Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties 5GHz WiFi-ac + 4G-router, 4x 1Gbps switch - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

AVM FRITZ!Box 4040 Review

+3
JoenTestpanel 5 november 2016, laatste update op 11 november 2016, 7.115 views

AVM FRITZ!Box 4040 (Testpanel)

Fijne router voor kabel- en glasvezelinternet. Behoorlijk veel functionaliteiten en mogelijkheden voor een goede adviesprijs. Gigabit netwerkaansluitingen en USB 3.0. Veel energie besparingsmogelijkheden en verbruiksinzicht. Lampjes die niet irritant zijn. Goede WiFi met mooie instelmogelijkheden voor gastnetwerk. Aanrader voor beginner en gevorderde gebruiker!

Pluspunten

  • Gigabit WAN
  • Gigabit LAN
  • USB 3.0 aansluiting
  • Goede NAS op vele manieren bereikbaar
  • Veel routersituaties instelbaar
  • Ook te gebruiken als accesspoint ipv router
  • Geen felle en vaak knipperende lampjes
  • Vele functionaliteiten en mogelijkheden voor goede prijs

Minpunten

  • Platte netwerkkabel meegeleverd
  • Beperkte functionaliteit Info-lampje
  • Nog veel onvertaalde tekst in webinterface

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beheerbaarheid Score: 5
WLAN-bereik Score: 4
Prestaties Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
Ondersteuning Score: 4
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2NlZ2LLyaOWRF.png
Screenshot van inlogpagina webinterface, eigendomsrechten logo en typografie: AVM

Inleiding

Een mailtje van Tweakers.net of ik als lid van het testpanel de FRITZ!Box 4040 wilde testen. Zeker wil ik dat wel! Ik ben enorme liefhebber van FRITZ!Box-en sinds ik mijn eigen DSL-aansluiting heb en daarbij een FRITZ!Box 7170 van XS4All kreeg destijds. Uiteindelijk heb ik nu een FRITZ!Box 7360 van XS4All, maar omdat ik daar een aantal functionaliteiten op miste tov de FRITZ!Box 7170 heb ik op dat moment besloten een FRITZ!Box 7390 aan te schaffen welke tot dusver nog altijd erg goed bevalt.

De FRITZ!Box 4040 is een “pure” router. Het bied dus geen mogelijkheid om het rechtstreeks op de telefoonlijn of kabelaansluiting aan te sluiten. Het apparaat heeft een WAN-aansluiting voor het binnenkomende internetsignaal (vanuit een DSL-modem of kabelmodem zonder routerfunctie of routerfunctie in bridge-mode) en verder kun je 4 bedrade netwerkaansluitingen en WiFi gebruiken. Verderop in deze review meer daar over.

Als pure router heb ik dus niet zoveel aan de FRITZ!Box 4040 aangezien ik dus een FRITZ!Box 7390 als DSL-modem/router gebruik. Een router op router werkt doorgaans niet prettig. Gelukkig hebben FRITZ!Box-en functionaliteiten aan boord die je de mogelijkheid bieden de FRITZ!Box op vele andere manieren in te zetten. Functionaliteiten die ik voor mij zelf in gedachten heb zijn een extra accesspoint voor beter WiFi bereik in mijn huis, NAS-server en mobiel internet router (in combinatie met een USB 3G dongle). Ook hier over verderop in deze review meer informatie.

Oh, en als ik een review maak wil ik het ook gelijk goed doen. Ik schrijf zo uitgebreid mogelijk over de mogelijkheden die ik zelf zou benutten of die voor anderen interessant zouden kunnen zijn. Het is dus geen korte review, excuses voor de mensen die van korte snelle reviews houden. :P

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2NlZ1Hfmt0big.jpeg

Over deze FRITZ!Box 4040

De internationale versie van de FRITZ!Box 4040 is op dit moment van schrijven (05-11-2016) nog niet regulier verkrijgbaar in Nederland zo werd mij uitgelegd. Wel heb ik al enkele webshops gezien die hem blijken te verkopen: pricewatch: AVM FRITZ!Box 4040 Mogelijk dat zij de Duitse versie van de FRITZ!Box 4040 verkopen.

De internationale versie van de FRITZ!Box 4040 wordt nog in 2016 op de Nederlandse markt verwacht voor een adviesprijs van §89,=. In mijn opinie een vriendelijke prijs als je kijkt naar wat je er voor krijgt. Er zijn routers in de zelfde prijsklasse met veel minder functionaliteiten en minder gebruiksvriendelijkheid.

In deze review worden mogelijk wat zaken besproken die niet in de uiteindelijke internationale FRITZ!Box 4040 zitten of er ontbreken zaken die extra in de internationale versie zullen komen. Dit zal voornamelijk komen door firmwareupdates die dan zijn uitgebracht na het verschijnen van deze review. De review is hoofdzakelijk gebaseerd op firmwareversie 6.53, maar vlak voor het publiceren van deze review heb ik nog firmwareversie 6.55 geÔnstalleerd op de FRITZ!Box 4040. Firmwareversie 6.55 bied volgens de changelog slechts stabiliteitsverbeteringen en geen opvallende wijzigingen ten opzichte van versie 6.53.

Inhoud pakket

In het pakket dat ik ontving zitten de volgende onderdelen:
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2NlZ2hqAsjYOm.jpeg
  • FRITZ!Box 4040
  • Adapter (input 230V, 200mA; output: 12V, 1,4A)
  • 1,8 meter platte netwerkkabel
  • Duitstalige snelstartgids
  • Duitstalige notitiekaartje met o.a. de betekenis van de lampjes, de standaard netwerknaam (SSID), de standaard WPA2-sleutel en het standaard wachtwoord voor de webinterface.
  • Reclamefoldertje met diverse andere producten van fabrikant AVM.
  • Klein papiertje met EG-verklaring van overeenstemming. Dit betreft de verkorte verklaring die ook in het Nederlands is opgesteld. Er wordt verwezen naar de uitgebreide versie in het Engels op de website van AVM.
Vanuit de snelstartgids word ook verwezen naar een cd-rom, maar die zit niet in dit pakket. Om eerlijk te zijn: ik heb nog nooit een cd-rom nodig gehad bij mijn FRITZ!Box-en. Deels omdat ik er een hekel aan heb, deels omdat ik zelf genoeg netwerkkennis heb en deels omdat de FRITZ!Box-en eenvoudig genoeg in gebruik zijn.

Aansluitmogelijkheden

Aan de achterkant
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2NlZ1WecXvtwB.jpeg
  • WAN (blauw): voor het binnenkomende internetsignaal (bijvoorbeeld vanaf een DSL-modem of kabelmodem zonder routerfunctie of in bridge-mode).
  • LAN 1t/m 4 (geel): voor netwerkapparaten zoals laptops, computers, NAS, etc.
  • USB 3.0 (blauw): voor USB 3.0 apparaten als USB sticks, USB externe harde schijven, etc. USB 1.0 en USB 2.0 apparaten werken hier ook op.
  • Voeding
Aan de zijkant
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2NlZ1pTFbDVWh.jpeg
  • USB 2.0 aansluiting: vooral bedoeld voor 3G / 4G dongles, printers, USB 2.0 sticks, etc.
Bijzonderheden
  • In de accesspoint mode (hier over verderop meer) wordt de WAN-aansluiting als een uplink naar een andere switch gebruikt.
  • Zowel de WAN als LAN 1 t/m 4 kunnen ingesteld worden op “Power mode” of “Green mode”. “Power mode” is 1 Gbps en “Green mode” is 100 Mbps. Als je alleen apparaten met een 100 Mbps netwerkaansluiting in huis hebt of als je Gigabit snelheden niet per se nodig hebt kun je op deze manier dus wat stroom besparen. De instelling kan per individuele aansluiting veranderd worden.
  • Ook de USB 3.0 aansluiting heeft een “Power mode” en een “Green mode”. De “Power mode” is USB 3.0 en wanneer je het instelt op de “Green mode” gedraagt de aansluiting zich als een USB 2.0 aansluiting die volgens de USB specificaties minder stroom hoeft te leveren dan USB 3.0. Ook hierbij geld dat als je USB 3.0 snelheden niet nodig hebt je op deze manier een klein beetje stroom kunt besparen.
Overige “aansluitmogelijkheden”
  • Dual-WLAN 802.11AC+N, snelheden tot 866 Mbps
  • VoIP icm FRITZ!Fon app op smartphones
De FRITZ!Box 4040 beschikt over 2 antennes per zendrichting (ontvangen/verzenden data) waardoor frequenties gecombineerd kunnen worden om hogere snelheden te halen.
Tevens zend de FRITZ!Box 4040 op zowel de 2,4 Ghz als de 5 Ghz band zijn WiFi signaal uit (instelbaar).

Eerste bevindingen over de inhoud van het pakket

De doos die om de FRITZ!Box 4040 zit ziet er netjes uit en noemt de belangrijkste kenmerken van het apparaat. De doos is na doorsnijden van 2 plakbandjes makkelijk te openen.

De Duitstalige documenten die in de doos zitten zijn voor mij wel ietsjes lastig aangezien ik erg slecht ben in de Duitse taal. Een klein deel begreep ik wel en enkele woorden heb ik voor mij zelf vertaald met behulp van Google Translate. En ook al begrijp ik de Duitse taal dan niet helemaal, de plaatjes in de snelstartgids maken al snel duidelijk wat de bedoeling is qua handelingen om de FRITZ!Box 4040 klaar te maken voor eerste gebruik.

De FRITZ!Box 4040 heeft een typisch FRITZ!Box uiterlijk (een rood vlak in een zilver vlak en kenmerkende indeling van lampjes). De hoeveelheid lampjes zijn bij FRITZ!Box-en blijkbaar veelal het zelfde, maar niet op elk FRITZ!Box model zijn lampjes voor de zelfde functionaliteiten nodig. Waar mijn FRITZ!Box 7390 2 lampjes voor telefoonverbinding via vast en VoIP heeft, heeft de FRITZ!Box 4040 deze natuurlijk niet echt nodig aangezien deze geen telefoonaansluitingen heeft. De vrijgekomen ruimte wordt daarom gebruikt voor lampjes die aangeven of er een internetverbinding is en of er netwerkapparaten zijn aangesloten.

Hoewel de kwaliteit wel blijkt mee te vallen ziet de meegeleverde platte netwerkkabel er niet als "hoogstaande kwaliteit". Voor een apparaat met Gigabit aansluitingen, 802.11ac/n en USB 3.0 verwacht je eigenlijk wel een ronde ietwat stugge CAT6 netwerkkabel. Gelukkig heb ik zelf wel goede CAT5E en CAT6 kabels in huis, dus als ik echt die Gigabit verbindingen stabiel wil houden op vooral langere afstanden komt dat wel goed.

Op mijn FRITZ!Box 7390 heb ik 2 knoppen zitten: DECT en WLAN. Op de FRITZ!Box 4040 vind ik op deze plek WPS en WLAN. WPS dient voor het eenvoudiger kunnen instellen van de WiFi beveiliging op een op de FRITZ!Box 4040 aangesloten WiFi-apparaat en WLAN dient voor het in- en uitschakelen van het WiFi-signaal.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2PaW12uQlnhy5.jpeg
De 2 knoppen aan de bovenkant van de FRITZ!Box 4040: WPS en WLAN.

Eerste gebruik

Nadat ik de FRITZ!Box 4040 aangesloten had ben ik direct naar de webinterface gegaan. De gehele FRITZ!Box is namelijk via een eigen interne website in te stellen. Ik heb er voor gekozen om het IP-adres van de FRITZ!Box op te zoeken en de webinterface via die weg te benaderen, maar als je je computer op de standaardmanier ingesteld heb staan is de FRITZ!Box ook te bereiken via de interne URL http://fritz.box.

Waar eerdere internationale FRITZ!Box-en alleen Engels als taal voor de webinterface hadden valt mij op dat ik bij het openen van de webinterface van de FRITZ!Box 4040 direct een lijstje met talen te zien krijg waar ik uit kan kiezen. Aangezien mijn talenknobbel niet bepaald uitgebreid is en ik dus de Duitse en Franse taal slecht beheers en de Spaanse, Italiaanse en Poolse taal totaal niet beheers heb ik de selectie op Engels laten staan. Ik heb mij door AVM laten vertellen dat men overigens wel bezig is om over niet al te lange tijd ook Nederlands in de lijst op te laten nemen. Of dit dan ook naar de FRITZ!Box 4040 komt is nog niet bekend.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2Ppn4OniNjxc0.png
Na het openen van de webinterface van de FRITZ!Box 4040 krijg je als eerste de taalselectie te zien.

Daarna wordt mij gevraagd om het wachtwoord voor de webinterface in te voeren. Ik kan mij niet herinneren dat mijn FRITZ!Box 7390 een standaard wachtwoord had om mee in te loggen op de webinterface. Volgens mij had die een leeg wachtwoord en moest na eerste gebruik ingesteld worden. Op de FRITZ!Box 4040 gaat dit op een wat betere manier: er is standaard een wachtwoord ingesteld en dit wachtwoord staat op een sticker op een meegeleverd kaartje en op een sticker aan de onderkant van de FRITZ!Box. Hiermee wordt ook voorkomen dat iemand via een standaard wachtwoord zou kunnen inloggen op de router. Op internet rondzwervende lijsten met standaard wachtwoorden voor de FRITZ!Box hebben dan weinig nut aangezien voor elke individuele FRITZ!Box dus een apart standaardwachtwoord wordt aangemaakt. Het blijft echter wel raadzaam om dit wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen zodat er geen misbruik kan worden gemaakt van het standaardwachtwoord op het moment dat iemand zich fysieke toegang verschaft tot de FRITZ!Box.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2Ppn1Nl12LLlT.png
Het formulier om het wachtwoord in te loggen op de webinterface.

Vervolgens word mij gevraagd om het land op te geven waar ik mij bevind. Dit zal ongetwijfeld zijn om er voor te zorgen dat enkele Nederlandse internetproviders kunnen worden weergegeven bij de instellingen van de WAN internetverbinding alsmede de juiste instellingen en limitaties voor WiFi-signalen toegepast kunnen worden.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2Ppn2G6PdMgW0.png
Het opgeven van de locatie waar je je bevind.

Na deze instellingen te hebben ingevoerd start de router opnieuw op. Vervolgens kan men na het inloggen gelijk naar de vele instellingenpagina’s toe die de webinterface rijk is.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2PpnxNNs7gaK7.png
Na de initiŽle instellingen te hebben opgegeven start de FRITZ!Box 4040 opnieuw op.

De webinterface werkt overzichtelijk en duidelijk. Elke pagina is tevens voorzien van een knop (met een vraagteken er in) naar een pagina met uitgebreide documentatie over die pagina. De FRITZ!Box 4040 is dus erg prettig in het beheer.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2Ppn2LbpHMHoE.png
De beginpagina van de webinterface van de FRITZ!Box 4040 direct nadat je ingelogd bent.

Internetverbinding instellen

De FRITZ!Box 4040 bied verschillende mogelijkheden op internet te gaan waar onder:
  • Als daadwerkelijke router met de aanvoer van het internetsignaal via de blauwe WAN-aansluiting, de mogelijkheid via DHCP een IP-adres van de internetprovider te krijgen en een scheiding aan te brengen tussen de internetaansluiting en het interne netwerk.
  • Als daadwerkelijke router net zo als hier boven, maar dan zonder inloggegevens voor de WAN internetverbinding.
  • Als accesspoint onderdeel van een bestaand netwerk worden waarbij je de blauwe WAN-aansluiting van de FRITZ!Box 4040 kunt zien als uplink naar een andere router, modem of switch.
  • Als mobiel internet router met behulp van een aangesloten 3G / 4G USB dongle.
Omdat ik al internet heb via een gecombineerde DSL-modem/router heb ik mij alleen met de laatste 3 varianten uit bovenstaand rijtje bezig gehouden.

Je kunt op de pagina Internet > Account Information > Internet Connection in het lijstje bij “Internet connection via” een keuze maken uit diverse profielen. In dit lijstje staan enkele internetproviders zoals mijn eigen internetprovider XS4All, maar ook handmatige routerconfiguraties zoals hier boven beschreven. Verder heb je de mogelijkheid om op te geven welke maximale doorvoersnelheid de FRITZ!Box 4040 tussen de internetverbinding en je interne netwerk moet aanhouden. Deze gegevens worden vooral gebruikt om QoS correct toe te kunnen passen.

Bij “Change connection settings” vind je de mogelijkheid om de FRITZ!Box 4040 een vast IP-adres aan de internetzijde (WAN) te geven.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2Pzz1WqFq1jSN.png
Alle mogelijke routeringstypen van de FRITZ!Box 4040.

Nog een kleine instructie bij bovenstaande afbeelding hoe je van de FRITZ!Box 4040 een accesspoint ipv router maakt:
  • Kies in het lijstje achter "Internet connection via" voor "Internet router as IP client".
  • Vul bij "Downstream" and "Upstream" de snelheden van je interne netwerk in. Voor een Gigabit netwerk is dat dus "1000000".
  • Klik op "Change connection settings".
  • Klik op "Configure the IP adress manually" (zo voorkom je dat de FRITZ!Box moeilijk terug kan vinden op je netwerk om hem verder in te stellen).
  • Vul de gevraagde gegevens in bij IP Adress, Subnet mask, Default Gateway, Primary DNS server en Secundary DNS server.

WiFi instellen

Het instellen van WiFi (aka WLAN, draadloos internet) gaat makkelijk en met veel slimmigheden.

Je kunt er voor kiezen om apart WiFi via de radiofrequenties 2,4 Ghz en 5 Ghz in of uit te schakelen. Ook kun je los voor WiFi via 2,4 Ghz een andere netwerknaam instellen dan voor WiFi via 5 Ghz. Uiteraard heeft de zelfde naam instellen als groot voordeel dat apparaten die zowel de 2,4 Ghz als de 5 Ghz band ondersteunen dan de signalen kunnen combineren om zo meer snelheid via WiFi te halen. Het instellen van verschillende netwerknamen heeft juist als voordeel dat je heel specifiek kan aangeven via welke radiofrequentie je het WiFi-signaal wilt laten verlopen om zo bijvoorbeeld beter het bereik van de 2 frequentiebanden te bekijken en vergelijken. De beveiliging (zoals een WPA-sleutel) kun je niet gescheiden instellen en is voor beide frequentiebanden het zelfde. Bij het instellen van de WPA-sleutel wordt een indicator getoond hoe sterk de sleutel is. Hoe langer en ingewikkelder de sleutel wordt ingevuld hoe groener en langer de balk word weergegeven.

WiFi-kanalen kunnen op automatisch of handmatig worden ingesteld. Hierbij kan worden aangegeven of kanaal 12 en 13 wel of niet in de automatische selectie mee moeten worden genomen om te voorkomen dat vooral oudere of Amerikaanse apparaten (die kanaal 12 en 13 niet ondersteunen) het WiFi-signaal kwijtraken.
Bij het instellen van de WiFi-kanalen krijg je ook een overzicht te zien hoeveel data de FRITZ!Box verzend en ontvangt via WiFi alsmede een overzicht van hoeveel draadloze netwerken welke kanalen gebruikt. Met dit laatste kun je voor je zelf een goed beeld vormen wat het beste kanaalnummer zal zijn om je FRITZ!Box op in te stellen.
Ook de WiFi-standaard kan aangepast worden. Standaard staat die op 802.11n+g voor de 2,4 Ghz band en op 802.11n+ac voor de 5 Ghz band.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2PDz1RgBgIlrn.png
Overzicht van hoeveelheid verzonden en ontvangen data alsmede de bezetting van kanalen door andere draadloze netwerken.

Verder is het mogelijk om een gastnetwerk in te stellen. Hierbij kun je aangeven of je het wel of niet wilt toestaan dat apparaten op het gastnetwerk onderling met elkaar mogen communiceren. Ook kun je instellen dat er voordat er geÔnternet kan worden een pagina moet worden getoond met een melding dat men eerst akkoord moet gaan met de regels. Die melding kan met een taalselectie voor de eindgebruiker in het Duits of Engels getoond worden vergezeld met een eigen afbeelding en tekst. Voor de afbeelding is het wel noodzakelijk om een opslagapparaat op een USB-aansluiting aangesloten te hebben. Verder kun je aangeven dat je je gasten wilt beperken tot alleen kunnen internetten en e-mailen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2PLCtWTUC2WpO.png
De instellingenpagina voor het gastnetwerk. Met veel onvertaalde Duitse teksten.

Voor alle netwerkinstellingen word een QR-code getoond die men kan scannen met een app op de smartphone om eenvoudig te verbinden met het ingestelde netwerk. Bij het wijzigen van de instellingen van het privťnetwerk werd mij automatisch een popup getoond met een afdrukbare weergave van de gegevens inclusief de bijbehorende QR-code. Deze kan ook met een losse knop opgevraagd worden. De QR-code is in te scannen met diverse appszoals bijvoorbeeld de Barcode Scanner van ZXing Team (Android). Op de afdrukbare weergave staat het advies om de app “FRITZ!App WLAN” te gebruiken.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2OdG3TDZthdhY.png
Handmatige aanmeldprocedure gastnetwerk op een Android 7 smartphone

Ook goed om te weten is dat er boven 5Ghz kanaal 48 Dynamic Frequency Selection (DFS) toegepast word. De momenten waarop dit toegepast word worden netjes weergegeven in het systeemlogboek van de router. De eerste keer dat ik het zag wist ik niets van het bestaan er van, maar klaarblijkelijk wordt de 5 Ghz band ook voor radarsystemen gebruikt. Wanneer een router die de 5 Ghz band gebruikt conflicteert met de radarsignalen moet de router automatisch van dat 5 Ghz kanaal af gaan. Dit kan 10 minuten duren. Daarna zal de FRITZ!Box 4040 automatisch weer teruggaan naar het 5 Ghz kanaal waar het zijn WiFi-signaal op had staan tenzij er langer een radar gedetecteerd is. In dat laatste geval zal de FRITZ!Box 4040 een ander 5 Ghz kanaal zoeken om verder op uit te zenden.

NAS en de prestaties daar van

De FRITZ!Box 4040 is uitgerust met een NAS functionaliteit. Hier voor kunnen gebruikers worden aangemaakt en ieder verschillende rechten worden toegekend. Ieder gebruiker kan zo zijn eigen beginmap hebben als hoogste bereikbare map. De beginmap is met hiŽrarchische weergave van alle mappen op de opslag te kiezen. Ook is per gebruiker in te stellen of deze alleen binnen het lokale netwerk toegang heeft tot de opslag of ook via het internet. Bij het invullen van het wachtwoord bij de gebruiker wordt een sterkte-indicator weergeven: hoe langer en complexer het wachtwoord hoe langer en groener het balkje word. Wanneer de gebruiker is ingesteld gelden de toegangsregels voor zowel (S)FTP als Samba / SMB (netwerkshare).

Mijn FRITZ!Box 7390 heeft 512 MB interne opslag, maar de FRITZ!Box 404 blijkt helaas geen interne opslag te hebben. Als bron voor de NAS op de FRITZ!Box 4040 kunnen zowel USB opslag (externe harde schijven, flashdisks, DVD-spelers, etc.) worden gebruikt als wel cloudopslag van diverse derde partijen. Voor de USB opslag heb je de beschikking over een USB 3.0 aansluiting aan de achterkant van de FRITZ!Box 4040 (die via de pagina Home Network > USB Devices onder de noemer “Green mode” ook op USB 2.0 werking kan worden ingesteld) en een USB 2.0 aansluiting aan de linker zijkant van de router.

Van een laptop met een Gigabit netwerkkaart en ingebouwde SSD schijf naar de FRITZ!Box 4040 met een aangesloten SSD-schijf en ingeschakelde “Power mode” op alle netwerkaansluitingen (dus Gigabit mode ipv 100 Mbps mode) was de overdrachtssnelheid gemiddeld 10 MB/sec. Dit was met met meerder bestanden gevuld met NULL-karakters van 1, 2 en 8 GB groot. In de omgekeerde richting (dus van de laptop naar de FRITZ!Box 4040) was dit gemiddeld 30 MB/sec. Ter vergelijking: van de interne laptop SSD naar de USB 3.0 externe SSD op de laptop zelf was de snelheid gemiddeld ruim 10 maal sneller: 382 MB/sec. Vermoedelijk heeft de FRITZ!Box 4040 niet voldoende rekencapaciteit om nog hogere snelheden aan te kunnen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2PYD3DgFzbXA5.png
De dataoverdracht van enkele grote NULL-karakters bestanden van een SSD-schijf via USB 3.0 aan de FRITZ!Box 4040 naar een laptop met ingebouwde SSD-schijf.

Ik dank mede-Tweaker vhaaren voor het beschikbaar stellen van zijn tijd, hulp, kennis en middelen om deze snelheden te testen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2OlQ2DcbhzRVr.jpeg
Testopstelling bij mede-Tweakers vhaaren thuis.

LAN snelheid en WAN naar LAN doorvoersnelheid

Een ander ding dat ik samen met mede-Tweaker vhaaren heb getest is de interne LAN-snelheid en WAN naar LAN snelheid. Omdat dit voor ons beiden niet geheel dagelijkse kost was hebben we de tests allicht niet helemaal correct aangepakt, maar we hebben onze best er op gedaan.

We hebben voor de LAN snelheidstests 2 laptops met ieder een Gigabit netwerkkaart rechtstreeks aangesloten op de netwerkaansluitingen van de FRITZ!Box 4040. Alle netwerkaansluitingen van de router stonden op dat moment ingesteld op de “Power mode” (Gigabit). De snelheid die gemiddeld gehaald werd was 939 Mbits/sec (112 MB/sec) volgens testprogramma iPerf. Dit leek ons een nette snelheid.
C:\Temp\testen\iperf-3.1.3-win64>iperf3.exe -c 10.0.11.22
Connecting to host 10.0.11.22, port 5201
[ 4] local 10.0.11.23 port 58111 connected to 10.0.11.22 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 112 MBytes 935 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 4] 9.00-10.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-10.00 sec 1.10 GBytes 941 Mbits/sec sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 1.10 GBytes 941 Mbits/sec receiver

iperf Done.
iPerf3 rapport LAN naar LAN snelheid - client zijde
c:\Temp\iperf-3.1.3-win64>iperf3 -s
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 10.0.11.23, port 58110
[ 5] local 10.0.11.22 port 5201 connected to 10.0.11.23 port 58111
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 5] 0.00-1.00 sec 109 MBytes 912 Mbits/sec
[ 5] 1.00-2.00 sec 112 MBytes 938 Mbits/sec
[ 5] 2.00-3.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 3.00-4.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 4.00-5.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 5.00-6.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 6.00-7.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 7.00-8.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 8.00-9.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 9.00-10.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 5] 10.00-10.03 sec 3.12 MBytes 930 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 5] 0.00-10.03 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec sender
[ 5] 0.00-10.03 sec 1.10 GBytes 938 Mbits/sec receiver
iPerf3 rapport LAN naar LAN snelheid - server zijde

Voor de WAN naar LAN doorvoersnelheid hebben we 1 van de 2 laptops op de WAN-aansluiting van de FRITZ!Box 4040 aangesloten en de andere laptop op 1 van de netwerkaansluitingen van de router aangesloten gelaten. Ook dit maal stonden zowel de WAN-aansluiting als de andere netwerkaansluiting op de “Power mode” ingesteld (Gigabit). Volgens iPerf was de snelheid wederom gemiddeld 936 Mbps. Wel liep telkens de iPerf server nog een poosje door tov de iPerf client en eindigde de iPerf server met de foutmelding “iperf3: error - unable to receive control message: Connection reset by peer”. Achteraf gezien denken we dat dat komt doordat we een fictieve gateway hadden ingesteld op zowel de laptop als de WAN-zijde van de router. We hebben het ten tijde van de meting opgelost door op de client de parameter –R mee te geven (reverse) en in de webinterface van de router de datagebruikgrafieken in de gaten te houden. Ook de andere richting was gemiddeld 936 Mbps. Dit was zonder bijzondere data. Allicht dat de firewall van de router de snelheid nog zal doen dalen. AVM heeft geen informatie gegeven over welke WAN-LAN doorvoersnelheid de FRITZ!Box 4040 eigenlijk zou moeten halen.

In onderstaand voorbeeld is de 10.0.10.x IP-range de WAN-zijde en de 10.0.11.x IP-range de LAN-zijde.
C:\Temp\testen\iperf-3.1.3-win64>iperf3.exe -c 10.0.10.2
Connecting to host 10.0.10.2, port 5201
[ 4] local 10.0.11.23 port 58487 connected to 10.0.10.2 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 84.5 MBytes 708 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
iperf3: error - unable to receive control message: Connection reset by peer

C:\Temp\testen\iperf-3.1.3-win64>iperf3.exe -c 10.0.10.2 -R
Connecting to host 10.0.10.2, port 5201
Reverse mode, remote host 10.0.10.2 is sending
[ 4] local 10.0.11.23 port 58489 connected to 10.0.10.2 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 92.4 MBytes 775 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 111 MBytes 935 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
iperf3: error - unable to receive control message: Connection reset by peer
iPerf3 rapport WAN naar LAN en LAN naar WAN snelheid - client zijde
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 10.0.10.1, port 58486
[ 6] local 10.0.10.2 port 5201 connected to 10.0.10.1 port 58487
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 6] 0.00-1.00 sec 79.7 MBytes 669 Mbits/sec
[ 6] 1.00-2.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec
[ 6] 2.00-3.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 6] 3.00-4.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 6] 4.00-5.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 6] 5.00-6.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 6] 6.00-7.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec
[ 6] 7.00-8.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 6] 8.00-9.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 6] 9.00-10.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 6] 10.00-11.00 sec 4.62 MBytes 38.7 Mbits/sec
[ 6] 11.00-12.00 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 12.00-13.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 13.01-14.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 14.01-15.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 15.01-16.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 16.01-17.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 17.01-18.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 18.01-19.00 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 19.00-20.00 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 20.00-21.00 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 21.00-22.00 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 22.00-23.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 23.01-24.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 24.01-25.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 25.01-26.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 26.01-27.00 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
[ 6] 27.00-28.01 sec 0.00 Bytes 0.00 bits/sec
iperf3: error - unable to receive control message: Connection reset by peer
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 10.0.10.1, port 58488
[ 7] local 10.0.10.2 port 5201 connected to 10.0.10.1 port 58489
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 7] 0.00-1.00 sec 89.5 MBytes 750 Mbits/sec
[ 7] 1.00-2.00 sec 111 MBytes 931 Mbits/sec
[ 7] 2.00-3.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 7] 3.00-4.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 7] 4.00-5.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 7] 5.00-6.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 7] 6.00-7.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 7] 7.00-8.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec
[ 7] 8.00-9.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 7] 9.00-10.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 7] 10.00-11.00 sec 112 MBytes 936 Mbits/sec
[ 7] 11.00-12.00 sec 112 MBytes 938 Mbits/sec
[ 7] 12.00-13.00 sec 112 MBytes 939 Mbits/sec
[ 7] 13.00-14.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 7] 14.00-15.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 7] 15.00-16.00 sec 111 MBytes 934 Mbits/sec
[ 7] 16.00-17.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 7] 17.00-18.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 7] 18.00-19.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 7] 19.00-20.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 7] 20.00-21.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 7] 21.00-22.00 sec 112 MBytes 942 Mbits/sec
[ 7] 22.00-23.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 7] 23.00-24.00 sec 112 MBytes 940 Mbits/sec
[ 7] 24.00-25.00 sec 112 MBytes 941 Mbits/sec
[ 7] 25.00-26.00 sec 112 MBytes 937 Mbits/sec
[ 7] 26.00-27.00 sec 112 MBytes 943 Mbits/sec
[ 7] 27.00-28.00 sec 112 MBytes 936 Mbits/sec
iperf3: error - unable to write to stream socket: Connection reset by peer
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
iPerf3 rapport WAN naar LAN en LAN naar WAN snelheid - server zijde

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2Ozp3xJRGWoOW.png
De webinterface van de FRITZ!Box 4040 geeft de binnenkomende en uitgaande datastroom weer in een grafiek. Deze grafiek hoort bij de bovenstaande meting.

WiFi bereik en stabiliteit

Het derde ding dat ik samen met mede-Tweaker vhaaren heb getest was het bereik van de WiFi-signalen. Ik heb mijn ogen hierbij vooral op de 5 Ghz band gericht aangezien men daar over altijd zegt dat die band door de hoge frequentie minder ver komt dan de 2,4 Ghz band. Deze test heb ik ook uitgevoerd bij een bevriende ex-buurman van mij. Hij is geen lid van Tweakers.net, maar heeft wel interesse voor technische zaken. De bevriende ex-buurman stelde dan ook voornamelijk zijn 5 Ghz apparatuur (die ik privť niet heb) beschikbaar om mee te testen. vhaaren woont in een flatje op de hoogste (2e) verdieping en mijn bevriende ex-buurman in hoekwoning met tuin.

Wat mij vooral opviel is dat het bereik van de 5 Ghz band totaal niet onderdoet voor het bereik van de 2,4 Ghz band. Bij de flat van vhaaren had ik buiten wel wat minder bereik, maar dat komt vooral door het hoogteverschil, vele gewapend beton en een stenen muur. Bij de bevriende ex-buurman kwam het bereik wel ver genoeg en had ik in zijn hele tuin bereik. Op de verste plek haalde zijn Samsung tablet nog plm. 2 tot 3 van de 5 streepjes bereik (zo’n -80 dBm) en een verbindingssnelheid van 45 Mbps. Dit moet ruim voldoende zijn voor het persoonlijke doeleinde van mijn ex-buurman: internetradio luisteren in de hoek van de tuin. Het signaal heeft dan 2 ŗ 3 gasbetonmuren gepasseerd en een raam met dubbelglas in een stenen muur. Bij elkaar schat ik het bereik in op minimaal zo'n15 tot 20 meter.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2OKk2qCSru3vx.png
In de hoek van de tuin van mijn bevriende ex-buurman komt het 5 Ghz signaal op -80 dBm.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2OKk2hJX3B2FN.png
In de hoek van de tuin van mijn bevriende ex-buurman komt de verbindingssnelheid op 45 Mbps.

In mijn eigen huis komt de 2,4 Ghz band van de FRITZ!Box 4040 net zo ver als de 2,4 Ghz band van mijn FRITZ!Box 7390. Ik heb er net geen stabiel internet mee in mijn schuurtje en in de tuin als ik hem dichtbij mijn hoofdaansluiting aan de voorkant van het huis plaats. Het moet dan 1 tussenmuur (van waarschijnlijk steen) en een stenen buitenmuur met HR++ dubbelglas ramen passeren. De verbinding valt dus net iets te vaak weg. Slechts enkele meters dichterbij plaatsen gaf mij voldoende bereik en stabiliteit.

Voor een duidelijke en gedetailleerde overzichtstabel van bereik, afstanden, bijbehorende verbindingssnelheden, etc. van WiFi verwijs ik je graag naar de review van mede-testpanellid Gamebytes bij het kopje "Wi-Fi performance": productreview: AVM FRITZ!Box 4040 review door Gamebytes Hij legt duidelijk uit hoe goed WiFi van de FRITZ!Box werkt in een gebied met behoorlijke drukte in de ether qua WiFi-signalen en verduidelijk het met mooie schema's en tabellen. :)

Een opvallend dingetje was het moment dat ik mijn laptop via de WPS-functie met de FRITZ!Box 4040 had verbonden en dat op een gegeven moment ineens alle internetverkeer moeilijk tot niet door bleef gaan. Dit terwijl alle internetverkeer via een tablet en smartphone wel gewoon door bleef gaan. Het uit- en inschakelen van WiFi bood de directe oplossing en daarna besloot ik om mijn laptop in te stellen op de manier zoals ik gewend was: met een WPA-sleutel. Verder is het WiFi gewoon stabiel te noemen.

Mobiel internet

1 van de dingen waar ik ook erg nieuwsgierig naar was was hoe de FRITZ!Box 4040 zou bevallen als mobiel internet router. Tot dusver heb ik mijn FRITZ!Box 7360 wel eens als mobiel internetrouter gebruikt. Verder gebruik ik mobiel internet als backup-verbinding aan mijn FRITZ!Box 7390.
Hier voor gebruik ik de Huawei E1750 HSPA USB stick. Zowel de HSPA modem als de ingebouwde micro-SD kaartlezer worden door de FRITZ!Box 7360, 7390 en 4040 herkend.

Het enige echt wat lastige aan het gebruik van de 3G USB dongle op de FRITZ!Box 7360 en 7390 was om alle gegevens bij elkaar te zoeken voor de instellingen om de mobiele internetverbinding te maken, maar verder werkte het wel makkelijk en goed.

Zowel bij de FRITZ!Box 7360 als de FRITZ!Box 7390 heb je de mogelijkheid om in te stellen dat de FRITZ!Box terugvalt op een mobiele internetverbinding als de DSL-verbinding voor een langere tijd uit is gevallen. De FRITZ!Box 4040 heeft zo’n functie helaas niet. Waarschijnlijk omdat de FRITZ!Box 4040 geen ingebouwd modem heeft om te detecteren dat de fysieke verbinding uitgevallen is. Je zult dus handmatig moeten schakelen naar de mobiele internetverbinding als je hier van gebruikt wilt maken op het moment dat je reguliere internetverbinding uitvalt.

Wat wel een positief punt is is dat de FRITZ!Box 4040 een lijstje voorgeprogrammeerde instellingen heeft waar mijn internetprovider XS4All ook bij staat (mijn mobiele internetverbinding zit als backup-verbinding inbegrepen bij mijn DSL-abonnement). Deze instellingen blijken ook volledig te werken en dat scheelt mij het opzoeken van een rijtje ingewikkelde instellingen.

De internetverbinding zelf is weinig op aan te merken. Het functioneert net zo als een reguliere internetverbinding, maar dan iets minder snel als gevolg van snelheidsbeperkingen van de internetprovider.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2OS5W3CFPuwSj.jpeg
De Huawei E1750 3G USB dongle aangesloten op een USB aansluiting van de FRITZ!Box 4040.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2OS51eIkZlwH4.png
Een deel van de verbindingsinstellingen voor 3G USB dongles.

Lampjes

Voor sommige mensen ook heel belangrijk: de lampjes op de FRITZ!Box 4040.

Eerst even van a-technisch standpunt: de lampjes branden niet fel in je gezicht. Dit komt doordat een soort doorzichtig plastic over de lampjes heen is geplaatst dat het licht dat recht naar boven schijnt afbuigt naar de voorkant van de router. Ik heb de FRITZ!Box 4040 enkele nachten op mijn slaapkamer gebruikt en het licht dat tegen mijn muur en plafond schijnt is erg weinig. Als ik rechtstreeks naar de lampjes kijk zijn ze wel opvallend, maar niet verblindend. Ook knipperen de lampjes zeldzaam. Geen irritante afleiding van snel knipperende lampjes dus!

Vanuit technisch oogpunt gezien: de FRITZ!Box 4040 beschikt over precies de juiste lampjes. Ieder hebben ze ook een duidelijke omschrijving er bij vermeld staan: Power (stroom ingeschakeld), Internet (actieve internetverbinding aan de WAN-zijde), WLAN (WiFi-signa(a)l(en) actief), LAN (netwerkapparatuur aangesloten op 1 van de 4 gele netwerkaansluitingen en in bedrijf) en Info.

Het lampje Info is misschien zo op het eerste gezicht toch iets minder duidelijk. Dit komt doordat de functie van het lampje Info door je zelf ingesteld kan worden in de webinterface. Als je geen functie hebt toegewezen zal dit lampje alleen groen branden/knipperen tijdens het uitvoeren van een firmwareupdate en continu rood branden als het gedurende een uur geen internetverbinding aan de WAN-zijde heeft gedetecteerd en je de FRITZ!Box 4040 wel op een routerfunctie hebt ingesteld (in dat geval zie je in de webinterface op de Overview pagina daar dan ook een melding over verschijnen). Als je wel een functie hebt ingesteld wordt de standaard functionaliteit met die gekozen functionaliteit uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het gaat branden als er iemand met je gastnetwerk is verbonden zoals ik gedaan heb. Ik persoonlijk vind de keuzemogelijkheid nogal beperkt en veel opties worden al ingevuld door de andere op de router aanwezige lampjes. In een contact met fabrikant AVM heb ik diverse ideeŽn aangedragen voor nieuwe functionaliteiten van het Info-lampje.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2P201wetQKF7Y.jpeg
Lampjes op de FRITZ!Box 4040. Op deze foto geeft de groene Power lampje aan dat de router stroom heeft en opgestart is, geen brandend internetlampje geeft aan dat er geen actieve internetverbinding is, het groene WLAN lampje geeft aan dat het WiFi-signaal actief is, het groene LAN lampje geeft aan dat er bedraad aangesloten netwerkapparatuur actief is en tenslotte gaf het rode Info lampje op deze foto aan dat er langer dan een uur geen internetverbinding is geweest.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2P202TboxkF7j.png
Wanneer er langer dan een uur geen internetverbinding is geweest dan word dit met een rode melding op de "Overview" pagina van de webinterface getoond. Als je op "Show details" klikt zie je enkele tips en de mogelijkheid om de melding te verwijderen.

Andere mogelijkheden van de FRITZ!Box 4040

Ik ben al niet van de korte reviews, maar als ik werkelijk alle mogelijkheden van de FRITZ!Box 4040 zou bespreken dan zou deze review minstens 2x zo lang worden denk ik. Daarom dan ook een wat beknopter overzicht van nog enkele andere mogelijkheden van de FRITZ!Box 4040.
Externe toegang tot de FRITZ!Box
Je kunt instellen dat je vanaf het internet toegang tot je FRITZ!Box wilt hebben. Standaard wordt hier een versleutelde website (https) voor gebruikt. Het poort-nummer word random door de FRITZ!Box toegewezen, maar is wel zelf aan te passen. Er is zelf een certificaat te installeren.
MyFritz
MyFritz maakt het mogelijk om een wat eenvoudiger om vanaf het internet bij je FRITZ!Box instellingen en NAS te kunnen komen. Je maakt een account aan waarbij je gebruikersnaam een e-mailadres is en via een algemene website wordt je doorgelinkt naar een internetadres die specifiek bij je FRITZ!Box hoort. Afhankelijk van de ingestelde gebruikersrechten kunnen via die website de alle instellingen van de FRITZ!Box beheert worden, slechts een gedeelte van de instellingen beheerd worden, de inhoud van de NAS beheert worden, etc.
Overzicht met alle aangesloten apparaten en netwerkeigenschappen
Je kunt een lijst opvragen van alle met de FRITZ!Box verbonden apparaten. Zo word bovenaan in die lisjt de FRITZ!Box zelf getoond met daarbij op welke manier het met internet verbonden is en de belangrijkste netwerkinstellingen zoals welke WiFi frequentiebanden ingeschakeld zijn. Daar onder staan draadloos verbonden apparaten (met welke gebruikte frequentieband en verbindingssnelheid), bekabeld aangesloten PC’s (via welke netwerkaansluiting op de FRITZ!Box en welke verbindingssnelheid vanuit de FRITZ!Box gezien), USB-apparaten, en VoIP-telefoons/-software. Per apparaat is er ook door te klikken naar een meer gedetaileerd netwerkoverzicht van dat apparaat, kan aangegeven worden dat het apparaat altijd het zelfde IP-adres moet krijgen en kan er eenvoudig doorgeklikt worden naar een pagina om portforwardings in te stellen voor dat netwerkapparaat.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2P6T2aM2itWQY.png
Het overzicht van aangesloten apparaten en enkele van hun netwerkeigenschappen
VoIP
Hoewel de FRITZ!Box 4040 niet beschikt over telefoonaansluitingen zit er in de router wel een optie om de telefonie-instellingen in te schakelen. Deze optie kun je vinden via Wireless > Radio Network > FRITZ!App Fon. Aldaar kun je dan een vinkje zetten bij “Enable support for FRITZ!App Fon on the FRITZ!Box”. Na vervolgens een klik op “Apply” komt er in het menu een optie “Telephony” bij te staan alwaar je VoIP-nummers toe kunt voegen. Vervolgens kun je dan met VoIP-telefoons of de FRITZ!App Fon app verbinden met je FRITZ!Box en telefoneren. De FRITZ!Box-en bieden uitgebreide mogelijkheden voor het instellen van de telefonie, het bekijken van uitgebreide logboeken en een telefoonboek functie.
Agenda
Voor verschillende functies is het mogelijk om een agenda in te stellen. Zo kun je profielen instellen waarbij je dan aangeeft binnen welke tijden het internet wel of niet geblokkeerd word. Deze profielen zijn dan volgens aan verbonden apparaten toe te wijzen. Zo kun je ook de toegang op het gastnetwerk bijvoorbeeld ’s nachts automatisch uitschakelen. Ook kun je het volledige WiFi signaal op ingestelde tijden uit- en inschakelen.
Diagnostieken
De FRITZ!Box bied ingebouwde uitgebreide testen die je helpen om snel overzicht te krijgen van de instellingen die je gemaakt hebt en welke invloed die instellingen hebben. Bij deze testen vind je ook een “beveiligingsoverzicht” dat alle instellingen op het gebied van beveiliging van de FRITZ!Box en WiFi laat zien.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2QrC10kqiHYHW.png
Diagnostische gegevens op het gebied van functionaliteiten.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2QrC1b0zRL9ys.png
Diagnostische gegevens op het gebied van beveiliging.
Bestanden openbaar delen
Alle bestanden en mappen kunnen individueel openbaar gedeeld worden. Dit werkt vergelijkbaar als met de meeste aanbieders van cloudopslag: je selecteert de bestanden en mappen die je wilt delen, je klikt een deel icoontje aan, geeft de voorwaarden voor het delen op (hoeveel dagen beschikbaar en hoe vaak het opgevraagd mag worden) en stuurt de gegenereerde link naar die persoon of personen die het bestand mogen opvragen. Men kan deze bestanden dan rechtstreeks vanaf je FRITZ!Box ophalen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2P6T2IzbWl6Pd.png
In dit voorbeeld word een map gedeeld.
Energiemonitor
De FRITZ!Box 4040 bied niet alleen mogelijkheden om energie te besparen (de Gigabit netwerkaansluitingen als 100 Mbps aansluitingen laten werken, de USB 3.0 aansluiting als USB 2.0 aansluiting laten werken en het maximale vermogen voor WiFi omlaag zetten), maar bied ook een overzicht van het energieverbruik aan. Op het overzicht zie je het energieverbruik op het moment van het raadplegen van de pagina en het energieverbruik van de afgelopen 24 uren. Het overzicht is opgedeeld in een algemene weergave, de processor, WiFi, USB-apparaten en netwerkaansluitingen. Van die laatste word alleen weergegeven of er wel of niet een kabel is aangesloten met een actief netwerkapparaat aan de andere kant van de kabel.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2QrC1iJS6NrZf.png
Het overzicht van het actuele energieverbruik en dat van de afgelopen 24 uren.
Push Service
Deze functie stuurt je van diverse informatie en gebeurtenissen op je FRITZ!Box 4040 een e-mail. Zo kun je mails krijgen wanneer iemand met je gastnetwerk verbonden is geweest, wanneer er een firmware-update beschikbaar is, je externe IP-adres veranderd is, etc. Als je VoIP ingeschakeld is en je dit voor een VoIP-apparaat of met VoIP-software gebruikt kun je ook maandelijks een overzicht krijgen met alle binnenkomende en uitgaande oproepen samen met cijfers over de kwaliteit van de verbinding.
Keylock
Bovenop de FRITZ!Box 4040 zitten 2 knoppen: WPS en WLAN. WPS dient als eenvoudige manier om je draadloze netwerkapparaten te verbinden met je FRITZ!Box en WLAN dient als eenvoudige manier om WiFi in en uit te schakelen. Bang dat kleine kinderen steeds aan de knopjes zitten? Of bang dat gasten in je huis je gaan irriteren door steeds op die knoppen te drukken? Je kunt de knoppen uitschakelen met de functie Keylock. Met mijn kleine neefje en nichtje zo nu en dan in huis vind ik dit een handige functie.

https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1C2PaW12uQlnhy5.jpeg
De 2 knoppen aan de bovenkant van de FRITZ!Box 4040: WPS en WLAN. Deze knoppen zijn met behulp van "Keylock" uit te schakelen.
Datateller / datalimiet
De pagina “Online meter” houd bij hoeveel dataverkeer je hebt gebruikt. Je ziet dit voor de huidige dag, de dag van gisteren, de huidige week, de huidige maand en de vorige maand.
Ook vind je een koppeling naar een pagina waar je een datalimiet kan instellen. Dit is vooral handig wanneer je de FRITZ!Box 4040 gebruikt icm een 3G / 4G USB dongle die een datalimiet heeft. Wanneer de limiet bereikt is en je het Info-lampje daar voor hebt ingesteld zal het Info-lampje gaan knipperen.
Filters
De FRITZ!Box 4040 bied diverse filters die je kan stoppen in profielen. Zo kun je op tijd gebaseerde filters instellen (wanneer mag een aangesloten netwerkapparaat wel en niet online), welke websites bezocht moeten worden en welke poorten geblokkeerd moeten worden (en dus min of meer welke programma’s er wel of niet gebruikt kunnen worden.
Je kunt gebruikers de op tijd gebaseerde filters laten overrulen door ze een ticketnummer te geven die ze kunnen invullen op de vangpagina die ze zien. De tijdslimiet word dan vergroot met 45 minuten.
Portforwarding
De FRITZ!Box 4040 heeft een overzichtelijke manier voor het instellen van portforwardings. Je kunt handmatig de gegevens invullen of kiezen uit een keuzelijstje. Het keuzelijstje is aan te passen.
Dynamische DNS
De FRITZ!Box 4040 bied ondersteuning voor diverse dynamische DNS aanbieders, maar je kan ook je eigen gegevens invullen zoals naar welke link het bijgewerkte externe IP-adres moet worden gestuurd.
VPN
De FRITZ!Box 4040 heeft een VPN aan boord. De VPN instellingen worden niet standaard door Windows ondersteund, maar de in de documentatie aanbevolen software werkt prima en de uitleg is voldoende duidelijk om die VPN software zelfstandig te kunnen installeren en instellen. Op mijn Android 7 smartphone worden de VPN instellingen standaard ondersteund.
IPv6
Word geheel ondersteund. Binnen een bestaand IPv6 netwerk was dit voor mij echter lastig te testen aangezien ik slechts beperkte kennis over IPv6 heb.
Gastnetwerk op LAN 4
Een gastnetwerk is niet alleen via WiFi in te stellen, maar ook via de bedrade netwerkaansluiting op LAN 4 van de FRITZ!Box 4040.
IP-adres en DHCP-instellingen
Wanneer je de FRITZ!Box 4040 als router gebruikt zijn het lokale IP-adres van de router, de DHCP IP-range en de in DHCP toegewezen primaire DNS-server aan te passen.
UPnP mediaserver
Dit gebruik ik normaliter zelden, omdat mijn ervaring is dat diverse bestandsformaten vaak niet ondersteund worden. Als bron voor de mediaserver worden de aangesloten USB opslagapparaten gebruikt. Je kunt opgeven welke opslagapparaten je wel en niet wilt gebruiken. Ook cloudopslag kan als bron gebruikt worden. Tevens kunnen internetradiostations en podcasts toegevoegd worden als bronnen.
Op mijn Android 7 smartphone icm de apps BubbleUPnP en MX Player blijkt de mediaserver zeer goed te werken en worden alle bestandsformaten die ik geprobeerd hebt gewoon ondersteund.

Zoals je ziet is de lijst van functionaliteiten en mogelijkheden van de FRITZ!Box 4040 lang. En eigenlijk kan dit generiek over elke FRITZ!Box gezegd worden.

Conclusie

Een lange lijst met functionaliteiten en mogelijkheden op een router voor een normale prijs. Zo zou ik de FRITZ!Box 4040 in het kort willen omschrijven. Enkele functionaliteiten zijn anders, missen of zijn extra op de FRITZ!Box 4040 ten opzichte van de FRITZ!Box 7360 en 7390, maar over de gehele linie gezien bied de FRITZ!Box 4040 wat je van een FRITZ!Box zou verwachten.

Positieve punten vind ik vooral:
  • Gigabit WAN
  • Gigabit LAN
  • USB 3.0
  • Goede NAS die via Samba/SMB/netwerkshare, (S)FTP en webinterface bereikbaar is.
  • Vele routersituaties instelbaar (normale router, PPPoE login, mobiel internet, etc.).
  • Kan ook als accesspoint functioneren ipv router.
  • Behoorlijk stabiele router.
Negatieve punten heb ik niet heel erg, maar als ik er dan toch een paar moet noemen:
  • De meegeleverde platte netwerkkabel.
  • Nog veel Duitse teksten in de webinterface.
  • 1 bug: na het instellen van een portforwarding word de portforwarding wel correct opgeslagen, maar word er in het logboek een heel ander poortnummer dan ingevuld getoond. Is inmiddels doorgegeven aan fabrikant AVM.
  • Beperkte functionaliteit van het Info-lampje. Hier voor heb ik ook diverse ideeŽn doorgegeven aan AVM.
Ik kan deze router aanraden voor zowel beginners als gevorderden. Voor beginners is de basis makkelijk genoeg in te stellen aan de hand van de meegeleverde snelstartgids en online documentatie. Voor gevorderde gebruikers zijn er ook genoeg mogelijkheden voor wat meer diepgaande instellingen. Experts zullen opties gaan missen denk ik. Ik ben zelf geen absoluut expert op netwerkgebied en dus bied de FRITZ!Box 4040 voor mij als gevorderde voldoende mogelijkheden.

Voor ontzettend veel mogelijkheden vind ik de adviesprijs van §89,= zelfs nog best laag te noemen. Bij andere merken krijg je hier veel minder mogelijkheden voor volgens mij. Ik zou een prijs van plm. §119,= nog gerechtvaardigd vinden voor de FRITZ!Box 4040.

Als cijfer geef ik de FRITZ!Box een 9. Het hoge cijfer is dus vooral vanwege de functionaliteiten en mogelijkheden. Toch vind ik dat er ruimte voor verbetering blijft (de ontdekte bug, gemis aan mogelijkheden voor het Info-lampje, onvertaalde Duitse teksten, etc.).

Changelog

  • V1.2 11-11-2016: In het hoofdstuk "WiFi bereik en stabiliteit" verwijzing naar de review van mede-testpanellid Gamebytes toegevoegd aangezien hij zeer mooie duidelijke afbeeldingen en tabellen in zijn review heeft geplaatst over het bereik, de stabiliteit en de verbindingssnelheid van de WiFi verbinding.
  • V1.1 08-11-2016: eigenschappen voeding was incorrect, aangepast nav opmerking van Ventiman: https://tweakers.net/prod...eaction=9234647#r_9234647
  • V1 05-11-2016: InitiŽle versie

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 4040?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (34)

Wijzig sortering
Hoi Joen,

Heb je ook de VPN functionaliteit zelf getest? Ik ben namelijk nog op zoek naar een router die native een ipsec+ikev2 protocol ondersteund :) Ik had de hoop dat dit wellicht in de fritzbox een mogelijkheid was.
Niet specifiek op de FRITZ!Box 4040, maar wel op mijn FRIT!Box 7390. Daar heb ik dat al een tijdje naar tevredenheid op draaien.

Ik weet niet precies uit mijn hoofd welk protocol gebruikt word, maar in ieder geval eentje die niet standaard door Windows 10 wordt ondersteund en wel standaard ondersteund wordt door Android 7. Als ik het niet vergeet zal ik mij later nog even verdiepen in het gebruikte protocol.

De VPN's op de FRITZ!Box 4040 en 7390 zijn overigens het zelfde.
Wat een geweldige review!!! _O_. Echt, driewerf petje af!

Voor wat betreft de WAN <-> LAN test: Ik kan niet goed uit je tekst opmaken of de performance nou inclusief de NAT en eventuele firewalling die in een normale consumentensituatie van toepassing is, of gewoon domweg heen en weer switchen (en evt routeren tussen 2 lokale subnetten) van pakketjes?

Zelf heb ik hier een Fritz!box 7490 staan aan een 1 Gbps verbinding van Tweak, en merk ik dat de 7490 mťt NAT ongeveer 920 Mbps haalt. Een hogere bandbreedte kan ik overigens ook niet instellen in de invulvelden voor de internetsnelheid (waarop hij o.a. z'n upload queueing baseert, vermoedelijk).
Bedankt voor je compliment! :)

WAN - LAN test: daar hebben we geen instelling op aangepast nee. Dus normale routersituatie met standaard NAT en Firewall instellingen van de FRITZ!Box 4040. Wel gepoogd poort 5201 en 6201 te openen om de iPerf test volledig te kunnen doen, maar dat mocht niet baten. Wel slechts met een laptop aan de WAN-kant en een laptop aan de LAN-kant. Dus tamelijk onbelast als je naar normaal internetverkeer kijkt.
920 Mbps is wel een nette doorvoersnelheid. Het lijkt er op dat de FRITZ!Box-en met Gigabot WAN en LAN dus daadwerkelijk hoge doorvoersnelheden kunnen halen als ik je reactie zo lees. :)

[Reactie gewijzigd door Joen op 11 november 2016 01:06]

Daar lijkt het ook op inderdaad.

Toch vraag ik het, omdat ik wel merk dat ik met sommige andere routers (waaronder de door Tweak geleverde ZyXEL) ook de laatste tientallen magabits eruit kan trekken.

Ik vraag me dus wel af in hoeverre de Fritz!box bij deze snelheden aan z'n max zit, vooral in situaties met meer TCP connecties. Mijn huishouden is zelf vrij klein.
@Joen, mijn welgemeende complimenten voor uw uitvoerige ťn genuanceerde review.
Als Fritzbox-gebruiker van het eerste uur (7170/7270 en thans 7390) kan ik mij grotendeels vinden in uw bevindingen!
Wat mij interesseert is de USB 3.0-aansluiting op de achterkant.

Heeft u wellicht getest of zuivere USB 2.0 printers, wanneer daarop aangesloten via de "USB Remote Connection" onberispelijk functioneren met inbegrip van inktstatus-meldingen?

Achterliggende gedachte daarbij is mijn intentie tot aanschaf van de 7580 zodra de internationale versie eenmaal beschikbaar is.
Deze modem/router die werkelijk alles beheerst, behalve wassen en strijken, beschikt namelijk uitsluitend over USB 3.0 poorten......

Dank alvast voor uw reactie!
Nee dat heb ik niet getest, omdat ik geen behoefte aan de USB remote connection heb.
Ik heb ergens in de online documentatie voorbij zien komen dat het afgeraden word om apparatuur aan te sluiten die onmiddellijke bidirectionele dataverkeer eisen.
In mijn eerdere ervaringen is het ook zo dat zodra je iets van een netwerkverbinding tussen een computer en USB apparaat plaats de ervaring met het USB apparaat vaak negatiever word.

En dank voor de complimenten! :)

[Reactie gewijzigd door Joen op 6 november 2016 12:24]

Joen complimenten voor je uitvoerige review , gezien ik ook in het testpanel zat, heb ik ook een review geschreven, alleen ruim niet zo uitvoerig als jou review (gezien ik het wiel niet nog keer uit wil vinden haha) ik heb een verwijzing in mijn review naar jouw review gedaan , ik heb wel wat aparte bevindingen trouwens , kan je terug lezen in mijn review als je wilt , mijn complimenten !
Aangenaam kennis te maken mede-reviewer!
Ja, ik stop als ik er de tijd voor heb echt wel moeite in zo iets.
Ik zal de jouwe ook lezen. :)
Zeer uitgebreide review. Nice, Joen! _O_
Hiervoor dan ook een dikke +3.

Met grote interesse ook gelezen, wellicht tijd voor upgrade van de 7270 die hier nu staat.
Als doorgewinterde FB kenner en gebruiker van het eerste uur ook van mij een +3. Goed beschreven voor zowel ervaren als minder ervaren lezers (denk ik ;-) Ik ben niet zo'n lezer, maar heb toch met plezier en voortdurende belangstelling het lange verhaal kunnen uitlezen. En ik was heel erg blij met de duidelijke plaatjes met treffende bijschriften.
Ik ben al sinds de Cebit aan het wachten op deze nieuwe telg van de Fritz!-familie. Ter vervanging van mijn oude 7270 die bij mijn vriendin staat. Ben benieuwd naar de wijzigingen van 6.55 t.o.v. 6.52 van mijn 7490. Kan niet wachten tot dat hij in NL verkrijgbaar is.
Enige typo die ik opmerkte: de stroomadapter levert 2000 mA i.p.v. 200... Tůch?

[Reactie gewijzigd door Ventiman op 8 november 2016 05:14]

Stroomadapter: ik had er blijkbaar verkeerd naar gekeken en heb het nu aangepast. Blijkt input van 230V, 200 mA te zijn en output van 12V, 1,4A. Bedankt voor je alertheid! :)

Bij levering van de FRITZ!Box 4040 stond er firmware 6.50 op en er was direct een update voor 6.53 beschikbaar. 6.53 had ik ook al op mijn FRITZ!Box 7390. 6.55 is er nog niet voor mijn FRITZ!Box 7390. Het enige wat de changelog er over vermeld is "stabiliteitsverbeteringen". Hetr feit is echter dat ik sinds dat ik 6.55 heb 3 ŗ 4 spontane reboots heb gezien waarbij automatisch 3 keer volgens de logboeken een error report naar AVM verstuurd is. 6.53 gaf geen problemen.

Ook is een door mij ontdekte kleine bug er nog niet in verholpen. De bug is inmiddels bij AVM bekend. En verder zitten er nog veel onvertaalde Duitse teksten in. Vooral bij de instellingen voor het gastnetwerk. Dat komt misschien ook doordat die instellingen veel uitgebreider en beter zijn dan op mijn FRITZ!Box 7390. :)

Ik wacht nog even af wat de volgende firmwareversie doet.
Beste Joen,

Bedankt voor de prompte feedback!
Uw vrees voor die ingebakken (printerserver) functie is niet terecht; in ons huishouden functioneert een Canon USB 2.0 printer al vele jaren onberispelijk als zou het gaan om een heuse netwerkprinter.
En dat dankzij die ingenieuze USB Remote Connection!
Ik denk dat @Joen onderscheid maakt tussen de "USB Remote Connection" functie en de printerserver functie :).

Bij de printerserver functie regelt de Fritz!box de USB-communicatie met de printer en accepteert printer commando's van clients.

De "USB Remote" functie is echter iets anders, en staat via IP communicatie tussen een PC in het netwerk en het USB-apparaat aan de Fritz!box toe, alsof het USB-apparaat in de PC zou zitten. Dus zeg maar "USB Bulk communicatie" met een USB-apparaat via een IP connectie.

Toevallig heb ik daar ook ervaring mee met een Fritz!box 7390. En het vermoeden van @Joen klopt wel. Ik heb een tijd een "Plugwise Source" stick aan een Fritz!box 7390 gehad, die ik vanaf meerdere PC's (niet tegelijk) in het netwerk kon benaderen. Dit betrof relatief lage bandbreedte "usb to serial" communicatie en ging prima. Maar een USB apparaat dat veel bandbreedte nodig heeft 'virtueel' op deze manier beschikbaar stellen kan zeker problemen geven.
Dat is inderdaad precies het punt. Met de FRITZ!Box 7170 werkte het in ieder geval behoorlijk onstabiel via die USB remote connection. En ik heb er verder ook geen praktische toepassing voor.

Aan mijn FRITZ!Box 7390 heb ik 512MB extra opslaggeheugen zitten en een Huawei E1750 3G USB dongle met XS4All kaartje voor 250MB datalimiet backup verbinding. Dat zijn 2 dingen die door de FRITZ!Box lokaal geregeld kunnen worden ipv via USB remote connection op een PC/laptop. En dat werkt dan ook wel prima. :)
Top review zeker een +3 waard. Zeer uitvoerig beschreven en geeft duidelijk beeld over wat deze router allemaal kan!
Goed review!

Heel mooi ook dat je de LAN throughput hebt gemeten tussen twee machines.
Voor een echt tweakers diep technisch interview mis ik daar nog een aantal metingen:
  • Ik zie geen full-duplex meting en er zijn ook parameters met andere window sizes. Zie bijv. link. Daar zou ik nog wat mee willen experimenteren. En heb je nog iets gedaan met de TCP packet size? Die staat standaard vrij laag. Vooral voor hogere snelheden tussen computers maakt een groter TCP packet setting wel veel uit.
  • Ik zou ook een 'totale throughput meting' nog handig vinden. Dus: Wat gebeurt er met de throughput als ik de router helemaal vol heb hangen, en tussen meerder machines tegelijk via de routers data uitwissel.
    Bijv. 2x2 machines die tegelijk onderling proberen zo veel mogelijk data uit te wisselen. Blijft het dan 940Mbit per poort? Of is de totale 'switching capacity' lager dan 4 poorten x 1000MBit ? Of zelfs meerdere iperf metingen gestart op 4 machines, zodat de fysieke bandbreedte van de draadjes zelfs gedeeld moet worden.
Maar nogmaals: Goede review... Misschien voor een volgende test?
Op dat moment had ik de kennis niet in huis (de gene die mij hielp ook niet) en misschien ook niet genoeg middelen om 2x2 te testen.
Nu thuis heb ik de middelen niet om dat soort zaken te testen.
Daarnaast zeggen niet alle kreten mij iets uit je eerst bulletpoint.

Verder lees ik her en der toch wel reactiers van gebruikers van andere FRITZ!Box-en dat FRITZ!Box-en een goede WAN - LAN throughput hebben die inderdaad rond de 930 Mbps uit komen. Ook met normaal internetverkeer. Het zijn dan wel vaker de DSL-modellen waarbij dan de LAN1 als WAN-aansluiting gebruikt wordt (dit is een instellingsmogelijkheid in de DSL-versies van FRITZ!Box-en).
Inderdaad, dit soort testen is nogal specialistisch.

En je hebt gelijk dat 930Mbps over een 1Gbit netwerk prima performance is.
Desalniettemin bedankt voor de tip! :)

Allicht dat ik het later nog een keer ga testen of in een andere test zal gebruiken. Ik heb inmiddels wel wat apparatuur in huis waarmee ik de throughput allicht kan testen, maar nu geen tijd.
De USB functie is veel te vaag. Ik heb ergens gelezen dat deze maar bestanden tot 1 maplevel diep ondersteund. Ik krijg in elk geval geen bestanden naar voren getoverd en de support is veel te onduidelijk. Gemiste kans. Ik hoef de USB poort niet te gebruiken voor een 3G stick, maar wel als fileserver en dat werkt nu niet (overigens gebruik ik een andere Fritz!Box maar principe is hetzelfde).
Je hebt 2 functies voor de USB aansluiting:
  • Lokale USB (voor bijvoorbeeld NAS en printserver)
  • Remote USB (een soort verlenging van de USB aansluiting van je PC / laptop)
Met de Remote USB had ik in het verleden slechte ervaringen. De verbinding was onstabiel. Ik zag er mede daar door er ook geen toegevoegde waarde in.

Met de lokale USB functie had ik wisselende ervaringen. Op oudere FRITZ!Box modellen gebruikte ik het als een kleine NAS met een USB stickje van slechts enkele GB's. Dit werkte gewoon prima, ook meerdere maplevels diep. Op een gegeven moment is dit na een firmware update er uit gehaald. Ik denk bij mijn huidige FRITZ!Box 7390, want die ontbeert de NAS functie op dit moment met FRITZ!OS 6.50.

De FRITZ!Box 4040 heeft wel weer een NAS functie en zelfs met een USB 3.0 aansluiting. Ik heb voor de zekerheid net nog even voor je gekeken en ik haal in ieder geval 6 maplevels diep. Ik had op dat stickje niets staan wat nog dieper ging qua aantal mappen. En de snelheid is ook helemaal prima. Bestanden worden rap overgezonden.

Aangezien ik ook 24/7 een PC-tje aan heb staan geef ik toch de voorkeur daar aan om als NAS te gebruiken, maar dat komt vooral omdat ik een gevorderde hier mee ben en dan wat meer instelmogelijkheden heb.

Voor de huis-, tuin- en keukengebruiker is de FRITZ!Box 4040 wel voldoende aan te bevelen als NAS. Het bespaart een hoop kosten. Men moet natuurlijk nog wel een USB stick of externe harde schijf aansluiten. Men kan zelfs op een Dropbox / Stack manier bestanden delen met anderen op internet! Ik ben in ieder geval wel te spreken over de NAS functie van de FRITZ!Box 4040. :)
Het gaat om de remote USB. Ik dacht de bestanden te kunnen zien op UPNP maar ik zie ze niet.
Daar voor is de lokale USB icm Mediaserver. Icm de juiste UPnP apparatuur / software die de juiste codecs ondersteund werkt dat prima. Op mijn FRITZ!Box 4040 icm BubblePnP en MX Player op mijn Android 7 smartphone werkt dat helemaal prima en vloeiend. :)
Het is een 7360 denk ik. Zou verder niet uit mogen maken toch?

[Reactie gewijzigd door W00fer op 26 november 2016 01:56]

Qua lokaal / remote USB instelling niet, maar qua daar aan gekoppelde beschikbare diensten wel.

Mijn 7390 is de iets uitgebreidere versie van de 7360 en heeft sinds een firmware update van ongeveer 3 jaar geleden geen NAS ondersteuning meer. FTP nog wel en ik geloof UPnP ook nog wel, maar dat gebruik ik nooit.

Een 7360 die ik hier ongebruikt heb liggen krijgt zelfs geen update meer naar de totaal vernieuwde FRITZ!OS 6.50, omdat het hardware versie 1 is die te weinig opalaggeheugen heeft voor die firmwareversie.

De exacte mogelijkheden verschillen dus per model en hangt dus af van de capaciteiten van de interne hardware. De wat recentere FRITZ!Box modellen zullen ongetwijfeld een betere ondersteuning en mogelijkheden voor de USB aansluitingen bieden dan de oudere modellen zoals de 7360 V1 en ouder.

[Reactie gewijzigd door Joen op 26 november 2016 02:30]

Dat kan, maar ik vind upgraden terwijl deze nog prima werkt niet nodig. Die NAS functionaliteit evenals UPNP hebben dan maar pech gehad.

Vergroot de hoeveelheid e-waste en nieuw kopen omdat er wat nieuws is is mij sowieso vreemd.
Bij mij ook enigszins hoor. Ik ben zuinig op mijn spullen en doe er zo lang mogelijk mee. Maar als ik vervanging voor een defect product nodig heb koop ik liever wel iets met recente specificaties en wat voldoet aan mijn wensen.
Ik verwacht niet dat deze FritzBox kapot gaat ;)
In elk geval niet snel.

De oudere Speedtouch apparatuur van vroeger was niet meer bruikbaar voor deze snelheden maar werkt ook nog gewoon.
Hier idem. Hier ligt nog een Speedtouch 716i te verstoffen, maar zou opzich nog steeds bruikbaar kunnen zijn. :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*