Silverstone RAVEN RVZ01 Review

Faab de nde
20 februari 2017, laatste update op 20 februari 2017, 364 views

Silverstone RAVEN RVZ01

Mooie, klein formaat kast geschikt voor serieuze Game PC. Kan wat lastig zijn met inbouwen, maar dat is een compromis voor een kleine form factor.

Pluspunten

• Compact formaat
  • Horizontaal en verticaal te plaatsen
  • Voorzien van veel extra onderdelen in de doos
  • Afneembare stoffilters
  • Koeling prima met de juiste onderdelen

Minpunten

• Stoffilters gaan makkelijk los bij vaspakken case
  • Inbouwen vergt geduld en planning
  • Kabel management is beperkt
  • Heel veel verschillende schroejes meegeleverd, en niet eenvoudig om de juiste te gebruiken

Waarom deze Case?
Mijn gaming sessies doe ik vanaf de bank. Er is geen los bureau in huis en wilde er ook geen plaatsen, maar ik wilde wel een nieuwe Game PC/Laptop opzetten om mijn oude laptop te ontzien (en weer eens wat meer pracht en praal aanzetten).

De keuze was voor mij dus tussen een Gaming laptop of een Steam IHS system op te zetten. Laptops zijn zeer handig omdat je daarmee de capaciteit to gaming mobile maakt. Ga je ergens heen en heb je de laptop bij je, dan kan je altijd zoals gewoon gamen. Daarnaast heb je geen last van input lag, extra interfaces, decoding/encoding issues, dropped frames, geen gedoe met twee PC's onderhouden etc.. Allemaal nadelen die bij een streaming PC zitten.

De reden dat ik uiteindelijk niet voor een Laptop ben gegaan is dat deze relatief duur zijn, vaak mindere hardware hebben en koeling een probleem kan zijn.
Daarnaast nam ik mijn grote laptop al niet meer mee op zakenreizen, maar had ik daar juist mijn Surface Pro 2 voor bij mij. Verre van een gaming PC, maar het draaide wat ik wilde spelen prima.

Waar ik ook naar had gekeken waren laptops met externe GPU's. Een kastje naast de bank waar de laptop op aangesloten werdt en de laptop van desktop graphics voorzag, zonder de nadelen van streaming.
Echter, dit staat nog teveel in de kinderschoenen, te weinig aanbieders, te duur of gebonden aan proprietary hardware. Wie weet voor over een paar jaar.

De keuze was dan dus ook om een Steam In Home Streaming systeem te bouwen, de PC in de TV kast te zetten en alles naar de oude laptop streamen.

Om dat mogelijk te maken moest ik een kleine case hebben die bij voorkeur horizontaal kon liggen en niet te hoog was. De keuze in dat gebied is niet al te groot, maar deze Silverstone had alles voor mij op papier wat het moest hebben:
  • Klein, compact en horizontale plaaqtsing mogelijk
  • Full Length GPU ondersteuning
  • ITX moederbord
  • GPU 90graden gekanteld tov MB
  • Ruimte voor extra harde schijfen
Inbouwgemak en handleiding
De kast komt netjes verpakt en heeft een heleboel extra's meegeleverd voor de installatie van de onderdelen. De handleiding die er bij zit is hard nodig om de inbouw in de juiste volgorde te doen en de juiste schroefjes te gebruiken op de juiste plek. Daar is echter wel een beetje gedoe, want er zitten iets van 7 verschillende schroefjes bijgeleverd die net even anders zijn, maar niet nier perse passen waar ze moeten. Handiger zou zijn geweest als ze ervoor hadden gezorgd dat je maximaal twee soorten schroeven hebt. De handleiding is op sommige plekken ook net wat te beknopt over de stappen die je moet nemen. Mijn ervaring is dan ook als volgt:
  • Monteer eerst alles op je moederbord
  • Alles is echt alles. RAM, CPU, Koeler, koeler fan, Case fan, stroomkabels, SATA, front panel aansluitingen etc.
De reden is dat wanneer je het moederbord installeert heel veel aansluitingen erg lastig bereikbaar worden. Dat hangt wel af van welke CPU cooler je gebruikt, aangezien de standaard Intel cooler je wel veel toegang laat (ik combineer het met een Scythe Big Shuriken 2 Rev B ).

Een tweede tip is om alle losse computer onderdelen eerst buiten de case aan te sluiten en de PC op te starten. Ik had een moederbord dat DOA was, maar daar kwam ik dus pas achter nadat ik alles had geinstalleerd. Voordeel is wel dat ik daardoor de onderdelen meeredere malen heb mogen installeren en verwijderen, dus kreeg er op gegeven moment handigheid in.

Moederbord installeren zelf is eenvoudig. Er is zat ruimte in de kast op dat moment dus je kan deze aanbrengen en in positie houden als je m vast schroeft. Aangezien er alleen een ITX in past zal je dus ook niet zorgen hoeven maken om extra spacers die wel/niet geinstalleerd moeten worden. Als je een grote koeler als een Shuriken er op installeert is één van de schroeven in de hoek bij het I/O paneel lastig te bereiken. Een magnetische schroevendraaier is een erg handig hier.

Als eenmaal het moederbord er in zit dan is de SFX voeding aan de beurt. Deze wordt op een rek geïnstalleerd waarop ook een 3,5" drive gezet kan worden. De voeding zelf word aan de voorkant van de kast geplaatst, en er loopt in de kast een extra voedingskabel van achteren naar voren. Deze kabel moet je op de voeding aansluiten voordat je deze in de kast zet, want daar kan je daarna niet meer bij. De aan/uit knop achterop de voeding ook niet, dus let er op dat je deze aanzet (althans, met gepriegel misschien wel).
De combinatie van rek, voeding en 3,5" drive installeren is niet heel eenvouding. Dat is vooral opdat je in een bepaalde volgorde het rek op positie moet brengen, maar dat het moederbord, voedingskabel en frontpanel kabels aan drie zijdes en de 3,5" drive bovenop het nogal bemoeilijken. En dat moederbord wil ik juist erg voorzichting mee zijn, dus dat hielp niet echt. Uiteindelijk lukte het wel met wat geprobeer, maar erg handig is het niet.
Met die twee onderdelen er in wordt het al snel erg krap, en zijn bijvoorbeeld de stroomkabels van het moederbord lastig te installeren in combinatie met de koeler. Van te voren doen is dus aan te raden.
Wat ik hierbij ook moet melden dat ik een SFX-L voeding heb gekozen. Dat is wellicht leuk omdat je een wat grotere fan op de voeding kan hebben, maar dat zorgt er wel voor dat je mijn kabel bende krijgt. Een reguliere SFX laat je dus wat meer speelruimte met je kabels.

Nadat de voeding is geïnstalleerd zal je de voedingskabels moeten aansluiten op de voeding, maar dat moeten combineren met de front panel kabels van de case zelf. Die lopen net weer even onhandig, dwars op de rest of extra lang. Dat samen met de platte kabels van de voeding geeft het je niet veel bewegingsruimte. Gelukkig worden er een aantal tie-rips meegeleverd om het een beetje te ordenen. Er zitten echter geen oogjes of lusjes in dat gebied die daar extra aan bijdragen, dus het is een beetje proppen.
[img]ozTlSUiI[/img] [img]swabPIRa[/img]
Daarna volgt een paneel dat tussen de voeding en het GPU compartiment zit. Deze huist ook een 2,5" drive die je op dat paneel zal moeten zetten voor het paneel de kast in gaat. Aansluiting van de SATA en power kabels gaat pas nadat het paneel is geplaatst.
Dat is vooral omdat je de hele kluwen aan draden moet samendrukken om het paneel op zijn plek te krijgen. Er zitten gelukkig een soort van geleiders in de kast die het mogelijk maken het paneel eerst vast te klemmen in zijn positie, zodat je twee handen vrij hebt om de schroeven vast te draaien.
Er zit onder het paneel ook een uitsparing waar de voedingskabel en de GPU doorheen lopen, maar daar moet je wel rekening mee houden voor je het paneel plaatst. Gezien de kabel bende bij de voeding krijg je de GPU kabel er niet achteraf in. Ook daarbij geldt dat je deze van te voren moet aanbrengen en vast maken aan de voedingskabel.
[img]zpwlka6N[/img][img]hQZ26Dba[/img]

Het laatste deel is de GPU en zijn speciale behuizing. Deze is namelijk 90graden gedraaid t.o.v. het moederbord door middel van een een risercard. Deze risercard is geïntegreerd in het frame waar de GPU in opgehangen worden, en werkt eigenlijk best prima. Je haalt de standaard PCI slot beschermpanelen los van het frame en plaatst de GPU zoals je normaal zou doen. Deze klikt vast als in een PCI slot en daarna draai je de kaart vast met twee schroeven zoals een reguliere kast.
Om de kaart extra goed te steunen in zowel verticaal als horizontale positie, is er een tweedelig ophangsysteem meegeleverd. Aan de ene kant heb je een aantal gaten in het GPU ophangframe zitten waar je een L-vormig profiel op gemonteerd wordt die op de 'onderkant' van de GPU zit. De locatie kan je aanpassen aan het ontwerp van je kaart, zoals waar de voeding aansluiting is of waar de ventilators zitten.
In het geval van de RX480 was het niet echt een probleem. Bij de 1060GTX ook niet, al zat deze wel op het uiterste gaatje om niet met de dubbele koeler in de weg te zitten. Ik kan mij voorstellen dat er GPU koeler ontwerpen zijn die hier niet goed mee werken, maar mijn combinatie werkte. Om het af te maken gaat er een vergelijkbaar L-vormig ding aan de 'bovenkant' die met elkaar worden gekoppeld. Zo zit de GPU goed vast.

Installatie in de kast is van de GPU is eenvouding. Je hangt deze boven het PCI slot, prikt de riser card er in en de rest zakt netjes naar zijn positie. Het is dan een kwestie van het aandraaien van een serie schroeven en je kast is klaar voor gebruikt.

Waar je nog naar zal moeten kijken is waar je de ventilators wilt plaatsen. De kast wordt geleverd met 2 ventilators en een totaal van 3 plekken waar deze kunnen. Standaard zit er één boven de CPU en één bij het GPU gedeelte. Bij een GPU met twee ventilators wordt in de handleiding aangeraden om ook twee fans te installeren. Dat is uiteraard aan jezelf, maar bij mij werkte dat wel goed.
Nadat de GPU op zijn plek zat kon ik de laatste HDD installeren en aansluiten. Wederom een hoop geprop met kabels, maar het werkt opzich prima.
[img]qqLa3egf[/img][img]2o4op5G5[/img]

Samenstelling PC
De PC is samengesteld met de volgende onderdelen die bij de review staan. Een geschikte koeler is niet zo 1,2,3 te vinden voor deze kast door de hoogte beperking. Silverstone heeft echter een bijpassende koeler (de NT-06), maar die heb ik niet gekozen vanwege budget redenen.
De Scythe Big Shuriken 2 rev B doet het echter ook prima, al is deze wel dusdanig groot dat de RAM slots niet bereikbaar zijn. Als ik dus ooit RAM wil uitwisselen, dan zal ik de hele case en CPU koeler er af moeten halen. Een compromis voor het kiezen van een ITX formaat moederbord.

Ik had de PC eerst ook uitgerust met een RX480 (https://tweakers.net/pric...-480-xxx-edition-8gb.html), maar deze retour gestuurd.
Dat was niet omdat deze niet beviel, maar omdat AMD kaarten niet geschikt zijn om met Steam Streaming te werken. (zie review productreview: XFX Radeon RX 480 XXX Edition 8GB review door Faab de nde voor meer details).
Deze is vervangen door de Gigabyte 1060 en die heeft naast de Streaming functionaliteit nog wel meer voordelen.
De losse ruimte voor de GPU heeft als groot voordeel dat de ventilatie gescheiden is, en dat er alsnog een Full size GPU in kan. De gigabyte past er in ieder geval met gemak in en houd zich prima koel.

De kast heeft ook de beperking tot SFX voedingen, waardoor je keuze een stuk minder groot is. Het is echter wel aan te raden een modulaire te kiezen. Er is al niet veel ruimte in de kast, dus elk beetje wat je kan besparen.

Prestaties en gebruik
Dit is geen uitgebreide test om te kunnen meten en vergelijken, maar meer mijn ervaring en hoe de kast presteert met waar deze staat.
[img]yoIpLta4[/img]
Zoals gezegd is het een Streaming Host die weggewerkt staat in de TV kast. Bij geen gebruik staat de computer uit en is de kast dicht. Logischerwijs geen gedoe met koeling. Als ik m ga gebruiken zet ik het deurtje van de kast open zodat er verse lucht bij kan komen en hij zijn hitte ook kwijt kan.
Hoewel de keuze voor de RX480 uiteindelijk niet uitkwam qua streaming functionaliteit, was deze achteraf gezien ook minder goed in de koeling opzet. Een reden is dat de RX480 een tunnelkoeling met impellor had en dus alles aan de achterkant eruit blaast. Daar is echter niet veel ruimte om het weg te laten lopen en de kast werd erg warm van binnen. De GTX1060 daarentegen heeft een Dual Fan opstelling en kan de lucht dus meer rondom de kaart wegblazen. De zijkant van de case (in horizontale opstelling) is redelijk open met veel ventilatie gaten, en zo kan er veel lucht wegvloeien.

De gaming sessies die ik deed met de RX480 in de kast leidde al snel tot een GPU temperatuur van 70C (aldus FanSpeed), maar ook de HDD en SSD werden warmer en richting de 50C. De CPU bleef redelijk koel en rond de 50C hangen. De Case voelde erg warm aan op veel plekken, tegen het ongemakkelijk warme aan.
Met de GTX1060 is dat over de gehele linie een stuk aangenamer. Zelfs met Deux Ex: MD op de geadviseerde instellingen (high-very high op 1080p) komt de GPU niet boven de 60C uit. De rest van de kast blijft ook een heel stuk koeler. Daarnaast is deze qua geluid amper luidruchtiger dan in idle, en dat is zeer prettig t.o.v. de stofzuiger de oude laptop maakte bij gaming.

Nu is het niet helemaal een eerlijke vergelijk aangezien ik de case fan opstelling aangepast had tussen de twee kaarten (de extra fan boven de CPU naar de GPU verplaatst). Desalniettemin denk ik dat het bij deze case beter is een dubbele ventilator te gebruiken dan een tunnelkoeler.

De kast voldoet aan mijn wensen, laat een stevige computer draaien in een compact formaat en past met redelijk gemak in een TV kast. Inbouwen is niet eenvoudig, maar dat is een compromis die je maakt voor een klein formaat.
Temperatuur is ook heel netjes tijdens gaming sessies met de 1060GTX. Geluid is ook ook netjes en niet indringend, ondanks dat deze in de huiskamer staat.

Heb jij ook een Silverstone RAVEN RVZ01?