Reden van de aanschaf
Om 'wat' film en fotomateriaal op te slaan zocht ik een grotere schijf. Nu heb ik 3 schijven van 500G waarvan er 2 naast mijn kast liggen zodat die niet dicht kan. Gevolg, veel stof in mijn PC en erg oppassen dat ik niet tegen de schijven schop die op de grond onder mijn bureau liggen.
Door deze te vervangen door 1 schijf blijft m'n PC netter en loop ik minder risico om wat stuk te schoppen.
Voor deze opslag wilde ik niet te veel betalen en gezien de prijs/opslag kwam deze er als beste uit met zo'n 5,5 cent/GB. Ik heb de schijf gekocht voor 83 euro bij Redcoon.
Prestaties
Om een indruk te krijgen van de prestaties heb ik wat HDTune screenshots bijgevoegd.
- Gemiddeld lezen 86MB/s
- Gemiddeld schrijven 84MB/s
- Gemiddelde access tijd 14,5 ms
Er zijn vlottere schijven, maar voor mij al een stuk sneller dan mijn huidige systeemschijf, een 80GB Maxtor IDE (6Y080P0) van zo'n 4 jaar oud. Gemiddelde accestijd van 15,4ms en een gemiddelde read van 46MB/s (max 57MB/s).
Met andere woorden de slechtste waarden van deze Samsung zijn net iets slechter dan de beste waarden van de Maxtor. Voor mijn gevoel retesnel dus
Temperatuur
De schijf blijf goed koel. Gedurende de HDTune testen had ik hem op de grond liggen (laminaat) en werd de schijf niet warmer dan zo'n 21 graden. De omgevings temperatuur was 19 graden.
Nu de schijf ingebouwd is wordt hij een beetje gekoeld door een 12CM fan die pal op mijn systeemschijf blaast. De Samsung wordt die niet warmer dan 21 graden na wat intensieve kopieer acties. De omgevings temperatuur is zo'n 18 graden en de systeem temperatuur 26 graden. Daar zit nogal wat verschil tussen vindt ik zelf. Om de temperaturen uit te lezen gebruik ik een door ABIT bij mijn mobo geleverd tool en door HDTune.
Geluid
De schijf hoor je zachtjes tikken bij activiteit. Een beetje dof geluid. Ik vind het niet storend. Om het te horen moet ik er echt op letten, anders valt het niet op.
Het draaien van de schijf hoor ik helemaal niet nu die ingebouwd is. Toen ik hem nog los had liggen en er met mijn oor tegen aan lag kon ik een heel zachte hoge toon horen van de draaiende schijf. Op een halve meter afstand was dat al niet meer te horen.
Betrouwbaarheid
Over de betrouwbaarheid kan ik nog niet zoveel zeggen. Ik heb de schijf nu pas 5 dagen in gebruik.
Voor mijn doel: veel redelijk statische data opslaan voor 'weinig' geld, is deze schijf perfect. De prestaties zijn vergeleken mijn mijn huidige schijf geweldig. Temperatuur en geluids productie zijn ook prima in orde.
Update 17-7-2010
Ik ben nog steeds zeer tevreden met deze HD. Hij draait nog perfect. De betrouwbaarheid heb ik nu na een half jaar gebruik op goed gezet. Kan nog zeer goed worden, maar dat zal toch zeker nog een paar jaar duren.