Nokia 6303 classic Zwart Review

3 december 2009, laatste update op 3 december 2009, 3.337 views Rapporteer

Omdat ik mijn Sony Ericsson W302 beu was (hij werkt zeer slecht met T-Mobile en ik heb Ben, dus zit op het T-Mobile netwerk, waardoor ik telkens na een uurtje of 2 niet meer bereikbaar was ) vond ik het tijd om een nieuwe telefoon aan te schaffen met een beperkt budget (

Pluspunten

• uitgebreide featureset
  • helder 320x240 scherm
  • 3,2 MP camera, mét flitser
  • lange accuduur
  • strak ontwerp

Minpunten

• geen 3G
  • te korte USB-kabel

Omdat ik mijn Sony Ericsson W302 beu was (hij werkt zeer slecht met T-Mobile :( en ik heb Ben, dus zit op het T-Mobile netwerk, waardoor ik telkens na een uurtje of 2 niet meer bereikbaar was |:( ) vond ik het tijd om een nieuwe telefoon aan te schaffen met een beperkt budget (<€130). Uiteindelijk heb ik voor de Nokia 6303 Classic gekozen omdat het ik het een mooie telefoon met veel functionaliteiten vond voor een aantrekkelijke prijs.

Inhoud van de doos
- Nokia 6303 Classic
- BL5-CT (1050 mAh) accu
- Nokia AC-8E oplader
- Nokia headset
- Nokia USB-kabel (USB naar mircoUSB)
- Nokia 1GB microSD kaart

Kanttekening is hier de (te) korte USB-kabel. Deze meet van kop tot staart 20 cm, en is dus niet behoorlijk kort. Veel liever had ik een kabel gekregen van ongeveer een meter, zodat ik mijn telefoon aan mijn pc kan hangen zonder dat ik hem er op de grond naast hoef te leggen.
De geluidskwaliteit van de headset is (zoals wel vaker) niet super, maar werkt verder prima. Waar de microfoon zit, is ook een clipje zodat je hem in je kraag kan hangen, en er zit één grote knop om op te nemen en op te hangen (en, als je dat heb ingesteld, met je stem de telefoon te besturen).

Featureset
De telefoon heeft een vrij uitgebreide featureset. Zo heb je met de 6303 Classic onder andere tot je beschikking:
- 2,2" 320x240 scherm
- microSD kaartsleuf
- Bluetooth
- EDGE
- microUSB
- Nokia Maps (Voor Nokia Maps heb je een GPS-muis nodig, en moet je abonnementskosten (€50 per jaar) aan Nokia betalen.)

Verder kan je eenvoudig met de Nokia PC Suite (De .exe staat op de telefoon, en anders is het gratis te downloaden van nokia.com) back-ups van je telefoonmaken, programma's erop installeren, automatisch je telefoonfirmware updaten, etc.

Foto

De camera is van redelijke kwaliteit. De foto's zijn niet om over naar huis te schrijven (wat verwacht je ook van een telefooncamera :P), en vertonen een beetje ruis, zeker wanneer het wat donkerder wordt, maar de camera voldoet voor de snapshotjes die je normaal maakt met een telefoon.
Video's zijn ook redelijk, en worden opgenomen in VGA-kwaliteit (640×480 pixels). Ter vergelijking: de resolutie van de video's van de 6303 Classic is twee keer zo hoog als die genomen met de 2 MP camera van de W302.

Zonder flits:

Met flits:

Foto

De mediaspeler is prima. Ik ben geen audiofiel, maar ik heb hem getest met mijn Philips SHS 8200 en vond het geluid prima, zelfs in de buurt van de geluidskwaliteit van mijn Creative Zen Vision:M 30 GB.
Je kan afspeellijsten maken en afspelen, browsen per artiest, album, en genre. Bij genre vond ik iets opmerkelijks: veel nummers die ik erin heb staan, hebben een genre, bijvoorbeeld Symphonic Black Metal (Dimmu Burger), maar de mediaspeler vindt dat soms heel iets anders, zoals Disco (haha :P). Blijkbaar deelt de mediaspeler de muziek zelf in binnen een aantal vantevoren bepaalde genres.
De mediaspeler beschikt ook over een equalizer, met een aantal presets: Normaal, Pop, Rock, Jazz, Klassiek, en 2 zelf te definiëren presets. Je kan dan zelf instellen hoe 5 bandbreedtes in volume worden weergegeven.
Van de radio heb ik nog geen gebruik gemaakt, hierover later meer.

Dan is er nog Nokia Maps.
Dit werkt eigenlijk prima. Ik heb hiermee al meerdere keren mijn weg gevonden, door eenvoudigweg in te voeren hoe de straat heet waar je bent, en dan de kaart te bekijken (een soort geavanceerd kaartlezen/kaartlezen voor dummies dus :P). Om echt gebruik te maken van de navigatiemogelijkheid, moet je een abonnement nemen voor €50 per jaar, en ook nog een externe Bluetooth GPS-muis kopen.

Verder wordt standaard ook nog Opera Mini meegeleverd. Zeker vergeleken met de browser van mijn oude W302, maar eigenlijk sowieso wel, is dit een erg fijne browser voor op een mobiele telefoon.
Browsen gaat overzichtelijk, en soepel. Niet zo snel, maar dat komt omdat je gebonden zit aan GPRS.

Bereik
Het bereik is prima, namelijk to the max. ;) Niks te klagen hier dus.

Accuduur
Volgens Nokia moet de telefoon het standby 450 uur volhouden, en in gesprek 7 uur.
De standby-tijden die opgegeven worden door de fabrikant zijn altijd veel te positief, maar met voor mij typisch gebruik - zo'n 6 sms'jes en 10 min bellen per dag - gaat de acculading ongeveer 5/6 dagen mee, waarbij de telefoon 24/7 aanstaat.
Hier ben ik wel tevreden mee; dit is toch weer 1/2 dagen meer dan de W302 trok.

Gebruiksgemak
Ik vind de telefoon erg fijn werken. De toetsen zijn groot genoeg, en zitten ver genoeg uit elkaar om comfortabel te typen, ook met vingertoppen in plaats van nagels, en zelfs met (niet al te dikke) handschoenen aan. :*) Ook zit de rode telefoontoets niet direct tegen de 3-toets aan, waardoor je tijdens het typen van een sms niet per ongeluk op de rode telefoontoets drukt en weer naar het beginscherm kukelt. De enige knoppen die wat moeilijker gaan zijn de aan/uitknop bovenop en de volumeknoppen aan de zijkant, maar deze gaan makkelijk genoeg.
De Symbian S40 interface zit overzichtelijk in elkaar, werkt erg gebruiksvriendelijk en helder, en vrijwel alles is aan te passen. Je kan bijvoorbeeld eenvoudig zelf sneltoetsen instellen, en kiezen tussen een 'gewoon' beginscherm, of het Nokia startscherm (ook wel 'actieve standby'), waarbij de achtergrond in te stellen is op bijvoorbeeld het weergeven van snelkoppelingen, agenda, notities, en diverse andere (zelf te kiezen) functies van de telefoon.

Design
Ik ben erg te spreken over het ontwerp van de telefoon. Hij is best dun (11 mm) en rond afgewerkt, waardoor hij lekker in de hand ligt. Ook oogt de telefoon simpel, waar ik altijd een voorstander van ben.

Bouwkwaliteit en Afwerking
De 6303 Classic ziet er solide uit, en voelt stevig aan, mede dankzij het feit dat de telefoon grotendeels in metaal is uitgevoerd (op de toetsen en de achterbovenkant na). Alles is mooi afgewerkt, en er steekt niets uit. De USB-ingang gaat verborgen achter een klepje, en ook de microSD slot zit beschermd achter de achterkap.
De knoppen zitten, zoals eerder gezegd, goed uit elkaar, en zijn groot genoeg, wat de ergonomie ten goede komt.
Ook het scherm is erg fijn. Het is erg helder en scherp, en de helderheid past zich automatisch aan aan de omgeving met behulp van de ingebouwde lichtsensor boven het scherm.
Rond de camera zit een randje, waardoor deze niet zomaar in contact komt met iets, zodat hij bespaard blijft van krassen.

Stabiliteit en betrouwbaarheid
Ik heb tot nu toe helemaal geen last gehad van hangs en dergelijke, dus dat is positief, wederom zeker vergeleken met mijn vorige telefoon, bovengenoemde SE W302, die regelmatig bevroor :(.

Prijs
Ik heb hem voor €130,50 (incl. verzending) bij Typhone gekocht, wat ik voor een telefoon met een featureset als deze een vrij schappelijke prijs vind.

Door de uitgebreide featureset, het ergonomische en strakke ontwerp, lekker lange accuduur, goed gebruiksgemak, en prima prijs vind ik deze telefoon (in tegenstelling tot mijn vorige, zie review) een echte aanrader voor iedereen die een degelijk geprijsde telefoon zoekt met veel mogelijkheden, maar geen behoefte heeft aan 3G.

03-12-2009: review uitgebreid, en foto's toegevoegd.

Heb jij ook een Nokia 6303 classic Zwart?

Nokia heeft vaak beter bereik als koreaanse toestellen (vul merk naar keuze in ;-) ) Aangezien hij problemen had met zijn Ben kaartje kan ik heel goed begrijpen dat hij dus dit toestel gekozen heeft.
Het design is niet mijn ding (maar dat is persoonlijk gelukkig) maar verder kan ik hem alleen maar complementeren met zijn keuze :-) .
Ben zelf van 8 jaar Ericsson / Sony-Ericsson over op eerst Nokia E65 - N95 8GB - 5800 naar E75 ...
Hoe zit het met de tril intensiteit en het beltoonvolume?
Waarom heb je niet de Samsung Star gekocht? Die is evenduur ongeveer toch
Nokia is (meestal) een betere kwaliteit.
En misschien wilde hij wel geen touchscreen, kan me best voorstellen....
Inderdaad. Zocht een niet al te duur toestel en heb ook de Samsung Star vast gehad en daarna de Nokia 6303 dan voelt de Nokia toch beter aan. Het is gewoon een degelijk toestel die z'n werk uitstekend doet :)