De kast wordt gebruikt met het volgende systeem:
- Intel Core 2 Duo E8400 @ 3,6GHz
- MSI P45 Neo2-FR
- 4GB OCZ PC8500
- Asus GTX 275
- 2 HD (Samsung 320gb & Samsung 750gb)
- Cooler Master Real Power M620)
Inleiding
Na een lange tijd naar mijn eerste eigen computer te hebben gezocht (±0,5 jaar), moest ik toch eindelijk eens een keer gaan beslissen wat voor kast ik zou nemen. Ik zat namelijk te twijfelen tussen de Cooler Master CM 690 + ATX mobo en de Silverstone TJ04 + mATX mobo(
Klik) In eerste instantie keek ik het meest naar de TJ04, omdat ik deze kast een erg strakke kast vond. Daarentegen stond wel dat de CM690 meer ruimte had, beter koelmogelijkheden had en natuurlijk heeft hij ook wel zijn charme. Wat de knoop liet doorhakken was dat de TJ04 + mATX mobo slecht verkrijgbaar waren, dus koos ik voor de CM690 + ATX mobo.
Eerste indruk + unboxing
Mijn eerste indruk van de kast zal ik proberen te beschrijven, dit zal wel moeilijk worden om het in woorden uit te drukken, maar hier komt ie toch: "oooooooooooooohhhhhhh, aaaaaaaaaaaaaaahhhhh, hèèèèèèèèè, hij is wel erg groot, maaaaaaaaaareeeeeeeeeeeee toch wel erg mooi"
Hij zat in een mooie grote doos verpakt, helemaal in piepschuim (geen kans op beschadigingen) Alles zit in de doos inbegrepen en in de kast. Ja, in de kast, als je de linker zijpaneel eraf haalt zie je dat er bij je 5,25" bays een groot aantal schroeven in je kast zitten geschroefd voor het geval dat. Dit vind ik zeker een groot pluspunt van de kast. Maar hiervan later meer.
Bouwkwaliteit & Afwerking
De bouwkwaliteit en de afwerking van deze kast vind ik zeker goed. Alles sluit mooi op elkaar aan (zoals de front en top panel), geen scherpe randen en de aan/uit knop en reset knop zijn goed stevig. De kwaliteit/dikte van het staal had wel iets beter kunnen zijn, de zijpanelen kan je als het ware naar binnen en naar buiten deuken. Het staal had net een tikkeltje dikker kunnen zijn, dit zou een steviger gevoel geven. Het front en top panel bestaan gedeeltelijk uit plastic, dit zouden mensen kunnen afschrikken, maar de front en top panel zijn stevig genoeg en er zijn geen kwetsbare gedeeltes die makkelijk kunnen afbreken. De kast staat gelukkig op mooie en dikke rubberen voetjes (±1,5 cm) die de trillingen voor een groot gedeelte dempen en het zorgt ervoor dat de voeding en de fan onderin makkelijker lucht kunnen aanzuigen.
EDIT 15-11-2009 22:40
Ik was vegeten te melden dat de top en front panel er moeilijk af te halen zijn. Je moet behoorlijk wat kracht zetten om deze los te "rukken". Elke keer ben ik bang dat ik iets afbreek. Maar het is helaas nodig om je stoffilters schoon te maken, er is namelijk geen andere manier.
Inbouw mogelijkheden
In de kast heb je echt een zee van ruimt, je kan er standaard 5x 5,25" bays in kwijt (waarvan je er 1 kan omzetten naar een 3,5" bay, dit wordt gedaan met een bijgeleverde module achtig iets), er zijn intern 5x 3,5" bays aanwezig. Deze interne bays zijn voorzien van handige anti-tril houders voor je HDD's. Je klikt je HDD in zo'n houder en schuift de houder en HDD in zijn geheel in 1 van de bays. Deze houder zorgt ervoor dat je geen schroevendraaier nodig hebt en dat de trillingen worden gedempt. Voor de rest kan je nog veel meer onderdelen zonder schroevendraaier inbouwen, zoals je uitbreidingskaarten, die met een klik systeem worden vastgezet. Zo'n klik systeem wordt ook bij je 5,25" bays gebruikt, je hoeft bijvoorbeeld alleen je cd-speler in je kast te schuiven, waarna je hem alleen moet vastklikken. De zijpanelen worden met handige thumb-screws vast gezet, wederom is er dus geen schroevendraaier nodig.

Als men dan toch een schroef nodig heeft, dan is hij waarschijnlijk al aanwezig in je kast. In de kast worden standaard een stuk of 20 schroeven meegeleverd van verschillende groottes en diktes.

Minpuntje is dat je het MB-tray niet kan verwijderen en dat er geen gat in je MB-tray zit om een backplate te bevestigen. Dit kan wel zelf gaan doen, maar het is toch jammer. Wat wel weerhandig is, is dat je je voeding onderstoven in je kast kan zetten, zodat hij lucht van onder aanzuigt en dus altijd "frisse" lucht heeft. De kabels van de voeding kan je daarna gelijk omleiden langs de achterkant van je MB-tray, zodat je kabels de airflow niet verstoren.
Koelingmogelijkheden
Deze kast is echt een koel walhalla, standaard worden er 3 dans meegeleverd (waarvan 1 met blauwe LED's). Deze 3 fans zitten standaard 1 voorin (blauwe LED's), 1 achterin en 1 in zijpanel, deze laatste die in het zijpanel zit heb ik gelijk weg gehaald, want deze gaat resoneren.
Voor de rest is er in de kast ruimte aan 7 fans (allemaal 8cm/9cm/12cm), waarvan er 4 ook 14cm kunnen zijn.
Bovenin is er plek voor 2 fans waar je ook een radiator kan inbouwen, voor als je je pc wilt koelen m.b.v. water. De kast heeft ook 2 gaten, waardoor je je slangen doorheen kan doen als je een externe radiator hebt.
Vormgeving
Natuurlijk vind ik deze kast mooi, anders had ik hem niet gekozen. Maar de kast vind ik een strakke kast met niet al te veel opsmuk. Hij valt niet heel erg op, maar hij is ook wel weer aanwezig. Voor de mensen die niet een strakke of een gamers kast willen is dit de beste oplossing.
Maar smaak blijft voor iedereen verschillend.
Installatiegemak
Dit was mijn eerste systeem dat ik zelf in elkaar heb gezet en dit ging best gemakkelijk. Je hoeft alleen je moederboard en je voeding erin te schroeven (voeding heeft een rubberen ring om te dempen), voor de rest kon je alles erin en eruit klikken. Alles is zo gedaan!
Modbaarheid
Hier weet ik nog niks over, maar het zal vast wel lukken bij deze kast.
Prijs
Voor ±60 euro die je er voor betaald krijg je een hoop kast terug. Alles is mooi afgewerkt, hij is compleet en hij koelt al je hardware ook nog eens goed.
Ik ben toch ontzettend tevreden met deze kast, eerst wist ik het niet zeker omdat ik de TJ04 ook wel erg mooi vond. Maar in "real life" is de CM690 toch een stuk mooier (vind ik). De kast heeft daarentegen ook nog een ze van ruimte binnen, koelt alles goed, kliksystemen en ga zo maar door!
TOPKAST