Intro
Aangezien iedereen SSD's aanraadde besloot ik eindelijk ook een SSD aan te schaffen en mijn 2x raptor in raid 0 te vervangen. Het meest aangedragen argument was: "Je HDD vervangen voor een SSD heeft meer impact op je performance dan het upgraden van je mobo/proc/geheugen". Dit sprak mij wel aan, en om die reden besloot ik dan eindelijk de schijf te kopen. Met de overstap naar de SSD ben ik tevens overgestapt van Windows Vista naar Windows 7.
De conclusie In twee woorden? Een verademing!
Installatie
Bij de installatie viel mij op hoe verdomd klein de disk eigenlijk is

. Ik wist dat hij klein was, maar zó klein... In mn kast heb ik een leeg sata kanaal gevonden en de schijf er aan gehangen. Tijdens het booten (p5n32sli plus) werd de disk direct herkent en kon ik de disk gewoon gebruiken.
Ook in de Windows 7 setup werd de disk normaal herkent en kon ik hem gewoon gebruiken als installatie schijf.
Tijdens de installatie merkte ik vrij weinig van eventuele performance winst. De installatie ging net zo snel als de installatie op een HDD.
Booten
Aangezien ik Windows7 nooit eerder geboot had weet ik niet of het booten sneller is geworden of niet. Desondanks had ik niet het gevoel dat dit bijster veel sneller (wel wat) is geworden (vergelijkbaar met mijn Vista boot op 2x raptor in raid 0).
Normaal Gebruik
Pas bij het gebruiken van Windows liet de SSD zijn spierballen zien. Het installeren van drivers, applicaties, etc. ging allemaal een heel stuk sneller dan voorheen. Grootste reden hiervoor is dat drivers/kleine apps eerst extracten naar je temp folder (C schijf, dus SSD) en vanaf daar installeren. De snelheid hiervan is fenomenaal! Ondanks dat de harde schijf druk bezig is met kopieren, blijft het OS gedurende de hele tijd snel en reageert gewoon goed. Geen zandlopertjes en geratel vanuit je systeem, gewoon
BAM klaar.
Het starten van applicaties (die op je SSD geinstalleerd zijn) is ook geweldig. De applicaties starten gewoon een heel stuk sneller op. Vooral bij het starten van meerdere applicaties tegelijk merk je dat het systeem ondanks deze ingrijpende actie nog steeds goed blijft reageren. Bij gebruik van een normale HDD merk je heel snel dat de HDD moet gaan zoeken en dat vertraagt de boel enorm.
Kort maar krachtig: Het is een verademing! Windows reageerde nog nooit zó snel! Nooit meer een traag systeem. Het vervelendste is alleen als je achter een systeem kruipt zonder SSD. Dan merk je eigenlijk hoe slecht het was.