Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties Android, iOS compatibel - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Motorola Moto 360 (2015) (42mm) Zwart (Zwart) Review

+3
jordiv30 14 september 2016, laatste update op 21 april 2017, 539 views

Motorola Moto 360 (2015) (42mm) Zwart (Zwart)

Een mooie, compacte smartwatch met een strak design. De watch is echt mijn control center geworden, je pakt niet meer voor elke notificatie je telefoon uit je zak. Wat ik wel jammer vind is dat de trilmotor erg zwak aanvoelt.

Pluspunten

  • Design
  • Notificaties gelijk zien op je pols
  • Handig in gebruik
  • Fel scherm met goede kleurweergave
  • Goede batterij die ook snel weer vol is

Minpunten

  • Geen OLED scherm, dus niet 'echt' zwart
  • Nog niet veel 'echte' apps
  • Flat Tire (zwarte balkje onderaan het scherm)
  • Trilmotor is erg zwak

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Bouwkwaliteit Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 4
Compatibiliteit Score: 5
Featureset Score: 5
Ergonomie Score: 4
Prijs Score: 3
Mobiliteit en accuduur Score: 4
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1CQLB62A456G5jf.jpeg

Conditie van de review:

Aangeschaft op: 05-06-2016
Reviewdatum: 14-09-2016
Laatste aanpassingsdatum: 13-03-2017
Software in deze review: Android Wear 1.5.0.3336101 (gebaseerd op Android 6.0.1)
Volgende aanpassingsdatum: Update over Android Wear 2.0.

Editlog:
27-09-2016: Kopjes aangepast
06-10-2016: Stukje toegevoegd aan 'hardware'
16-10-2016: Plus- en minpunten aangepast, korte toelichting aangescherpt en stukje toegevoegd aan Android Wear
19-11-2016: Uitleg over het Dock verplaatst naar 'batterijduur' en conclusie veranderd
06-12-2016: Update toegevoegd aan 'software'.
13-03-2017: Kleine foutjes aangepast die het lezen net wat fijner maken en 'Conditie van de review toegevoegd.
22-03-2017: Foto's bijgewerkt en toegevoegd.
20-04-2017: Update april 2017 toegevoegd
21-04-2017: Linkjes toegevoegd en editlog verplaatst

Ik probeer deze review een paar keer te updaten met mijn nieuwste bevindingen

Inleiding

Toen de smartwatch voor het eerst ge´ntroduceerd werd had ik nooit gedacht dat ik er een zou gaan aanschaffen. Ze waren duur en ik stond ook niet echt te springen om een 2e beeldscherm om mijn pols. Maar de afgelopen jaren is er ook meer aandacht besteedt aan het design. De horloges begonnen eruit te zien als normale horloges. Toen de Samsung Gear S2 uit kwam, ben ik weer gaan zoeken naar een smartwatch. Uiteindelijk viel de Gear S2 af, maar bleef ik toch zoeken naar een geschikte smartwatch. Dat is uiteindelijk deze smartwatch geworden: De 42mm Moto 360 met een zwarte lederen band. In deze review vertel ik mijn bevindingen van de Moto 360.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKbyT1kvPt2jCv.jpeg

Waarom een Moto 360?

Toen de Samsung Gear S2 werd aangekondigd begon mijn zoektocht naar een smartwatch weer. De Gear S2 viel uiteindelijk af omdat het draait op het besturingssysteem Tizen. Nog weinig ontwikkelaars brengen voor dit relatief kleine besturingssysteem een app uit en dit lijkt me bij een apparaat dat nog vooral een gadget is toch wel belangrijk. De LG Watch R is zeker een leuk horloge, maar voor mij toch te groot (vandaar de keuze voor een 42 mm) en ik vind dit design mooier dan een LG Watch R, die vooral stoerder is.

Verpakking

De Moto 360 komt in een ronde doos waarin je meteen het horloge zelf ziet liggen. Op de zijkant staan nog de functies van het horloge, zoals de hartslagmeter en de stappenteller. Op de doos staat meerdere keren het logo van Motorola en de naam Moto 360, zo dat je niet vergeet dat we hier te maken hebben met een Motorola.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKbP61tVu4fk9Z.jpeg

Als we het horloge uit de doos halen, zien we een korte handleiding om het horloge op te starten. Een uitgebreide handleiding is te vinden op internet, al denk ik niet dat dat nodig is. Als je er even mee werkt went het vanzelf. Daarnaast vinden we in de doos ook nog een micro-usb kabel en een Dock waarmee het horloge opgeladen kan worden

Design en bouwkwaliteit

Het design is ook meteen een van de redenen dat ik de Moto heb gekozen. Ik vind dit ontwerp mooier dan de stoerdere LG Watch R, maar dit is natuurlijk een persoonlijke mening. Op het horloge zit een knop waarmee je terug gaat naar het klokje. Aan de linkerkant zit nog een microfoon waarmee je kan telefoneren. De ander moet alleen niets te vermelden hebben, want er zit geen luidspreker in. Niet dat ik dit mis, want om ervoor te zorgen dat de ander je goed hoort, moet je de Moto echt voor je mond houden. Ik zie mezelf dit nog niet echt in het openbaar doen. Maar goed, er zit dus een microfoon op. Aan de achterkant zien we de hartslagmeter, en de features van de Moto, zoals draadloos opladen en een stappenteller. Het horloge ziet er stevig uit en zo voelt het ook. Toch laat na een paar maanden de ‘verf’ van het randje rond het scherm een beetje los. Dit komt deels doordat dit laagje het meest te verduren heeft, het stoot bij mij het meest tegen bijvoorbeeld een tafel, maar ik vind het wel jammer van een horloge dat pas een paar maanden oud is.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKbUR1N9Jo5aob.jpeg

Hardware

De vorige Moto 360 had eigenlijk al sinds het begin een verouderde soC. De nieuwe generatie heeft ook een nieuwe soC gekregen, namelijk de Snapdragon 400. Dit is dezelfde als in de LG Watch R en is snel genoeg. Animaties gaan vloeiend en het werkt allemaal zonder vertraging.

Ik heb zoals eerder aangegeven in de review gekozen voor de 42 mm variant en dat scherm is 1,37 inch. Het is geen OLED scherm maar een gewoon lcd-scherm. Voor dagelijks gebruik is dit een prima scherm, het is echt niet zo dat je de pixels kunt tellen. Wat wel jammer is van een gewoon LCD scherm in plaats van OLED is dat zwart niet echt zwart is. Overigens merk ik dit alleen op als het echt donker is. Verder is het jammer dat zwart hier dus ook geen stroom bespaart. Het scherm heeft een resolutie van 360 bij 325 pixels en gelukkig heeft het scherm een prima kleurweergave.Je gaat toch geen Full-HD film bekijken op je watch, dus dan is het scherm al snel goed. Verder is het fijn dat het scherm ook feller kan (en dat ook automatisch doet) zodat je buiten het scherm ook nog prima kan lezen.

Aan de onderkant van het scherm zit de zogenaamde 'flat tire', waar de lichtsensor zit. In het begin ziet het er wel raar uit, maar zodra je er aan gewend bent merk je er weinig meer van. Daarnaast heeft de Moto wel een lichtsensor, in tegenstelling tot andere smartwatches. De lichtsensor is erg handig als je bijvoorbeeld van binnen naar buiten loopt. Wel had de sensor (of het scherm) wat sneller en nauwkeuriger mogen zijn. Als ik bijvoorbeeld in de zon sta, gaat het scherm eerst minder fel, daarna iets feller en pas 10 seconden later is het scherm fel genoeg. Hetzelfde herhaald zich weer als je naar binnen loopt.

De Moto heeft geen speaker, dus dan is het vanzelfsprekend dat er een trilmotor in zit om je te laten weten dat er een notificatie is. Helaas is de trilmotor niet het beste van het beste. Je zult de trilmotor eerder horen dan voelen (of de Moto moet hÚÚl strak zitten) en na een tijdje achter elkaar trillen (door bijvoorbeeld een spelletje) klinkt het of de Moto erg moe wordt. De trilmotor klinkt opeens anders, alsof hij elk moment kapot kan gaan. Vergeleken met een Apple Watch met Force Touch (ik weet het, een flinke vergelijking) voelt dit toch wel erg matig aan.

De Moto heeft een hartslagmeter en een stappenteller. De stappenteller houdt de stappen sowieso een stuk nauwkeuriger bij dan op mijn telefoon. Dit komt natuurlijk ook omdat je je telefoon niet altijd in je zak hebt, en je horloge meestal wel om, maar dit komt ook omdat mijn telefoon (Samsung Galaxy S5 mini) een stuk minder nauwkeurig meet. Je kunt eigenlijk een actieve dag bereiken door de hele dag op de bank met mijn telefoon te schudden. Dit is bij de Moto natuurlijk ook mogelijk, maar wel minder dan bij mijn telefoon.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKc7F1rJzNLLdJ.jpeg

Er zit geen GPS in het horloge, maar die mis ik ook niet echt. Meestal wordt de GPS alleen gebruikt tijdens het hardlopen en als ik dat doe neem ik ook mijn telefoon mee.

Android Wear

De Moto draait zoals bijna elke Android smartwatch op het smartwatch platform van Google, namelijk Android Wear. Mijn Moto draait op dit moment op versie 5.1.1. Heel moeilijk is de software niet. Na een kwartiertje heb je helemaal door hoe alles werkt en kun je aan de slag. Als je naar rechts swiped, kom je bij alle apps van het horloge. Een pagina verder staan al je contacten. Vanaf deze pagina kun je ook SMS’jes sturen. Standaard staan er al veel korte zinnen in, zoals I’m Hungry of How Are You? Jammer genoeg kun je zelf niet de standaard tekstjes veranderen, dus wil je SMS’en via je Moto dan zal dat in het Engels moeten. Je kunt ook nog praten tegen je Moto en dan werkt het wel in het Nederlands. Maar hierbij geldt ook dat je het horloge op een James Bond achtige manier bij je mond moet houden. In het openbaar toch nog even je telefoon pakken voor een SMS’je dus. Het is wel jammer dat je alleen een SMS kan sturen en niet een appje, maar hierover later meer.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BKc7F2XHrsVYRJ.png

Nog een pagina verder is de ‘vraag het Google’ pagina. Stel dat je vraagt: Hoeveel graden wordt het morgen? Je krijgt dan een weersite te zien met een knop om de pagina door te sturen naar je telefoon. Je kunt de site zelf niet bekijken op het horloge, maar de vraag is of je dat wil op zo’n klein schermpje. Omdat er geen luidspreker in de Moto zit, krijg je geen feedback op je actie. Daarnaast is het ook mogelijk om de timer te zetten door spraak. Je gaat trouwens ook naar dit scherm als je “OK Google” zegt terwijl het horloge aanstaat. Toch ben ik nog niet helemaal tevreden over de spraakbediening van Google. Als ik het even met een grote concurrent van Google, namelijk Siri van Apple, mag vergelijken, vind ik Siri toch echt wel de betere van de twee. Het doet alles net even wat beter. Maar goed, daar is de prijs dan ook naar natuurlijk. Voorlopig gebruik is deze functie dus nog even niet

Wat me wel opvalt is dat er bijna elke week een software update is. Dit is meestal niet meer dan het apparaat opnieuw opstarten. Jammer genoeg be´nvloed dit wel de batterijduur, zoals wordt aangegeven bij batterijduur.

Edit: De laatste tijd zijn er een paar updates geweest en sindsdien voelt de software een stuk trager aan. Dit zie je het meest bij het openen van het app menu en het invoeren van de code. Bij het app menu worden de animaties stotterend weergegeven en soms valt hij in een app opeens terug naar de wijzerplaat. Bij de code lijkt het wel alsof het systeem tijd nodig heeft om de code te herkennen. De ingevoerde code blijft een paar seconden staan en daarna opent het systeem pas. Een beetje jammer, aangezien het eerst wel goed werkte.

Er zijn ook een paar functies bijgekomen in de laatste updates. Zo is het horloge nu eindelijk in de Nederlandse taal, en de SMS'jes die je stuurt zijn nu dus ook Nederlands. Daarnaast herkent het horloge of je aan het kijken bent of niet. Dit doet hij door te kijken in welke richting je je arm hebt. Dit werkt over het algemeen erg goed, al valt het horloge soms wel uit als ik bijvoorbeeld onder een tafel kijk hoe laat het is. En als laatste grote verbetering kun je nu met armbewegingen door je notificaties scrollen, al werkt dit nog niet heel goed. Hij herkent namelijk niet of ik een notificatie verder of een notificatie terug wil, dus hij doet maar wat. En vaak kiest hij dan net de verkeerde kant. Die functie gebruik ik dus maar niet.

Wijzerplaten

Motorola levert zelf al een paar wijzerplaten mee. Mocht er geen leuke voor je bij zitten dan zijn er in de Play Store ook nog wijzerplaten te downloaden. Zelf vind ik de wijzerplaten uit de Play Store niet bijzonder mooi en ik gebruik dan ook vooral de wijzerplaten die er al standaard op staan. Daarnaast be´nvloeden de wijzerplaten uit de store naar mijn inziens de batterijduur. In de Android Wear app zie je alle beschikbare wijzerplaten en vanuit die app kun je de wijzerplaat ook aanpassen.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKcbyR6mqSOo3w.png

Leuk extraatje is dat je ook je eigen wijzerplaat kan maken. Hiervoor heb je de app Connect van Motorola nodig. Je kunt je eigen foto op de achtergrond zetten en instellen of de tijd digitaal of analoog moet worden weergegeven.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKeUt3cyO9RDnN.png

Via deze app kun je ook de locatie van de Moto bekijken. Maar dit werkt alleen als de Moto verbonden is met je telefoon of een WiFi netwerk. Mocht je Moto gestolen zijn, dan heb je dus niks aan deze app en eigenlijk is het dus ook een nutteloze feature.

Appaanbod

Veel apps zijn er nog niet. Je kunt bijvoorbeeld nog niet je tijdlijn van Facebook checken of op Tweakers.net surfen. En bij de apps die er wel zijn, is de functionaliteit nogal beperkt. De Spotify app kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een afspeellijst te starten. Alleen starten. Je kunt geen specifiek liedje kiezen in de app. Echt bruikbare apps zijn er dus (nog steeds) niet echt. Dat betekent niet dat ze er niet zijn, want er zijn ook apps die het juist makkelijker maken. Een app die erg handig is op je watch is de Google Maps app. Op de fiets hoef je niet elke keer je telefoon uit je zak te halen. Je kunt gewoon meteen zien waar je naartoe moet.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKeUt1985OleRs.jpeg

Zo, nu dat gezegd te hebben kunnen we naar de andere apps. Er is bijvoorbeeld een spelletje dat Flopsy Droid heet. Eigenlijk is het een versie van Flappy Bird, maar dan met een Android poppetje en op je watch.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1BKf6obSbpFChO6.png

Ook is er een app waarbij je de camera van je telefoon kunt bekijken en besturen. De kwaliteit is wel wat korrelig, maar kan handig zijn als je een familiefoto wil maken. Je drukt op het scherm en er wordt een foto gemaakt.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKf6o3t7jNToB1.jpeg

Zo zijn er nog meer apps zoals Tic Tac Toe, een versie van boter, kaas en eieren, een rekenmachine, een saldochecker (van SNS) een tekenapp en zo kan ik nog wel even doorgaan. Standaard staan er al een aantal apps op ge´nstalleerd, zoals Google Translate, het niet echt populaire Hangouts en Moto Body.

Notificaties

Waar het appaanbod nog redelijk beperkt is, worden de notificaties steeds beter. Dit is voor mij ook de voornaamste reden dat ik een smartwatch aangeschaft heb. Te beginnen bij Whatsapp. Als iemand je appt, zie je wat er in dat appje staat en kun je reageren met je stem of door een standaard bericht. Stuurt iemand je meerdere appjes, dan staat er ook nog een lijst met de laatste appjes die gestuurd zijn. Helaas is het hier ook niet mogelijk om de standaardantwoorden aan te passen. Gelukkig zijn deze antwoorden wel in het Nederlands, maar ze zijn beperkter dan bij SMS. Veel meer dan ja, nee en OK zal je er dan ook niet tegenkomen.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKf6o3ECvxPE5D.jpeg https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKf6o15JGvTQBg.jpeg https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKf6o1rChNd5g3.jpeg

Als er bij Facebook een bericht geplaatst is waarin je bent getagd, dan zie je dat bericht ook op je pols, net zoals de reacties die op dat bericht komen. Het voegt niet veel toe, het is immers makkelijker om je telefoon hier even bij te pakken, dan zie je namelijk ook de plaatjes, maar het leuk dat het kan. Wil je het bericht op je telefoon bekijken, dan druk je op Open My Phone. De app verschijnt dan op je telefoon.

Via de watch zie je ook welk liedje je aan het luisteren bent op bijvoorbeeld Spotify. Swipe je naar rechts, dan kan je daar het volgende liedje kiezen of het liedje iets harder zetten. Dit is ook handig als je thuis Sonos hebt, je ziet welk liedje of radiostation aanstaat, en je kan meteen het volume aanpassen.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKfos1hVUzB66h.jpeg https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKfos1kyNhvbXc.jpeg

Buiten deze apps en emailberichten van Gmail (wat overigens wel handig is, omdat je meteen e-mails kan verwijderen) zijn er niet veel meer apps die al deze informatie laten zien. Bij de apps die notificaties op je watch (nog) niet ondersteunen zie je weer het tekentje “Open On Phone” en blokkeer deze app (denk aan apps als Snapchat en nieuwsapps zoals Nu.nl).

Connectiviteit

Het horloge wordt verbonden met je telefoon via Bluetooth 4.0 en dat werkt redelijk goed. Als ik mijn telefoon in mijn zak of op tafel heb liggen heb ik nog gewoon verbinding. Wel merk ik dat de afstand tussen mijn telefoon en de Moto erg verschilt. Soms heb ik nog bereik als ik op zolder ben, terwijl mijn telefoon beneden op de kast ligt, terwijl ik in de slaapkamer (ÚÚn verdieping lager) geen verbinding heb. Wat ik wel jammer vind, is dat de verbinding via Bluetooth werkt. Natuurlijk, ik snap dat er eigenlijk geen andere mogelijkheden zijn die zonder internet werken, maar toch. Mijn telefoon (Samsung Galaxy S5 mini) heeft al niet de beste accu en doordat Bluetooth de hele dag aan moet staan haal ik meestal het einde van de dag niet zonder tussendoor bij te laden (de telefoon).

Verder zit er nog WiFi in de Moto voor als de verbinding met je telefoon weg is. Zelf zie ik het nut er nog niet echt van in, je krijgt geen notificaties meer binnen en ook je contacten zijn niet meer zichtbaar. Het enige wat nog wel werkt via WiFi is het zoeken op Google. Volgens mij is het vooral een batterijslurper en ik heb het dan ook uitgezet.

Batterijduur

Wat meestal het belangrijkste is bij een smartwatch is de batterijduur. Je wil natuurlijk het liefst dat het horloge de hele dag mee gaat. De eerste week was de accuduur echt dramatisch. Het horloge ging was meestal met het eten al op. Toen ik hem een keer pas op de lader heb gelegd toen hij helemaal leeg was is het beter geworden. Mijn Moto gaat nu met de ambient mode uit (je hoeft toch alleen de tijd te zien als je er naar kijkt) net 2 dagen mee. ’s Nachts staat het bluetooth op mijn telefoon uit (zo dat er geen verbinding mogelijk is) en zoals ik eerder al zei staat ook het WiFi bij mij uit. Ik krijg dan ook niet heel veel notificaties. Ongeveer een uurtje per dag muziek, elk halfuur een notificatie en af en toe een spelletje. Maar na 2 dagen is de Moto dan ook echt leeg.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKfos34HJK0xgT.jpeg

De Moto heeft een relatief kleine accu (300 mAh) en dat heeft als voordeel dat hij lekker snel weer vol is. In een uurtje is de Moto weer gevuld en is hij weer te gebruiken. Ik laad hem ’s nachts op (mede vanwege het handige klokje) en hij blijft dan ook de hele nacht in de lader.

Het horloge opladen is echt kinderspel. Het enige wat je hoeft te doen is het horloge op het Dock leggen. That's it. Door deze manier is de beperkte accuduur dus ook geen groot probleem meer. Je legt hem gewoon 's avonds op het Dock en je bent klaar. Als je veel reist is dit een mindere oplossing, maar als ze een micro-usb aansluiting hadden gemaakt was hij natuurlijk weer een stuk minder stof- en waterdicht. Ik vind het prima zo.


Wat ik wel merk is dat de software updates aanzienlijk verschil brengen in de batterijduur. En dat is niet altijd beter. Laatst heb ik een update gekregen waardoor de batterij nog maar net een dag meeging, terwijl hij daarvoor door de update bijna drie dagen meeging. Hopelijk komt er bij de volgende update weer een verandering in. Binnenkort zal ik eens proberen hoe de Moto zich verhoudt met die ambient mode aan.
https://ic.tweakimg.net/images/member/original/1BKfos3CE3ez7Sv.jpeg

Conclusie

De Moto 360 is een stijlvolle smartwatch. Ben je al langer op zoek naar een smartwatch of wil je niet elke keer je telefoon uit je zak halen dan is dit een aanrader. Alle notificaties verschijnen meteen op je pols en bij sommige apps is er zelfs een mogelijkheid om te antwoorden. Dat de Moto 360 alweer een jaar op de markt is hoef je je niet echt zorgen om te maken. Android Wear wordt nog wel even geupdatet en de Moto is nog lang niet outdaded.

Maar wat ik eigenlijk al wel verwacht had, is dat het nog steeds teveel een gadget is. Toch zou ik nu niet meer zonder smartwatch willen. Het gemak om even snel te kijken wat er aan de hand is als er een bericht binnenkomt is erg fijn en dat is ook waar het horloge, naast de tijd weergeven, het meeste voor wordt gebruikt: als notificatiefilter. Je pakt je telefoon minder snel uit je zak. Android Wear is op dit moment volop aan het ontwikkelen en ik ben benieuwd hoe het er over een jaar of twee uit ziet. Of je het de prijs waard vindt, is je eigen keuze. Ik vind 250 euro niet overdreven duur, maar we hebben natuurlijk nog wel met een gadget te maken. Als het horloge de komende jaren nog gewoon ondersteund blijft, en dat verwacht ik eigenlijk wel, dan is het de prijs zeker waard voor mij.

Dit is mijn eerste 'echte' review. Ik hoor graag jullie op/aanmerkingen in de reacties!

Update april 2017

Ik had verwacht dat ik na de software-update van Android Wear naar versie 2.0 weer een update kon plaatsen. Laat ik het beter zeggen, ik had het gehoopt. Helaas kwam er laatst het volgende nieuwsbericht op Tweakers. Ik heb bij mijn Samsung telefoon de ervaring dat updates erg lang op zich laten wachten of gewoon niet komen, maar omdat Android Wear op elk apparaat hetzelfde is had ik verwacht dat de uitrol wel wat sneller was na de aankondiging. Dit was helaas niet het geval, dus schrijf ik hier mijn bevindingen met Android Wear 1.0. Een kleine update dus. Inmiddels heb ik het horloge zo’n 10 maanden in bezit, maar ik merk dat sommige apps minder goed beginnen te werken.

Laat ik meteen even bij mijn grootste ergernis beginnen; notificaties van WhatsApp doen waar ze zin in hebben. Het komt vaak voor dat ze gewoon niet verschijnen op mijn watch. En als ze wel verschijnen werkt het ook niet al te best. Vroeger zag ik in de notificatie het laatst gestuurde berichtje dat in die chat werd verstuurd. De notificatie werd dus constant bijgewerkt naar het laatste berichtje. Sinds een maand of twee werkt dit niet meer. Het eerste berichtje blijft doodleuk in de notificatie staan en pas als in een pagina verder swipe zie ik dat er nog meer berichtjes binnen zijn gekomen.

Nog een laatste puntje over WhatsApp. Je merkt pas hoe vaak je iets gebruikt als het er niet meer is. Het beantwoorden van appjes werkt namelijk ook niet meer en ik gebruikte het ongemerkt toch best wel vaak om even een kort berichtje terug te sturen, zoals ‘ja’ en ‘OK’. Daarnaast is het natuurlijk de feature van een smartwatch, en als je het aan je vrienden wil demonstreren en het blijkt niet te werken sta je daar toch een beetje knullig. ‘Welcome in the future’, dit mogen ze nog even gaan aanpakken. Ik heb overigens geen idee of dit aan de watch of aan WhatsApp ligt, maar ik denk de laatste.

Voor de rest werkt het horloge redelijk goed. Het doet waar het voor gemaakt is: notificaties lezen. De apps zijn leuk, maar in de praktijk gebruik ik ze niet voor iets nuttigs. De apps die echt nuttig zouden kunnen zijn, zoals Buienradar, laden veel te traag. In die tijd heb je allang je telefoon gepakt en de Buienradar app geopend. Het spelletje ‘Flopsy Droid’, dat ik ergens in de review heb beschreven, doet het overigens erg goed bij mijn klasgenoten. Gelukkig, dan ben ik weer het populairste jongetje van de klas.

Het minpunt dat ik zo’n 8 maanden geleden heb opgeschreven over te weinig apps, is nu voor mij niet echt meer van toepassing. Apps gebruik ik niet veel en of het er nou een paar meer of minder zijn in de Play Store maakt dan ook niet meer uit.

Google Now gebruik ik eigenlijk minder dan gedacht. Ik vind het eigenlijk niet zo fijn om geen gesproken feedback te krijgen en de antwoorden die hij geeft zijn niet altijd even logisch. Het is geen volwaardige assistent, maar een hulpje. Ik hoop dat er in Android Wear 2.0 wel een volwaardige assistant beschikbaar is. Weliswaar zonder gesproken feedback, maar hopelijk wel met logische antwoorden. Ik ben er overigens wel achter gekomen dat Google Now herkent welk liedje je aan het zingen bent, hij heeft het me namelijk al een paar keer onbedoeld laten weten. Gelukkig, want voordat Shazam opgestart is, is het liedje al weer afgelopen.

Ik merk helaas wel steeds meer haperingen in de software. Het maakt erg veel uit of je een standaard watch face gebruikt of eentje die uit de Play Store komt. Bij die laatste wordt de hele interface namelijk een stuk trager. Dit merk je vooral bij het invoeren van de code. Op sommige momenten duurde het wel tien seconden totdat hij ontgrendeld werd na het invoeren van de code. De swipe bewegingen gaan soms ook met een hapering, maar dit komt met vlagen. Af en toe doet de interface het een paar dagen goed en zonder hapering, terwijl het daarna weer een drama is.

De Moto doet het overigens erg goed in verschillende weersomstandigheden, zoals vorst en regen. Mijn telefoon is bij een paar graden onder nul onbruikbaar, de Moto blijft gewoon doen wat er van hem verwacht wordt. Jammer dat hij niet werkt met een telefoon die bevroren is, want zo heb ik er nog weinig aan, maar fijn om te weten dat ik komende vakantie mijn watch mee kan nemen naar IJsland.

Wat helaas al langer speelt, zijn onwillekeurige disconnects met mijn telefoon. Soms is dit voor een uurtje, soms wel een paar dagen. En tegenwoordig is het ook vaak na een update van de app ‘Android Wear’, die volgens de release notes voor de veertiende keer op rij een nieuwe GUI heeft. Vaak moet ik het horloge dan opnieuw opstarten en vlak voordat de watch face te zien is de Android Wear app opstarten. Dit kost tijd en ik loop dus soms ook dagen rond met een ontkoppeld horloge, omdat ik er gewoon geen zin in heb.

De wekelijkse software-updates die er eerst waren zijn verdwenen. Het is zelfs een beetje omgedraaid; ik heb in de afgelopen maanden geen een update meer gehad. Dit heeft een goede en een slechte kant. De goede is dat de batterijduur nu bijna constant blijft. Het slechte punt is dat er ook geen beveiligingspatches meer komen, al maak ik me daar niet echt zorgen om op mijn horloge. Veel waardevolle informatie staat er niet op, want de saldochecker van SNS werkt ook nog steeds niet.

Misschien wel het belangrijkste punt na tien maanden; hoe zit het met de batterij? Inderdaad, de batterij is achteruit gegaan, maar ik had ook niet anders verwacht van zo’n kleine batterij. Vroeger kon ik met gemak twee dagen halen en dan nog zo’n 35% over hebben aan het einde van de dag. Met een beetje geluk haalde ik zelfs drie dagen op een accu. Inmiddels merk ik wel dat de batterij aan het slijten is. Meestal is de batterij nog zo’n 65% vol als ik naar bed ga en dat vind ik net te weinig om de tweede dag door te komen, vooral omdat de accu ’s nachts af en toe nogal doet wat hij wil. Twee dagen op een accu is geen vanzelfsprekendheid meer, maar het is nog wel mogelijk. Vooral in weekenden doe ik er nog twee dagen mee en dit geeft toch wel een voldaan gevoel.

Mocht je toch een foute gok hebben genomen door hem niet op de oplader te leggen, is hij ook zo weer vol. Af en toe gebruik ik de watch als wekker om te kijken hoe laat het is en als je er op gaat letten zie je dat er elke minuut 1% bij komt. Dit betekent dus dat hij in 100 minuten helemaal vol is. Als hij ’s ochtends nog zo’n 25% is blijkt zo’n 30 minuten op de lader genoeg te zijn om de dag door te komen. Niet een heel groot probleem dus als je de watch vergeet op te laden.

Nu we toch in een tussentijdse review zitten, ik hoor ook steeds meer mensen om mij heen zeggen dat ze het irritant vinden dat hij elke dag opgeladen moet worden (de meesten hebben een Fitbit horloge). Ik snap dit puntje van kritiek niet echt, omdat de meeste mensen hun telefoon ook elke nacht opladen. Om je horloge er even naast te zetten is dan een kleine moeite, dan is ’s ochtends alles weer vol.

Dan misschien wel de belangrijkste vraag: zou ik deze smartwatch nog een keer aanschaffen? Op dit moment is mijn antwoord nog steeds ja. Als ik mijn watch een keer vergeet of op vakantie ga zonder mijn watch mis ik toch de notificaties op mijn pols. Toen ik vorig jaar op het vliegveld liep zonder mijn watch ging ik al automatisch met mijn pols omhoog als ik mijn telefoon voelde trillen. Ik zou waarschijnlijk niet meer zonder kunnen. De notificaties zijn de reden dat ik de watch nog een keer zou aanschaffen.

Maar dat is allemaal software. Als ik naar het design en het meegeleverde bandje kijk merk ik dat het niet erg stevig is. Met een horloge stoot je nog weleens ergens tegen aan en er zijn nu al verschillende slijtageplekken te zien op de rand om het scherm. Ook het bandje toont verschillende slijtageplekken en het stukje om het bandje vast te maken (geen idee hoe het heet) is er inmiddels af. Gelukkig is dit op te lossen door andere bandjes te kopen, die zijn er in alle soorten en smaken.

Dan de laatste vraag; zou ik dit horloge aanbevelen aan anderen? En daarop is mijn antwoord inmiddels een beetje veranderd. Waar ik zo’n acht maanden geleden zei dat ik hem zeker zou aanraden aan anderen, denk ik met de kennis van nu dat ik dit minder snel zou doen. Ik heb een niet zo’n technische familiekring en met de verschillende ‘fouten’ die nu in de software zitten denk ik niet dat ze dit zo maar oplossen. Dan komen we dus bij het punt dat smartwatches alleen voor gadgetfreaks zijn, terwijl smartwatches worden aangeprezen als een gadget dat je leven makkelijker moet maken. Met deze ‘fouten’ is dat dus niet het geval.

Maar de minpunten die ik in deze kleine update heb opgenoemd zitten vooral in de software, en daarom heb ik er goede hoop in dat Android Wear 2.0 een hoop oplost en daarnaast ook nieuwe functies toevoegt. Vandaag verscheen op Tweakers het bericht dat de update uiterlijk eind mei binnen moet komen, dus ik blijf de hoop erin houden. Tot die tijd ben ik nog steeds blij met mijn Moto 360.

Deze update is gebaseerd op versie1.5.0.3336103 (gebaseerd op Android 6.0.1)

http://i.imgur.com/Yi3PuGc.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Motorola Moto 360 (2015) (42mm) Zwart (Zwart)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (5)

Wijzig sortering
Beste Tweakers Review ooit!
overweeg nu om een smartwatch te kopen!
Dit zijn zeker 3+ waard!
Goede review,
Ik zit al een langere periode te denken om een smartwatch aan te schaffen en met deze review zit ik er weer helemaal in.
Zoals EquiNox al zei, goede praktijk voorbeelden en handig om 'm ook om je pols te zien.
Thanks! Mag ik vragen tussen welke smartwatch je zit te twijfelen? Zelf was ik gecharmeerd van de Gear S2, maar door Tizen heb ik die links laten liggen. Veel reviews op Tweakers hebben me geholpen bij de keuze, dus daarom heb ik ook een review geschreven. Eerst dacht ik dat 42mm ook al groot was, maar dat valt ook erg mee.

In ieder geval succes met je (eventuele) keuze!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*