Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties 5GHz WiFi-ac + 4G-router, 4x 1Gbps switch - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

AVM FRITZ!Box 4040 Review

+2
GamebytesTestpanel 8 november 2016, laatste update op 9 november 2016, 467 views

AVM FRITZ!Box 4040 (Testpanel)

Een router voor de 'gewone' consument en tweakers.

Pluspunten

  • Makkelijk instelbaar
  • Hoog tweakgehalte
  • Perfecte uitwerking van de configuratie UI
  • 5 jaar garantie
  • Wi-Fi binnenhuis met hoge snelheid door 5 gHz

Minpunten

  • Wi-Fi bereik buitenshuis niet toereikend
  • Duitse taal in de Engelse interface
  • UI niet in het Nederlands
  • NAS is niet te vergelijken met een echte NAS setup
  • Design

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beheerbaarheid Score: 5
WLAN-bereik Score: 3
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Ondersteuning Score: 5
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d171zseA6Lh1.jpeg

AVM FRITZ!Box 4040 - Een duitse degelijke router

Voor Tweakers mocht ik de AVM FRITZ!Box 4040 reviewen. Ik heb zelf weinig ervaring met dit soort apparatuur alleen een beetje lopen knutselen met een oude Linksys wrt54g (wie kent ‘m niet) met DD-WRT.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
De verpakking
De verpakking doet heel goedkoop aan en geeft mij het ALDI router koopje gevoel. De verpakking is erg praktisch en bevat voornamelijk alle info aan mogelijkheden die de FRITZ!Box bezit. Van mij hadden ze wel iets meer aandacht mogen geven aan de verpakking, omdat je een product koopt van 90 euro. Ik vind dat een verpakking onderdeel is van de beleving van het kopen van een product.

Ik heb ik het idee dat de fabrikant zich alleen op de Duitse markt wil richten met dit product, omdat de informatie enkel in het Duits is.

Inhoud van de verpakking:
   • FRITZ!Box 4040
   • Quick set-up guide (duits)
   • Folder compatible FRITZ! producten (duits)
   • Papiertje met CE certificatie (meertalig)
   • 12V Adapter
   • Platte (1.8 m) netwerkkabel
   • Pamflet met netwerksleutel en login wachtwoord. (duits)

verpakking
De FRTIZ!Box zelf
Over smaak valt te twisten, maar dit apparaat zal niet mooi staan in je huiskamer op een zichtbare plek. Ik denk dat voor de meeste consumenten het design er niet toe doet bij een router, omdat deze veelal in de meterkast beland. Dit exemplaar kwam met lichte ‘schade’ uit de doos, de verf van de FRITZ!Box was op sommige plekken vervaagt (zie foto’s). De bouwkwaliteit van deze router voelt stevig aan ondanks de plastic behuizing.

Bovenkant
   • Indicatie leds
   • Twee knoppen WPS/WLAN

De achterkant
   • 1 X WAN Gigabit
   • 4 X LAN Gigabit* [1]
   • 1 X USB 3.0

De zijkant
   • 1 X USB 2.0


[1] Standaard staat de FRITZ!Box in ‘eco’ modus waarbij alleen de eerste LAN verbinding 1gbit is. Instellen van de andere 3 LAN verbindingen kan onder Home Network Overview > Network Settings.

bovenkantachterkant
Testopstelling
Om FRITZ!Box te kunnen testen heb ik deze aangesloten aan de TELE2 modem in de meterkast als DMZ host. Na een paar uur proberen heb ik de router uiteindelijk aan de praat gekregen, dit ligt niet aan de FRITZ!Box maar aan de afgrijselijke modem van TELE2.


Ik ben er achter gekomen dat als je de FRITZ!Box niet meer kan bereiken je deze uiteindelijk makkelijk kunt bereiken door de netwerkkabel van je PC aan te sluiten op de WAN poort en dan te surfen naar //169.254.1.1 na een herstart.

Gebruikte Hardware:
   • Samsung Galaxy Note II
   • PC (met gigabit netwerk)


Voor doorvoersnelheid wil ik je graag verwijzen naar de uitgebreide review van Joen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
First boot
Na het opstarten en het ontvangen van je ip-instellingen ga je naar //fritz.box om je router in te stellen. Je moet eerst je taal instellen (Nederlands niet beschikbaar) en daarna je regio waarna je begroet wordt in het hoofdmenu. Het opstarten gaat vrij snel 1, maximaal 2, minuten.

bovenkant achterkant


https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
De configuratie interface (algemeen)
De interface heeft een Android material style look. Ik was zeer verrast hoe goed de interface van de FRITZ!Box werkt. Bij de meeste routers/modems ga je namelijk terug naar 1999 qua user experience van het configureren van je router. De fabrikant heeft veel aandacht besteed aan de UI ervan en dit maakt mij erg blij. Geen page-refreshes gewoon lekker met een XHR request de pagina’s ophalen waardoor de hele UI slick en snappy aanvoelt. Ook is de interface responsive opgezet waardoor je eventueel met je mobiel je router kan configureren.


responsive
Interface op een kleiner scherm.
Configuratie - Overview
De overview geeft een snelle weergave van de FRITZ!Box. Per keer dat je inlogt begint er een sessie welke je automatisch inlogt als deze sessie verlopen is.

overview session


https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png

Tweakbaarheid

Voor ons als tweakers laat FRITZ!OS niets te wensen over; De router heeft voor elke feature die het bezit een eigen instellingen menu waarbij alles naar wens kan worden ingesteld. Om een duidelijk beeld te geven van het tweakgehalte van de FRITZ!Box licht ik toe welke features tweakbaar zijn met daarbij screenshots van de paginas.
Wi-Fi performance
Om wireless performance te meten is de 2.4 gHz band en de 5 gHz band apart getest. De router staat in de meterkast vlakbij een CV ketel welke waarschijnlijk invloed heeft op de signaalsterkte. De 5 gHz band levert op een afstand van 5-10 cm een signaalsterkte van -30dBm op. De test-average is een gemiddelde van 2 minuten testen.

Binnen mijn omgeving zijn er talrijke 2.4 gHz verbindingen maar geen 5 gHz verbindingen. De afstand heb ik gemeten gebruikmakend van distance calculator waarbij de afstand afgerond is.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4dJa1Rd0dP5Ky.jpeg

Om wireless te testen zijn de twee kanalen apart gemeten met de FRITZ!App WLAN gebruik makend van de Samsung Galaxy Note II.

Resultaten 5 gHz band
dBm (worst)dBm (best)dBm (avg)mbitlocatieafstand van meting t.o.v router
-64-81-74~10-50Slaapkamer (1 muur)10m
-52-61-54150Woonkamer (1 muur)5m
-45-55-45150Line-of-sight1-2m
-67-78-70~80Buiten (buitendeur line-of-sight)8m
-67-82-75~13Buiten (buitendeur line-of-sight)15m


Resultaten 2.4 gHz band
dBm (worst)dBm (best)dBm (avg)mbitlocatieafstand van meting t.o.v router
-57-67-62~15-30Slaapkamer (1 muur)10m
-48-59-5172Woonkamer (1 muur)5m
-45-55-45150Line-of-sight1-2m
-62-70-6527Buiten (buitendeur line-of-sight)8m
-77-88-84~1-5Buiten (buitendeur line-of-sight)15m


5 gHz versus 2.4 gHz bereik

Slaapkamer (1 muur 5 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/5ghz/slaapkamer_compressed.jpg

Slaapkamer (1 muur 2.4 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/2.4ghz/slaapkamer_compressed.jpg

--

Woonkamer (1 muur 5 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/5ghz/woonkamer_compressed.jpg

Woonkamer (1 muur 2.4 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/2.4ghz/woonkamer_compressed.jpg

--

Line-of-sight (5 gHz 1-2m)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/5ghz/gang_compressed.jpg

Line-of-sight (2.4 gHz 1-2m)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/2.4ghz/gang_compressed.jpg

--

Buiten (buitendeur line-of-sight 8m 5 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/5ghz/buiten-muur-1_compressed.jpg

Buiten (buitendeur line-of-sight 8m 2.4 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/2.4ghz/buiten-muur-1_compressed.jpg

--

Buiten (buitendeur line-of-sight 15m 5 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/5ghz/buiten-muur-2_compressed.jpg

Buiten (buitendeur line-of-sight 15m 2.4 gHz)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/627244/review-fritzbox/wireless-test/2.4ghz/buiten-muur-2_compressed.jpg

In mijn omgeving zijn er betere resultaten te meten op de 5 gHz band in termen van snelheid en stabiliteit van de verbinding. De 2.4 gHz band is hier zo verzadigd dat er matige verbinding tot stand kan komen. Wel heeft de 2.4 gHz band iets meer bereik maar de connectie is zo slecht dat het slimmer is om te schakelen naar de HSDPA verbinding van de telefoon.

De router presteert binnenhuis goed, maar buiten vervalt de verbinding snel. Hoe verder de afstand van de FRITZ!Box, des te meer latency op de verbinding op 2.4 gHz. Het is me opgevallen dat in het laatste testresultaat (17m) latency rond de 30ms met uitschieters naar 120ms is.

Helaas is er geen mogelijkheid om een antenne aan te sluiten om het Wi-Fi signaal ergens anders uit te zenden. Ook heeft de FRITZ!Box helaas geen richtantennes om Wi-Fi te verbeteren.

Features Internet

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Online Monitor > Online Monitor
De online monitor geeft inzicht in het inkomende en uitgaande netwerkverkeer. De grafiek maakt een duidelijk onderscheid tussen IPTV en het algemene internetverkeer. Deze pagina lijkt vooral handig om netwerk issues te troubleshooten.
Online Monitor > Online Meter
Handig voor tweakers die met een ouderwets data-limiet zitten; of internetten over d.m.v van een 3/4G stick. Hier kun je instellen wat je data limiet is per maand. Helaas verstuurd de push-service niet automatisch een e-mail wanneer het datalimiet bereikt/overschreden is.

monitor meter


https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Account information > Internet connection
In dit menu heb ik een tijdje doorgebracht om de FRITZ!Box op te zetten als DMZ. De TELE2 modem kon alleen de FRITZ!Box herkennen als DMZ apparaat als ik deze in de modus ‘Internet router as IP client’ instelde. Voor het invoeren van een fixed ip-adres zorg dat je FRITZ!Box geupdate is anders behoort dit niet tot de mogelijkheden (waarsch. bug in vorige firmware). Nadat ik de FRITZ!Box met een fixed IP als DMZ had geconfigureerd weer teruggeschakeld naar ‘Cable modem or Internet Router’ om de firewall actief te houden.

connection
Account information > IPV6 Support
De FRITZ!Box heeft IPV6 ondersteuning en kan ingesteld worden als dual stack IPV4 & IPV6. Ook er is de mogelijkheid om een IPV6 tunnel instellen van de volgende services: 6to4, SixXS, 6RD, 6in4. Pogingen om IPV6 te verkrijgen gebruikmakend van broker die 6in4 ondersteund is helaas niet gelukt. Met TELE2 6RD support is het gelukt om een IPV6 adres te verkrijgen.

ipv6
Account information > LISP
De FRITZ!Box heeft ondersteuning voor LISP; Deze configuratie heb ik niet getest.

LISP
Account information > DNS Server
Opties om IPV4/6 DNS servers manueel in te stellen.

LISP

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Filters > Parental Control
Dit is een handige optie voor tweakers met kinderen; je kan binnen deze pagina per device een ‘Access profile’ opstellen.

Een access list kan de volgende regels bevatten:
   • Wanneer en hoelang een apparaat online kan (Bijvoorbeeld alleen dinsdag van 17.00 tot 21.00 met een maximale tijd van 25 minuten)
   • Of een device gebruik mag maken van de gasten Wi-Fi
   • Welke applicaties (uitgaande poorten) beschikbaar zijn
   • Het white/black-listen van websites
   • Tijdslimieten kunnen geshared worden onder devices en kunnen uitgebreid worden door ‘codes’ om het tijdslimiet per 15 minuten te verlengen.

parental accessprofile new-accessprofile
Filters > Prioritization (QoS)
Duidelijke feature zit volgens mij in de meeste routers. Makkelijk QoS configureren voor Internet Telefonie, Applicaties (Games/Torrent verkeer) per apparaat.

prioritization prioritization
Filters > List (Firewall instellingen)
Op deze pagina kunnen websites ge-black/whitelist worden en applicaties. Ook zijn er een aantal extra configuratie mogelijkheden m.b.t. de firewall en QoS.

lists

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Permit Access > MyFRITZ! Access settings
Als je gebruikt maakt van MyFRITZ! is het mogelijk om hier apparaten met services (http/ftp etc.) publiekelijk beschikbaar te maken over het internet via een https://{hostname}.myfritz.net domein.

myfritz myfritzaccess
Permit Access > Port forwarding
Mogelijkheden om poorten/UPnP/PCP te openen/forwarden.

parental
Permit Access > FRITZ!Box services
Dit kan naar wens ingesteld worden als je FRITZ!Box publiekelijk beschikbaar is. Omdat de FRITZ!Box een self-signed certificaat voor HTTPS aanmaakt is deze niet standaard geldig vanuit dit menu kan er een certificaat gedownload worden en toegevoegd worden aan de browser als exceptie. Ook is er de mogelijkheid om de NAS storage publiekelijk te maken.

fritz-services
Permit Access > Dynamic DNS
Handig voor een dynamisch ip-adres die gekoppeld moet worden aan een DNS service. Er zijn een aantal pre-defined providers waaruit je kan kiezen of er kan gekozen worden om een service manueel op te geven.

dynamic-dns
Permit Access > VPN
Dit had ik graag willen testen het laat de FRITZ!Box een connectie opstellen met een VPN Service. Bijvoorbeeld die van het werk of een andere FRITZ!Box.

vpn
Permit Access > IPv6
Portforwarding voor IPv6

ipv6

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
MyFRITZ!
Account settings voor MyFRITZ!; een kleine notitie hierbij is dat er ingelogd moet worden gebruik makende van een username/wachtwoord dat is gedefinieerd bij de user dus niet van myfritz.net zelf.

configuration

Features Home Network

Home Network Overview > All Devices
Een beknopte lijst met aangesloten apparaten met inzicht over wat voor soort connectie het apparaat in verbinding staat met de FRITZ!Box.

overview

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network Overview > network connections
Een extensie op het all devices menu waarbij je de aangesloten apparaten kan editten. Of een device toevoegen met een fixed IP-adres d.m.v. MAC adres.

network-connections

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network Overview > Network Settings
Hier zijn alle globale network settings te vinden.

   • Instellen van LAN 4 Poort voor guest access
   • Alle poorten van de FRITZ!Box op 1gbit instellen
   • UPnP aan/uit zetten (Handig als er niet van de NAS functionaliteit gebruik gemaakt)
   • FRITZ!Box draait ook zelf een NTP server die kan in/uitgeschakeld worden.
   • Instellen Static Routing (IPV4)
   • IP-ranges, subnet IPV4/6 instellen.
   • DHCP in/uitschakelen

monitor meter


https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network > USB Devices
Een overzicht van beschikbare USB devices en de gebruikte/totale opslagcapaciteit hiervan.

overview-of-devices

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network > USB Settings
Opties om energy-saving in te schakelen of de USB 3.0 poort naar USB 2.0 te zetten.

usb-settings

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network > USB Remote Connection
Deze feature werkte niet geen geldige download link naar USB remote software link

usb-remote

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network > Storage NAS
Hier kan ingesteld worden welke device als NAS storage moet fungeren.

Persoonlijk vind ik dit een beetje nutteloze feature. Ga je gebruik maken van een NAS dan heb je waarschijnlijk al een NAS server staan die via UTP geconnect is. Het is misschien een handige toevoeging als je makkelijk bestanden wil uitwisselen binnen het thuisnetwerk (druk er dan een USB flash stick in). Het nadeel van deze NAS feature is natuurlijk dat er geen enkele vorm van RAID is. Ook kan de NAS functie uitgebreid worden door een provider te kiezen of een te kiezen met webdav ondersteuning. (ook hier geld meer uitwisseling van bestanden dan een echte NAS configuratie).

usb-remote

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network > Media Server > Settings
Instellingen om te bepalen waar de ‘media server’ bestanden moet opslaan.

Deze feature is naar mijn mening ook vrij onzinnig; Als er geen gebruik gemaakt wordt van de NAS functionaliteit heb je hier verder ook niets aan. Schoenmaker blijf bij je leest is dan ook meer het motto.

media-settings
Home Network > Media Server > Web Radio
Lijkt me ook een nutteloze feature als er beschikking is over een standalone media ontvanger.

web-radio
Home Network > Media Server > Podcast
Nog een nutteloze feature; Podcast download je meestal op het device zelf en hoeft niet naar een `NAS` Storage. Heb de functie wel getest natuurlijk en het werkte wel ;).

web-radio

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Home Network > FRITZ!Box Name
Geef het beestje een andere naam

web-radio

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png

Features Wireless

Wireless > Radio Network
Apparaat overzicht en er kan een bug-report gestuurd worden naar de fabrikant als je niet tevreden bent over het Wi-Fi gedrag van een bepaald apparaat. Ook kan je hier de 2.4gHz/5gHz/SSID in/uitschakelen. Hier is ook een QR code om een Wi-Fi apparaat snel van de benodigde inloggegevens te laten beschikken (moet er wel de FRITZ!App WLAN geļnstalleerd zijn).

radio-network

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Wireless > Radio Channel
Hier kan gekozen worden om zelf het channel te bepalen of dat FRITZ!Box dit zelf doet. Ik heb gekozen voor autoconfiguratie van het channel en dit werkt gewoon goed. Hier is een duidelijk overzicht te vinden van wat er allemaal op Wi-Fi gebied gebeurt (signaalsterkte, channels waarop FRITZ!Box uitzend, en alle andere Wi-Fi kanalen die in de buurt zijn.

radio-channel

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Wireless > Security
Er is keuze uit twee beveiligingsprotocollen WPA+WPA2 (zonder CCMP) of WPA2 alleen. Waarschijnlijk WPA om compatibel te zijn met oudere apparaten. Gelukkig is hier niet de keuze voor de oudere encryptiemethoden. Ook kan er gekozen worden om draadloze apparaten niet met elkaar te kunnen laten verbinden.

security-encryption

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Wireless > WPS Quick Connection
Inschakelen/Uitschakelen van WPS. Over het algemeen wordt het inschakelen van WPS afgeraden omdat deze brute-force gevoelig. Een fysieke knop helpt natuurlijk wel omdat hier WPS kortere tijd beschikbaar is.

wps

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Wireless > Schedule
Instellen of Wi-Fi beschikbaar moet zijn op bepaalde tijden. Of gezette tijden via de ‘agenda’ functionaliteit.

schedule

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Wireless > Guest access
Handige optie voor mensen met een B&B oid. Guest access scheidt het netwerk van je eigen netwerk. De instelmogelijkheden zijn:

   • Type beveiliging zoals in Wireless > Security
   • Eigen plaatje instellen voor het gebruik van gast Wi-Fi
   • Instellen als er met de algemene voorwaarden akkoord moet worden gegaan
   • Een doorverwijzing naar een webadres wanneer men akkoord is gegaan.
   • Gratis duitse menu opties :/

guest-access browser-preview


https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Wireless > Repeater
Standaard staat de FRITZ!Box in access point modus maar je kan deze dus ook laten fungeren als repeater.

repeater

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png

Features Diagnostics

Diagnostics > Function
Checkt of alles naar behoren werkt.

diagnostic-function

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
Diagnostics > Security
Een overview van alle beveiligingsopties die geactiveerd zijn.

   • FRITZ!OS versie
   • FRITZ!Box login (protected/unprotected)
   • Internet connecties en geopende poorten/portforwarding/outgoing-filters
   • Wireless overzicht
   • FRITZ!Box users
   • FRITZ!NAS

diagnostic-function

Features System

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
System > Event Log
Overzicht van fouten en eventuele instellingen veranderingen.

event-log

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
System > Energy Monitor > Power consumption
Beetje nietszeggende stats over energie consumptie waarbij niet staat aangegeven welk wattage het apparaat gebruikt.

power-consumption
System > Energy Monitor > Statistics
Nietszeggende stats over CPU-usage (misschien handig om te checken of het geheugen volloopt oid).

energy-statistics

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
System > Push Service > Push Services
Hierin had de fabrikant iets meer kunnen excelleren door meer opties te geven over wat er precies gelogd wordt en wat verstuurd wordt. De opties zoals ‘New FRITZ!OS en Wireless guest access` de handigste `push` services gezien worden.

push-services email
email2 email3
System > Push Service > Sender
Instellen van je SMTP provider en het in/uitschakelen van e-mail notificaties.

push-services

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
System > Buttons & LEDS > “Info” Display
Alleen handig als de FRITZ!Box in het zicht staat maar niet echt features die je zo zou gebruiken misschien kan de datalimiet-bereikt-knipper-feature handig zijn.

info-display
System > Buttons & LEDS > Keylock
Uitzetten van de WPS/WLAN knoppen bovenop de router. Getest en deze feature werkt.

keylock

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
System > FRITZ!Box Users > User
Aanmaken van users die de FRITZ!Box mogen beheren of extern benaderen via de MyFRITZ! service.

fritzbox-user
System > FRITZ!Box Users > Login to the Home Network
Login via username/password of de standaard alleen password method; of geen login.

login-home-network
System > FRITZ!Box Users > Apps
Binnen dit menu kunnen (mobiele) FRITZ! applicaties de toegang ontzegd worden. Als de app verwijdert is en deze zich niet mag aanmelden moet ook de username/password veranderd worden om toegang tot de user te ontzeggen.

fritzbox-apps

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png
System > Backup
   • Backup maken van de huidige firmware (met wachtwoord, wachtwoord is encrypted opgeslagen).
   • Terugzetten van een backup
   • Restart (Beetje rare menu optie onder backup)
   • Factory Settings

save restore
restart factory
System > Update
   • Huidige versie
   • Automatische update in/uitschakelen
   • Manueel updaten (firmware file)

fritz-os-version update updating

auto-update manual-update
System > Region and Language
   • Taal
   • Regio
   • Tijdzone

regional-settings regional-options timezone


https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C4d2BYLD1JrHo5.png

Conclusie

De FRITZ!Box is een volledige router; het heeft een redelijk tweak-gehalte maar je kan de FRITZ!Box ook gewoon inpluggen en op de standaardinstellingen laten staan. Het is goed dat de fabrikant binnen in de doos een pamflet stopt met een unieke Wi-Fi code en login zo is de consument standaard goed beschermt. De user interface werkt erg fijn en is bovendien lekker snel. Ook zijn de opties voor ouders, toezicht en gasten Wi-Fi uitgebreid in te stellen. Ook is de MyFRITZ! functionaliteit vrij handig voor het beheren van de FRITZ!Box op afstand. Het jammere vind ik dan weer dat aan de MyFRITZ! niet zo’n slicke UI hangt. De FRITZ!Box draait zeer stabiel en heeft volgens mij voldoende processorkracht (kijkend naar CPU history onder performance) om verbindingen af te handelen. Wi-Fi is binnenshuis (5 gHz) erg goed maar de sterkte van het Wi-Fi signaal neemt sterk af na 10 meter buitenshuis.

De media-server hadden ze er van mij uit mogen laten en die tijd mogen steken in het vertalen van de UI want daar schort het nog wel eens aan. Als er bijvoorbeeld menu opties opengeklapt worden voor gedetailleerde informatie staan er veelal duitse teksten (zie guest access). Ook het instellen van IPv6 met een broker had wel wat soepeler gemogen. Misschien ook een beetje een minpuntje is dat deze als consumenten router geen Nederlandse taal ondersteund (Duitsland buurland!). Het is jammer dat je niet een externe antenne op de FRITZ!Box kan aansluiten dat had misschien tot betere Wi-Fi resultaten kunnen leiden.

De prijs is te rechtvaardigen door de zeer goede UI, uitgebreide garantie (5 jaar), gratis support en natuurlijk de degelijkheid en stabiliteit van de FRITZ!Box.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 4040?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (2)

Wijzig sortering
Mooie review Gamebytes!
Overzichtelijk met die scheidingslijntjes en per functionaliteit gereviewd! :)
Vooral de lijstjes en afbeeldingen bij de Wi-Fi performance zijn overzichtelijk en duidelijk. :)
Wat mij betreft zeker een +2 waard!
Ik heb hem zelf ook getest vanuit het testpanel, maar gezien je verwijzing naar mijn review wist je dat al. ;)

Nog even mijn reactie op de inhoud van je review:

Over de matige verbinding op de 2,4Ghz band: er zitten op de grafiek van de 2,4Ghz band zo te zien veel netwerken op kanaal 1 waar onder die van je FRITZ!Box 4040. Kanalen 5 en 9 lijken veel vrijer te zijn. Heb je hem ook al geprobeerd om handmatig op 1 van die 2 kanalen in te stellen en te kijken of de connectie dan beter word?

Daarnaast werkt een meterkast met veel metaal (en zeker een CV-ketel daar bij) als een soort van Kooi van Faraday. Wanneer mogelijk is buiten de meterkast plaatsen vaak een goed idee voor beter WiFi ontvangst. Bij mijn testen stond de FRITZ!Box 4040 hoofdzakelijk buiten de meterkast en bij 1 test expres in een meterkast, maar die laatste had te weinig stoorbronnen waardoor in de meterkast ook prima werkte.

Voor het configureren van de FRITZ!Box 4040 als router met een fixed IP-adres had ik in ieder geval met firmware 6.53 geen problemen. WAN fixed IP-adres (en tevens voor IP client mode) kun je instellen bij Internet > Account > Information > Internet Connection > Connection Settings > Change connection settings > Configure the IP address manually. En het interne IP-adres voor in de routermodus: Home Network > Home Network Overview > Network Settings > IP Addresses > IPv4 Addresses / IPv6 Adresses

De Media Server instellingen zitten ook al in andere FRITZ!Box-en en vele daar van hebben telefonieaansluitingen (analoog, ISDN en DECT basisstation). Als je DECT toestellen van AVM zelf gebruikt bij die FRITZ!Box-en die een DECT basisstation hebben dan kun je via die DECT toestellen muziek beluisteren, plaatjes kijken, internetradio luisteren en podcasts luisteren dat door de Media Server geserveerd word. Overigens nog steeds onzinnig, maar wel een geinig gimmick. En voor mensen met van die HDMI DLNA dongles wellicht wel handig.

Gastnetwerk: het viel mij inderdaad ook op hoe ontzettend veel onvertaalde teksten daar nog in zaten... :/

Power consumption: het gebruikte wattage kun je uitrekenen. De voeding geeft 12V, 1,4A af. 12 x 1,4 = maximaal 16,8 watt. Het actuele verbruik tijdens de screenshot was 37% en dus 6,2 watt. Ik ben het wel met je eens dat het mooier was als de FRITZ!Box die waarde uit zich al uitrekent en toont. :)

Ten slotte: de Duitse taal op de bijgeleverde documenten en in delen van de webinterface zal ongetwijfeld veroorzaakt worden door dat AVM een Duits bedrijf is en de FRITZ!Box 4040 al langer op de Duitse markt is. Ik ben wel van mening dat het netter was geweest om daadwerkelijk het eindproduct dat voor de internationale markt is bedoeld te laten testen en niet een "omgebouwde" Duitse versie die nog niet helemaal af blijkt te zijn (gezien de onvertaalde teksten).
Ik heb een belangrijk persoon van AVM telefonisch gesproken en die vertelde mij dat het Nederlands dankzij zijn inzet er ook aan zit te komen. Of het Nederlands dan ook naar al reeds uitgebrachte producten wordt per product bekeken of dat wel kan.
Dankjewel Joen! En bedankt voor het upvoten van de review!

Ik ga kijken als ik Wi-Fi nog kan verbeteren door op andere channels te checken. Voor mij is er eigenlijk niet echt de mogelijkheid om de router te verplaatsen :(.

Ik had de problemen met het instellen van een fixed IP bij firmware 6.50 waarbij in het menu Account Information > Internet Connection het uitschuif paneel 'Change connection settings' niet werkte waarschijnlijk hebben ze dit in de eerst volgende update al gefixxed. Het was vooral een hel om het voorelkaar te krijgen door de TELE2 modem die de router maar niet als DMZ host wou zien (geen vinkje voor een public ip-adres). Ik wou gewoon graag de router als main router gebruiken incl. firewall :).

Bedankt voor de tip voor het berekenen van de power consumption (die is dus erg laag :)).

Wat betreft de duitse taal; Ja ik vind het eigenlijk onacceptabel je test het product toch voordat hij gereleased wordt. Maargoed ik neem aan dat ze dit in een aantal firmware updates rechttrekken. Voor mij maakt het niet echt uit dat de router niet vertaald is naar het Nederlands maar ik kan mij voorstellen dat dit voor consumenten echt een meerwaarde kan zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*