Waarom deze DDTS-100?
Al bijna 2 jaar ben ik in het bezit van de Creative GigaWorks S750 speakerset (7.1). Deze set staat in mijn kamer en is aangesloten op de PC. Nou heb ik ook een TV en een Gamecube in mijn kamer staan en het leek me wel cool om de TV en de GC ook aan mijn speakerset te linken.
In januari 2004 kwam Creative met de oplossing. Een compact kastje dat drie soorten ingaande signalen (3x stereo tulp, 1x coaxiaal, 3x optisch) kan omzetten naar het analoge signaal dat gebruikt wordt voor de PC speakersetjes (3.5mm jackplugs). Nadat ik een uitgebreide review had gelezen op
Tomshardware was ik overtuigd. De DDTS-100 paste perfect in de opstelling die ik voor ogen had. Ik heb hem toen voor 149,95 euro besteld op de site van Creative Europe. Het bestellen ging allemaal heel gemakkelijk en binnen een week had ik de DDTS-100 in huis.
Featureset
Op de voorkant van de doos vinden we een duidelijke afbeelding van het product en aan de zijkanten zien we in 6 talen de inhoud van de verpakking:
- Creative DDTS-100 Decoder
- Eén draadloze afstandsbediening incl. batterijen.
- Switch box
- Eén optische kabel
- Eén coaxiale kabel
- Eén analoge 7.1 audiokabel
- Eén RCA-naar-mono kabel
- Gebruikershandleiding
- Folder met garantiebepalingen en technische ondersteuning.
Tot slot staat er op de achterkant van de verpakking (wederom in 6 talen) een kort maar krachtig verhaaltje over alle functies en mogelijkheden van de decoder unit.
De inhoud is netjes verpakt en de decoder wordt compleet met alle soorten kabels geleverd. Dat vind ik een groot pluspunt, omdat je dan gelijk aan de slag kunt. Met de afstandsbediening die meegeleverd wordt kun je alle instellingen op de decoder op afstand instellen. Helaas zijn de knopjes wel erg klein en fragiel en daardoor is het niet echt prettig werken met deze afstandsbediening. Dat had wel beter gekund als ik kijk naar de afstandsbediening van bijvoorbeeld de
Creative DTT3500 speakerset.
En dan de decoder zelf; deze heeft een zeer uitgebreide featureset. Ik som ze even op:
- Stereo upmix naar 5.1 surround
- Dolby Pro-Logic II
- DTS Neo:6
- Onafhankelijke calibratie voor de front/side/rear/subwoofer/treble.
- 2x koptelefoonuitgang
Weergavekwaliteit
De stereo upmix functie icm Pro-Logic of Neo:6 werkt verbazend goed! Als ik Super Smash Bros Melee speel op de Gamecube dan wordt het stereo signaal zeer nauwkeurig omgezet naar 5.1 surround. Zo hoor je bepaalde geluiden uitsluitend uit de achterspeakers of heel duidelijk uit 1 richting. De centerspeaker heeft een dominante functie in het geheel (in positieve zin).
Zonder overdrijven kan ik zeggen dat de upmixfunctie van deze decoder het hele marketingverhaaltje van Creative waarmaakt. Het lijkt net of je in de bioscoop zit. Ook bij het spelen van een voetbalgame proef je de sfeer in het stadion. De trommels, de fluitconcerten, juichend publiek, alles komt heel helder en duidelijk naar voren. Je zit echt midden in de actie!
Alle kanalen kunnen onafhankelijk van elkaar in volume worden geregeld. Zo kun je indien gewenst de bass iets terugschroeven, de achterspeakers meer aan het werk zetten, of de center er beter uit laten komen. Dit werkt erg goed en accuraat.
Met de TV signalen is het echter minder goed gesteld. Wanneer ik TV kijk via de kabel (geen digitale televisie) en vervolgens het signaal via de SCART-out doorstuur naar de decoder krijg ik een behoorlijk bromtoon in het lagere frequentiebereik. Dit is wel aardig te onderdrukken door de bass laag te zetten, maar toch klinkt het minder mooi.
Kabelbrei
Het grootste minpunt is dat je met deze decoder wel een gigantische kabelbrei creert. Met alle audiokabels die van en naar de decoder lopen is het moeilijk om de boel netjes weg te werken. Nu is dat achter mijn bureau niet zo'n probleem, maar in de woonkamer zal het nog een beste uitdaging zijn. De switchbox, die als functie heeft om de audiobron te kunnen switchen tussen decoder en PC is enigzins onhandig. Naar mijn idee hadden ze die beter kunnen integreren in de decoder zelf. Want nu bungelt er een onhandig en lelijk kastje aan.
Met de DDTS-100 decoder heeft Creative een fantastisch product op de markt gezet. Nu de high-end PC-speakersetjes het niveau van instap Mediamarkt home-cinema setjes zijn voorbijgestreefd is het zeker de moeite waard om de DDTS-100 te integreren tussen je PC, de speakers, de TV en een console. Met de komst van de next-gen-consoles (Xbox360, PS3, Nintendo Revolution) die over een betere geluidskwaliteit beschikken dan de huidige consoles is de DDTS-100 natuurlijk helemaal ideaal om te kunnen genieten van perfect surround geluid.
Afbeelding 4: De opstelling is inmiddels drastische veranderd, maar je ziet hier de decoder recht naast het scherm bij de radio staan.