Microsoft Windows 7 Ultimate (NL Retail) Review

21 oktober 2009, laatste update op 21 oktober 2009, 5.381 views Rapporteer

Pluspunten

• Mooiere taakbalk, Eenvoudigere installatie, Sneller opstarten

Minpunten

• Veel ontbrekende features nog, biedt niet voldoende om Windows 7 een echte opvolger van Vista te maken, het is eerder een 2nd edition of Vista SP3. Voor de hoge prijs van de Ultimate van Windows 7 verwacht je meer dan een simpele update van Vista SP2. Niet sneller dan XP
  • Ook mist Windows Mail, Windows Calendar, Windows Movie Maker, etc. Dat is allemaal vervangen door de Live-versies, die je moet downloaden.
  • Nog steeds een groot registry, veel harddiskruimte voor een OS (!), en DLL-bendes.

3 van 5 sterren (Voldoende)
De algemene beoordeling van Windows 7 is voldoende. Het is niet vernieuwend genoeg om de stempel 'goed' te krijgen. Zo ontbreken nog een heleboel features die MacOS X of Ubuntu wel aanbieden, ik bedoel bijvoorbeeld zoiets als Timewarp. De stabiliteit van Windows 7 is goed te noemen. Ik heb nog geen crashes gehad. Zoals gezegd biedt Windows 7 niet heel veel meer functionaliteit dan Vista Service Pack 2. Ja, hij is in een nieuw jasje gestoken, maar het is eigenlijk gewoon oude wijn in nieuwe zakken. Nog steeds is er niet het beloofde WinFS en ontbreken features als Timewarp. Ook is Windows 7 nog niet zo gebruiksvriendelijk als MacOS X. De systeemeisen zijn voldoende. Windows 7 draait prima op hedendaagse machines, al is 2GB eigenlijk wel een vereiste, aangezien Windows 7 na een boot zo'n 700mb in gebruik heeft. Het installatiegemak is goed te noemen: DVD er in en je hebt er geen omkijken meer naar. Dit is een verbetering op eerdere Windows versies waar je nog veel handmatig moest instellen, daarom krijg deze de stempel goed. Qua prestaties is Windows 7 niet werkelijk heel veel sneller dan Vista. En trouwens die 100 euro of meer ken je dan net zo goed besteden aan extra RAM of een 2e HD (naar raid) dan win je ook die prestatiewinst zonder OS upgrade. Ook is XP op een aantal vlakken nog altijd sneller dan Vista en Windows 7, dus daarom krijgt Windows 7 niet de simpel goed, maar voldoende. Echte performancewinst is er niet gekomen. De ondersteuning van de fabrikant is slecht te noemen. Let op: vanuit de fabrikant. Want als je help wil van Microsoft moet je een case aanvragen en dat kost geld. De support voor Ubuntu is stukken beter te noemen, daar kun je veel gemakkelijker (gratis) in contact komen met de fabrikant. Bij Microsoft wordt je door doolhoven van knowledgebases gestuurd, daar weet de Tweaker wel raadt mee: maar niet de gewone consument. Die kan nauwelijks bij de fabrikant te recht voor ondersteuning zonder daar geld voor te moeten betalen. Dat kan beter. De prijs is te hoog te noemen voor iets dat eigenlijk gewoon Service Pack 3 of Vista 2nd edition genoemd kan worden. Want veel mensen hebben al een twee jaar geleden ofzo veel geld neergelegd voor Vista, dus het is niet eerlijk om dan opnieuw zo veel geld te vragen voor iets dat eigenlijk nog niet goed af was (en alle problemen die mensen hebben ondervonden, zie bv de consumentenbond hierover). Ook zijn MacOS upgrades stukken voordeliger, dus de prijs is gewoon slecht te noemen. Zeker als Snow Leopard gewoon een veel mooier en gebruiksvriendelijker en meer feature compleet OS is voor een veel lagere prijs, dan Ultimate. Er zit niet eens een goede calendar applicatie in Windows 7 Ultimate op de DVD.

Heb jij ook een Microsoft Windows 7 Ultimate (NL Retail)?

Normaal neem ik niet de tijd om in te gaan op deze afkrakende fanboy korte reviews maar er zijn een aantal punten waarover ik toch mijn mening kwijt wil.

• Je noemt één feature die wel in MacOS X zit, en daardoor is het opeens een OS wat niet 'goed' genoemd mag worden? Weeg dan eens duidelijk de voordelen tegen de nadelen af.
• Je zegt dat het niet vernieuwend is ten opzichte van Vista, ik ben het hier mee on eens. Ik heb de RTM versie van Windows 7 geïnstalleerd en getest. Ik vond het gebruikersgemak echt een pluspunt. De installatie ging zeer snel (sneller dan XP) en alles loopt soepel. Ik weet niet in hoeverre de kernel en andere zaken zijn aangepast, maar ik vind het een stuk stabieler, sneller en soepeler lopen dan Windows Vista of XP.
• Je zegt dat je minimaal 2GB nodig hebt, waarom? Kan je aantonen dat het hierdoor sneller is bij normaal gebruik? Ik kan ook zeggen dat 8GB een vereiste is maar zonder onderbouwing is dat natuurlijk onzin.
• Je zegt dat de ondersteuning slecht is, dit vind ik ook raar. Heb zelf ooit eens problemen gehad met een activatie van een licentie en na een telefoontje was dit binnen 3 minuten op gelost.
• Dat de prijs hoog is geef ik je deels gelijk in. 80 euro voor een OS is redelijk wat geld, maar niet gezien wat je er voor terug krijgt. Je zegt dat MacOS upgrades een stuk voordeliger zijn? Je koopt éénmaal Windows en de komende aantal jaren krijg je bijna dagelijks een update, dit vind ik toch netjes.
Dagelijks een update? Weet niet of dat zo geweldig is aan een OS .....

EDIT: Spijt me zeer, maar stem in met velen hier dat dit als een extreem gehaastte review overkomt. total agree @ HotFix

[Reactie gewijzigd door afraca op 25 juli 2024 18:00]

Ik ben het niet eens met je review.

Ten eerste is Windows 7 niet zomaar een update van Windows Vista. Er zitten wel degelijk nieuwe features in als de Windows XP Modes, en de gebruiksvriendelijkheid van Windows 7 is erg verbeterd ten opzichte van Windows Vista.

Ten tweede trek je een vergelijking tussen Windows 7, Mac OS en Linux. Persoonlijk vind ik dat je hier geen vergelijking tussen kan trekken. Mac OS werkt maar op beperkte hardware (ik geloof tegenwoordig steeds wel wat meer) en Linux is een (gratis) opensource programma wat ongeveer elk half jaar (ubuntu) opnieuw gereleased wordt. Het is hierbij veel makkelijker om bugs eruit te halen omdat mensen van over de hele wereld hieraan meewerken.

Ten derde hoeft Windows 7 Ultimate helemaal niet zoveel te kosten. Vaak kun je hem voordelig bestellen via het werk (Microsoft Home User Programm ed) of kun je hem via je school heel goedkoop bestellen. Ultimate 64 Bit NL gaat al vanaf €17(upgrade), moet je wel het voordeel hebben dat je docent bent.
Ik ben het met je eens dat mensen die dit voordeel niet hebben, een redelijk bedrag moeten neerleggen, maar zoals TERW_DAN al vermeldde, komt dit neer op 2 euro per maand voor een (bijna) volledig ondersteund besturingssyteem.
Als je geen zin hebt om je energie in een goede, onafhankelijke review te steken doe het dan niet. Bespaar je gebral dan voor ergens anders, bij fok bijvoorbeeld of computer totaal.
Dit is geen review waardig. Je vergelijkt al meteen met OSX en Ubuntu, wat hetzelfde is als appels met peren vergelijken. Dat is al meteen een grote fout en daarmee is al het gelijk niet neutraal meer. Ook is het veelal negatief, positieve punten ontbreken (en ja, die zijn er wel) Je gaat er niet echt diep op in, maar 't is meer een opsomming. Daarnaast leest je review ongemakkelijk. Blijkbaar nog nooit gehoord van kopjes en alinea's.
Kortom, waardeloze review en tweakers onwaardig. Een review hoort neutraal en uitgebreid te zijn en niet vanuit fanboy gedrag.
Je mag best negatief zijn over een product, het hoeft niet allemaal maar ja en amen te zijn, maar leg dan ook even uitgebreid uit waarom en niet met dooddoeners zoals het vergelijken met andere OS'sen aankomen.
Maar ik had ook niet anders verwacht.
Even om te beginnen: het is niet de review die ik graag zie. Meer onderbouwing, meer diepgang, meer controle op uitspraken, meer features, meer gebreken, meer..... ga zo maar door; dat mis ik allemaal. Maar ik heb het gevoel dat hij gewoon zijn gebruikerservaring opschrijft en dat dat niets te maken heeft met fanboy-gedrag, anti-MS houding, anti-Windowshouding of wat dan ook. Iedereen die hem van fanboy gedrag beschuldigd zal toch eens even in de spiegel moeten kijken, vind ik.

Ik heb zelf zowel de 32 bits als de 64 bits versie van W7 Ultimate besteld (één van de gelukkige die dat voor € 17,= per stuk kon doen, dus niet gaan zeuren dat HP genoeg is voor mij, want die is veeeeeeeeeel duurder :+ ).

Het niet mogen vergelijken met een ander OS ontgaat mij ook helemaal. Als we naar Office kijken vergelijken we dat toch ook met Open Office, WP Office, enz.; als we naar Norton Internet Security kijken vergelijken we dat toch ook met McAfee, NOD32, Kapersky, enz. en zo kan ik nog wel een half uurtje doorgaan. Het enige punt waar het hier mank loopt is dat OSX niet op elke computer draait, maar daarom mag je de features toch wel vergelijken? Ik ga erin mee dat het flauwe kul is als je alleen maar aangeeft wat er ontbreekt, ook de positieve kant (waar is wel in voorzien/aan gedacht) moet je noemen.
De algemene beoordeling van Windows 7 is voldoende. Het is niet vernieuwend genoeg om de stempel 'goed' te krijgen [....] De stabiliteit van Windows 7 is goed te noemen. Ik heb nog geen crashes gehad. Zoals gezegd biedt Windows 7 niet heel veel meer functionaliteit dan Vista Service Pack 2. [....] De systeemeisen zijn voldoende. Windows 7 draait prima op hedendaagse machines, al is 2GB eigenlijk wel een vereiste, aangezien Windows 7 na een boot zo'n 700mb in gebruik heeft. Het installatiegemak is goed te noemen: DVD er in en je hebt er geen omkijken meer naar.
Het wordt dus niet afgedaan als slecht. Deze mening wordt door meer mensen gedeeld, maar wat je mist is onderbouwing. Je hoopt dat dat daarna gaat komen, maar dat blijkt ijdele hoop te zijn
Een beetje onderbouwing in:
Wordt ook niet verder onderbouwd, maar volgens mij is er niets mis met het statement. Ik denk dat we allemaal wel weten dat daar meer snelheidswinst uit te halen is. Maar volgens mij zijn er nog veel meer zaken, dan de snelheid waarom ik kies voor een nieuw OS. Die punten worden voor het "gemak" maar even vergeten.
Dit is niet mijn ervaring, maar waarom dit er niet in zou mogen staan is mij een raadsel. Sterker nog T.Net vindt het zelf een belangrijk item want ze hebben een hoofdje "Ondersteuning" opgenomen. Ik krijg voor mijn € 17,= geen directe ondersteuning, maar via de verschillende fora van MS, krijg ik toch altijd snel antwoord op een geposte vraag (vaak gegeven door MS-enginers), beter kan ik me niet wensen.....
Hier is al veel over gezegd. Het is een kwestie van rekenen. In mijn laatste vergelijking ontlopen Apple en MS elkaar niet zoveel. Ze hebben gekozen voor een andere filosofie, waar bij je alleen aan de hand van dit soort opmerkingen kunt concluderen dat Apple het misschien handiger aangepakt heeft. Hoewel ik die conclusie zelf niet deel. Ik vind de aanpak van MS erg goed, zij zijn degene waartegen de grote buitenwereld zich richt en hebben daar via hun geregelde gratis up-dates een prima antwoord op gevonden. De prijs vind ik zeer schappelijk ook voor de retailversie. Iedereen die een OEM plaats voor zo'n € 80,= voor HP is volgens mij illegaal bezig, want het upgraden mag nu eenmaal niet met een OEM (voor zover mijn kennis reikt). Maar ook voor de retail versie van HP is het echt geen idioot bedrag wat er voor gevraagd wordt.
Er zit niet eens een goede calendar applicatie in Windows 7 Ultimate op de DVD.
Ja de ene vindt er te veel inzitten, de andere te weinig. Ik zou zeggen ga daar eens over praten met Mevr. Kroes :*) .

Al met al is in mijn ogen niet alle kritiek terecht, maat ik kijk toch met spanning uit naar een goede review zoals ooit over Vista is geschreven door Luuk1983

hmmm, mijn reply is nog langer dan de review ;) .

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 25 juli 2024 18:00]

@xp7amrkr: 80 euro voor een OS valt toch best mee? Stel dat je het 3 jaar gebruikt, dat zijn 36 maanden, ofwel iets meer dan 2 euro per maand voor je OS. Dat vind ik geen geld om eerlijk te zijn.
Het gaat om Ultimate he. Hoe komen jullie aan 80 euro. Normale retailprijzen voor Ultimate zijn 250 (!) euro.
Bij retail krijg je ondersteuning van Microsoft. Een van je klachten is dat je via de fabrikant ondersteuning moet vragen. Dat is juist de opzet van OEM en daarom is het goedkoper. Je kunt niet van 2 walletjes eten en zowel klagen over de prijs van retail en het gebrek aan support van OEM.

Sorry, maar dit is echt niet een objectieve review te noemen.
Ik haal de 80 euro aan die xp7amrkr noemde, er zijn vast versies voor 80 euro te vinden, dat vind ik een OS wel waard. Ik heb 100 betaald voor mijn Vista en ik heb er nog geen miliseconde spijt van gehad.
80 euro vind ik ook nog wel een nette prijs. Maar die van mij gaat over de Ultimate he, en dit kost in de winkel normaal gesproken (afgezien van Surfspot/Pre-Sales aanbiedingen enz) zo'n 250+ euro. En dat is gewoon echt een slechte prijs.
Verwijderd @22 oktober 2009 10:58
Ik zie het voordeel van W7 Ultimate retail als thuisgebruiker ook niet.
Ik zelf ga voor W7 HP retail, bij mijn pcboer 168,- en dat heb ik er zeker wel voor over.
Als ik dan het zelfde rekensommetje zou hanteren als Terw -Dan, dan is de prijs over 36 maanden gezien peanuts.
Ik ben een fervent XP gebruiker ( dat tot 2014 !!! op essentiele updates kan rekenen) maar W7 RC heeft een positieve indruk achter gelaten en ervaar het niet als een Vista update, zodat dat ik er voor ga.
Wat je review betreft, ik lees graag een ieders mening :), maar OS X en Linux erbij halen had niet gehoeven.
En last but not least: Ik wens elke W7 gebruiker veel plezier met het nieuwe OS.
Daarom koop je ook Microsoft Windows 7 Ultimate OEM voor € 150,--
Tenzij je nog 10 jaar met je Windows 7 wilt doen en ondertussen nog 3 andere PC's koopt is het gewoon niet slim om RETAIL te kopen. Het enige voordeel dat RETAIL heeft is dat als je een nieuwe PC koopt en de oude weg doet dat je de licentie over mag zetten.
€ 80 is overigens de prijs voor Windows 7 Home Premium OEM. Ultimate heb je normaal gesproken niks aan in thuis situatie.

[Reactie gewijzigd door Remco Kramer op 25 juli 2024 18:00]

Ik bedoel daarmee dat in verhouding een OS soms wel 25% van je computer is (in aanschaf), maar dat op den duur heel erg mee valt als je kijkt wat je er voor terug krijgt.
Ten eerste, reageren op de opbouw van de review. Geen paragrafering, kopjes, fijne zinsbouw etc.
Ten tweede, inhoudelijk slecht onderbouwd. Weinig voorbeelden, geen echte uitleg en, zoals eerder gezegd, meer een vergelijking met OSX, wat geen review is. Contact opnemen met de fabrikant heeft helemaal niets te maken met een OS. Een OSX update is hetzelfde als een service pack voor windows bijvoorbeeld, behalve dat je voor OSX betaalt.

Ik zie dit meer als een snelle review zodat je de eerste bent die Ultimate heeft gereviewed, maar dit verdient 1 ster. En was de release date niet 22 oktober? Lijkt me stug dat deze reviewer in de toekomst kan kijken, maar dit kan ik natuurlijk ook fout hebben.
Ik draai zelf al een paar weken met een retail versie. (Technet Live)
W7 wordt ook al sinds de 21e uitgeleverd, ook al is de releasedate pas de 22e. ;)

[Reactie gewijzigd door Aganim op 25 juli 2024 18:00]

Mag ik vragen waarom je uberhaupt de Ultimate versie hebt? Klagen over de prijs is makkelijk maar waarschijnlijk had je met de Home Premium versie net zo goed toegekund, en dan was je bakken minder geld kwijt. Er komt in je review verder totaal niet naar voren waarom je uberhaupt een Ultimate zou willen.

Verder staan er vele onjuistheden en ondoordachte dingen in. Een simpele kijk door het W7 topic op GOT had je veel geleerd en deze review vind ik daarom het lezen niet waard. Ik wil best je mening lezen, maar zodra ik onfeitelijkheden tegenkom heeft het verder weinig zin. Win7 draait bv prima op een oud systeem, ook met 512 mb, het feit dat het 700 mb inneemt is omdat je dat dat toch uit zijn neus zit te vreten, wanneer je maar 512 mb hebt dan gaat Win7 heel anders met je RAM om, Vista was bij launch misschien matig maar is inmiddels een dijk van een OS. Soms wat ruig met de resources en UAC kan irritant zijn, maar verder is er weinig mis met Vista. Het downloaden van Live applicaties zie jij weer als nadeel, ik denk dat de meesten het als voordeel zullen zien. DLL bende is juist opgeruimd, helaas is het voor backwards compatibility nodig nog veel op de HDD te hebben, maar je kunt niet het een én het ander willen. Etc etc de mensen boven me hebben het ook al gezegd.
Verder staan er vele onjuistheden en ondoordachte dingen in
onfeitelijkheden
(...)
Ook met 512mb?
If you want to run Windows 7 on your PC, here's what it takes:
1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor
1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)
16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)
DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

[Reactie gewijzigd door op 25 juli 2024 18:00]

After conducting several non-scientific tests and after using Windows7, with 512MB RAM, for several hours on end, I can say it works well enough. Yes, you may get some slow downs and yes, everything isn’t instant; however, it works much better than Vista would on 512MB and nearly as good as XP (in my opinion.)
en jij linkt naar een post uit januari 2009. Dat was geen final, dus er kan VANALLES veranderd zijn.
Qua geheugengebruik is W7 het in ieder geval niet slechter gaan doen sinds begin dit jaar.

Nog een link uit augustus 2009 dan: http://blogs.microsoft.co...s-7-on-512-mb-of-ram.aspx

En als klap op de vuurpijl ben ik hem aan het installeren op een VM, met 512 MB aan ram en 32 MB geheugen voor de videokaart. Tot nu toe gaat het installeren prima, nog geen enkele waarschuwing gehad dat er te weinig geheugen zou zijn.

Edit: zoals verwacht, geen enkel probleem met installeren en W7 (32 bits versie voor deze test, aangezien de gemiddelde pc met 512 MB ram geen 64 bits CPU zal hebben) draait prima. http://img190.imageshack.us/img190/2233/w7vb.png

Free Physical Memory zegt 0, dat klopt, op mijn gewone systeem (met 4 GB RAM) is dit ook zo tussen de 0 en 20 MB. W7 probeert zoveel mogelijk geheugen te benutten door (delen van) veelgebruikte programma's in het geheugen te laden. Echter wordt dit geheugen vrijgemaakt wanneer het nodig is.

Overigens, met minder dan 512 MB ram is XP met SP3, naar mijn ervaring, niet vooruit te branden. Aangezien ieder opvolgend OS hogere eisen stelde aan het systeem, vind ik het behoorlijk indrukwekkend dat Windows 7 op 512 MB dus ook nog draait. Uiteraard zal de performance niet schrikbarend hoog zijn, maar veel trager dan XP SP3 lijkt het niet te zijn.

Daarnaast ben ik het totaal niet met je eens dat XP sneller zou zijn, W7 start (hier iig) een stukje sneller op. Daarnaast is het ook een stuk stabieler en blijft het systeem aanzienlijk minder vaak hangen in het geval dat een programma dwars ligt.

[Reactie gewijzigd door Aganim op 25 juli 2024 18:00]

Zoals hierboven al word beschreven ben ik het ook niet eens met je review. Je vergelijkt producten met elkaar wat opzich wel goed is, maar het is niet fair om 2 tegen 1 te spelen.

Verder kom ik dingen tegen die elk bedrijf weer anders zou doen. Zoals het volgende:
Natuurlijk kan Microsoft niet elke gebruiker helpen. Hiervoor zijn mensen opgeleid ik noem een computer winkel, IT bedrijven, enz.. deze hebben meestal een Microsoft man rond lopen die zijn certificaten heeft behaald. Deze man kan de consumenten dus makkelijk ondersteuning bieden.

Om mijn reactie af te sluiten wil ik nog even vermelden dat ik alweer 3 maand gebruik maak van Windows 7. De voordelen vergeleken met Vista zijn toch wel de Taakbalk, ondersteuning voor touch, snellere opstarttijden en minder gebruik van Ram geheugen. :)
Tja leuk zoeen review, maar ga nu eens kijken naar de consument en zeg eens he weet je wat neem gewoon linux of een mac das 10 keer beter dan windows en een stuk goedkoper.
Geef je gelijk begrijp me niet verkeerd maar wie kan er daadwerkelijk mee overweg, je zult mensen eerst weer moeten laten wennen aan een nieuwe interface, ander office pakket, mail product enz enz.
Je kent het gezegde waarschijnlijk onbekend is onbemind of wat de boer niet kent eet hij niet.
Wat dat betreft heeft MS het goed voor elkaar, ze hebben alles in huis om een bedrijf in een klap te voorzien in de vraag.

Heb zelf linux draaien hiero, maar als ik tegen me vrouw zeg dit gaan we gebruiken voor altijd dan denk ik dat je het antwoord al weet.
Als je dat binnen een bedrijf doet is dat idem, en zeg nou eerlijk de ondersteuning voor ms door it bedrijven is 90% en als je een aantal servers en werkplekken hebt met linux ben je aangewezen op 1 man of 2 en daar durven bedrijven niet aan ook al zeg je dat het beter makelijker is en minder onderhoud benodigd.

Ik denk als de mensen achter Mac of linux nou echt zorgen dat ze compleet compatible zijn met MS dan krijg je mensen wel om, maar als er eerst wine moet worden geinstalleerd of weet ik veel wat om iets met je MS applicaties te kunnen doen wat ze gewend zijn dan laat maar zou ik ook doen :-).

Met andere woorden MS heeft wederom een troef in handen en moet zeggen dat het lekker draait, me laptop van werk is voorzien van win7 enterprise en alles werkt gewoon zonder mokken of morren.

Waarom wat anders?

[Reactie gewijzigd door THeM1971 op 25 juli 2024 18:00]

als het iets beter uitgewerkt zou worden met kopjes en alles is het al snel 3sterren, alsnog vind ik 1 nu te laag.

Ben het eigenlijk grotendeels met je eens, al vind ik w7 waarschijnlijk iets meer ok als jou en Vista wat meer crap.

Het is gewoon een update van Vista!
Goede review, het is duidelijk dat je het os uitgeprobeerd hebt en daarbij je eigen ervaring als uitgangspunt hebt genomen.
Als iemand in staat is daar tussendoor te lezen, vind ik het een positieve review, die een kritische noot niet mijd.

[off-topic] Wel jammer dat als men een kritische noot heeft alles meteen afgebrand moet worden, blijkbaar kunnen we elkaar niet meer in onze waarde laten op tweakers.

Bijvoorbeeld dit :
Is dit nou een review of een ouderwetse troll??
Sorry maar het is mij echt niet duidelijk, qua review schiet dit lapje tekst aardig te kort. Ik neig dus naar het laatste...
Iets afvragen, vervolgens iets beweren en dan zonder enige verdere argumentatie alles afbranden, een gemiste kans zou ik zeggen.

Onderstaande is in mijn ogen de juiste houding, kritisch doch met respect :
[/off-topic]

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 25 juli 2024 18:00]