Specs
De Odroid C2 is een single board computer die qua architectuur vergelijkbaar is met de Rasperry Pi 3, maar over de hele linie betere specs heeft:
- ARM Cortex-A53 quad-core op 1,5GHz (RPi 3: 1,2GHz)
- 2GB RAM (RPi 3: 1GB)
- Gigabit ethernet direct verbonden met de SoC (RPi 3: 100Mbps via usb)
- Slots voor sd-kaartjes en eMMC flash storage (RPi 3: alleen sd)
- 4K 60Hz video-ondersteuning (niet aanwezig op RPi 3)
- 10-bit tweekanaals analoog naar digitaal converter (niet aanwezig op RPi 3)
Wat de Odroid C2 niet heeft en de Raspberry Pi 3 wel is onboard wifi.
Toepassing
Ik gebruik nu enige tijd twee Odroid's als domoticaserver, het eerste exemplaar als primaire domoticaserver en de tweede als ontwikkelplatform en failoverserver. Top prioriteiten voor een domoticaserver zijn uiteraard stabiliteit en betrouwbaarheid. Eén van de reden waarom ik de Odroid C2 verkozen heb boven de RPi 3 is de mogelijkheid om eMMC-modules te gebruiken voor opslag. De extra prestaties kunnen ook geen kwaad.
eMMC vs sd
Veel single board computers gebruiken sd-kaartjes voor opslag. Die kaartjes zijn goedkoop maar niet bepaald in de wieg gelegd om goed te presteren op random I/O en het overschrijven van kleine stukjes data. Vanwege de manier waarop geheugencellen van een flashchip geprogrammeerd moet er voor het wijzigen van kleine stukjes data een veel groter geheugenblokken geherprogrammeerd worden. Het verschil tussen de effectief gewijzigde data en de werkelijk geschreven data wordt de write amplification factor genoemd. Slim flash management is nodig om de write amplification factor te beperken. Dit komt zowel de prestaties als de betrouwbaarheid ten goede.
Het probleem van de lage prestaties en betrouwbaarheid van sd-kaartjes kan getackled worden door een ssd aan je single board computer te hangen, bijvoorbeeld via een usb-adapter. Nadeel is dat veel ruimte inneemt en zelfs de kleinste ssd's al snel onnodig veel opslagcapaciteit hebben. Een mooi middenweg is eMMC-geheugen, dat heeft onboard flash management. De prestaties zijn niet zo goed als van een ssd maar wel veel beter dan van een sd-kaartje.
Hardkernel is voor zover ik heb kunnen zien de enige ontwikkelaar van sbc's die de optie van eMMC-geheugen biedt op losse modules. Er zijn andere sbc's met eMMC zoals de BeagleBone maar bij deze bordjes is vaak een kleine hoeveelheid geheugen (bijv. 4GB) vast op de pcb gesoldeerd. Hardkernel biedt modules van 8GB tot 128GB zodat je de opslagcapaciteit kunt afstemmen op je eigen voorkeuren en er ook voldoende opslagruimte is om data op de eMMC-module op te slaan. Het wegschrijven van die dat is immers waar je sd-kaartje kapot van gaat.
Prestaties
De C2 is meer dan snel genoeg voor de taken waar ik 'm voor gebruik (o.a. aansturen van verwarming en verlichting). De gecombineerde cpu-belasting van de vier cores komt zelden boven de 10 procent (van maximaal 400%). Zie de database van Geekbench voor een vergelijking met andere systemen.
Form factor
De afmetingen van de C2 zijn vergelijkbaar met die van de Raspberry Pi 3. De poorten zitten ook op dezelfde plek en de mounting punten van de pcb zijn gelijk. Er zijn wel wat verschillen waardoor ik de C2 niet goed gemonteerd kreeg in bepaalde behuizingen (specifiek: de
RPi B+ din-rail behuizing van Italtronic). De C2 past wel perfect in de din-rail-behuizing van
Phoenix Contact. Deze behuizing heeft net genoeg ruimte om ook de optionele battery backup te monteren.
Accessoires
Hardkernel biedt veel accessoires voor de C2, waaronder een 3000mAh ups-module, hifi shield en diverse displays. Ik gebruik het hifi-shield om het geluid van een deurbel af te spelen via een klein versterkertje met een toslink.
Prijs
De kale prijs van de Odroid C2 is 50 euro inclusief btw. Dit is wat duurder dan een Raspberry Pi 3 maar in overeenstemming met de betere features. De levering direct via Hardkernel is snel: mijn bestellingen deden er consequent ongeveer een week over om in Nederland te arriveren.
Al met al ben ik erg tevreden. De bordjes hebben veel mogelijkheden, presteren goed en zijn stabiel.