Hierbij de uitgebreide review. Ik heb dit toestel nu ruim een half jaar in gebruik. Ik heb me soms positief gevoeld, maar voorral ook kapot ge-ergerd. Echter het zal geen MS product zijn als je niet eerst zelf achter een firmware update aan moet om het eindelijk zo te krijgen als het afgeleverde product had moeten zijn. Over de firmware later meer, inclusief link voor degene die met Baterij en Heat issues kampen.
Unwrapping:
Maar begin bij het begin uit de verpakking haal je een mooi groot toestel en het istalleren gaat zo vertrouwd alsof je een Windows PC installeerd, so far so good. Maar dan, geen koptelefoon… Zelfs Apple levert de I-Phone 7 nog met een wired koptelefoon weliswaar op lightning, maar hier zit niet eens een wired goedkopie hoofdtelefoon bij. Nu denk je je koopt toch een naar je zin, maar tot nu toe heb ik altijd bewaart want mocht er onverhoopt eens iets zijn kan je altijd ff terug grijpen naar je goedkope setje want tja het werkt toch... Wel meegeleverd zijn een USB kabel en een lader
Een paar zaken vallen direct op en dan kom ik gelijk op het eerste topic.
Bouwkwaliteit goed, maar design slecht?
Het een lijkt met het ander te maken te hebben. Op het eerste gezicht een robuust toestel, maar als je de cover open maakt om je SIM te installeren voelt het aan als een goedkoop kunststof hoesje. Toch als je het toestel langer gebruikt zal je merken dat dit materiaal wel tegen een stootje kan. Alles zit op vertrouwde plekken achter op het toestel een mogelijkheid voor een mini SD (die is ook wel nodig de interne opslag is niet denderend groot).
De speaker en de microfoon zitten op de achterzijde en dit vind ik gelijk een grote misser. Als je wil bellen op de speaker dan moet je de telefoon op de glasplaat leggen, anders ben je niet te verstaan en hoor je de ander ook niet.
Nog een design fout vind ik de aan uit knop. Die zit midden tussen de + en – knop voor het volume. Vooral in een hoesje zal je snel per ongeluk op de aan uitknop drukken in plaats van de volume knop. Wel handig is de foto knop. In foto camera houding zit die (voor rechtshandigen) precies op de goede plek. De knop is bedoelt om toegang tot je camera te verschaffen zonder dat je eerst in hoeft te loggen. Hierna kan je ook nog als afdruk knop gebruiken, als alternatief voor de knop op het scherm.
Scherm en beeldqualiteit
Het scherm, mooi en groot ook met het beoogde office pakket is dit erg fijn om tijdens het wachten, in de trein, of een snelle aanpassing in een vergadering. De helderheid blijft constant, waardoor dit prettiger is om mee te nemen dan allemaal achter de laptop te gaan zitten in een vergadering.
Daar komt bij dat de 20MP camera echt top is, je kan mooie foto’s en filmpjes maken al zal ik dan wel adviseren een goeie SD kaart te installeren met voldoende ruimte, want dat die zal nodig zijn om dit op te slaan. De 3 leds boven de lens geven goed licht mocht dit nodig zijn.
Features en Gebruikersgemak
Over het gebruiksgemak had ik het al even het installeren gaat alsof je W10 installeert, echter hierna ben je een beetje op jezelf aangewezen. De apps die je installeert worden net als bij Android in apart gezet. Echter bij Android zit dit nog op een vaste plek, direct toegankelijk, bij de W10 editie, moet je eerst naar onder scrollen tot je ‘all apps’ ziet staan. Even zoeken dus als je je eerste app installeert.
En dan maar gelijk over deze apps. Er zijn er maar bar weinig in de MS appstore. Microsoft liet zelf zien hoe makkelijk het zou zijn voor de developers om een app voor Android en Apple om te zetten naar hun Microsoft store, maar deze vonden het kennelijk niet de moeite waard. Hierdoor zal je bijv. zelf aan de knutsel moeten, al zal dit niet altijd even goed uitpakken, zie ook:
nieuws: Gebruikers draaien Android-apps op Windows 10 Mobile zonder aanpassingen
Accuduur en Bereik
Het Bereik valt weinig op aan te merken. Ik merk geen verschil tussen de Lumia en bijv. een vergelijkbare Samsung of Apple eigenlijk helder, kraakvrij 4G in de meeste gebieden. Ook in het buitenland werkt dit goed in vergelijking met mijn collega’s die nog op de Galaxy 3 werken.
Nu heb ik in voorgaande reviews veel klachten gezien over de batterij en heating. Standaard heeft dit toestel (na het installeren van een SD kaart) hier veel last van. Zelf denk ik dat het er aan ligt hoe je SD geformatteerd is. Na het insteken van een Nieuwe vooraf geformatteerde SD kaart heeft het toestel inderdaad last van heating. Ook updates die naar je telefoon gepushed worden verhelpen dit niet. Het zit hem dan ook niet in het besturing systeem en is even zoeken maar je zult een firmware moeten installeren (via de recovery tool van MS komt deze mee) om het te verhelpen.
Meer over die issue kan je hier lezen:
De directe link naar de officiële firmware staat hier:
Continuem
Het handige feature contimuem, werkt het prettigst met de display-dock. Ik kreeg de mogelijkheid direct 1 “gratis” erbij te krijgen. Dit was echter alleen voor de 1e uur gebruikers. Het feature werkt zeker goed in office apps die meegeleverd zijn. Fijn zou je denken, maar de eerste melding die ze zult zien is of je zo vriendelijk wil zijn om je op 365 account in te loggen. Nu heb ik die, dus geen probleem, maar ik weet niet in hoeverre deze apps te gebruiken zijn zonder een account.
Continuem geeft je ook een mooie desktop view als je m aansluit, echter werken niet alle apps in deze omgeving en zal je alsnog je telefoon in handbereik moeten leggen om bijv. SMS te gebruiken en dit zou je toch ook liever op de desktop doen.
Tot slot, ik zou zeggen voor degene die veel in office werken en snel goede foto’s in power-point willen hebben is dit toch wel het overwegen waard, maar voor: games (de XBO play anywhere, geld kennelijk niet voor W10 phone), apps (zonder piet piraat) en muziek liefhebbers (Of je moet al een grote MS groove collectie hebben) is dit nou niet echt aan te bevelen.