Vooraf
"Een review is geen klaagzang" en "Niet elke verandering is een verbetering"
Inleiding
Bij mij zijn alle functies van een DVD-brander niet kritisch, op één na: het rippen van audio-CDs. Deze test gaat dan ook alleen over het rippen van audio-CDs. DVD's lezen en branden kan prima, maar ik heb er niet speciaal opgelet.
Ik heb een vrij grote collectie CDs en stuk voor stuk worden die geript en komen dan op de audioserver zodat ik ze kan afdraaien met m'n Squeezebox of ze op een CD kan zetten voor in de auto.
Veel CDs heb ik nieuw gekocht, maar de laatste jaren komen er ook veel tweedehands CDs in mijn collectie. Met name CDs uit de jaren 80 en begin jaren 90 zijn minder nabewerkt en klinken veel dynamischer. Over dit verschijnsel kun je
hier en
hier meer lezen. Een nadeel is wel dat sommige vroege digitaliseringen nogal schel kunnen klinken, met name op een koptelefoon. Toch is dat voor mij minder irritant dan al die compressie.
Tweedehands CDs zijn veel vaker (zwaar) bekrast en ondanks dat ik soms heel zwaar bekraste CDs weer vervang door andere exemplaren, is het duidelijk dat het rippen van bekraste CDs behoorlijk belangrijk is.
Ik heb zelfs al één CD waarvan de reflecterende laag al gedeeltelijk weggerot is (
disc rot).
Aanleiding tot aanschaf en levering
In ieder geval.. aangezien mijn andere drive (Samsung SH-W162C) al wat op leeftijd begint te komen, heb ik naar aanleiding van een goede test in de Duitse c't (14/09, p. 106) de Sony Optiarc AD-7240S aangeschaft. In de test stond dat deze drive de C2-informatie van een CD doorgeeft en geen cache heeft. Beide eigenschappen zijn zeer belangrijk voor een goede audio-rip. Zie
hier voor verdere informatie over dit onderwerp.
De levering van de drive was in mijn geval simpel: de drive in een plastic zakje. Besteld bij Alternate, voor € 23.
Testplatform en -wijze
De resultaten zijn behaald onder Linux met EAC (Exact Audio Copy). Een belangrijk hulpmiddel hierbij is WINE voor de Windowsemulatie. Deze combinatie werkt prima en levert zeer goede kwaliteit rips op.
Omdat ik nieuwsgierig was naar het verschil ten opzichte van mijn oude drive heb ik 10 CDs uit mijn collectie gehaald en ze eerst geripte met de oude drive. Toen het proces herhaald.
Nou ja, herhaald... na begonnen te zijn met de twee moeilijkste CDs was al duidelijk dat de Samsung het veruit won van de Sony. Daarom worden maar 4 CDs met al hun tijden gepresenteerd, en 2 met de volledige resultaten.
Resultaten
De resultaten waren als volgt:
Samsung SH-W162C
44:52 - Rock around the Roter Platz
31:32 - Sueño Colombiano (met disc rot)
12:00 - Chaud le Zouk
1:36 - Aquarius/Party Animals
Sony Optiarc AD-7240S
5:37:55 - Rock around the Roter Platz
4:19:06 - Sueño Colombiano (met disc rot)
16:31- Chaud le Zouk
2:26 - Aquarius/Party Animals
Een behoorlijk verschil dus, bijna 5 uur langer op een (behoorlijk bekraste) CD en 3,5 uur op een CD met bit rot. Op zich geen probleem, als dan de kwaliteit van de rip dan beter is dan met de oude drive. Helaas bleek dat niet het geval te zijn. De track quality gegevens van de eerste twee CD's waren als volgt (eerst Samsung, dan Sony)
CD 1
CD2
99.9-99.9
96.2-94.5
93.0-89.9
Het moge duidelijk zijn, bijna overal is de Samsung beter dan de Sony.
Op basis van het vergelijken van de cijfers is de Samsung duidelijk beter dan de Sony voor het rippen van audio-CDs. Ongetwijfeld is de Sony niet slecht, en het kan best zijn dat het relatief de beste is, maar mijn oude drive is beter. De rips met de Samsung zijn over geheel genomen niet alleen veel sneller, maar ook accurater. Slechts bij twee nummers haalt de Sony een betere score dan de Samsung, en dan met name bij de grensgevallen. Bij de slechte nummers is de Samsung aanmerkelijk beter.
De test verdient nog één nuancering. Tijdens het schrijven van de review heb ik gezien dat er een nieuwe
firmware beschikbaar is. Dat is versie 1.02, en een van de verbeteringen die genoemd worden is '
Improvement of CD DAE accuracy' Ik zal daarom als ik de kans heb deze firmware op de drive zetten en dan de resultaten nog eens bekijken.
Tot die tijd kan ik anderen die vooral geïnteresseerd zijn in audio rippen alleen maar aanraden om zelf tests uit te voeren en op basis van dit gegevens een drive in te bouwen in hun PC.
Update met firmware 1.03 - update 17 januari 2010
Vorig week in het weekend heb ik de drive voorzien van de nieuwste firmware, versie 1.03. Ik heb daarmee de test herhaald, met dezelfde CDs. Het goede nieuws is dat de cijfers aantrekkelijker worden. De kwaliteit wordt nu iets hoger, alleen worden jammer genoeg de tijden extreem veel langer. Eén van de CDs die ik gebruikte voor de test, duurde 3 dagen om helemaal geript te worden!
Al met al een score die goed genoeg is voor een 'reserve', maar het wordt zolang de Samsung het nog blijft doen niet mijn hoofd-ripper.
Trouwens over de firmware van deze drive... er zijn ook gemodificeerde firmwares beschikbaar die vooral voor DVD+ media interessant zijn, zo te zien.