Steelseries Rival 700 Review

melek-taus
15 september 2016, laatste update op 15 september 2016, 3.915 views

Steelseries Rival 700

Met een prijs van 109 euro is de Rival 700 erg prijzig, maar je krijgt er heel wat functionaliteit en speciale features voor terug. Het betreft een hele fijne perfect reagerende muis
Steelseries heeft naar mijn mening met de Rival 700 echt een knap staaltje techniek op de markt gebracht.

Pluspunten

• Perfect presterende optische sensor
  • Erg goed gebruik van materiaal
  • Muisknoppen voelen aan als de beste ooit
  • Erg prettige en natuurlijke vorm
  • Veel features zoals tactiele motor, oled en verlichting
  • Sensor, bovenkap en kabel zijn modulair
  • De beste gaming software
  • Revolutionaire features

Minpunten

• Is erg zwaar ten opzichte van andere muizen. Hier kon ik wel aan wennen.
  • GameSense software werkt standaard alleen binnen 3 games
  • Voorste duimknop niet te benaderen
  • Alleen voor rechtshandigen

Review: Steelseries Rival 700

Inleiding
Specificaties
Verpakking
Uiterlijk
Software
Gebruik
Features

================================================================================

Inleiding:

Al sinds Steelseries de originele Rival 300 gaming muis op de markt heeft gebracht ben ik al aan het wachten op een waardig opvolger. Niet omdat de Rival 300 een slechte muis was, nee juist in tegendeel het is een van de beste gaming muizen die ik ooit in handen heb gehad. Het enige nadeel wat ik ermee ondervond is dat deze te groot is voor mijn handen.
Steelseries heeft vorig jaar de Rival serie aangevuld met een erg goedkoper Rival 100 wat een eSports gekwalificeerde gaming muis zou zijn voor een budget prijs. Dit hebben zij destijds waargemaakt en mijn review hiervan kan je hier lezen. De Rival 100 is echter niet de opvolger voor de high end Rival 300, maar juist een aanvulling voor de Rival serie.

Het heeft even geduurd maar Steelseries heeft enkele maanden na de release van de Rival 100 de Rival 700 aangekondigd. Het betreft hier een high end gaming muis net als de Rival 700 met een iets kleiner formaat en een heleboel features. En met een heleboel features bedoel ik ook echt een heleboel features. De muis is deels modulair, voorzien van een LCD schermpje welke zelfs gif bestanden kan afspelen, maar ook is de Rival 700 voorzien van tactiele feedback. Nu hoor ik al velen zeggen: tactiele feedback, wat heb je daar nou aan.... De tactiele feedback is iets waar ik al heel lang op wacht bij gaming muizen wat juist voor meer interactie met je muis gaat zorgen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer naar je onscreen HUD te kijken hoeveel health je over hebt, maar kan de tactiele feedback je hiervoor waarschuwen, hetzelfde geldt voor ammunitie en zo kan ik wel doorgaan en dingen opnoemen waarvoor ik dit handig zou vinden. Nu hoor ik anderen weer roepen, maar zorgt tactiele feedback er dan niet voor dat je ineens met de muis beweegt of minder consistent wordt. Gelukkig is Steelseries een merk dat nadenkt over dit soort functies en hierdoor is dit zo ontworpen dat dit geen invloed heeft op je precisie. De tactiele motor is namelijk zo ontwikkeld dat deze niet heen en weer beweegt, maar juist op en neer. Steelseries heeft er dus voor gezorgd dat de tactiele waarschuwingen nooit de tracking nauwkeurigheid zullen beïnvloeden.

Als je mijn reviews vakers hebt gelezen weet dat ik erg blij wordt van nieuwe gaming apparatuur en echt enthousiast ben als ik deze eindelijk kan uitpakken. Ik heb dan ook maanden moeten wachten tot de Rival 700 eindelijk leverbaar was, maar als ik het zo zie is de Rival 700 het wachten meer dan waard geweest. Ik hoop dan ook dat jullie mijn enthousiasme delen aangezien het hier echt een revolutionaire muis betreft met functies zoals geen ander. Robby werd in ieder geval wel erg blij van de doos, zo blij dat hij ermee vandoor ging.

In deze review beoordeel ik de Rival 700 zo objectief mogelijk met gebruik van veel foto's. Wel betreft het hier een gebruikers review, dus puur een beoordeling van mijn ervaring met dit product en dus geen technische testen en dergelijke aangezien dit niet iets is wat ik zelf interessant vind aan reviews. Mijn bedoeling is een review te schrijven met puur alleen de ervaringen van een veel eisende gebruiker met natuurlijk de bijbehorende gebruikers testen en foto’s.

Specificaties:

Hieronder volgen de specificaties zoals deze op de website van Steelseries te vinden zijn.

Rival 700 product pagina

Een high end gaming muis moet natuurlijk voorzien zijn van high end specificaties en zo is de Rival 700 dan ook uitgerust met een PixArt PMW3360 optische sensor. Momenteel is dit de beste sensor op de markt. De PixArt PMW3360 biedt 1 op 1 tracking en kan elke beweging uiterst nauwkeurig verwerking ongeacht de beweeg snelheid van de gebruiker. De sensor staat bekend om de betrouwbaarheid in het gebruik en is perfect accuraat en heeft verder geen hardware acceleratie.
Met een maximale DPI waarde van 16000 welke vanaf 100 DPI met stappen van 50 aanpasbaar is heeft Steelseries gedacht aan elke gebruiker. Zelf vind ik DPI waardes van 16000 absurd hoog, maar er blijken gebruikers te zijn die dit soort DPI waardes gebruiken, ook daar heeft Steelseries aan gedacht.

De polling rate van 1 ms op 1000Hz is aanpasbaar en de sensor kan bewegingen tot een snelheid van 300 inch per seconde (IPS) registeren met een maximale acceleratie van 50g. Dit zijn aardig hoge waardes aangezien de meeste high end gaming muizen 100 tot 200 IPS registreren op rond de 30g. De originele Rival 300 kan bijvoorbeeld maar 200 IPS registeren al is dit natuurlijk al erg snel en voor de meeste gamers niet eens haalbaar. Deze waardes hebben invloed op het registreren van bewegingen en dit betekend eigenlijk dat elke beweging ongeacht snelheid zonder problemen kan worden geregistreerd.

De Rival 700 is voorzien van 7 aanpasbare knoppen welke voorzien zijn van Steelseries eigen switches en ook een levensduur hebben van 30 miljoen klikjes. De linker en rechter muisknop zijn ook versterkt wat zorgt voor een langere duurzaamheid en verdeling van de kracht zodat klikjes gelijkmatig aanvoelen voelen ongeacht waar de knop wordt ingedrukt.

Het betreft een ergonomische muis welke alleen bedoelt is voor rechtshandigen, maar wel voor klauw, palm en ook vingertip gebruikers. Zowel de linkerkant als ook de rechterkant is voorzien van rubberen grepen voor een betere grip. Hierbij moet ik aangeven dat dit rubber niet vergelijkbaar is als met het rubber van de eerste Rival (zwart) welke er bekend om stond dat het begon te slijten. Het gebruikte rubber is van een betere kwaliteit en dan ook slijtvast tijdens normaal gebruik.

Steelseries heeft de Rival 700 voorzien van 2 USB kabels, wat dus inhoudt dat deze vrij simpel los te halen is. Er zit een 1 meter rubberen USB kabel en een 2 meter gevlochten USB kabel in het pakket. Dit is erg handig voor gebruikers die een bepaalde materiaal prefereren en ook voor gebruikers die hun computer op het bureau hebben staan of een laptop gebruiken. De kabel is dan namelijk met zijn 1 meter mooi kort zodat deze nooit in de weg ligt.

De functie waar ik het meest naar benieuwd ben is de tactiele feedback. Deze zou geheel te configureren zijn en ook totaal geen invloed hebben op je bewegingen en accuratie. Ook naar het geheel instelbaar oled schermpje ben ik erg benieuwd al zal dit niet veel toegevoegde waarde hebben aangezien ik niet vaak naar mijn muis tijdens het gamen kijken.

De verlichting van het Steelseries logo en het scrolwiel is ook aanpasbaar en zo kan er worden gekozen tussen één van de 16.8 miljoen beschikbare kleuren en ook kan je de verlichting een effect geven.

Net als bij de Rival 300 is er aan de achterkant een naamplaat aanwezig welke zelf kan worden gemaakt middels een 3d printer.

De Rival 700 is 68.46mm breed, 124.85mm lang en 41.97mm hoog wat inhoudt dat deze kleiner is dan de originele Rival 300. De muis is dus meer gericht op algemene handen en niet alleen voor grote handen. Dit soort formaten zijn vrij algemeen en zo zal deze muis in bijna elke hand goed tot zijn recht komen.
Met een gewicht van 135 gram is de Rival 700 een aardig zware muis aangezien de gemiddelde muis toch ongeveer 100 gram weegt. Gezien de functies van de Rival 700 is het gewicht wel logisch aangezien er tactiele feedback aanwezig is en een oled schermpje.

Iets wat ik niet vaak zie is dat de optische sensor modulair is, deze kan dus erg gemakkelijk worden losgehaald en worden vervangen met een laser variant. Zelf gebruik ik het liefst altijd optische sensoren, echter is dit wel ideaal voor gebruikers die zweren bij laser. Er zullen dus heus gebruikers zijn die de meerprijs voor een laser sensor het waard zullen vinden.

Steelseries heeft toch echt flink uitgepakt met de Rival 700 en naar mijn mening ook een waardig opvolger voor de Rival 300 uitgebracht.

Verpakking:

Steelseries gebruik nu al enige tijd een soortgelijke verpakking voor al hun producten. De verpakking is voornamelijk zwart met oranje elementen. Op de voorkant zien ween grote afbeelding van de Rival 700 met enkele kenmerken.

Aangezien een oled scherm en tactiele feedback erg innovatieve features zijn heeft Steelseries deze specificaties duidelijk en groots op de zijkanten van de verpakking toegelicht.

Op de bovenkant worden nog meer specificaties vermeld en ook wordt er aangegeven dat de muis in samen werking met enkele eSports teams is ontwikkeld.

De achterkant bevat zoals te verwachten ook enkele specificaties van de Rival 700. Zo weet je alleen al aan hand van de verpakking wat je koopt.

[https://tweakers.net/ext/f/R0or057aN7kRdRViwAYmLnhC/full.jpg

In de verpakking heeft Steelseries aardig wat werk gestopt aangezien je de doos eerst uit een omhulsel moet schuiven en vervolgens kan je deze openklappen. Dit ziet en voelt aardig robuust aan de verpakking geeft zo een erg dure indruk.

Als we de verpakking open klappen zien we de Rival 700 zitten en ook is er nog een klein doosje aanwezig waar waarschijnlijk de accessoires in zitten.

De verpakking bevat een korte handleiding, twee USB kabels en de Rival 700 natuurlijk.

In de achtergrond zag je natuurlijk nog een Steelseries verpakking en ik verwacht dat jullie ook benieuwd zijn naar de inhoudt hiervan. Het betreft hier de verpakking voor de QCK XXL muismat van Steelseries. Dit is een muismat van 900x400x4mm, ja je leest het goed, een muismat van bijna een meter breed.

Uiterlijk:

Zoals de meeste lezers inmiddels weten kan ik mooi ontworpen producten erg waarderen. Ik kijk niet alleen naar de specificaties van een product, maar als kunstenaar kijk ik ook naar het uiterlijk van het product zelf. In dit geval kan ik kort zijn aangezien ik persoonlijk dit de mooiste muis ooit vind.

Het eerste wat mij opvalt aan de Rival 700 is de hoeveelheid gebruikte materialen. De achterkant heeft een soort van carbon look terwijl de knoppen zwart zijn en dat gecombineerd met de rubberen grepen geeft toch echt een heel gaaf effect. De oranje puntjes bij de duim greep geven dat kleine beetje speelsheid mee. Deze voelen erg hard aan alsof deze wel iets doen echter kon ik hier verder niets over terug vinden. Wellicht heeft dit iets te maken met de tactiele motor.

De Rival 700 is net als de originele Rival 300 ergonomisch ontworpen voor rechtshandigen en hierom zien we een duidelijk inkeping om je duim te kunnen rusten. De rubberen greep zorgt net als bij de Rival 300 voor dat beetje extra grip zodat je zelfs bij langdurige gamesessies met zweethanden genoeg grip op de muis hebt.

Net als de duimzijde heeft ook de pinkzijde een rubberen greep en steekt deze een stuk uit met een inkeping voor de pink. Ook dit zorgt voor dat beetje extra grip dat je hand op een natuurlijke wijze kan rusten op de muis.

De bolle rug zorgt ervoor dat zelfs palmgrip gebruikers hun hand geheel op de muis kwijt kunnen zonder dat je vingers richting je muismat gaan. De natuurlijke houding van je hand bevat een bolling in je palm waar de muis in zou moeten passen. Het betreft hier een vrij algemene vorm dus de meeste gebruikers zouden dit erg prettig vinden.

[https://tweakers.net/ext/f/TASdhxjDQf5ZwsBYQaRtD1Zi/full.jpg

Boven de duimgreep zien we twee grote muisknoppen welke duidelijk erg makkelijk te benaderen zijn. Ik twijfel alleen over de knop naast het LCD scherm deze lijkt erg ver naar voren te liggen. Ik ben dus bang dat de 3e knop voor de duim niet te benaderen is. De oranje puntjes zijn nu duidelijker te zien en het lijkt er toch echt op dat deze een bepaalde functie hebben.

Vanaf boven zien we pas hoe ergonomisch de Rival 700 is vormgegeven. De achterkant is een stuk breder zodat de palm van je hand meer ruimte heeft terwijl de voorkant iets smaller is zodat je vingers de muis prettiger kan vasthouden.

Ook de muis knoppen zijn ergonomsich ontworpen, zo is de linkermuisknop een stuk hoger dan de rechtermuisknop. Dit komt door de natuurlijk houding die je hand heeft in een ruststand.

[https://tweakers.net/ext/f/EcvHukFkvNNsamBvzR1aSzEK/full.jpg

De achterkant is voorzien van een groots Steelseries logo welke ook kan oplichten. Zoals je nu ook duidelijk ziet is het materiaal op de bovenkant voorzien van een soort design dat een soort van carbon look geeft.

Als we de achterkant beter bekijken zien we onderaan het Rival logo op een uitneembaar naamplaatje staan.

[https://tweakers.net/ext/f/hi0TNTsXSMue1f1uH2w2175j/full.jpg

Het scrolwiel bevat een rubberen laag met hierop een profiel zodat deze ook voldoende grip geeft. Vlak boven het scrolwiel zien de we DPI knop welke eruit ziet alsof deze erg makkelijk te benaderen is.

De onderkant bevat meerder elementen die we kunnen bespreken, zo zien we eerst 3 grote teflon voetjes die voor minimale frictie tussen de muis en de muismat zorgen

De ingang voor de USB kabel bevat een soort van sluit mechanisme zodat de kabel niet zomaar los kan raken. De ingang voor de kabel ziet er verder uit als een soort van mini USB aansluiting.

De twee kabels die Steelseries meelevert zijn voorzien van gouden aansluitingen.

Door het slot mechanische naar achteren te drukken is het erg simpel om de USB kabel te bevestigen en weer vast te zetten.

Door de schroefjes van de sensor module los te draaien is het vrij simpel de sensor module uit de muis te halen.

De sensor module bevat een soort van pin aansluiting die voor de verbinding met de muis zorgt.

Het naamplaatje is vrij simpel om los te halen zodat je zelf een eigen naamplaatje kan plaatsen. Zoals vermeld kan je de hiervoor benodigde 3d bestanden via de website van Steelseries downloaden.

Wat ik nog niet wist is dat de bovenkant ook los te halen is. Voor een kleine meerprijs kan je namelijk via de website van Steelseries ook hiervoor een ander aanschaffen. Als je bijvoorbeeld een rubberen bovenkant wilt is dit dus mogelijk.

Alleen het uiterlijk is al erg indrukwekkend en het is duidelijk dat Steelseries erg veel werk in het uiterlijk van de Rival 700 heeft gestoken. Of de meeste functies echt een toegevoegde waarde bieden kan ik zo niet aangeven echter tot zo ver ben ik toch echt onder de indruk van wat de Rival 700 biedt. De muis ziet er naar mijn mening echt gelukt uit en bevat ook de eigenschappen van een gaming muis met de benodigde gamer bling om tot zijn recht te komen tijdens een lan party. Ik ben dan ook echt benieuwd hoe de Rival 700 in de hand ligt, als deze iets lijkt op de Rival 300 zal dit weer een genot voor mijn hand zijn.

Software:

De Steelseries Engine 3 gebruik ik zelf al enige tijd aangezien ik meerdere apparaten van Steelseries in gebruik heb. Ik hoefde dus verder geen drivers te installeren, na het aansluiten van de Rival 700 wordt deze erg snel door de software herkend en in het overzicht getoond. Voor de meeste apparaten van Steelseries hoef je dus geen aparte software te installeren, de Steelseries Engine werkt voor de meeste recente apparaten.
De Steelseries Engine 3 kan via de onderstaande website worden gedownload.

In het overzicht scherm van de Steelseries Engine 3 hoef je onder My Gear alleen op het gewenste product te drukken om deze in te stellen. In dit geval druk ik dus op de optie Rival 700 en kom ik in een erg overzichtelijk scherm waarin ik de Rival 700 kan configureren. Je ziet in dit scherm een duidelijk overzicht van de Rival 700 met alle knoppen aan de linkerkant en aan de rechterkant kunnen specifieke waardes zoals DPI, polling rate en dergelijke worden aangepast.

Om de functie van een knop te wijzigen hoef je alleen op de betreffende knop binnen de software te drukken om zo een menu te laten opkomen.

Binnen dit menu kan je onder andere media knoppen, toetsenbord toetsen, macro’s en nog andere functies aan de betreffende muisknop koppelen.

Verder kan je ook aangeven hoe vaak de functie moet worden gebruikt en deze zelfs timen of laten vibreren.

Door op één van de twee LED functies te drukken kan je de verlichting van de betreffende LED verlichting aanpassen. Het is dus mogelijk de verlichting van het scrolwiel en het logo apart in te stellen.
Na het drukken op de gewenste optie krijg je een menu met een kleuren palet waarin je vooraf ingestelde kleuren kunt selecteren of middels het palet een van de 16.8 miljoen kleuren kan selecteren. Middels een RGB code is het ook mogelijk om handmatig een kleur in te voeren zodat dit bijvoorbeeld gelijk is aan de kleur van je toetsenbord.

Door op Illumination Effect te drukken kan je ervoor kiezen de verlichting een effect te geven. Zo kan je de verlichting onder andere een ademend effect geven of juist laten verspringen door een kleuren palet.

Het oled schermpje kan vrij simpel worden aangepast door op de oled knop te drukken. Er verschijnt een menu met het huidige logo en ook wordt er duidelijk vermeld waaraan het zelfgemaakte logo moet voldoen. Zo worden er alleen bestanden ondersteund van 128px bij 36px in het zwart/ wit. Houdt hierbij ook rekening met het feit dat de oled maximaal 10 fps kan afspelen. Voorbeelden van logo’s en gif bestanden kunnen via de website van Steelseries worden gedownload.

Macro’s kan je aanmaken door op de Macro Editor te drukken. In het menu druk je op start om vervolgens de combinatie aan toetsen in te drukken.

Na het aanmaken van een macro kan je deze nog fine tunen.

Als je in het hoofdscherm op Library drukt kom je in een scherm waarin je functies voor games en dergelijke kunt inladen en toevoegen.

De meeste vernieuwende functies vinden we in het GamesSense scherm. Hierin kunnen we namelijk bepaalde instellingen per game configureren. Helaas biedt GameSense momenteel alleen nog ondersteuning voor Counter Strike, MineCraft en Dota 2. Wel zijn de benodigde bestanden beschikbaar gesteld waarmee men zelf games aan de GameSense functie kan koppelen. Hiervoor is men wel enige programmeer ervaring nodig aangezien dit via de GameSense SDK zelf moet worden geprogrammeerd middels de te downloaden source code. Mij is dit niet gelukt aangezien ik geen programmeer ervaring heb. Indien iemand dit interessant zou vinden zou ik het erg waarderen als ik de trill functie kan koppelen met de health bar binnen The Elder Scrolls Online.

Middels de GameSense functies is onder andere mogelijk de verlichting te koppelen aan je ingame health bar. Bij volle health is de verlichting dan groen en naarmate je health minder is wordt deze oranje en uiteindelijk rood als je dood gaat. Zelf vind ik dit een erg handige feature als je de verlichting namelijk erg vel instelt zie je de groene en rode gloed in je ooghoeken en hoef je dus niet meer naar je health bar ingame te kijken.

De verlichting kan je natuurlijk ook aan de ammunitie of aan andere ingame elementen koppelen.

Het schermpje kan je binnen GameSense ook configureren zo kan je hierop laten zien hoeveel headshots je hebt gemaakt of wat je kill death ratio is. Wat ik hieraan jammer vind is dat het oled op een niet tijdens het gamen zichtbare plek zit en ook kijk ik liever naar mijn scherm dan naar mijn muis tijdens het gamen.

Een functie waar ik echt benieuwd naar was is de tactiele feedback. Middels GameSense kan dit worden gekoppeld aan bepaalde ingame events. Je hebt verscheidene tril standen en ook kan je de trilstand ook geheel zelf instellen waardoor je bepaalde ingame events aan verschillende tril standen kunt koppelen. Zo kan er dus onderscheid worden gemaakt met de ingame events en tril standen.

Ik heb het bijvoorbeeld zo ingesteld dat als mijn health binnen Counter Strike onder de 40 dropped de muis even heftig begint te trillen. Vervolgens als mijn ammunitie bijna leeg is trilt de muis 3 keer terwijl deze bij een kill twee keer kort twee keer snel trilt.

Ik hoop dat Steelseries deze tactiele feeback functie toch uitbreid naar meerdere games of zelfs software ontwikkeld waarmee games vrij simpel kunnen worden toegevoegd aan de GameSense functie. De tactiele feedback functie kan in dat geval namelijk echt een reden zijn om specifiek deze muis aan te schaffen. Zo had ik graag de health bar en Ultimate bar binnen The Elder Scrolls Online willen koppelen aan enkele tril functies zodat ik automatisch bij het voelen van getril een health potion of skill had kunnen uitvoeren of juist een ultimate attack had kunnen doen.

De software werkt zoals verwacht vlekkeloos en is ook lekker snel in gebruik en erg overzichtelijk

Gebruik:

De Rival 700 verschilt nogal van de Rival 300, maar net als de Rival 300 ligt deze echt heerlijk in de hand. Hieronder volgen een paar foto’s van de twee Rival broers waarbij je duidelijk ziet dat de Rival 700 een stuk korter is als zijn voorganger. De vormgeving zelf lijkt erg veel op die van de Rival 300, maar hierbij moet ik dan ook zeggen dat de Rival 300 heerlijk in de hand ligt en hierom snap ik ook dat Steelseries deze vorm heeft gebruikt voor de Rival 700.

Als we de twee vergelijken zien we over het algemeen weinig verschillen. De Rival 700 is om te zien een verfijnde versie van de Rival 300.

Door de vormgeving van de Rival 700 kan vrijwel elke hand op een prettige wijze deze muis vasthouden. De natuurlijke vorm zorgt ervoor dat je geen last krijgt van je hand of vingers en zelfs bij langdurige game sessies blijft je hand in dezelfde houding de muis vast houden. De vorm zorgt er dus daadwerkelijk voor dat je hand op een natuurlijke manier rust op de muis.
Door de rubberen grepen aan de zijkant heb je meer houvast en hoef je dus in wezen niets doen om te voorkomen dat je pink bijvoorbeeld op de muismat gaat rusten.

Ook je duim rust op natuurlijke wijze op de rubberen greep en de bovenste knoppen zijn zonder problemen te benaderen en in te drukken. Door het formaat van de knoppen kan je al snel onderscheid tussen beide knoppen maken en ook zijn deze heerlijk om in te drukken.
Het enige wat mij echt tegenvalt aan de vormgeving van de Rival 700 is dat de voorste duimknop naast het oled schermpje niet kan worden ingedrukt. Ik kom op geen enkele wijze met mijn duim in de buurt van deze knop. Ik heb dit laten testen door meerdere personen met grote en kleine handen en vrijwel niemand kon deze knop goed bereiken. Alleen iemand met echt hele grote handen kon met de duim deze knop bedienen. Dit vind ik wel een erg grote tegenvaller aangezien een duimknop voor je duim toch wel ideaal kan zijn, maar zo heeft Steelseries dit toch niet goed uitgewerkt, erg jammer.

Steelseries heeft voor de bovenste knoppen zelf switches laten ontwerpen en je voelt duidelijk verschil tussen de knoppen van een bijvoorbeeld de Rial 300 of elke andere muis en die van de Rival 700. Doordat deze bovenste knoppen versterkt zijn voelen deze een stuk prettiger aan in gebruik, ongeacht waar je de knop indrukt, door de verdeling van de kracht voelt dit overal gelijkmatig aan en reageert dit ook direct. Bij de meeste muizen voel je alleen verschil tussen de zwaarte van de knop of het geluid ervan, maar in dit geval voel je echt dat de knop een heel stuk fijner kan worden ingedrukt. Ik denk in dit geval dan ook dat iedereen die deze muis in handen krijgt het verschil duidelijk zal merken en dit ook als erg prettig zal ervaren.
Alle andere knoppen zijn natuurlijk ook erg prettig om in te drukken en reageren verder perfect. Ditzelfde geldt voor het scrolwiel en de DPI knop, beide zijn erg makkelijk te benaderen en ook gewoon prettig in gebruik. De knoppen en het scrolwiel maken niet overdreven veel geluid en als ik dit vergelijk met andere muizen maakt de Rival 700 juist minder geluid.

Ik kom nergens problemen tegen en de kwaliteit van het gebruikte materiaal voor de knoppen voelt en ziet er goed uit en is tot zover ook slijtvast en vlek ongevoelig. Ditzelfde geldt ook voor de verwisselbare bovenkap, het materiaal is niet glad of stroef maar voelt prettig aan en is slijtvast en ook vlek ongevoelig. Zou je dit materiaal niet prettig vinden is het zoals eerder al vermeld mogelijk om een bovenkap met een rubberen coating te bestellen.
De rubberen zijgrepen voelen verder ook erg prettig aan en na een aantal maanden in gebruik zien deze er ook nog als nieuw uit dus mag ik aannemen dat het materiaal minder snel of juist niet zal slijten in tegenstelling tot de originele zwarte Rival 300. De Rival 700 voelt als een solide muis terwijl bepaalde onderdelen vrij simpel los te klikken zijn. Er komt geen raar gerammel van de knoppen of dergelijk, de gehele constructie is erg goed uitgevoerd.
Ik heb de Rival 700 nu al enkele maanden in gebruik en zoals je hieronder op de foto kunt zien is deze nog als nieuw. Nergens kan ik slijt sporen vinden of vingervlekken, de kwaliteit van het gebruikte materiaal is duidelijk erg hoog.

De PixArt PMW 3360 is een vrij nieuwe sensor en voor mij is dit dan ook de eerste keer dat ik met deze sensor werk. Na enige achtergrond informatie te hebben doorgenomen blijkt wel dat dit de beste (discustabel) sensor die momenteel op de markt te verkrijgen is. Doordat deze sensor nog aardig nieuw is zijn er nog niet veel muizen met deze sensor, maar de muizen met deze sensor zouden fenomenaal werken. Het betreft onder andere de Corsair M65 PRO RGB FPS, Mad Catz RAT 8 en Finalmouse Scream One (een in de VS bekend eSports gericht merk). Wel zijn er inmiddels andere muizen aangekondigd met dezelfde sensor. Zo komt Cougar binnenkort met een muis genaamd de Revenger.

De PixArt PMW 3360 is zoals vermeld een nieuwe sensor welke aan de top van de markt staat. Standaard zonder enige aanpassing biedt de PixArt PMW 3360 meer tracking, meer acceleratie, hogere DPI registratie en een hogere poling rate en lagere M/S tegenover de PMW 3310 en SDNS 3988. De PWM3360 wordt in veel gevallen perfect genoemd aangezien er verder ook geen bekende problemen zijn en deze dan ook vlekkeloos werkt. De PMW 3310 of de SDNS 3988 welke voorheen werden gezien als de beste sensoren en het standaard voor eSports bevatten op bepaalde lage DPI settings een kleine vorm van jitter. Dit verschilde natuurlijk per implementatie echter dit was wel een standaard probleem van de sensor.

Van de PixArt PMW 3360 wordt verwacht dat dit het nieuwe standaard wordt voor high end eSports gerichte gaming muizen en hierom heb ik ook erg hoge verwachtingen van de Rival 700 en deze heeft Steelseries ook waargemaakt. De Rival 700 reageert heerlijk en ik kan in geen enkele omstandigheden problemen vinden met de registratie van bewegingen. Zonder problemen kon ik binnen CSGO lekker wegschieten op lage DPI instellingen en ditzelfde geldt voor Black Ops 3 met iets hogere DPI waardes. Headshots kon ik probleemloos maken en hetzelfde geldt voor snelle flickshots of spring acties. De sensor blijft perfect reageren ongeacht hoe snel of hoe druk ik beweeg. Tijdens het gamen til ik mijn muis een beetje op omdat ik voornamelijk gebruik maak van lage DPI waardes, maar ook hierbij ondervindt de muis geen problemen. De PixArt PMW 3360 presteert vlekkeloos en ik durf dan ook echt hardop te zeggen dat dit de beste sensor is die ik ooit heb gebruikt. Natuurlijk is het verschil tussen bijvoorbeeld de PixArt PMW 3360 en PMW 3310 vrijwel niet te merken, het is dat de PixArt PMW 3360 technisch gezien beter en nieuwer is dus elk verschil dat je merkt kan natuurlijk ook komen doordat je dit weet. Verschillen tussen goede/ perfecte sensoren zijn lastig te ontdekken en in veel gevallen niet eens te herkennen. Toch merkte ik dat de PixArt PMW 3360 in sommige gevallen beter reageerde, vooral bij snelle bewegingen in spellen zoals The Elder Scrolls Online en Black Ops 3 waar je veel kan dodgen, springen en waarbij de gameplay dus een heel stuk sneller is.

Met speciale software is het mogelijk om de kwaliteit van een muis/ sensor te testen. Dit wordt dan middels cijfers vergeleken met andere muizen om zo te oordelen of het een goede sensor betreft. Zelf ben ik niet zo van dit soort testen aangezien deze cijfers mij helemaal niets zeggen. Een cijfer kan wel aangeven dat iets beter is, maar dit zegt natuurlijk niets over het daadwerkelijke gebruik. Hierom schrijf ik ook gebruikers reviews, omdat ik aan hand van mijn gebruik producten probeer te beoordelen. Wat ik wel interessant vind en wat ik ook wel erg belangrijk vind is of een muis last heeft van jitter. Jitter zorgt voor een kleine storing tijdens het trekken van lijnen en dit ontstaat voornamelijk tijdens het maken van ronde bewegingen.

Middels MS Paint kan je dus vrij simpel op de geselecteerde DPI waarde controleren of een muis last heeft van jitter of dergelijke en zoals je hieronder ziet heeft de Rival 700 totaal geen last van jitter. De getrokken lijnen zien er in alle door mij geteste DPI waardes vloeiend en netjes uit. Nergens zie ik een duidelijk spoor van jitter of een verstoring in de lijn. Tijdens het trekken van deze lijnen vernam ik ook geen andere problemen, de sensor reageerde perfect en deed alles wat ik wilde zonder vertraging of versnelling.

Zelfs op hogere DPI waardes zie ik geen extreme sporen van jitter. De lijn mag dan wel niet zo vloeiend zijn, maar dat komt voornamelijk doordat deze DPI waardes mij te hoog zijn. Ook nu reageert de muis nog steeds perfect en werkt gewoon prettig zonder enige vertraging of wat dan ook.

Pas vanaf 6000 DPI komen we sporen van jitter tegen. De sporen vallen mij erg mee en of dit jitter te noemen is durf ik nog niet te zeggen aangezien jitter doorgaans heel veel duidelijker aanwezig is. Doordat dit soort hoge DPI waardes echt gevoelig zijn is het lastig een vloeiende lijn te trekken waardoor dit snel als jitter eruit kan zien. Wel blijft de sensor nog steeds erg goed reageren en verneem ik geen enkele vertraging of versnelling.

Pas bij extreem hoge DPI waardes verneem ik dat de muis mijn bewegingen niet meer goed registreert en ook niet te gebruiken is. De jitter is dermate erg dat je niet gecontroleerd te werk kan gaan. Houdt er wel rekening mee dat dit soort absurd hoge DPI waardes alleen bedoelt zijn als marketing strategie. Dit soort hoge DPI waardes zijn door de gevoeligheid vrijwel niet te gebruiken en naar mijn weten bestaat er geen enkele sensor die deze DPI waardes goed kan vertalen.

Natuurlijk zijn dit soort testen vrij overbodig aangezien je van muizen met een goede/ perfecte sensor mag verwachten dat deze ook daadwerkelijk zo presteren. Wat dan wel weer interessant is dat is of de muis in een bepaalde DPI waarde ook goed werkt aangezien dit nooit wordt aangegeven. Zoals hierboven is te zien werkt de Rival 700 erg goed in alle geteste DPI waardes en ook registreerde hij alle bewegingen net zo goed. Het is dat hogere DPI waardes een stuk gevoeliger waardoor ik onnauwkeurig wordt, maar ongeacht DPI waarde reageerde de muis perfect.

Het grootste probleem wat ik ondervond aan de Rival 700 is het gewicht. Doordat Steelseries de Rival 700 heeft voorzien van een tactiele motor en oled schermpje is de muis natuurlijk een stuk zwaarder dan de gemiddelde muis. Als we het gewicht echter vergelijken met de Rival 300 die 128 gram weegt is de 135 gram van de Rival 700 natuurlijk niet veel meer. Zelf gebruik ik voornamelijk muizen van rond de 100 gram en vernam dus ook duidelijk een verschil in gewicht echter binnen een week was ik hier wel aan gewend en nu merk ik niet dat deze muis erg zwaar is. Ik hoop alleen dat Steelseries ooit een variant van de Rival 700 op de markt brengt zonder Oled scherm en zonder tactiele motor met een gewicht van rond de 100 gram. Ik verwacht namelijk dat een dergelijke muis het erg goed zal doen aangezien het gros van de gebruikers op zoek zijn naar een lichte muis zonder teveel functies. Vooral in de eSports zal een dergelijke muis goed in aard vallen.

Een muis zoals dit hoor je natuurlijk te combineren met een muismat en toetsenbord van Steelseries zelf. De QCK XXL is dan natuurlijk een erg goede keuze aangezien je op een muismat van 90cm een toetsenbord zoals de Apex M500 zonder problemen naast je muis kwijt kan. Je moet natuurlijk wel de ruimte voor een muismat zoals dit hebben aangezien 90 bij 40 toch erg groot is. Verder werkt de Rival 700 erg prettig op de QCK muismatten, maar op elke andere muismat die ik heb reageert de muis vlekkenloos. Ik heb hier stoffen, rubberen en zelfs een muismat liggen met een plastic laag en op allen werkt de Rival 700 erg prettig. Andere ondergronden zoals hout of andere materialen werken natuurlijk ook goed, zo lang het maar niet reflecteerd of doorzichtig is.

Features:

Ik noem dit hoofdstuk features om de tactiele feedback, het oled scherm en de verlichting toe te lichten. Allereerst begin ik met de verlichting en zoals we gewend zijn van Steelseries is dit altijd erg goed geregeld. Je kan middels een kleuren palet binnen de software een vaste kleur instellen en je kan de verlichting zelfs een effect geven.
Hieronder volgen enkele foto’s van de door Steelseries vooraf ingestelde kleuren. Houdt hierbij wel rekening mee dat verlichting op foto’s lang niet zo mooi zijn als in het echt.

Ik krijg vaak vragen over de verlichting en met name hoe wit het witte licht is. In dit geval is de witte verlichting op de rug van de Rival 700 zo wit als het maar kan. Alleen de witte verlichting van het scrolwiel bevat een blauwe gloed.

De verlichting van het scrolwiel kan je apart van het Steelseries logo instellen. Zo kan je bijvoorbeeld twee verschillende kleuren selecteren.

Zoals aangegeven kan je de verlichting een effect geven en dit kan kan dan ook apart op het scrolwiel en het logo worden ingesteld. Je kan dan één kleur een ademend/ flikkerend effect geven of je kan het zo instellen dat de kleuren in elkaar overlopen.

De Engine 3 software van Steelseries werkt vlekkeloos en het instellen van de verlichting werkt net zo makkelijk. Je drukt op een kleur of op een effect en dan wordt deze direct ingesteld. Erg prettig op deze manier je muis configureren.
Vaak krijg ik vragen wat is de meerwaarde van verlichting en in wezen is die er niet, maar die kan je wel maken. Zo kan je bijvoorbeeld aan elk profiel of aan elke DPI waarde een ander effect of een andere kleur koppelen. Zo weet je altijd welk profiel je op dat moment gebruikt of op welke DPI waarde de muis is ingesteld.
Steelseries heeft echter middels de GameSense functie zelf iets aan de verlichting toegevoegd waardoor dit nog meer meerwaarde kan hebben. Zo kan je de verlichting een ingame element geven zoals eerder aangegeven. Hieronder volgt een filmpje van de GameSense functie tijdens een potje CSGO. Het scrolwiel heb ik gekoppeld met de healthbar en de logo heb ik gekoppeld met mijn ammunitie. Zoals je kan zien verandert de kleur naarmate mij health en ammunitie minder wordt.
Natuurlijk kijkt vrijwel geen enkele gamer tijdens een serieus potje naar de verlichting op de muis, echter zonder naar de muis te kijken zie je de gloed van de verlichting wel veranderen en heb je door dat je minder health hebt. Dit is natuurlijk een feature die kan worden gezien als gimmick, maar toch is en blijft dit een leuke gimmick aar ik zelf graag gebruik van maak.

Wat de aandacht juist niet van het scherm onttrekt en zelfs ervoor kan zorgen dat je niet meer naar je HUD gaat kijken is de tactiele feedback. Ik heb dit al kort besproken in de software, maar ik zal het hier uitgebreider bespreken. Middels de tactiele feedback kan je ervoor zorgen dat je muis bij bepaalde ingame acties gaat vibreren. Dit is geheel met tril profielen in te stellen waardoor je ook onderscheid kunt maken bij de ingestelde acties.
Helaas werken deze functies alleen binnen een paar games en de enige game die ik hiervan speel is CSGO. Ik heb onder andere mijn healthbar en ammunitie gekoppeld aan deze functie. Dus als mijn health onder een bepaalde percentage komt begint de muis als een gek te trillen waardoor ik weet dat ik voorzichtig moet zijn of juist dekking moet gaan zoeken. Middels een korte trilling geeft mijn muis aan als ik iemand heb neergeschoten en weer een andere tril combinatie geeft aan als ik bijna geen ammunitie heb.
In het begin was ik erg sceptisch over deze functie en ik was dan ook bang dat dit invloed zou hebben op het mikken. Steelseries kennende was ik wel overtuigd dat dit goed zou zijn uitgewerkt, maar toch had ik gemengde gevoelens. Uiteindelijk was dit nergens voor nodig aangezien de tactiele feedback totaal geen invloed heeft op het mikken. Dit komt door het ontwerp van de tactiele motor wat ik al eerder heb uitgelegd.
Deze functie biedt voor mij erg veel toegevoegde waarde doordat ik niet meer naar mijn HUD hoef te kijken hoeveel health of ammunitie ik nog over heb aangezien ik dit al voel. Hetzelfde geldt voor een kil, normaal gesproken moet je ff kijken of je de kill hebt waardoor je aandacht niet meer 100% is, maar nu voel je het dus en blijft je aandacht midden op het scherm.
In het begin moest ik even wennen, maar binnen een week viel mij op dat ik alleen nog aandacht had voor het midden van het scherm en niet meer in de hoeken keek. Ik was dus al vrij snel gewend geraakt aan de tril functie wat mijn spel volgens mij ook bevordert heeft.

Hier volgt een filmpje waarin je de tactiele feedback kunt horen.

Achteraf bleek je in het hoofdscherm om de functies van de muis aan te passen ook toetsenbord knoppen op de tactiele feedback te kunnen koppelen. Zo kan je deze functie ook buiten GameSense om voor andere spellen gebruiken. Mijn potions in The Elder Scrolls hebben een cooldown van 45 seconden. Nu heb ik het zo ingesteld dat als ik op de Q toets druk er na 45 seconden een trilling ontstaat zodat ik weet dat ik weer een potion kan gebruiken.

Het oled schermpje heeft naar mijn mening weinig toegevoegde waarde aangezien je aandacht op het scherm hoort te blijven. Het oled kan je gebruiken om je kill ratio mee in de gaten te houden echter zoals vermeld hoor je niet constant naar je muis te kijken tijdens het gamen. Het oled scherm is een leuke feature en ziet er ook echt geweldig uit. Zoals de meesten weten zie ik graag enige gamer bling op mijn apparatuur en zo vind ik het oled scherm dan ook echt geweldig om te zien.

Om het oled toch toegevoegde waarde te geven zou je per profiel een ander logo kunnen gebruiken. Zo zou je dus middels het oled scherm onderscheiding kunnen maken tussen je ingestelde profielen.

Zelf heb ik een gif bestand gemaakt middels MS Paint van mijn gamertag (dotspace). Zo heb ik in 7 afbeeldingen steeds één letter toegevoegd aan de afbeelding om zo een gif bestand middels een online gif creater te maken. Door op upload image te drukken kan je naar het betreffende bestand gaan om deze up te loaden. Dit werkt verder erg snel en mijn logo werd dan ook direct zonder enige problemen weergegeven.

Kijk niet raar op als je gehijg in de achtergrond hoort. Het was bij het maken van het filmpje 32 graden en Robby had het dus erg warm naast mij.

Al deze features bieden natuurlijk niet veel toegevoegde waarde, maar ze kunnen wel handig zijn. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van meerdere profielen en DPI instellingen en zo heb ik per profiel andere verlichting of een ander oled logo ingesteld zodat ik precies weet welk profiel ik heb ingeladen.
Verder vind ik tegenwoordig verlichting op een muis een pre omdat ik graag gamer bling zie en zo vind ik oled ook echt geweldig. Op lan parties trekt mijn muis altijd wel enige aandacht en zo weet ook iedereen alleen door naar de muis te kijken wat mijn ingame naam is.

Conclusie:

De Rival 700 is naar mijn mening niet zomaar een muis. Het betreft hier echt een revolutionair stukje techniek met functies welke ik nog nooit gezien heb in een muis. De muis is deels modulair waardoor je zelf een andere type sensor en bovenkap kunt plaatsen. De tactiele feedback is een functie waarvan ik nu veel gebruik maak en ook zou ik deze functie graag beter uitgewerkt willen zien. De GameSense software ondersteund standaard namelijk maar 3 games en het toevoegen van andere games kan alleen door dit zelf te programmeren. Ik hoop dat Steelseries het makkelijker gaat maken om games toe te voegen aangezien de tactiele motor toch echt meerwaarde biedt in gebruik.
Het oled schermpje is leuk, maar biedt geen functies welke je nodig bent voor het gamen, maar toch is en blijft dit een leuke feature en is dit ook erg goed uitgewerkt net als de verlichting zelf. Door het toevoegen van een oled schermp en tactiele motor is de muis natuurlijk wel zwaarder dan een gemiddelde muis, maar hier kon ik zelf wel aan wennen. De vorm is erg prettig en natuurlijk en ook voelt het gebruikte materiaal erg stevig en goed aan. Steelseries heeft eigen switches ontwikkeld voor de muisknoppen en dit verschil verneem je gelijk. Ik heb zelf nog nooit zulke prettige muisknoppen gevoelt en doordat de druk gelijkmatig wordt verdeelt reageert de knop en fijn waar je deze ook indrukt. Wat ik wel erg jammer vind is dat de voorste duimknop niet in te drukken valt, deze is te ver weg geplaatst.
De nieuwe optische sensor is perfect uitgevoerd en reageert vlekkeloos op lage en zowel hoge DPI waardes en ongeacht gebruik registreerd deze elke beweging.

Met een gemiddelde prijs van 109 euro is de Rival 700 toch erg prijzig ten opzichte van andere erg goede muizen. Wel krijg je er heel wat functionaliteit voor terug wat je niet bij een ander gaat zien. Dit soort dure muizen met speciale features zijn natuurlijk niet voor iedereen bedoelt, maar toch is dit een aanrader want het betreft echt een hele fijne muis en ik vind hem zijn geld ook meer dan waard.

Steelseries heeft met de Rival 700 echt een knap staaltje techniek op de markt gebracht. Ik hoop alleen dat er ooit een Rival in de vorm van de Rival 700 op de markt komt, maar welke licht van gewicht is en dus ook niet teveel functies bevat.

plaats deze banner onder je eigen reviewtweakers - nomineer voor review van de maand

Top

Kijk gerust ook bij mijn andere reviews, ik vind het namelijk erg leuk om deze te schijven maar reacties lezen vind ik net zo leuk.

User reviews Melek-Taus

Heb jij ook een Steelseries Rival 700?

Bedankt voor de uitgebreide fotos, altijd handig om het van alle kanten even te kunnen zien
En jij bedankt voor je reactie. Ik probeer middels mijn reviews producten altijd zo duidelijk mogelijk weer te geven aangezien je niet altijd de mogeljkheid hebt deze goed te bekijken alvorens je het koopt.
Ja tegenwoordig met online shops kan je het niet meer goed bekijken voor je het koopt. dit helpt zeker.
Top review over een top muis :) Zelf de muis al een tijdje in gebruik en hierover zeer tevreden ! Helaas zelf nog niet alle features bekeken en/of uitgeprobeerd ;)
Weer een heel net geschreven en uitgebreide review van een toch erg interessante muis. Hoeveel kan je over een muis vertellen nou je laat weer zien dat er genoeg over te vertellen valt. Ben trouwens wel heel benieuwd naar die tril functie, had ook gedacht dat dit enige invloed zou hebben op de prestaties, maar dat is dus niet zo.

Zo te zien vermaakt Robby zich kostelijk met de verpakking 8)7
Ik heb inderdaad mijn best gedaan zoveel mogelijk de muis te beschrijven. De tactiele functie was voor mij het punt om deze muis te nemen en ongeacht dat de meeste functies alleen binnen de GameSense optie werken is de tril functie toch echt een erg handige toevoeging.

Ja de verpakking is helemaal intact haha.
Goede review! Een dikke +3. _O_
erg mooie review, mooi ook dat logo toevoegen.
Wat ik een beetje mis aan deze muis (en vele andere) is dat je ze niet zonder software kan instellen. Met een prijskaartje van 100 euro+ had dat wel gemogen (desnoods in ruil voor het OLED-scherm/tactile feedback).

De Steelseries Sensei heeft een eigen processor en klein LCD-schermpje onderaan waarmee je alles op de muis zelf kunt instellen. Geen software of extra drivers nodig. Dat haalt niet alleen de bulk uit Windows, maar maakt ook Linux-gebruik veel aangenamer.

Voor zover ik weet is Roccat het enige bedrijf dat muizen maakt met software voor Linux (ze voorzien alle nodige info aan een open source programmeur).

Ik vermoed dat ik een van de weinigen ben die hier aandacht aan besteedt, maar we bestaan! En een reden voor mij om deze muis niet te kopen, ook al is ze verder top.

Een fijne recensie overigens.

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 23 juli 2024 06:35]

Bedankt voor je reactie. Je hebt hierin inderdaad een punt. Ik verwacht zelf dat de software niet wordt ingebouwd om onder andere de kosten van de muis lager te houden (hij is al duur zat) en aangezien je functies kunt combineren met andere apparatuur (Steelseries Engine/ GameSense). Persoonlijk vind ik dit ook niet bekangrijk, maar ik ben dan ook een Windows gebruiker. Voor Linux gebruikers zijn de functies van de muis inderdaad vrijwel niet te gebruiken omdat Steelseries geen Linux software uitbrengt.
Puike muis en al even puike review, dikke +3 waard! en idd... lekker veel foto's maken het af. :)
Ja wat is een review zonder veel foto's.
Anoniem: 372172 17 september 2016 20:33
Zeer gave review _/-\o_ +3
Superreview. Oled schermpje voegt misschien neit zoveel toe maar het is gewoon tof. Gewoon, omdat het kan. Ik heb een mechanisch toetsenbord dat licht geeft in allemaal verschillende standen en modussen en dat voegt ook niks toe. Is gewoon leuk :D
Jij snapt het. Bedankt voor je reactie.
Is force feedback/tactile feedback iets nieuw in de (gaming) muis wereld. Want
ik zou graag willen claimen dat ik de eerste had: de Logitech iFeel muis (http://www.logitech.com/en-roeu/press/press-releases/1183) :D.
Voor mij en ik denk ook dat het voor velen nieuw is. De implementatie is ook heel anders en op een enkele muis in het verleden na wordt tactiele feedback vrijwel niet toegevoegd of juist slecht toegepast.

Erg interessant trouwens hoe Logitech het heeft toegepast. Ben benieuwd of ze dit ooit nog verder gaan uitwerken.