegaan maar dat valt buiten mijn budget aangezien ik dan ook mijn moederbord en geheugen zou moeten upgraden.als eerste viel mijn oog op de core 2 duo e8600 vooral vanwege zijn overclock potentieel,toen ik die eenmaal gevonden had bood de tweaker die er een had mij de q9650 aan.ik heb geen seconde getwijfeld en gelijk de q9650 van deze tweaker over genomen de hoofd redenen zijn:
l2 cache van 12mb
tdp 95w
gunstige mp van 9
standaard EO stepping
45 nm
een quad core is een aanzienlijk verbetering ivt de e8400
het product:
naar een paar dagen kreeg ik de q9650 in een envelop opgestuurd, het gaat hier om een tray verzie en op de seal staat dat het een hp spare product is, er zat dus geen bon of doos o.i.d. bij.dat maakt mij trouwens ook niet uit al zou een bon niet verkeerd geweest zijn voor het geval dat.
de installatie:
installatie was simpel kast los , koeler los oude cpu er uit ,koeler ontdoen van de koelpasta resten en daarna artic silver aanbrengen op de koeler en de nieuwe cpu en het geheel weer vast zetten.
kortom vrij gemakkelijk allemaal.ik hoefde de bios niet te flashen aangezien ik dat al had gedaan voor mijn e8400 en dit nog steeds de nieuwst bios was.
eerste keer booten:
dan het altijd spannende ,voor de eerste keer booten!!ook dit verliep zeer soepel en gemakkelijk, de bios geeft aan dat er een nieuwe cpu is gedetecteerd en vraagt of ik de setup defaults wil laden of de bios setup wil uitvoeren, ik koos voor het laatste.nadat ik de bios waardes handmatig op zijn defaults had gezet was het dan zover de eerste keer booten naar windows (7 64bit).ook hier geen problemen, gelijk nadat hij in windows was ff coretemp laten draaien om de temperatuur in de gaten te houden ook hier geen problemen.
en dan het leukste gedeelte; de overclock:
ik koos ervoor om alles default te laten behalve de v-core die heb ik handmatig op de standaard maximale waarde gezet van 1.3625V die in de intel spec finder word aangegeven , de cpu spread spectrum heb ik uit gezet en fsb verhoogd van 333mhz naar ik geloof 360 of zo gewoon ff voor de test.hier deden zich geen problemen voor dus ik dacht wie niet waagt wie niet wint gewoon de fsb op 445 zetten en kijken wat hij doet...

[img=620]gXv21oPK[/img] .tot mijn grote verbazing boot hij zonder problemen..voor de stabiliteit test heb ik prime95 gebruikt, de eerste keer een kwartier laten lopen en de temperatuur goed in de gaten gehouden maar geen extreme waarden ontdekt.
update:
ben met de vcore bezig kijken hoe laag als ik hem kan krijgen op 4ghz.hij stond op 1.3625 ben direct gezakt naar 1.32500 en daar kreeg ik naar 10 minuten prime95 een bsod. op 1.33125 een kwartiertje prime95 gedraaid liep goed daarna nog een intel burn test er achter aan gevolg crash. de vcore met een stap verhoogd naar 1.33750 en succesvol doorlopen ne wil ik vannacht nog ff 8 uurtjes prime95 laten draaien om er zeker van te zijn dat het een stabiele 24/7 oc is de update hierover volgt nog.
ik heb nu een stabiele 24/7 oc op 4049.90mhz met de volgende bios waarden:
vcore 1.37500
cpu pll voltage 1.70
fsb termenation voltage 1.40
nb voltage 1.33
nb 1.5 voltage 1.55
temperaturen:
[img=620]wp2BY8T4[/img]
omdat ik geen stock koeler heb of ooit zal gebruiken

kan ik daar geen waarden van vermelden.ik heb ook van de standaard clock met mijn zalman 9700led geen waarden genoteerd maar die waren ongeveer het zelfde als de oc waarden en die zijn .
idle laagst gemeten core : 34C
idle hoogst gemeten core: 43C
load laagst gemeten core: 67C
load hoogst gemeten core: 71C
dit allemaal met de zalman 9700 led op een laagst ingestelde toerental dmv de fanmate.
update:
Ik heb sinds het schrijven van deze review een nieuwe koeler gehaald de megahalems
http://tweakers.net/produ...egahalems-cpu-cooler.html icm Noctua NF-P14 FLX, 140mm en heb sinds die installatie keurige temperauren van max 65 graden
benchmarks:
ik heb de cpu nu ongeveer 48 uur in mijn pc zitten en ben nog niet aan benchmarks toegekomen, ik vind het altijd beter om eerst prime95 ff een x aantal uren te draaien om de algehele stabiliteit te checken en de maximale temperaturen te ontdekken.hier een screenshot van realtemp na 5 uur prime95.
de benshmarks volgen nog en als iemand nog suggesties heeft welke ik zou moeten draaien hoor ik het graag. ook als er neer jou mening belangrijke dingen ontbreken zou ik graag opbouwende kritiek ontvangen.en hoe ik screenshots goed duidelijk kan uploaden.
bvd
update:
heb net even 3d mark vantage gedraaid en hier is mijn score.[img=620]JPivUvqb[/img]
ik heb inmiddels weer een nieuwe score(p23993)
update:
heb net even superpi gedraaid en dit zijn de uitslagen, ben nu nog op zoek naar vergelijkings materiaal.
[img=620]jcKncdKc[/img]
if you digg this ,rate it