Ik heb de D-Link DNS-323 nu toch al geruime tijd in gebruik en vond dat het tijd was er eens een review over te schrijven. Voor de aankoop van de DNS-323 was het altijd een beetje sukkelen om bestanden te delen. De combinatie van vista en xp zorgde voor wat problemen en daarom kwam deze NAS er dus. Ook wordt ermee gedownload via de webbased bittorrent client waarover later meer. Algemeen heeft de DNS-323 de volgende functies:
- UPnP media-server
- iTunes-server
- DHCP-server
- FTP-server
- Print-server (USB)
- Torrent-client
Uitgebreidere specs vind je op:
Specs
Bouwkwaliteit
Hierover kan ik zeer positief zijn. De mantel van de behuizing is gemaakt uit matzwart metaal en voelt zeer stevig aan. In beide zijkanten is het logo van D-link in het metaal geperst. De voorkant zowel als de achterkant zijn gemaakt van platiek. Vooraan vinden we één vierkante knop terug om de NAS aan- en uit te zetten. De knop voelt iets minder degelijk aan dan de rest van de behuizing, maar aangezien je een NAS normaal niet om het uur aan en uit zet kan dit niet echt kwaad. Achteraan vinden we drie aansluitingen terug: stroom, UTP en Usb. Ook is er een kleine ventilator aanwezig die voor koeling zou moeten zorgen.
Installatie en inbouw
De frontcover is te verwijderen om de harde schijven te plaatsen. Dit is zeer éénvoudig te doen, geen gepruts met kabels, gewoon de harde schijf in de bay duwen tot je voelt dat hij ‘vastklikt’. Om de schijven te verwijderen zijn er achteraan twee hendels (één per bay). Hiermee duw je de schijven terug naar buiten. Ik gebruik momenteel 2 Samsung HD753LJ schijven van 750GB.
Bij het eerste gebruik moet er ingesteld worden welke RAIDconfiguratie je wil gebruiken. Hierbij heb je de keuze uit RAID 0, RAID 1, JBOD of Standaard. Ik koos ervoor om 250GB in RAID 1 te plaatsen (volume 1 = 250GB). De overige 500GB per schijf wordt dan automatisch ingesteld als JBOD (volume 2 = 1000GB). Op die manier is er wat extra veiligheid voor echt belangrijke bestanden en ook nog genoeg opslag voor minder belangrijke bestanden. Nadat je NAS klaar is met het formatteren is alles klaar voor gebruik.
Gebruik en prestaties
Ik heb de DNS-323 een static ip-adres gegeven in het netwerk en dan de twee volumes gemount in de windows verkenner. Op deze manier lijkt het alsof de schijven gewoon in je pc zitten, wat natuurlijk ook ongeveer het idee is achter NAS (Network Attached Storage

) De DNS-323 beschikt over een Gigabit netwerk poort en is aangesloten met Cat5e kabels op een 8 poort gigabit switchtje van 3Com. Op deze manier zou de enige beperkende factor dus de NAS zelf moeten zijn en niet het netwerk (theoretisch 125MB/s doorvoer).
De lees/schrijfprestaties zijn in mijn ogen voldoende voor normaal gebruik. Zeker als je zoals in mijn geval gebruik maakt van jumbo frames. Er is ondersteuning voor MTU 3000-9000 bytes, in mijn geval wordt 9000 bytes gebruikt. Of je gebruik kan maken van jumbo frames hangt af van de netwerkkaart in je computer, niet elke netwerkkaart ondersteunt dit namelijk.
Omdat we hier op tweakers zijn natuurlijk ook wat cijfertjes:
| Lezen |
| Intern kopiëren |
| Vol 1 -> Vol 2 |   7 MB/s |
| Vol 2 -> Vol 1 |   7 MB/s |
gegenereerd door TERW_DAN's benchbakker
De metingen zijn gebeurd aan de hand van de snelheid die aangegeven werd in windows 7. Waarschijnlijk is dit niet 100% correct maar het geeft in ieder geval goed een idee van de snelheid. Bij het intern kopiëren is op te merken dat het eigenlijk niet echt intern is. De data gaat namelijk zo: NAS -> PC -> NAS. De echte interne snelheid te bereiken met fun_plug (zie modbaarheid) zou liggen op 17MB/s.
Bittorrent client
In tegenstelling tot de de Conceptronic CH3SNAS, het broertje van de DNS-323, heeft D-Link sinds firmware 1.05 een ingebouwde Bittorrent client. Het allemaal vrij basic maar het werkt wel.

Ik heb wel te maken met een bug waardoor de client soms niet meer reageert. Je kan dan niet meer inloggen op de client om nieuwe torrents aan te zetten of andere instellingen wijzigen. Hij downloadt overigens wel verder en de volumes blijven ook werken in windows verkenner. Het enige middel dat dan soelaas biedt is een system reboot.
Uiterlijk
Dit is natuurlijk een kwestie van smaak. Bij mij staat de NAS in een kast samen met de router, switch etc..volledig verborgen dus. Maar ik vind de NAS vrij stijlvol en niet te opzichtig. Je kan hem dus ook perfect in het zicht zetten zonder dat je je hoeft te schamen.
Vooraan heb je de aan/uit led. Daarnaast heb je ook één led per harddisk die de activiteit aangeeft en één led voor netwerkactiviteit. Wat misschien wel een minpunt is, is dat de leds vrij veel licht geven. Als je bijvoorbeeld de DNS-323 wil gebruiken als UPnP media-server bij je tv, kan het ledlicht wel storend zijn als deze tijdens het afspelen van een film constant zit te knipperen.
Modbaarheid (software)
Omdat de NAS eigenlijk gewoon Linux draait is het mogelijk om je DNS-323 te ‘hacken’. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd omdat de functionaliteit die standaard aanwezig is voor mij volstaat. Er is hier een zéér uitgebreid topic over op GOT. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om je DNS-323 om te bouwen tot een lightweight Linux apparaat.
Topic GOT
Modbaarheid (hardware)
In principe kan je niet veel veranderen aan de DNS-323. Zelf heb ik wel achteraan de ‘fingerguard’ van de kleine fan weggesneden. De ventilator is dan nog iets stiller. Hierdoor zijn het in mijn geval de harddisks die het meeste lawaai produceren. Je zou eventueel de behuizing kunnen spuiten in een ander kleur of als je echt die-hard bent kun je eventueel nog de front leds vervangen door een ander kleurtje.
Koeling
De NAS staat zoals eerder vermeld in een kast. Dit is natuurlijk niet bepaald bevorderlijk voor de temperaturen (of juist wel het is maar hoe je het bekijkt

). Volgens de temperatuursensor die je kan uitlezen via het webbased menu is de systeemtemperatuur 42 graden Celcius. Dit vlak na het De schijven kunnen ook in sleepmodus gaan, je kan zelf instellen na hoeveel minuten inactiviteit dit moet gebeuren.
Ik moet wel opmerken dat sinds firmware 1.07 de fan minder snel aanslaat. Waarschijnlijk pas bij temperaturen van 45 graden of meer want de fan draait tegenwoordig niet meer veel. Ook is sinds deze versie een bug gefixt waardoor de fan nu wel uit gaat wanneer de schijven in sleepmodus gaan. Vroeger bleef de fan gewoon altijd draaien. Misschien was het beter geweest van D-Link een grotere fan te plaatsen, want de temperaturen vind ik persoonlijk toch een beetje aan de hoge kant.
Voeding en verbruik
Er wordt gebruik gemaakt van een externe voeding, net zoals bij een laptop. Deze voeding wordt nauwelijks warm. Over het verbruik kan ik geen uitspraken doen, ik heb namelijk geen meter die dit kan meten.
Prijs
Ik heb er dacht ik zo’n 250 euro voor betaald. Tegenwoordig kan je hem al kopen voor een slordige 140 euro. De originele prijs lag vrij hoog maar toen was het aanbod in NAS behuizingen ook nog niet zo uitgebreid. Tegenwoordig is het één van de goedkoopste 2-bay behuizingen. Het is natuurlijk geen Synology DS209+ maar voor zijn prijs biedt de DNS-323 in mijn ogen waar voor zijn geld.
Upgrade schijven (update)
Ondertussen heb ik de 750GB schijven vervangen door 1.5TB schijven van de Samsung Ecogreen F2 reeks. Ik was alweer vergeten hoe snel en makkelijk die schijven te plaatsen zijn. De hele transplantatie heeft misschien een minuutje geduurd.
Nadat de NAS terug op zijn plek stond heb ik gewoon alles weer aangesloten en op de 'on' knop geduwd. Ik had voor de zekerheid alle instellingen gebackup via de webinterface, een handige tool overigens, maar alle instellingen bleven netjes bewaard en ik moest niets resetten. Enkel aangeven in welke raid-configuratie alles moest komen. De schijven werden onmiddellijk goed herkend, er staat wel de nieuwste firmware op dus als je hem net gekocht hebt en plant nieuwere schijven te gebruiken zou ik aanraden om onmiddellijk te flashen naar 1.07.
Het formatteren heeft misschien een groot uur geduurd, schat ik, want ik heb het niet getimed. Volume 1 is een klein beetje groter gekozen dan voorheen, de opslagwinst was er vooral voor volume 2. Er staat nu netjes een 2,17TB disk in windows verkenner.
Ik heb ook nog wat tests opnieuw gedaan.
| Lezen (2 HD154UI schijven) |
| Volume 1 - 2GB |   26 MB |
| Volume 2 -2 GB |   28 MB |
| Schrijven (2 HD154UI schijven) |
| Volume 1 - 2GB |   18 MB |
| Volume 2 -2 GB |   19 MB |
gegenereerd door TERW_DAN's benchbakker
Hoe het precies komt dat de snelheid verbeterd is kan ik niet verklaren. Blijkbaar kan de firmware beter met de schijven overweg oid. Mij hoor je in ieder geval niet klagen, meer opslag en een verbetering qua prestaties.
Changelog
25 November 2009: Update plaatsing nieuwe schijven