Skullcandy Smokin Buds 2 Wireless (Zwart) Review

JesseMacaw
16 december 2016, laatste update op 8 april 2017, 658 views

Skullcandy Smokin Buds 2 Wireless (Zwart)

Een goed stel Bluetooth oordopjes met een verrassend goed bereik, goede geluidskwaliteit en een handig ontwerp. De verbinding is stabiel en de oordopjes zitten prettig, maar een extra paar rubberen dopjes was op zijn plaats geweest.

Pluspunten

• Goed geluid met relatief veel bass
  • Afstandsbediening met volumeregeling
  • Goed Bluetooth bereik, zeker >10m met een muur ertussen
  • Zit prettig en is zeer licht
  • Goede accuduur (~4 uur bruikbaar)
  • Afneembare flex-collar
  • Is niet zwaar aan je oren en geen trekkende kabeltjes

Minpunten

• Vervelende batterij-bijna-leeg notificatie
  • Wisselen van nummers gaat relatief langzaam
  • Vol van Skullcandy branding
  • Kabeltjes hadden nét wat langer gemogen, een centimeter of twee
  • Knopjes van de afstandsbediening geven weinig feedback

Skullcandy Smokin' Buds 2 Review

Inleiding
De meesten van ons zullen het wel kennen: je favoriete paar oordopjes dat er opeens mee ophoudt. In mijn geval waren dat de Philips SHE8005/00, basisoordopjes eigenlijk. Afgezien van de analoge volumebediening eigenlijk niets bijzonders, ook niet wat geluidskwaliteit betreft. Toch had ik geluk bij een ongeluk, want op dezelfde dag als het rechteroordopje geen geluid meer gaf kreeg ik een mailtje van CameraNU dat ik een waardebon van €100 had gewonnen met mijn review! Wat camera betreft ben ik ondertussen wel compleet, dus besloot ik om nieuwe oordopjes te bestellen. Hoewel de keuze een beetje beperkt was, spraken de Skullcandy Smokin' Buds 2 me wel aan, zeker na een vergelijkend warenonderzoek naar Bluetooth-oordopjes. De enige eis die ik stelde was eigenlijk dat het in-ear oordopjes waren, in verband met mijn bril, maar nadat ik had ontdekt dat Bluetooth-oordopjes voor alleszins redelijke prijzen te krijgen waren, leek het wel ineens wel erg handig ;) .
Verpakking
Bestellen ging nog sneller dan kiezen en de volgende dag lagen mijn gloednieuwe oordopjes al op de deurmat, verpakt in een bubbelenvelop. Pluspunt dus: de verpakking is niet zo heel erg groot, en dat kan de verzendkosten weer drukken. Daarnaast is het goed voor het milieu, dus dat is helemaal mooi. Na het openmaken van de envelop werd ik begroet door een niet-al-te schreeuwerige verpakking.
Deze foto heb ik pas een tijd later gemaakt, omdat ik me nooit kan inhouden bij het uitpakken om eerst mijn camera erbij te pakken ;) . De verpakking is eigenlijk niets bijzonders. Binnenin vinden we de headset met de flex collar, waarover later meer, twee paar rubberen dopjes, die later ook nog aan bod komen, een handleiding, een garantie-instructie-papieren-ding en een véél te kort USB-kabeltje van 20cm, dat ik niet eens op de foto heb gezet omdat het een nutteloos ding is. Voor de liefhebbers: het is wel een platte kabel en hij voelt wel vrij stevig aan.
Uiterlijk en functionaliteit
De headset zelf bestaat uit twee verschillende delen, namelijk een plastic ding met de elektronica erin en de oordopjes eraan vast en de flex collar, een soort band van een rubberachtig materiaal waar het kastje en een groot deel van de kabels in kunnen. Deze flex collar geeft model aan de headset en zorgt ervoor dat hij gemakkelijker blijft liggen in je nek. Het geheel zit stevig in de flex collar, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat het loskomt of dat je de headset verliest terwijl je niet aan het luisteren bent. Hieronder een foto van de headset in de flex collar.
Zoals te zien is, is de tekst "Skullcandy" in de achterkant van de headset verwerkt. Skullcandy kan het niet laten om de headset van uitbundige branding te voorzien, iets wat ik persoonlijk erg jammer vind, want hun naam is nog een keer te vinden op de in de kabel ingebouwde afstandsbediening met drie knoppen, en hun logo staat zowel op de oordopjes zelf als op de rubberen dopjes. Dat eerste snap ik nog wel, maar het logo op de rubberen dopjes slaat echt nergens op |:( . Gelukkig voel je dit niet als je de oordopjes gebruikt met de meegeleverde rubberen dopjes.
Het plastic dingetje onder de afstandsbediening kun je gebruiken om de twee kabels bij elkaar te houden, en door de platte kabels werkt dat verrassend goed. Achter het witte vlakje dat je ziet op het kastje zit een twee-kleurige LED, namelijk met de kleuren rood en blauw, die de status van de headset aangeeft.
Bediening en gebruiksgemak
Het bedienen van de headset is heel gemakkelijk en gaat via de middelste knop op de afstandsbediening, die ook nog weer met het Skullcandy-logo is uitgerust. Om te paren met een apparaat moet je de middelste knop ongeveer acht seconden ingedrukt houden. De headset wordt dan zichtbaar voor andere Bluetooth apparaten en verbinden is zo gebeurd. Om de headset aan te zetten moet je de knop vier seconden inhouden en dan weer vier seconden om hem uit te zetten. De middelste knop doet ook nog dienst als pauze en voor het beantwoorden van telefoontjes, dus het is een echte multi-functie knop.
Om het volume te verhogen of te verlagen is een simpele druk op de plus- dan wel de minknop voldoende. Het wisselen van nummers gaat echter wat langzaam, daarvoor moet je namelijk vier seconden de plusknop (volgende) of de minknop (vorige) inhouden. Gecombineerd met het feit dat de knoppen weinig feedback geven maakt dat dit het wisselen van nummers een wat tijdrovende en irriterende bezigheid maakt op z'n tijd. Zeker als je handschoenen aan hebt is het niet altijd makkelijk om het juiste knopje voor de juiste tijd in te drukken. Op de fiets zou het ook nog gevaarlijke situaties op kunnen leveren binnen de bebouwde kom.
Bij de headset worden twee paar rubberen dopjes meegeleverd, een groot en een klein paar, die beiden aan de rechterkant van de bovenstaande foto te zien zijn. Hoewel de dopjes aangeduid zijn met groot en klein, is het grote paar eigenlijk middelmatig. Voor de gelegenheid heb ik er mijn andere rubberen dopjes erbij gepakt: in het midden nog drie paar van mijn SHE8005/00 en links nog twee paar van een paar oortjes dat ik bij mijn Sony Xperia XR kreeg. De grote variant van deze laatste is mijn favoriet vanwege het dikke rubber, wat zeer goed afsluit van omgevingsgeluiden. De bij de Smokin' Buds 2 meegeleverde dopjes doen dat zeker niet, maar dat kan ook aan de grootte van mijn oren liggen ;) . Het midden van beide paren dopjes is van stevig rubber met een ovalen vorm in het midden zodat de dopjes goed op de oordopjes passen, hoewel de ronde vorm van mijn andere dopjes ook gewoon prima past, maar de buitenkant die de oordopjes moeten 'vastklemmen' in je oren is heel erg dun, zonder stevigheid.
Als laatste is er nog het opladen van het geheel: dat gaat vrij snel. Ik heb het nog niet uitgehouden om ze helemaal leeg te krijgen, omdat er na ongeveer vier uur speeltijd (ze zouden vijf uur moeten halen) er elke minuut twee vervelende piepjes je muziek onderbreken om aan te geven dat de headset bijna leeg is. Dit is zeer irritant, tot in het stressvolle aan toe, omdat je terwijl je lekker zit te luisteren eigenlijk aan het wachten bent totdat je die irritante piepjes weer te horen krijgt. Het is niet mogelijk om dit uit te zetten, helaas, want ik zou er graag zelf gewoon achter komen wanneer de headset leeg is, want ik kan prima de tijd die ik ze gebruikt heb bijhouden. Binnen een uur of twee zitten ze echter weer vol met mijn 5W USB-oplader, maar volgens het opschrift zou de headset daarvan maar 500mA moeten benutten.
Het bereik van de headset is goed, ik kan rustig mijn telefoon op mijn slaapkamer laten liggen terwijl ik naar beneden loop om chocola te pakken ;) . Ik heb ook nog niet meegemaakt dat de verbinding plotseling verbroken werd of dat de headset niet wilde verbinden, maar een paar kleine haperingen heb ik wel opgemerkt.
Geluidskwaliteit
Heel veel vergelijkingsmateriaal wat geluid betreft heb ik niet, omdat ik niet zo'n groot muziekliefhebber ben dat ik goede geluidsinstallaties en dure headsets gebruik. Mijn vergelijkingsmateriaal was:In vergelijking met de SHE8005/00 is de geluidskwaliteit zeer goed. Er zit meer bass in, die ook wel wat miste bij de SHE8005/00, maar als ik het vergelijk met mijn desktop speakerset valt me op dat het allereerst iets te veel bass is, en als tweede dat de bass eigenlijk niet diep genoeg is. De bass van de SHE8005/00 was minder aanwezig, maar wel dieper, en dit is iets wat ik wel een beetje mis bij de Smokin' Buds 2. Ik vind dat de hoge tonen goed naar voren komen en dat de balans door de niet-zo-diepe bass als nog goed is. Ik heb de geluidskwaliteit vergeleken door op alle apparaten dezelfde nummers af te spelen (en in mijn herinneringen te graven voor de SHE8005/00 en dat aan te vullen met het ene oordopje dat nog wel werkte).
De Skullcandy Smokin' Buds 2 zijn een prima aankoop voor iemand die op zoek is naar Bluetooth oordopjes maar niet zo heel erg veel waarde hecht aan de kwaliteit van het geluid. Het bereik is goed en de verbinding stabiel, en de headset is gebruiksvriendelijk. Al met al een goede aankoop.

Heb jij ook een Skullcandy Smokin Buds 2 Wireless (Zwart)?