D-Link DIR-825 Review

hellbringer
5 oktober 2010, laatste update op 5 oktober 2010, 18.449 views Rapporteer

D-Link DIR-825

Algemene beoordeling Deze review gaat over de B1 versie met firmware 2.01EU specs:CPU: 600MHz (Atheros AR7161 WNPU)RAM: 32MB (ProMOS v58c2256164)WLAN: Atheros AR9223 (2.4GHz) + Atheros AR9220 (5GHz)LAN: Atheros AR8316De voorloper (A1) heeft een langzamere CPU (Ubicom IP5170U@350Mhz) een RTL8366SR switch en minder geheugen (16MB) Over het algemeen ziet de router er netjes uit, mooi glimmend 'Apple' wit met glimmend zwart. De voorkant is voorzien van erg felle blauwe LED's die bij blauw aangeven wat er aangesloten is en door te knipperen waar er activiteit is, ook het 'D-Link' merk licht op in fel blauw. De power en internet LED kunnen ook oranje branden (tijdens...

Pluspunten

• Supersnel in zowel LAN, WAN als WLAN
  • Webinterface laad snel
  • Guest zone
  • Shareport

Minpunten

• 'Herstarten' na iedere aanpassing
  • Niet werkende WPS
  • Niet werkende WCN
  • Geen SNMP
  • Geen NAS mogelijkheid
  • Geen VoIP

Algemene beoordeling
Deze review gaat over de B1 versie met firmware 2.01EU specs:
  • CPU: 600MHz (Atheros AR7161 WNPU)
  • RAM: 32MB (ProMOS v58c2256164)
  • WLAN: Atheros AR9223 (2.4GHz) + Atheros AR9220 (5GHz)
  • LAN: Atheros AR8316
DIR-825 B1 mainboard

De power en internet LED kunnen ook oranje branden (tijdens boot & als er geen internet verkeer mogelijk is)
DIR-825 naast Zyxel modem zonder flits

De router wordt geleverd met:
  • 2 Losse antennes (Reverse SMA Dualband)
  • Standaard (zodat je hem zowel staand als liggend kan plaatsen)
  • 4 rubber voetjes
  • 2 schoeven zodat je hem aan de tafel kan vast maken
  • Netwerkkabel (geknepen)
  • Adapter (CG2412-E, 12V DC, 2A)
  • Boekje met handleiding, garantieinformatie & setup CD
Inhoud van de doos

Setup gaat erg eenvoudig door de meegeleverd CD te gebruiken (werkt zelfs op Windows 7 x64), hierin loopt je achtereenvolgens de Internet & Wifi setup door en is je router binnen no-time up-and running. (Uiteraard kan dit ook allemaal via de webinterface)

Op de CD staat ook de (erg gedetailleerde en duidelijke) handleiding in digitale vorm en de software om gebruik te maken van Dlink's 'Shareport'
Shareport is een stukje software (werkt op Windows 7 x64) waarmee je het USB apparaat dat je aansluit op je router kan benaderen alsof het fysiek in je PC zit, nadeel is wel dat er maar 1 PC tegelijk van een device gebruik kan maken, maar hiervoor kun je via de software een verzoek tot gebruik doen zodat degene die hem gebruikt een bericht krijgt om te disconnecten.
Ik heb een aantal apparaten geprobeerd (o.a. een Logitech muis, non-powered 2,5" USB HD, Canon A95 camera) en deze werken allemaal via Shareport, zelfs m'n Nokia N95 is via deze methode benaderbaar.N95 via Shareport

Je kunt de USB poort ook instellen als WSN (werk niet, zie kopje draadloos) en als 3G backup, helaas heb ik dat niet kunnen testen omdat ik geen 3G USB dongel heb.
Er is geen mogelijkheid om de USB poort als een NAS te gebruiken zodat je een aangesloten harde schijf kunt gebruiken om bestanden makkelijk te kunnen delen. (wellicht dat dit met een software update wel te realiseren is)

Featureset
  • Dynamic DNS (dyndns & dlinkddns zijn voorgeconfigureerd)
  • E-Mailen van log files
  • QoS (gedeeltelijk automatisch)
  • Gbit LAN & WAN
  • Wireless b/g/n (11/54/100Mbit)
  • IPv6 (Link-local, Static IPv6, DHCPv6, IPv6 in IPv4 Tunnel, 6to4)
  • Losse antennes
  • Shareport
Om alle features te bekijken kun je ook de webinterface is doorlopen op de site van D-Link:
(password veld leeglaten en alleen de Captcha invullen)

Prestaties
Hieronder de vergelijking tussen mijn oude router & de DIR-825
Ik heb een Telfort ADSL 20Mbit abonnement (helaas redelijk ver van de centrale)
Vergelijking DIR825, WRG54GS & Zyxel
Volgens de testen van Smallnetbuilder.com haalt deze router een maximale snelheid van 214Mbit down / 241Mbit up, snel genoeg voor voorlopig iedere internet verbinding.

Ik heb d.m.v. PerformanceTest 6.1 een aantal testen uitgevoerd.

Specs PC: DFI Lanparty NF4 DR-Expert / AMD Athlon X2 3200+ / Onboard nVidia gigabit
Specs Mediacenter: Asus A8N-E / AMD Athlon X2 4200+ / Onboard nVidia gigabit

Directe kabel (20M) tussen PC en Mediacenter:
16384 bytes rechstreeks 20 tot 16384 bytes rechstreeks

Kabel tussen PC (20M), DIR-825 en Mediacenter (2M):
16384 bytes via DIR-825 20 tot 16384 bytes via DIR-825

edit: Network speed geeft altijd een max van +- 333/340Mbit en is niet geschikt om snelheid te testen.

Draadloos bereik
Draadloze netwerk staat standaard aan en is niet voorzien van een password, let hierop!
Bereik is prima, hele huis door ontvangst icm Macbook pro (n), HP laptop (Intel Centrino b/g) & Linksys WPC54GS (b/g)

Overzichtelijkheid van alle instellingen is niet echt geweldig, dit komt mede door de zeer uitgebreide uitleg tussen de verschillende instellingen in.
Je kunt alle instelling voor zowel de 2,4Ghz als 5Ghz band individueel aanpassing (Transmit Power/Beacon/Fragmentation/etc)
Daarnaast kan je ook nog een aparte 'Guest zone' aanmaken, hiermee creëer je een apart draadloos netwerkje met een apart SSID en eventueel netwerksleutel voor bezoekers zodat je ze niet je eigen draadloze netwerksleutel hoeft te geven.

De functie WPS (WiFi Protected Setup) heb ik na meerdere niet werkend kunnen krijgen i.c.m. Canon MP620, zowel via de PIN als de 'drukknop' methode werken niet.
Ook zou de router via WCN (Windows Connect Now wizard) een USB stick moeten kunnen voorzien van alle draadloze instellingen zodat je alleen de USB stick in je PC/laptop hoeft te plaatsen en daarmee automatisch de juiste WiFi configuratie hebt, na herhaalde pogingen met verschillende USB sticks heb ik dit niet werkend gekregen (USB blijft leeg)

Betrouwbaar- heid en stabiliteit
Bij de eerste configuratie d.m.v. de wizard op de webinterface leek alles goed te werken, maar de DNS server bleef nog wel is 'haperen' (even niet resolven, 2de poging wel) na een reset naar factory defaults en herconfigureren met gebruik van OpenDNS werkt alles nu prima.
De router wordt wel vrij warm, ook als er niet veel/geen activiteit op WLAN & LAN is.
Wat nog wel een probleem is dat mijn Zyxel het aantal verbinding dat de DIR-825 er door probeert te sturen niet aan kan, hierdoor schiet de CPU load van de Zyxel naar 100% & is er opeens geen verbinding meer, ik ben nog aan het kijken wat ik hieraan kan doen. (in bridge mode is ook geen optie omdat ik dan de VoIP functies van de Zyxel niet kan gebruiken)

Beheerbaarheid
  • Mailen van logfiles
  • SYSLOG server
  • Guest WLAN
  • WPA-Enterpise (d.m.v. RADIUS)
  • Ping (v4 & v6) vanaf de router
Let op! Géén SNMP. (Maar ik heb nog geen enkele full Gbit router kunnen vinden die dit wel heeft.)

Na iedere aanpassing (ja echt íedere) moet de router geheel of gedeeltelijk herstarten, dan zit je dus even naar dit scherm te kijken:
Grrr
De tijd dat je moet wachten is afhankelijk van de aanpassing die je doet en varieert van 15 sec tot meer dan 1 minuut.
Het vervelende daaraan is dat bij sommige aanpassingen alle verbindingen (zowel WiFi als LAN) verbroken worden en je dus iedere keer moet wachten tot de Wifi/LAN verbinding hersteld is voor je verder kunt met configureren.

Ondersteuning & Firmware
Website van D-Link is altijd goed benaderbaar, laad snel en is overzichtelijk.
Laatste firmware is van 03/06/2009, met deze firmware werd ook mijn router geleverd.
In de webinterface van de router zit ook duidelijke uitleg over wat alle functies doen en de aanbevolen instellingen en de meegeleverde handleiding op papier en op CD zijn zeer uitgebreid en duidelijk.

Inmiddels zitten we in 2010, firmware 2.01EU (03/06/2009) is nog steeds de laatste firmware volgens de NL site.
Er wordt op het D-Link forum wel af en toe iets geroepen over beta firmwares, maar wat er daar precies in verbeterd/verandert is, is onduidelijk.
Op de site van D-Link Duitsland is inmiddels 2.02EUb04 (12/02/2010) terug te vinden, maar gezien de reacties op het D-Link forum geeft dat naast wat verbeteringen ook veel nadelen.

*update 05-10-2010*
Gelukkig wordt er druk ontwikkeld door DDWRT en ik kan melden dat deze inmiddels zeer goed werkt.
Tevens is er bijna iedere maand een nieuwe update beschikbaar.
Zie ook hier voor v24 preSP2 build r15334 (02-10-2010) van 'BrainSlayer' en hier voor het DIR-825 DDwrt forum topic

Prijs
Gekocht voor €108,- hij is daarmee iets duurder dan de Netgear WNDR3700 maar deze was na een maand wachten nog steeds niet leverbaar.

Heb jij ook een D-Link DIR-825?

Ik heb DD-WRT (build 14896) op deze router gezet en interface ath1 op N-only gezet. Ik zie het ap wel, maar kan er niet mee verbinden. Security is WPA2 Personal. Heb jij hier ervaring mee?
Ik zou zeggen: download de laatste build, wordt druk aan de firmware gesleuteld, vooral wifi was in het verleden erg problematisch.
Dit zijn de instellingen die ik gebruik: http://tweakers.net/ext/f/OgzTizslLWlY92k0GZEi0AV9/full.png

[Reactie gewijzigd door hellbringer op 22 juli 2024 17:15]

Welke versie heb jij? Volgens de router database is build 14896 (2010-08-09) de nieuwste.
build r15362 van 10-05-10.
Maar er is net vandaag een nieuwe versie uit (build 15407): http://www.dd-wrt.com/sit...07%2Fdlink-dir825-revb%2F
Ik heb waarschijnlijk het probleem gevonden. Ath0 en Ath1 hebben het zelfde MAC-adres. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?
Ik heb op Ath0 een virtuele interface (guest zone). Kan dit er mee te maken hebben? Zo ja; hoe wijzig ik het MAC adres van één van de interfaces?
Bij mij hebben Ath0 en Ath1 ook hetzelfde MAC adres, ondervind daarmee geen problemen.
Probeer het is met dezelfde instellingen die ik gebruik (zonder guest zone) http://tweakers.net/ext/f/OgzTizslLWlY92k0GZEi0AV9/full.png
ik heb hem zelf ook icm ziggo alles in 1 extra, 50mbit. werkt heerlijk maar met welke internetaansluiting gebruik jij hem?
Heb de review aangepast, Telfort 20Mb maar haal helaas geen hele hoge snelheden omdat ik een aardig eind van de centrale zit.
Hij ziet er bijna hetzelfde uit als mijn DIR-655, wat is het verschil ?
Intern zijn ze nogal verschillend, de DIR-825 B1 heeft een snellere CPU, meer RAM geheugen en is voornamelijk opgebouwd uit Atheros componenten (CPU/LAN&WLAN) qua componenten lijkt deze erg op de Netgear WNDR3700.

De DIR-655 & DIR-855 lijken intern erg op de DIR-825 revisie A1 en bestaan uit een Ubicom CPU, Realtek gigabit switch & Atheros WLAN chips.

Gek genoeg is de DIR-825 B1 (waar deze revieuw over gaat) volgens de review van Smallnetbuilder op alle fronten iets langzamer dan zowel de DIR-655, DIR-855, DIR-825 A1 & de Netgear WNDR3700 (zie ook de router & wireless charts)
Maar hij is voor mijn huidige verbinding en de reden van aanschaf (snel gigabit naar mn mediacenter) ruim voldoende.

(wellicht dat de firmware nog verbeterd moet worden *hoop* *hoop*)

[Reactie gewijzigd door hellbringer op 22 juli 2024 17:15]

het verschil is dat ie dual band heeft, verder heeft ie maar 2 antennes wat voor mij de reden was om toch de DIR-655 te nemen omdat ik de prijs/kwaliteitverschil van de DIR-855 te groot vond
Het is wel een beetje een karige review hoor. Kan dat niet wat uitgebreider. Bijvoorbeeld wat tests?
review wat aangepast, had nog wat problemen met DNS & bokkende Zijkxel.
Inmiddels gaat het erg goed met de dd-wrt firmware.
Hou het even bij, maar bijna alles werkt inmiddels.
Ik zie dat je een ZyXEL 2602H gebruikt, geen 2602R.

Deze kun je -wel- instellen als bridge, en toch van VoIP gebruik maken.
Je moet dan WAN Backup instellen, en deze als gateway je router laten gebruiken.

Je kunt deze instellen op DSL Link of ICMP, als je deze laatste gebruikt, en deze instelt op een niet-bestaand IP, dan zal hij dus altijd de WAN Backup gebruiken, ofwel je router.

Daarmee kun je VoIP prima laten werken.
Even een update over dd-wrt op de 825.

Status is ok.
Alles lijkt goed te werken (wat ik onder mijn mede testers krijg te horen). Enige probleem op dit moment is de implementatie van de antenne's op het wireless gedeelte.

Ik ga zelf aan het testen met vervangende antenne's
routering en VPN, etc ,etc, werkt echt perfect.
Je zegt dat de router snel is via WLAN in je opsomming van de positieve punten.

Ik ben erg benieuwd hoeveel MB/s je via 802.11n haalt als er bijvoorbeeld 2 betonnen verdiepingen tussen de router en je macbook zitten.
Zou je dat kunnen checken? Tnx!
(ja; dat is ook in mijn eigen belang O-) )

Via mijn linksys wrt54gl haal ik in zo'n testsituatie maar 2.3 MB/s... :| en ik wil misschien de zaak gaan vervangen door een fatsoenlijke n wlan componenten.
Hmm, zal is kijken of ik bij de benedenburen is ff een snelheidtest kan doen ;)
laatste dd-wrt firmware is een goede verbetering denk dat er nu geen verschil meer is met de netgear wndr3700. Daar is trouwens ook dd-wrt f/w voor te krijgen
Ik denk zelfs doordat het louter Atheros components zijn er eventueel zelfs DD-WRT firmware op kan...
D-Link DIR-825 Rev. B - Porting DD-WRT

Ik denk ook serieus over deze router na naast evt. de Netgear WNDR3700, en ik denk voor de zaken die ik nodig heb is een DIR-825 een goede middenweg zoals dat heet ;)

[Reactie gewijzigd door mindwarper op 22 juli 2024 17:15]

Ik heb er zelf ook een tijdje DD-WRT op gedraait, dat werkte in eerste instantie best goed, geen gedoe met rebooten van de router na iedere instelling e.d.
Echter begon de router na verloop van tijd erg veel CPU power te gebruiken en werden internet sites erg traag (0,5 kbyte/sec) dit was niet te verhelpen door een herstart maar alleen via een factory reset van de router. (waarna het hele proces weer opnieuw begon)
Hmm, threads die door elkaar lopen. ;)

[Reactie gewijzigd door Jaap-Jan op 22 juli 2024 17:15]