Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Xiaomi Mi 4s Goud Review

+3
Kiswum 31 juli 2016, laatste update op 7 augustus 2016, 3.912 views

Xiaomi Mi 4s Goud

De Mi4s is een snelle en compacte 5" telefoon met goede software. Je moet er helaas wel moeite voor doen om dat erop te krijgen. Het ontbreken van enkele 4G netwerken, zorgt ervoor dat je van tevoren goed moet onderzoeken of je klaar bent voor een upgrade naar Xiaomi.

Pluspunten

  • Miui voorziet haar telefoons jarenlang van de laatste beveiligingsupdates
  • De software is snel en spaarzaam voor het werkgeheugen
  • Snelle camera
  • Snelle vingerafdrukscanner
  • Stevig en compact design
  • Dual-sim
  • Zeer goede prijs voor een Snapdragon 808 telefoon
  • 64GB opslag + SD kaart ingang (Dual-sim is dan niet mogelijk)

Minpunten

  • De CPU/GPU presteren slecht in benchmarks
  • De accu is matig en houdt het nauwelijks 1,5 dag vol
  • De camera is goed, maar je verwacht meer in de Mi-serie
  • De telefoon is slechts voorzien van Android 5.1.1
  • Geen volledige 4g-ondersteuning in de Benelux
  • Door de unlock methode, zijn Xiaomi telefoons niet meer weggelegd voor beginners

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 4
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 5
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Logo-mi4s-big.png


Updates van de review
07-08-'16Onder het kopje "Extra": Handleiding toegevoegd om TWRP te updaten t.b.v. nieuwe weekly updates
01-08-'16Een aantal spelfouten aangepakt
31-07-'161e versie van de review online gezet.

Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van thumbnails. De meeste foto's en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inhoud.png

Inleiding
Uitpakken
Ontwerp
Beeldkwaliteit
Hardware & Benchmarks
Accu
Software
Camera
Specificaties & Fotogalerij
Extra informatie en links
Tot slot
Reacties

Firmware versie: MIUI 8 by xiaomi.eu 6.6.23 | Beta

Globale importprijs bij publicatie: §230,- (excl. BTW, verzend- en importkosten)

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Inleiding.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

Xiaomi begint, dankzij de import, steeds bekender te worden hier in de Benelux. Het merk is in de consumentenmarkt actief op verschillende gebieden. Ze investeren niet alleen in merken als Yi Technology en Segway. Ze produceren (labelen) van alles, van smartphones tot weegschalen en van drones tot aircosystemen. Men zegt vaak dat het merk veel neigt naar Apple, maar het lijkt er eerder op dat ze de weg inslaan van Samsung. Ze willen naar de top, maar dan wel op hun eigen tempo. Een release van smartphones in Europa en Amerika lijkt ver weg. Op enkele accessoires na (http://www.mi.com/en/store/), zijn ze namelijk nauwelijks actief buiten AziŽ.

De vraag van hun producten groeit nog steeds, maar de verkoopcijfers groeien minder hard dan voorgaande jaren. Dit jaar lijkt de stijging vooral bij Vivo, Oppo en Huawei te liggen. Mede door deze concurrenten staat Xiaomi momenteel niet meer op een "gedeelde 3e" plaats, maar "slechts" op de 5e. Welke producten Xiaomi in 2016 allemaal zal gaan brengen blijft een verassing. De onlangs getoonde laptop was voor velen geen verassing meer, maar het is wel een bijzondere toevoeging aan het assortiment.

In februari van dit jaar werden de Mi5 en Mi5 Pro aan de wereld getoond. Hugo Barra deed dat in een persconferentie op de MWC (Mobile World Congress) in Barcelona. Rond datzelfde moment werd in China ook een event gehouden door de CEO van Xiaomi: Lei Jun. Daarbij werden niet alleen de twee Mi5 varianten aan het Chinese publiek geÔntroduceerd. In de schaduw van de Mi5, was daar ineens de Mi4s. Deze telefoon is de verbeterde versie van de Mi4, Mi4i en Mi4c.

De belangrijkste verschillen tussen de Mi4, Mi4i, Mi4c & Mi4s:
Mi4
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Mi4-mini.png
Mi4i
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Mi4i-mini.png
Mi4c
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Mi4c-mini.png
Mi4s
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Mi4s-mini.png
5" 1920*1080 441ppi5" 1920*1080 441ppi5" 1920*1080 441ppi5" 1920*1080 441ppi
Achterkant van glasAchterkant van kunststofAchterkant van kunststofAchterkant van glas
- - - Vingerafdrukscanner
Qualcomm Snapdragon 801 4*2,5GHzQualcomm Snapdragon 615 4*1,7GHz + 4*1,1GHzQualcomm Snapdragon 808 2*1,8GHz + 4*1,44GHzQualcomm Snapdragon 808 2*1,8GHz + 4*1,44GHz
1x Micro sim2x Micro sim2x Micro sim1x Micro +1x Nano sim
8MP + 13MP camera5MP + 13MP camera5MP + 13MP camera5MP + 13MP camera
Enkele LEDDual-tone LEDDual-tone LEDDual-tone LED
16/64GB Opslag16/32GB Opslag16/32GB Opslag64GB + Micro SD Opslag
3GB RAM2GB RAM2/3GB RAM3GB RAM
3.080mAh3.120mAh3.080mAh3.260mAh
Micro USB poortMicro USB poortUSB-C poortUSB-C poort
Wit en ZwartWit, zwart, geel, blauw en rozeWit, zwart, geel, blauw en rozeWit, zwart, goud en lila
139,2*68,5*8,9mm138,1*69,6*7,8mm138,1*69,6*7,8mm139,3*70,8*7,8mm
175g130g128g133g


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Uitpakken.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Twee jaar geleden heb ik de Xiaomi Redmi 1s van mijn broer mogen lenen, zodat ik daarover een review kon schrijven. Zijn telefoon ziet er nog uit als nieuw en ontvangt nog steeds de laatste Miui updates. Helaas komt de Snapdragon 400 kracht tekort in de nieuwste games, zoals Blizzard's Hearthstone. Voor hem werd het tijd voor een upgrade en dat is de Xiaomi Mi4s geworden.

Hieronder is een unboxing filmpje van de verkoper:


Mijn broer heeft de telefoon bij de internationale webshop iBuygou besteld. In het pakket zat een Mi4s + accessoires en een Mi5. Via DHL is het pakket van China naar Nederland gestuurd. In de periode dat hij op het pakketje moest wachten, kreeg hij van DHL het bericht dat er nog §44,- aan de douane betaald moest worden. Deze kosten kun je bij veel verschillende webshops terug krijgen door middel van "een importkosten verzekering". Het gehele proces van bestellen tot ontvangst duurde 9 dagen (5 werkdagen).

Eind 2015 heeft Xiaomi de verpakking voor haar producten een upgrade gegeven. Voorheen was de verpakking redelijk saai en bruin van kleur. Tegenwoordig is de verpakking wit en wordt de telefoon in sprankelende kleuren afgebeeld. Op de achterkant zijn de specificaties van de telefoon terug te vinden. Deze verpakking is voorzien van een CE sticker. Wellicht is dat gedaan om de telefoon in Europa aan te bieden. Echter moet niet de verpakking, maar de telefoon voorzien zijn van een CE label. Over stickers gesproken, officieel plaatst Xiaomi geen verzegeling op de verpakking. Mocht je een Xiaomi telefoon binnenkrijgen met zo'n verzegeling, dan is dat door de verkoper gedaan. Wellicht is dat gedaan om aan te tonen dat het product tijdens de verzending niet is geopend.

Bij het openen van de doos is de telefoon direct zichtbaar. De voorkant van de telefoon is voorzien van een tijdelijke screenprotector. Aan de achterkant lijkt het erop dat Xiaomi een permanente 9H Tempered screenprotector heeft geplaatst. Onder een compartiment van karton, zijn alle accessoires te vinden. Links onderin ligt een USB-C kabel. In het vak daarboven ligt de Chinese stekker. Rechts onderin zijn de boekjes te vinden. In een van de boekjes is een pin te vinden voor de sim-tray. Onderin het doosje is door de webwinkel een EU converter geplaatst.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0879-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0880-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0881-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0882-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0886-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0883-Small.jpg


De inhoud van de doos:
• 1 x Xiaomi Mi4s telefoon
• 1 x USB-C kabel
• 1 x China stekker
• 1 x China -> EU converter
• 3 x Documentatie

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Ontwerp.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0906.jpg


De telefoon ziet er goed uit en voelt aan als een high-end telefoon. Aan de voor- en achterkant is 2.5d glas aangebracht. Het frame is aan de buitenkant voorzien van 3D gevormd metaal. Dit komt erop neer dat de randen schuin zijn gemaakt. Het glas en frame zijn zodanig afgerond, dat de overgang van glas naar frame prettig aanvoelt. De binnenkant van de telefoon is voorzien van een sterk (lichtgewicht) magnesium frame.
De achterkant is geheel vlak. Achter het glas, is een textuur aangebracht met een fraai lijnenspel. De camera lijkt een stukje uit te steken, maar dat is optisch bedrog. Bovenop het glas lijkt een 9H screenprotector te zijn aangebracht, want de achterkant voelt aan als kunststof.

De kleur van deze telefoon is niet alledaags.
Even een quote van Xiaomi welke naar het Engels vertaald:
Mi 4S is featured in 4 colors: Classic black, White. Gold and Lavender were specially designed for girls. The front, back and the border have the same color; simple and unified.
De gouden variant zag er in eerste instantie uit als een roze model. Deze verwarring werd veroorzaakt doordat de telefoon werd bekeken in een winkel met TL balken. Thuis en buiten is duidelijk te zien dat we te maken hebben met een gouden variant. Het is een kleur die niet veel in mijn omgeving wordt gebruikt en dat zorgt ervoor dat ik de kleur bijzonder vind. Wat mij betreft is het geen kleur voor dames, maar kunnen heren hiermee ook gewoon voor de dag komen. De telefoon ziet er niet alleen luxe uit, maar voelt ook aan als een premium telefoon. Er zijn geen kraakjes te horen en grote naden heb ik niet kunnen ontdekken.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0910.jpg


Aan de bovenkant van de telefoon is het "Mi" logo te vinden. Dit logo wordt alleen bij de high-end Mi serie aan de voorkant geplaatst. De budget Redmi serie heeft dat logo alleen op de achterkant van de telefoon staan. De enige uitzondering op deze regel is de Xiaomi Mi Max. Deze phablet heeft de processor van een mid-range toestel, de benaming van een high-end serie, maar heeft geen Mi logo aan de voorkant.

Behalve het logo zijn bovenin ook de lichtsensor, notificatie LED, (bel)luidspreker en 5MP camera te vinden. Onderaan het scherm zijn drie capacitieve knoppen. Van links naar rechts zijn dat: een gestreepte Historie/Menu knop, een vierkante Home knop en een driehoekige terug knop. De knoppen hebben een regelbare trillende feedback en zijn tevens voorzien van achtergrondverlichting. Via het menu kan ervoor gezorgd worden dat de verlichting continu aan blijft staan. Als het scherm uit staat, dan gaan de knoppen vanzelfsprekend ook uit.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0889-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0891-Small.jpg


• De rechterkant is voorzien van een volumeknop en een aan-/uit knop.
• De linkerkant is bestemd voor de dual simkaart tray of simkaart-/SD-kaart tray. Deze tray kan met de meegeleverde pin uit de telefoon worden gehaald.
• De onderkant is voorzien van een USB-C poort, mono speaker en een uitsparing voor de microfoon.
• De bovenkant heeft een 3,5mm hoofdtelefoon ingang, infrarood poort en een uitsparing voor de microfoon t.b.v. de hoofdcamera.
• Op de achterkant van de telefoon zijn de 13MP camera, Dual-tone LED verlichting en de vingerafdrukscanner te vinden.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0902-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0901-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0896-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0897-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0898-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0899-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0907-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0914-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Beeld.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Het 5" IPS LCD scherm heeft 1920x1080 pixels en een PPI waarde van 441. De individuele pixels zijn voor de meeste mensen niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Op de foto's ziet het resultaat er wellicht vertekend uit (paarse gloed), maar in werkelijkheid blijft de kijkhoek goed.
Via een slider kan de lichtintensiteit eenvoudig hoger en lager worden gezet. De verlichting kan uiteraard ook automatisch worden aangepast en dat werkt in praktijk erg goed. Hierdoor is het scherm goed af te lezen op een zonnige dag.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0905-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0865-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0874-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0875-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0877-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0868-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Hardware.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

De telefoon wordt aangedreven door een 20nm hexa-core processor van Qualcomm. De 808 (variant: MSM8992) is een 64 bit processor met 6 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2GHz en 1,5GHz. De processor kan dual-channel LPDDR3 geheugen aan, met een maximale snelheid van 933MHz.
De grafische beelden komen van een Adreno 418 GPU op maximaal 650MHz.

Xiaomi heeft ervoor gekozen om de Mi4s niet op volle sterkte te laten draaien. De 2x A57 cores draaien op maximaal 1,8GHz en de 4x A53 cores op 1,44GHz. Tijdens het draaien van diverse benchmarks wordt de telefoon warm, maar nooit heet.

Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_02.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_03.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_04.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_05.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_06.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_07.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_08.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_09.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_10.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_11.png


In mijn zoektocht naar geschikte benchmarks, heb ik van GFXbench een licentie ontvangen om te gebruiken voor mijn reviews. Met deze licentie kan ik alle beschikbare benchmarks uitvoeren die ik zou willen. Ik ben nu niet meer gelimiteerd aan een maximaal aantal van 20 runs per dag. Sinds enkele maanden maak ik ook gebruik van het programma Vellamo. Dit pakket zal op termijn de verouderde Quadrant gaan vervangen. AnTuTu is een zeer populaire tool, maar de resultaten zijn wat mij betreft een wassen neus. De scores die zijn berekend bij een voorgaande versie zijn namelijk niets meer waard als het programma van versienummer veranderd. Bij het bekijken van de Xperia Z3c scores, zit er tussen versie Antutu 5 en 6 een verschil van zo'n 20%: +/- 41.000 vs 49.200. Dat is van een gemiddelde score tussen 10 runs. Dat de hoogste AnTuTu score van vorig jaar rond de 95.000 lag en dat de top tegenwoordig rond de 140.000 ligt, vind ik vreemd. Die hoge score kan m.i. niet alleen maar worden veroorzaakt door de snellere processor, geheugen of architectuur, maar vooral aan de scores die door AnTuTu worden uitgedeeld. Dit jaar zal ik dat programma alleen nog gebruiken in combinatie met versie 6.x en ik zal het programma niet meer verhogen naar 7.x. AnTuTu is voor mij helaas niet geschikt om benchmark scores over een langere periode vast te leggen.

De resultaten.
De Snapdragon 808 valt qua scores enorm tegen. De processor wordt over het algemeen aan alle kanten ingehaald door de Snapdragon 801 en de Mediatek Helio X processor. Als ik de kans krijg, dan zou ik de benchmarks nog een keer met een andere Snapdragon 808 smartphone willen uitvoeren. In praktijk merk je gelukkig niets van deze lagere resultaten, maar het is wel opmerkelijk.

Games

Om te ervaren hoe goed de CPU en GPU daadwerkelijk zijn, is de telefoon getest met een aantal games. Daarvoor heb ik meerdere keren gebruik gemaaktvan de volgende games: Hearthstone, Need for Speed, Mortal Kombat X en Asphalt 8.
Asphalt 8 heb ik helaas niet werkend gekregen op deze telefoon. Verder dan het opstartscherm kwam de telefoon niet. Op de Mi4s werken de overige spellen zonder noemenswaardige vertragingen. De spellen voelen zelfs beter aan op deze telefoon, dan op de snellere Xperia Z5c met een Snapdragon 810. Tijdens het spelen van spellen, kan de telefoon de warmte goed kwijt en is onder de (gevoels-)temperatuur van de benchmarks gebleven.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_341-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_354-Small.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_358-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_360-Small.png


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Software.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is door iBuygou geleverd met Miui 7 in een Global rom. Die rom was helaas niet stabiel en het Android patch level was nog van begin 2016. Een OTA update was nog niet beschikbaar. Om het beste uit de telefoon te halen en de "Europese beleving" te kunnen krijgen, installeer ik op alle Xiaomi telefoons een geschikte Xiaomi.eu rom. Hierdoor is de telefoon gereviewd met de weekly/developer firmware versie: MIUI 8 by xiaomi.eu 6.6.23 | Beta.

Miui 8 introductie:


Van de aangegeven 3GB aan werkgeheugen kan 2,7GB worden gebruikt. Doordat Miui ongeveer 1GB van het geheugen in beslag neemt, kun je in werkelijkheid gebruik maken van maximaal 1,7GB. Als 10-20 apps open staan, dan kom je in praktijk uit op zo'n 800MB aan vrije werkgeheugen. Bij de meeste Android telefoons is er in praktijk slechts 100-400MB over nadat de apps zijn opgestart.
De telefoon is voorzien van 64GB intern opslaggeheugen en dat kan worden aangevuld met een externe SD kaart. Van de 64GB is ongeveer 7GB in gebruik door het systeem en wordt ongeveer 1GB in beslag genomen door de standaard apps + data. De gebruiker kan de resterende 57GB naar eigen inzicht gebruiken voor apps, games, documenten, foto's, filmpjes, muziek, etc..

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_187-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_019-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_021-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_020-Small.png


Update software

De nieuwste software zal doorgaans via OTA (automatisch Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Deze service wordt direct vanuit Miui geleverd. Voorheen werd deze service ook vanuit de Multi Language rom van xiaomi.eu geleverd. Echter zijn ze hier vanaf gestapt en worden de updates slechts eenmaal per maand naar de apparaten gepusht. Om de telefoon veilig en up-to-date te houden, is het verstandig om de software wekelijks handmatig te updaten. Veel resellers plaatsen tegenwoordig ook een eigen gemaakte Multi Language rom op diverse telefoons. Helaas zijn deze voorzien van veel bugs en dat kan een nare indruk achterlaten bij nieuwe gebruikers. Informeer van tevoren of de webshop de originele Chinese/Engelse rom op de telefoon laat staan of dat er een "speciale" ML rom op staat.
iBuygou heeft bij dit exemplaar een officiŽle Global rom op de Mi4s geplaatst. Helaas was deze rom niet stabiel genoeg en dat komt vooral doordat de Global build enkele weken/maanden achter loopt op de originele Chinese release. Hierdoor mis je de nieuwste Miui patches, Android updates en Stagefright patches. Om de telefoon up-to-date te maken, heb ik de Mi4s geflashed met de nieuwste Developer/weekly build van Xiaomi.eu.

Door deze handleiding op en.miui.com te volgen was het gelukt om TWRP te installeren, de Global rom te verwijderen en een Xiaomi.eu rom te installeren. Het is niet bekend of de telefoon een bootloader lock had. Het was voor mij in ieder geval niet noodzakelijk om de Mi4s te laten unlocken via deze site: http://en.miui.com/unlock/

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0817-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0818-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/DSC_0819-Small.jpg


Hoofdscherm

De telefoon is niet voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Alle apps zijn na installatie direct op het hoofdscherm te vinden. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen. Zoals je op onderstaande afbeeldingen kunt zien, zijn er geen vreemde apps van derde partijen zichtbaar. Door het ontbreken van dergelijke apps, is de kans groot dat je te maken hebt met de veilige xiaomi.eu rom.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. Vanuit het hoofdscherm hoeft dit echter niet vanaf de bovenkant te zijn. Als er vanuit het midden naar beneden wordt geschoven, komt het menu ook tevoorschijn. Het notificatie menu is sinds Miui 8 voorzien van slechts 1 pagina. Bovenin het zoekveld kun je een zoekopdracht starten naar bijvoorbeeld apps, bestanden of contacten. Het lokale weerbericht is onder het zoekvenster te vinden inclusief een link naar alle instellingen. Tenslotte zijn de snelkoppelingen, slider voor de schermverlichting en de notificaties zichtbaar.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_002-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_004-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_006-Small.png


Speciale instellingen

In Miui 8 zijn een aantal nieuwe instellingen toegevoegd. Echter blijft het vreemd dat diverse opties van de camera alleen via het algemene instellingen menu te raadplegen zijn.

Second Space: Dit werkt als een tweede account op je telefoon. Op deze manier kun je werk en privť gedeeltelijk apart houden. Op het Miui forum is dat perfect uitgelegd.
Dual app: Hiermee kun je bijvoorbeeld 2x Whatsapp op je telefoon gebruiken, zodat je via 2 nummers bereikbaar bent.
Touch assistant / Floating ball: Dit is een bal waaraan 5 shortcuts toegevoegd kunnen worden. Door middel van deze bal kun je met 1 veeg of 2 tikken direct een app opstarten. De bal bevindt zich aan de zijkant van je scherm. Helaas ligt de bal af en toe in de weg, maar dat is eenvouding op te lossen. Je kunt de bal naar boven en naar beneden schuiven, maar ook van de linker- naar de rechterkant van het scherm sturen.
Long screenshot: Bij het maken van een screenshot, blijft het voorbeeld korte tijd in beeld hangen. Door daarop te drukken is het mogelijk om niet alleen het zichtbare gedeelte vast te leggen. Het gedeelte waarbij je naar beneden moet scrollen kan ook worden meegenomen in 1 screenshot. Dit werkt niet in alle apps zoals Google Chrome. Het werkt in ieder geval wel in het instellingenmenu en de originele Miui browser (V.8.1.3).

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_253-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_249-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_284-Small.png


Verbindingen

De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.

Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto's te uploaden en om films vanaf een NAS te streamen. De verbinding is daarbij de gehele tijd goed gebleven, een bestand van 10GB streamen was daardoor geen enkel probleem. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. Vanaf de woonkamer, was het tevens geen probleem om met het wifi-N netwerk te verbinden die op zolder aanwezig is (2e verdieping).

GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:
Alleen apparaat: Alleen de interne GPS module
Accubesparing: Alleen wifi en mobiele netwerken
Grote nauwkeurigheid: GPS, wifi en mobiele netwerken

De testen zijn uitgevoerd met het profiel: Alleen apparaat.
GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met de app Sportstracker wordt bekeken hoe accuraat de GPS is. De GPS blijft goed binnen een straal van 5 meter van mijn afgelegde route. De gerapporteerde snelheden zijn accuraat en er zijn geen vreemde snelheidspieken te zien.

Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. De Mi4s werd direct door de autoradio herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.

Bellen

T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Door gebruik te maken van "Smartdialing", is het eenvoudig om iemand te vinden of te bellen vanuit het telefoonboek. Hierdoor kan er met een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel en eenvoudig worden gevonden.

Luidspreker

Aan de onderkant van de telefoon wordt gebruik gemaakt van 1 speaker. Hier komt een redelijk geluid uit. De speaker kan hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het geluid gedempt kan worden als je handpalm ervoor ligt.

Vingerafdrukscanner

De locatie van de vingerafdrukscanner ligt aan de achterkant van de telefoon. Als de telefoon in de linker- of rechterhand ligt, dan kun je de scanner bedienen. Voor de test heb ik alleen mijn rechter- en linker wijsvinger ingesteld. Met beide handen was het geen probleem om de telefoon te ontgrendelen. De scanner werkt snel en accuraat, 9/10 keer ging het direct goed. De scanner is altijd actief, hierdoor werkt deze ook als het scherm niet aan staat. Een lichte druk op de scanner is voldoende om in het systeem te komen. Als alternatieve ontgrendeling, heb ik een pincode van slechts 4 cijfers ingesteld. Bij Xiaomi is het tot op heden nog steeds niet mogelijk om een pincode van meer dan 4 cijfers in te stellen. De vraag naar veiligere pincodes staat sinds Miui 6 op het verlanglijstje van veel Miui gebruikers.

Conclusie, tot nu toe is de vingerafdrukscanner de beste die ik heb gebruikt op een smartphone.

Internet

Om gebruik te maken van het 4G netwerk, heb ik gebruik gemaakt van een T-Mobile simkaart in de omgeving van Eindhoven. De internet snelheid is met ongeveer 70Mbit goed te nomen. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog via het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet. Voor de overige 3 Nederlandse 4G providers is het 1800 MHz netwerk helaas niet goed beschikbaar. De klanten die op het KPN, Tele-2 Vodafone netwerk zitten, kunnen daardoor vaak alleen maar gebruik maken van de 2G en 3G netwerken. Gebruikers in BelgiŽ kunnen tevens gebruik maken van 4G als zij op het netwerk van Base zitten.

Afstandsbediening

De infrarood poort bij Chinese smartphones vind ik vaak niet goed genoeg in combinatie met de meegeleverde applicatie. In dit geval vond ik de werking beter dan verwacht. Het koppelen van apparatuur gaat veel beter dan voorheen, maar de meegeleverde applicatie is vooral geschikt voor de Chinese markt met Chinese apparatuur. De Xiaomi MiBox en Philips TV werden gevonden en konden goed worden bediend. De Harman Kardon receiver kon worden gekoppeld, maar reageerde verder niet op de AB. Na een uur testen vond ik het wel genoeg en heb ik de oude AB's weer in gebruik genomen. Voorlopig vind ik de implementatie nog niet goed genoeg om mijn huidige afstandsbedieningen ermee te vervangen. Wellicht zijn veel gebruikers het niet met me eens of kan men met andere apps veel betere resultaten halen.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_318-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_320-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_328-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_329-Small.png


Beveiliging

De Chinese markt biedt al enkele jaren een redelijk goede oplossing om rechten van apps in te trekken. De meeste Chinese telefoons zijn namelijk voorzien van een ingebouwde app om de rechten voor andere apps uit te schakelen. Met zo'n beveiliging kun je ervoor zorgen dat apps minder snel toegang hebben tot zaken waar een app niet voor bedoelt is. Door bijvoorbeeld de toegang voor GPS uit te schakelen bij bepaalde apps, is het zelfs mogelijk om de accuduur te verhogen. Sinds Android 6.0 is deze feature dan ook eindelijk standaard beschikbaar op veel telefoons op Europese bodem.

In de huidige firmware versie zijn alle Stagefright lekken gedicht die te vinden zijn in de app: "Stagefright detector" van Zimperium. De app is inmiddels weer helemaal up-to-date, doordat de resultaten nu ook zijn gekoppeld aan de maandelijkse Android updates. Een indicatie van de laatst geÔnstalleerde Android patches is te vinden op de "about/over de telefoon" pagina van Android telefoons. Daar is te zien uit welke maand de laatste patch komt. Tijdens het testen van de Mi4s was de laatste patch van 1 juni 2016. Als ik de test nu nogmaals uitvoer met de nieuwste release op xiaomi.eu (6.7.28), dan is al te zien dat de laatste patches van 1 augustus 2016 zijn geÔnstalleerd. Het mooie hiervan is dat dit niet alleen voor de Mi4s geldt, maar voor zo goed als alle Xiaomi telefoons die de laatste 3 jaar zijn uitgebracht. Van budget (Redmi-serie) tot high-end (Mi-serie).

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_022-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_026-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_029-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_194-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_191-Small.png


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Camera.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Foto's

De kwaliteit van de foto's is prima, maar komt wel overeen met de kwaliteit van o.a. de Xiaomi Redmi Note 2. De camera kan zeer snel foto's maken waardoor elk uniek moment kan worden vastgelegd. Als op een object wordt gefocust, dan kan er vrij snel extra foto's worden gemaakt. De telefoon doet iets wat ik ook bij de Samsung Galaxy S6 heb gezien. Het is nu mogelijk om automatisch HDR foto's te laten maken als de situatie daarom vraagt. Dat zorgt voor nog scherpere portretten of macro foto's. Als de telefoon ingesteld staat op 13MP, dan is een HDR foto binnen 2 seconden gemaakt.
Van het hoofdscherm tot een scherp gemaakte foto, kost slechts 2 seconden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van PDAF. Deze ingebouwde feature, zorgt ervoor dat er in 0,1 seconde kan worden scherp gesteld. Er zijn een aantal standaard opties beschikbaar om de best mogelijk foto's te maken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van de standaard opties zoals burstmodus, panorama, HDR, beeld rechttrekken, filters en scŤnes.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_299-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_305-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_301-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_308-Small.png


Net als veel andere smartphones, heeft ook de Mi4s moeite met fotograferen in het donker. De kwaliteit lijkt echter wel wat beter te zijn dan bij de nieuwste Redmi serie. Ik had van de Mi4s echter veel betere resultaten verwacht. De automatisch ingeschakelde nachtmodus heeft veel licht uit de omgeving nodig om mooie resultaten neer te zetten.

Avondfoto's:
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160703_000127_HHT-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160703_000157-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_221320-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_221339-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_233603-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_233630-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_233658-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_234110-Small.jpg


Zoom:
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_180942-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_180950-Small.jpg


Frontcam

De kwaliteit en snelheid om foto's te maken is goed. De nachtfoto's zijn echter niet spectaculair. Het zou mooi zijn als Xiaomi (en veel andere merken) het volgende foefje van Apple zou overnemen. Bij iPhones is het mogelijk om een frontcam flitser simuleren door het beeldscherm op te laten lichten. Dat zou de beleving van een goede frontcam ook 's avonds ten goede komen. Helaas is dat een gemis bij veel andere telefoons zonder frontcam flitser.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160626_121136-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_201513-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160703_000246-Small.jpg


Filmen

De Mi4s heeft een gemiddelde camera om mee te filmen. De camera kan overdag prima omgaan met de meeste situaties. Filmen in slowmotion (120fps) is mogelijk als de telefoon op 720p staat ingesteld. De maximale resolutie om te filmen, is Full-HD. Tijdens de opnames is het mogelijk om te pauzeren en het maken van foto's tijdens een opname is ook geen probleem. De LED flitser is niet heel sterk. Als het object binnen enkele meters van de telefoon staat, dan is de kwaliteit voldoende, daarbuiten wordt het al snel minder goed zichtbaar.
De kwaliteit van de frontcam is goed genoeg voor veel doeleinden. Films maken of videobellen met de frontcam kan zonder noemenswaardige problemen. De kwaliteit is daar goed genoeg voor.

Camera test 1:


Camera test 2:


Slowmotion test 1 120fps 720p:


Slowmotion test 2 120fps 720p:


Slowmotion test 3 120fps 720p:


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Accu.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 3260mAh accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van 1 simkaart en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS, Bluetooth. Synchronisatie met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak maar 4-10% over bij een On-Screen-Time van ongeveer 4,5 uur. Het resultaat hiervan vind ik voor geen enkele telefoon goed, zelfs niet voor deze mid-range/high-end telefoon. Als de telefoon niet al te intensief wordt gebruikt, dan is er aan het einde van de dag nog ongeveer de 45% over van de accu. Desondanks zal het resultaat voor veel mensen niet genoeg zijn om zorgeloos de dag door te kunnen komen op 1 acculading.

Verbruik na ongeveer 31 uur
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_349-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_350-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_351-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_352-Small.png


Verbruik na ruim 15 uur
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_289-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_290-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_292-Small.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Screenshot_291-Small.png


Om een statistisch beeld te geven over de accu is er tevens gebruik gemaakt van 2 verschillende benchmarks.

(Statistische benchmarks voor accu's zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accutijd te bepalen. Werkelijke accutijd is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_12.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Benchmark_01.png


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Specificaties.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png

OS:Miui 8 / Android 5.1.1
Scherm formaat:1920 x 1080 pixels, 5" (~441 ppi)
Scherm type:IPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, 2,5D Gorilla Glass 3 voor en achter
Multitouch:10 vingers
Chipset:Qualcomm MSM8992, Snapdragon 808
CPU:64 bits Hexa-core A57 2*1,8GHz + A53 4*1,44GHz
GPU:Adreno 418
SD card:Micro SD (maximaal 200GB)
Opslag geheugen (ROM):64 GB
Werkgeheugen (RAM):3 GB
Waterdicht:Nee
Hoofdtelefoon aansluiting:Ja, 3,5mm
Luidspreker:Ja
Simkaart:1x Micro en 1x Nano-sim)
3G Netwerk:WCDMA 850/900/1900/2100 MHz
4G Netwerk:FDD-LTE 1800/2100/2600 MHz
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE:HSUPA 5,8 Mbps / HSDPA 42 Mbps / LTE 50Mbps - 150Mbps
WLAN:Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot
Bluetooth:v4.1 Low Energy, A2DP
NFC:Nee
Vingerafdrukscanner:Ja, aan de achterkant
USB:USB-C v2.0 (MHL), USB On-the-go
Camera (achterkant):13 MP (16:9) 4160x2340 pixels, F2.0 aperture, autofocus, dual-tone LED verlichting, PDAF 0,1 seconde focus
Opties:Geo-tagging, touch focus, HDR, burstmodus, panorama, vertraagde opname, beeld rechttrekken, stem activatie, nachtmodus
Video:3840 x 2160 Full-HD@30fps, video stabilisatie, HDR, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting, 120fps opname
Camera (voorkant):5 MP (16:9) 2592x1458 pixels, F2.0 aperture
Opties:Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie
Video:1080p Full HD@30fps
Sensoren:Snelheidsmeter, afstand, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht, infrarood afstandsbediening
Radio:Nee
GPS:GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou
Formaat:139,3 x 70,8 x7,8 mm
Gewicht:133g
Accu:Niet verwisselbare Li-Ion 3260 mAh accu
Kleuren leverbaar:Wit, zwart, goud en lila
Led kleuren:Blauw, Rood, Groen, Oranje, Geel, Cyaan, Wit en Violet


Hier is een selectie van de gemaakte foto's terug te vinden.
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_163912-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160625_192340-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160626_121028-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160701_114326-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160701_095827-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_140345-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160701_120359-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_172442-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_174542-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_183600-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160703_133711-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_181425-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160703_155035-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_173026-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_201308_HDR-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160705_175525-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_201904_HDR-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160630_215608_HDR-Small.jpg
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160706_075001-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160702_134542_HDR-Small.jpghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/IMG_20160630_191702-Small.jpg


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Extra.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


Links


• De telefoon is door mijn broer aangeschaft bij www.ibuygou.com
Xiaomi.eu pagina voor de beste Europese Miui rom's
Engelstalige Miui pagina
OfficiŽle pagina van de Xiaomi Mi4s
[Xiaomi Mi 4] Ervaringen en Discussie
Miui pagina met uitleg om de telefoon te voorzien van TWRP en een andere ROM

Reviews

GSM Arena
Android Authority
Notebookcheck
Androidpit

TWRP updaten

Doordat het sinds halverwege juli 2016, niet meer mogelijk is om de nieuwste rom's via TWRP te installeren, is het noodzakelijk om TWRP te updaten. Het probleem kwam naar boven, doordat ik een Mi4s van een mede-tweaker wilde updaten. Bij het updaten vanuit TWRP kwam een soortgelijke foutmelding als dit in beeld: This rom is for an Aqua device, not an h815.

Deze handleiding is alleen geschikt als je TWRP 2.8.4 of hoger geÔnstalleerd hebt:

1. Download de laatste TWRP versie via deze link vanaf je mobiel: https://www.androidfilehost.com/?fid=24572369242686317
2. Ga naar de download folder en kijk of je daar het volgende bestand hebt staan:
twrp-3.0.2-0-libra-aqua-20160612.img
3. Start de telefoon op in de Recovery modus
(via updater, kies dan voor herstarten in recovery of zet de telefoon weer aan en houd de power & volume+ ingedrukt voor zo'n 5 sec.)
4. In de twrp recovery, ga naar Install en selecteer het twrp img bestand die je eerder had gedownload.
5. Kies recovery en swipe om te flashen.
6. Nu zou je de laatste Xiaomi.eu releases moet kunnen installeren/flashen vanuit de nieuwe versie van TWRP.

Heb je geen TWRP recovery op je telefoon staan?
Volg dan (bijna) alle stappen uit deze handleiding.
http://en.miui.com/thread-251450-1-1.html

Stap 7 en 8 zijn niet nodig, want daarmee installeer je een verouderde ML Stable rom.
Als je slim bent, dan kun je de nieuwe TWRP alvast in het twrp pakket zetten. In stap 9 komt dat pakket aan bod. Vergeet niet om de nieuwe twrp in het pakketje te plaatsen en deze te vervangen voor de oude.

Waar is de Mi4s?

Tenslotte wil ik nog iets doorgeven wat ik vreemd vind. De Mi4s is momenteel niet meer zichtbaar op het Chinese gedeelte van de Xiaomi website. De telefoon wordt niet meer genoemd in de highlights en hij staat ook niet meer tussen de overige Mi serie producten. Hij lijkt voor Xiaomi niet meer te bestaan. Gelukkig werkt de directe link nog wel: www.mi.com/mi4s.

De telefoon is op het moment van schrijven uitverkocht. Is dat een reden om hem niet meer aan te prijzen of is er meer aan de hand?
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Mi4s/Mi4s-missing.png

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Slot.png
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Boven.pnghttp://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Volgende.png


De Mi4s is een fraaie telefoon om te zien. Op papier is het een telefoon met een krachtige processor uit 2015, prima GPU, genoeg werkgeheugen en veel opslag. In praktijk klopt dit helemaal. De matige prestaties van de Snapdragon 808 processor verbazen me echter wel. Het zou een processor moeten zijn die met gemak bij de top-5 behoort, in de wereld van smartphone processoren. Als ik uitga van de benchmarks, dan is het eerder een goede middenmoot geworden. Een middenmoot met telefoons die in 2014 en 2015 werden uitgebracht. In praktijk merk je niets van die middelmatige resultaten. De telefoon is namelijk enorm snel, kan zijn temperatuur goed in bedwang houden en voelt soms soepeler aan dan de Xperia Z5c.

De telefoon is uiteindelijk een echte allrounder. Hij blinkt nergens echt in uit, maar kan met alles prima meedoen. De grootste hoogtepunten zijn de snelle vingerafdrukscanner en meerjarige software ondersteuning van Miui. Het grootste struikelblok van een Xiaomi telefoon is momenteel de lock die sinds het 4e kwartaal van 2015 op de telefoons zijn gezet. Gelukkig lijkt het erop dat die beveiliging voor de Mi4s goed te omzeilen is met de instructies die bij de links zijn toegevoegd. Deze truc lijkt echter niet beschikbaar te zijn voor gebruikers met een Xiaomi Mi5 of recente Redmi model. Zij zullen andere methodes moeten vinden om hun telefoon te voorzien van de ML rom van Xiaomi.eu.

Als je alle plus en minpunten bekijkt, dan wegen de pluspunten veel zwaarder dan de minpunten (welke vooraf veelal bekend zijn). In dit geval kom ik uit op een score van 4 sterren voor deze telefoon van zo'n §230,- (exclusief eventuele BTW, verzend- en importkosten).

Eindscore
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Minus.png

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De CPU/GPU presteren slecht in benchmarks
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De accu is matig en houdt het nauwelijks 1,5 dag vol
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De camera is goed, maar je verwacht meer in de Mi-serie
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png De telefoon is slechts voorzien van Android 5.1.1
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen volledige 4g-ondersteuning in de Benelux
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Door de unlock methode, zijn Xiaomi telefoons niet meer weggelegd voor beginners
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/minus-mini.png Geen NFC

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/Plus.png

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Miui voorziet haar telefoons jarenlang van de laatste beveiligingsupdates
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png De software is lekker snel en spaarzaam voor het werkgeheugen
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Snelle camera
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Snelle vingerafdrukscanner
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Stevig en compact design
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Dual-sim
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Zeer goede prijs voor een Snapdragon 808 telefoon
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png SD kaart ingang (Dual-sim is dan niet mogelijk)
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png 64GB opslag is standaard
http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/plus-mini.png Miui heeft goede en unieke ingebouwde apps

Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.

http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/4-star.jpg

Naar_boven


http://www.kiswum.com/wp-content/uploads/dot.png

Met dank aan Deathgrunt voor deze bannertweakers - nomineer voor review van de maand

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Xiaomi Mi 4s Goud?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (30)

Wijzig sortering
De tijd genomen om lekker van deze review te genieten!
Je schrijfstijl verbetert bij iedere review en de unieke elementen maken het de moeite waard om te lezen. Ook al heb ik al andere reviews van deze smartphone bekeken.

Geweldige inhoudelijke informatie over de telefoon zoals de 9H Tempered screenprotector aan de achterkant van de telefoon. Maar ook de informatie over het niet verzegelen van verpakkingen door Xiaomi.
Ik krijg met deze telefoon review ook nog eens achtergrond informatie over Xiaomi. Dit zie je niet vaak terug in gebruikers reviews. Waar ik dit wel terug vind zijn de door Tweakers geschreven reviews en dit zorgt voor een extra dimensie van het product waar je geinteresseerd in bent.

Dan ook nog diepgaande informatie over de look en feel van de telefoon. Weetjes over de plek van het logo i.c.m. het gebruikte model. Wie weet dit nou?!

Vanuit het oogpunt van tweakers wordt de informatie over de benchmark zeer gewaardeerd.
Evenals informatie over de gebruikte firmware en over het wijzigen daarvan.

Als laatse waardeer ik de informatie over miui8 en met name dual app (2x whatsapp) en long screenshot.

Samengevat. Wederom een sublieme review.
Dank je wel, wat een waardering! Het is goed om te weten dat de extra toevoegingen niet alleen voor mezelf interessant zijn, maar ook voor iemand anders :D
Goede review Kiswum, erg gedetailleerd!

Een paar vragen/suggesties: Ik had zelf erg veel problemen met de GPS van mijn Mi4S, uiteindelijk was dit makkelijk te fixen door "GPS status en toolbox" te downloaden en vervolgens de A-GPS settings te laten veranderen naar europa voor een hogere precisie en snellere en beter sattelite lock. Voor de benchmarks van onder andere games: Xiaomi heeft standaard een batterijbesparing aanstaan voor alle apps, deze kun je handmatig per app uitzetten. Mogelijk drukt dit de performance, misschien dat dit verschil zou kunnen maken?
Bedankt voor de complimenten en de suggesties!

De GPS fix en locatie aanpassing zal vermoedelijk niet nodig zijn als je de xiaomi.eu rom gebruikt. Dat zijn een aantal van de vele aanpassingen voor Europeanen. Vandaar dat ik die rom aan iedereen aanbeveel.

Ik zal de suggestie van de performance/benchmarks doorsturen naar mijn broer, wellicht kan hij dit voor mij uittesten met een aantal re-runs. Als die scores nog hoger zijn, dan zal ik de benchmarks geheel over doen.
Ik draai zelf ook de meeste recente (weekly) xiaomi.eu rom, en ook hierin had ik de GPS problemen. Schijnt een veel voorkomend probleem te zijn, waarbij bij niet iedereen de oorzaak hetzelfde is en ook niet iedereen er problemen mee heeft.

Verder ben ik erg tevreden over de Mi4s op alle vlakken! Voor 300 euro is dit toch wel een hele goede telefoon. Een vriend van mij heeft een oneplus 3 en die heeft nu toch spijt dat hij geen mi4s heeft gehaald!
Ik heb zelf geen problemen gehad met GPS. Tijdens de reviewperiode, gebruik ik mijn GPS nooit op de volledige settings. De telefoon staan dan op GPS only. Hierdoor zijn er geen optimalisaties mogelijk van telefoonmasten of routers. Het is dus de minst effectieve manier van een GPS test en de telefoon slaagt daar gewoon netjes in.

Hier is het resultaat binnenshuis:
http://www.kiswum.com/wp-...s/Mi4s/Screenshot_190.png

En het resultaat buiten de deur:
http://www.kiswum.com/wp-...s/Mi4s/Screenshot_201.png

Voor de prijs van 300 euro heb je inderdaad veel waar voor je geld, al moet ik toegeven dat er in China veel concurrentie is in deze prijsklasse.
Ik heb de benchmarks nogmaals laten draaien met dezelfde firmware versie. Het resultaat met het volledig uitschakelen van die diepe battery saver heeft weinig tot niets uitgehaald. De performance blijft hetzelfde. Het maakt overigens ook niet uit of de telefoon aan de lader hangt of niet.
Altijd lekker, zo'n Kiswum review :D +3

* Foritain is zelf wel even klaar met Chinaphones ;)
Dank u! De volgende zal weer een Taiwanese of Chinese zijn, wat er daarna komt blijft een verrassing :D

Ik ben dol op Chinese goodies, maar ik sta ook open voor Amerikaanse, Zweedse en Nederlandse smartphones. Wat voor OS op de smartphone staat, dat maakt voor mij niet uit. Ik sta open voor alles.
Heerlijke review Kiswum! Lekker bezig. Ik zag iets van Pepsi voorbij komen, lekker! ;)
Hey pclinde, je hebt inderdaad iets moois voorbij zien komen. De Pepsi blijft nog heel even in de verpakking zitten, maar over enkele weken ben ik klaar om die Pepsi los te laten.

Teaser:
https://twitter.com/kiswum/status/759463934944575488
Zeer gave review +3 ;)
Bedankt voor je reactie en de heerlijke score!
Weer een super review Kiswum! :)
Dank je! Ze noemen me ook weleens Superman :+ O-)

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 1 augustus 2016 22:30]

Helder verhaal ook goed te lezen voor een minder ingewijde tweaker. Benieuwd of je ook de Redmi Pro nog langskomen laat binnenkort.
Bedankt, het is goed om te weten dat het niet allemaal te technisch is. Het is de bedoeling dat mijn reviews op diverse kennisniveau's te behappen zijn.

Oh ja, ik heb de Xiaomi Redmi Pro kunnen aanschaffen, maar helaas staat er nog een en ander in de wachtrij om beschreven te worden. Zo komt er nog een review over een Asus Zenpad, LeEco Le Max2 en een speciaal Pepsi gadget.
Misschien komt er in het najaar nog wel een speciale telefoon van Xiaomi uit die ik mag reviewen. Hopelijk sme WM10 erop, daarvoor zou ik alles opzij schuiven 😂

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 1 augustus 2016 21:53]

De review van de ASUS zal ik ook zeker met belangstelling lezen.
Een review over een tablet (+ keyboard dock) is voor mij net iets anders dan een smartphone. Ik zal er goed voor moeten zitten om de belangrijke punten te benoemen. Op dit moment wordt ie door mijn zoontje getest op gebruiksgemak.
Als je deze vergelijkt met de 3 Pro, welke is dan het fijnste toestel? Ik krijg namelijk het gevoel dat ze dicht bij elkaar zitten.
Mooie review om te lezen!
De Redmi 3 Pro vs Mi4s. Dat is een lastige, de laatste Redmi die ik heb getest waren de Redmi 2 Pro en de Redmi Note 2 Prime. Ik denk dat het elkaar niet veel zal ontlopen, maar ik vermoed dat de Mi4s meer ondersteuning zal krijgen vanuit diverse ontwikkelaars. Qua snelheid zal het globaal op hetzelfde neerkomen, ook al zullen de benchmarks wat anders aangeven.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*