Asus A68HM-Plus Review

Foritain
17 oktober 2016, laatste update op 25 mei 2017, 1.803 views

Asus A68HM-Plus

De Asus A68HM-Plus is een leuke instapper. Niet extreem luxe, maar veelal voldoende voor instap (gaming) builds en heeft een net-iets-beter dan superbudget geluidschip. Voornaamste probleem is de prijsdruk aan de onderkant van de markt. Bij

Pluspunten

• Prima featureset voor zowel instap APU systemen als budget-game-systemen op basis van een AMD Athlon X4 (USB 3.0, 4 SATA poorten)
  • Geluidschip net wat beter dan de aller goedkoopste bordjes.
  • UEFI (bios)
  • Prijs-kwaliteitverhouding prima mits je hem voor ~50 euro koopt

Minpunten

• Featureset houdt niet echt over t.o.v. luxere modellen
  • één case fan header is wat krap
  • overclockpotentieel ongetwijfeld beperkt vanwege beperkte VRM koeling.

In deze review bespreek ik meerdere producten, de bovenstaande samenvatting is van toepassing op het in de prijsvergelijker gekoppelde product, Voor de samenvatting en het overzicht van de plus- en minpunten van andere producten zie de reviews die daar aan zijn gekoppeld.

Review: AMD Athlon X4 845 & Asus A68HM-Plus

- Inleiding
- Positionering
- Specificaties
- Uitpakken
- Prestaties
- Conclusie

De AMD X4 845 waar we vandaag naar gaan kijken is een apart geval. Het is één van de nieuwste processoren die AMD op de markt zet, maar niet de chip waar iedereen stiekem op zit te wachten, die eer gaat naar Zen. Toch is het een firstie voor AMD omdat ze met de X4 845 voor het eerst de Excavator / Carrizo, techniek die we recentelijk in veel AMD laptops hebben gezien, naar de desktop markt brengen. Alles wijkt dus net even af van wat wij gewend zijn of zouden verwachten.

Welnu, ik zou een stukje kunnen beginnen over hoe Carrizo de opvolger is van Kaveri, maar wat als je nu denkt ‘Carrizo zijn toch Spaanse worstjes’? Geen zorgen, we gaan het licht verteerbaar houden vandaag en gewoon vlot naar ‘the point’ van deze CPU. Terwijl ik dit schrijf is Computex in volle gang (dit jaar moet ik overslaan vanwege onze mooie gezinzuitbreiding) en zal AMD vermoedelijk hard aan de slag gaan om mensen warm te krijgen voor Zen, Bristol Ridge, en nog belangrijker: Polaris GPUs. Allemaal mooie techniek, maar een gamer op een strak budget zal zich vermoedelijk meer bezig houden met hoe hij of zij veel game power uit weinig centjes kan persen. Precies daar gaan wij ons op richten. We gaan dus niet kijken naar architectuur, maar twee vragen beantwoorden. 1) Kunnen we op een instap processor goed gamen en 2) Is de AMD X4 845 een interessante koop, en voor wie dan?

De CPU gaan we combineren met een bijpassend moederbord, de Asus A68HM-Plus, een FM2+ instapper die een mooie combinatie zou moeten vormen met de AMD voor een budget game pc.

We wijken meteen even van het gebruikelijke inleiding -> specificaties patroon af. In de inleiding begon ik direct over gaming, en niet zonder goede reden. De AMD X4 845 heeft in tegenstelling wat je van een veredelde laptop architectuur zou verwachten geen geïntegreerde graphics aan boord. Je zal dus altijd een grafische kaart moeten gebruiken om je systeem te laten werken. Daarmee zet AMD direct de deur op slot voor een aantal reguliere gebruiksdoeleinden. Om te beginnen instap niet-game systemen, denk aan mensen die enkel office, internet, en wat foto’s willen doen op hun PC. Daarvoor heb je geen losse grafische kaart nodig en zijn als gevolg goedkopere alternatieven. Ook HTPC gebruik is op papier al af te lezen niet interessant. Intel heeft met hun Braswell chips al low-power processoren met grafische capaciteit die alles afspelen, dus een grafische kaart is zonde geld en stroom, en ook de aankomende Bristol Ridge APU’s van AMD zullen onder andere x265 / HEVC ondersteuning hebben, en ook HDMI 2.0 ondersteunen. Het resultaat is dat de AMD X4 845 één doelgroep heeft: combineren met een betaalbare grafische kaart voor een budget game computer. Net zoiets als een APU voor ogen heeft, maar dan (hopelijk) een stuk meer grafische kracht voor iets meer geld.

We gaan ons dus volledig richten op de doelgroep en gamen met deze setup. Dat doen we in combinatie met een Nvidia GTX 770. De GTX 770 was ooit een knappe grafische kaart voor ca 350 tot 400 euro, maar is inmiddels twee generaties oud en de prestaties komen zodoende overéén met de huidige generatie kaarten in de 200 euro categorie. Hij is meestal iets krachtiger dan een GTX 960 en een R9 380. Waarom een GTX 770? Simpel: Dat is de meest mid-range kaart die ik in huis heb liggen. Combineren met nog duurdere GPU’s schiet ons doel voorbij, en met een GTX 770 hebben we toch voldoende kracht in huis om te onderzoeken of deze AMD processor een bottleneck vormt.

De specificaties van de AMD X4 845:

De AMD X4 845 is een Quad Core processor voor het FM2+ platform. Standaardsnelheid staat op 3,5GHz en hij boost tot 3,8Ghz. Bij een gebrek aan –k affix moeten we dus concluderen dat overclocken hier geen optie is. Opvallend is de kleinere hoeveelheid cache dan voorgangers, al zou de 845 deze efficiënter moeten benutten. Zoals genoemd is het een Carrizo chip met Excavator cores die uit de laptop serie van AMD komt, welke net als andere current-gen Athlons op 28nm is gebakken.

De specs van het Asus A68HM-Plus moederbord:

CPU
AMD Socket FM2+ Athlon™/A- Series Processors
Supports CPU up to 4 cores
Supports AMD® Turbo Core 3.0 Technology
* Refer to www.asus.com for CPU support list

Chipset
AMD A68H FCH (Bolton D2H)

Memory
2 x DIMM, Max. 32GB, DDR3 2400(O.C.)/2133/1866/1600/1333 MHz Non-ECC, Un-buffered Memory
Dual Channel Memory Architecture
Support AMD Memory Profile (AMP) memory
* The Max. 32GB memory capacity can be supported with DIMMs of 16GB (or above). ASUS will update QVL once the DIMMs are available on the market.
* Hyper DIMM support is subject to the physical characteristics of individual CPUs.
* Refer to www.asus.com for the Memory QVL (Qualified Vendors Lists).
* Due to OS limitation, when installing total memory of 4GB capacity or more, Windows® 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Install a 64-bit Windows® OS when you want to install 4GB or more memory on the motherboard.

Graphic

Storage
4 x SATA 6Gb/s port(s), gray
Support Raid 0, 1, 10, JBOD

LAN
Realtek® 8111GR, 1 x Gigabit LAN Controller(s)

Audio
Realtek® ALC887-VD 8-Channel High Definition Audio CODEC *3
- Supports : Jack-detection, Multi-streaming, Front Panel Jack-retasking
Audio Feature :
- LED-lit Audio Shielding: Ensures precision analog/digital separation and greatly reduced multi-lateral interference, with a gorgeous illuminated trace path
- Dedicated audio PCB layers: Separate layers for left and right channels to guard the quality of the sensitive audio signals
- Premium Japanese-made audio capacitors: Provide warm, natural and immersive sound with exceptional clarity and fidelity

USB Ports
ASMedia® ASM1042 controller :
2 x USB 3.0/2.0 port(s) (2 at back panel, blue)
AMD A68H FCH (Bolton D2H) chipset :
6 x USB 2.0/1.1 port(s) (2 at back panel, , 4 at mid-board)
AMD A68H FCH (Bolton D2H) chipset :
2 x USB 3.0 port(s) (2 at mid-board)

Special Features
ASUS 5X Protection :
- ASUS DIGI+ VRM - 3 + 2 Phase digital power design
- ASUS Enhanced DRAM Overcurrent Protection - Short circuit damage prevention
- ASUS ESD Guards - Enhanced ESD protection
- ASUS High-Quality 5K-Hour Solid Capacitors - 2.5x long lifespan with excellent durability
- ASUS Stainless Steel Back I/O - 3x more durable corrosion-resistant coating

Windows® 8 , 32bit/64bit
Windows® 7 , 32bit/64bit
Windows® XP , 32bit
Back I/O Ports
1 x PS/2 keyboard (purple)
1 x PS/2 mouse (green)
2 x USB 3.0
2 x USB 2.0
3 x Audio jack(s)

Internal I/O Ports
1 x USB 3.0 connector(s) support(s) additional 2 USB 3.0 port(s)
2 x USB 2.0 connector(s) support(s) additional 4 USB 2.0 port(s)
1 x TPM connector(s)
1 x COM port(s) connector(s)
4 x SATA 6Gb/s connector(s)
1 x CPU Fan connector(s)
1 x Chassis Fan connector(s)
1 x S/PDIF out header(s)
1 x 24-pin EATX Power connector(s)
1 x 4-pin ATX 12V Power connector(s)
1 x Front panel audio connector(s) (AAFP)
1 x Internal speaker connector(s)
1 x System panel(s)

Accessories
User's manual
I/O Shield
2 x SATA 6Gb/s cable(s)
1 x Supporting DVD

BIOS
64 Mb Flash ROM, UEFI AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.7, ACPI 4.0a, Multi-language BIOS, ASUS EZ Flash 2, ASUS CrashFree BIOS 3, My Favorites, Quick Note, Last Modified log, F12 PrintScreen, F3 Shortcut functions and ASUS DRAM SPD (Serial Presence Detect) memory information

Support Disc
Drivers
ASUS utilities
ASUS Update
Anti-virus software (OEM version)

Form Factor
mATX Form Factor
8.9 inch x 7.2 inch ( 22.6 cm x 18.3 cm )

Note
*1: Refer to http://www.amd.com/us/pro...ages/dual-graphics.aspx#3 for the discrete GPUs which support Dual Graphics technology.
*2: Only FM2+ Processors can support PCIe3.0.
*3: Use a chassis with HD audio module in the front panel to support an 8-channel audio output.

Als echt budget moederbord zien we niet heel veel wat er echt uit springt, maar veel zal de budget gamer ook niet nodig hebben. We zien ondersteuning voor maximaal 32GB DDR3 in de twee slots tezamen. Grafische mogelijkheden zijn in dit geval niet interessant gezien de CPU geen grafische capaciteit heeft, maar we kunnen wel een PCI-e 3.0 poort benutten voor onze grafische kaart.

4 SATA aansluitingen geven voldoende mogelijkheden waarbij zelfs RAID ondersteuning aanwezig is. We zien een Realtek Gigabit LAN poort, en een redelijk instap geluidschip: De ALC887 die overigens wel 7.1 geluid aan kan sturen.

USB connectiviteit komt in de vorm van vier USB poorten achterop, waarvan twee USB 3.0. USB 3.1 ontbreekt al zou Asus een A68HM-Plus/3.1 moeten uitbrengen die deze ondersteuning wel biedt. Naast de optie voor HDMI, DVI en VGA (in dit geval niet zinvol, maar bij een APU wel) zijn leuk, zo ook de ouderwetse ps/2 aansluitingen voor muis en toetsenbord. Compatibiliteit ten top.

Interne aansluitingen ook even in het overzicht, deze bekijken we straks nogmaals bij het uitpakken.

Het uitpakken van de processor zorgt voor weinig verrassingen: Een simpel doosje , de processor in plastic, en een AMD sticker. Het koelblok zelf oogt bekend maar is net wat groter dan de oude stock koelers, maar de knal rode ventilator valt wel erg op. Dat het hiermee herkenbaar ‘de nieuwe quiet koeler’ van AMD is is duidelijk, maar waarom er voor rood gekozen is mij niet duidelijk. De koelpasta zit reeds vanuit de fabriek op het koelblok, waardoor het lastig is te zien dat deze koeler nu ook een koperen kern heeft.

Het Asus A68HM Plus moederbord komt met twee sata kabels, wat instructies die we lekker negeren, en het bordje zelf. Een herkenbaar instap bord zonder noemenswaardige visuele elementen die gecombineerd met een CPU vermoedelijk vooral zijn weg zal vinden in behuizingen zonder venster.

Kijken we naar de features dan oogt het allemaal karig, maar als ik reeel ben lig ik er niet wakker van en voor elk kritiekpunt is de nuance nabij: We zien een bescheiden VRM koeling, al bleek het overclocken van een APU weinig lastig voor dit bord in de vorige review. Geheugen is beperkt tot twee reepjes maar zelfs als je later wilt upgraden kost geheugen niet gek veel. Vier SATA poorten is ook niet bijzonder, maar heb je echt meer nodig in een budget game pc? Twee interne USB 2.0 headers en een USB 3.0 header zullen voor het gros van de behuizingen in elk geval genoeg opties bieden.

CPU plaatsen is verder weinig spannend. Pennetje omhoog, CPU erin, koelblok er op en het hendeltje omhalen. De kneiterrode koeler uiteraard ook even aansluiten.

Zoals gezegd heb ik de AMD Athlon X4 845 gecombineerd met een GTX 770 uit het groene kamp welke door de GPU-review molen is gegaan, benchmarks die op een Intel i7-4770K worden uitgevoerd. Een aantal van dezelfde tests heb ik ook uitgevoerd met de AMD ter vergelijking.

3D Mark Firestrike is een test waar CPU power duidelijk naar voren komt in de resultaten. Niet onverwacht zien we dan ook een flink verschil in deze synthetische test. In de Valley en Heaven benchmark zien we echter dat de CPU feitelijk geen invloed heeft. Shadow of Mordor en Hitman Absolution zijn twee typerende voorbeelden van benchmarks die respectievelijk niet en juist redelijk CPU-beinvloed zijn. In Shadow of Mordor zien we dat het stuivertje wisselen is, zelfs op de hogere 1440p resolutie. In Hitman Absolution zien we een apart verschijnsel; Op Ultra settings met 2x AA zien we vergelijkbare resultaten, echter lijkt de CPU niet in staat om de game bij lagere settings tot veel hogere FPS waardes te tillen zoals de i7 wel doet. Toch valt op dat de game op hogere settings goed voor de dag komt, en dat het beeld zich op 1440p herhaalt.

Maar deze review draait om gaming, dus heb ik nog een half dozijn games geïnstalleerd, ditmaal allen op 1080p en games waarbij een vergelijking moet ontbreken omdat deze nimmer in de GPU reviews zijn meegenomen. SimCity, Civ 5, en Tropico 5 zijn geen overdreven zware games, maar SimCity weet bij een volle stad wel wat kracht te gebruiken, en late-game Civ 5 turns merk je bij gamen op bijvoorbeeld een instap systeem meestal wat vertragingen. Civ 5 loopt uitstekend met een grote, volle map, Tropico loopt in de triple-digit FPS zelfs op de hoogste settings, en SimCity op hoge settings en 1080p draait in de beginfases rond de 50 FPS, en zakt enkel richting de 30 in late-game, FPS waardes die voor dergelijke games meer dan acceptabel zijn.

Ook snellere games mochten even van stal. Batman Arkham Origins gaat al even mee maar kan nog altijd wel wat pit gebruiken en speelt op hoge settings met 80-90 FPS uitstekend weg, dips op drukke momenten richting de 60FPS zijn niets om je zorgen over te maken.

Batman Arkham Origins komt ook goed tot zijn recht

Fallout 4 draait standaard met V-Sync aan, en weet zelfs op ‘High’ die 60 FPS zonder moeite (lees: zonder enige dip) vast te houden wat aangeeft dat er nog wel wat rek in de kwaliteitsinstellingen zit. De AMD Athlon X4 845 is dus post-apocalypse ready.

Grand Theft Auto V is een game waar een constante hoge FPS wel is gewenst. Om de FPS-dipjes boven de 60 te houden bleek een combinatie van medium en high instellingen ideaal. Gemiddelde FPS waardes komen dan uit op 70-75 gedurende de drukste momenten, zoals snel door de stad racen in de nacht, of een druk gevecht, met minimum FPS waardes in die segmenten rond de 60. Resultaten die niet noemenswaardig uit de buurt liggen van combinaties GTX 770 met een zwaardere CPU.

Ook één van de games van 2015, GTA V, komt goed voor de dag

Bij de AMD A8-7650K review zagen we eenvoudige games zoals CS:GO, DOTA, League of Legends, e.d. al uitstekend voor de dag komen, het zal uiteraard ook geen verrassing zijn dat je bij die games op de hoogste instellingen geen problemen ervaart om 60 FPS vast te houden. Iets minder verwacht was dat hetzelfde het geval bleek bij Overwatch, de nieuwste game van Blizzard. Ook hier bleek Ultra geen uitdaging voor deze combinatie. Mocht je die game nog niet hebben gespeeld, zeker een kijkje waard!

Als je Overwatch nog niet hebt gespeeld, doen!

Net als bij de review van de A8-7650K valt er zeker wat voor AMD te zeggen als het op prijs-prestatieverhouding en positionering aan komt. Helaas heb ik geen Intel Core i3 (of X4 880K) tot mijn beschikking voor een wat directere vergelijking, of althans een vergelijking met een iets duurder alternatief, maar ook in de ‘hardmode’ vergelijking met de Intel Core i7-6700K doet de Athlon X4 845, waarvan je niet moet vergeten dat je er vijf kan aanschaffen versus één i7, het toch best aardig. We zien dat hij de prestaties van de GTX 770 prima bij kan benen, met een CPU belasting die zelden de 70-80% passeert. Het zet je aan het denken wat de meerwaarde is voor al dat CPU geweld voor gamers, of althans in veel games in combinatie met een betaalbare GPU. Zeker als je relatief lichte games speelt, bijvoorbeeld CS:GO, MOBA games, of zelfs Overwatch, voegt de extra investering simpelweg niets toe. Daarbij is het positief dat de nieuwe koeler van AMD uitstekende zaken doet voor een stock koeler, meer in lijn met wat we van Intel gewend zijn geworden: Vrij stil in idle, en weliswaar hoorbaar maar alsnog een bescheiden geluidsproductie tijdens zwaardere belasting. Hoewel een aftermarket koeler altijd een mooie upgrade vormt is het geen noodzakelijke aanpassing als elke cent telt.

De meerwaarde voor een dikkere CPU is er natuurlijk wel, denk daarbij aan een 64 man Battlefield 4 Multiplayer map of Total War games. Andere AAA titels als GTA V en Fallout 4 zagen we echter nauwelijks leiden onder de besparing van 300 euro, en gewoon uitstekend voor de dag komen, dus maak voor jezelf een afweging wat je exacte game-wensen zijn. Meerwaarde is er uiteraard ook als je een high-end grafische kaart overweegt of op hogere resoluties wilt gamen, maar als je honderden euro’s extra in je GPU of monitor gaat investeren dan zal je toch geen 60-70 euro CPU overwegen. Daarbij is de X4 845 sowieso enkel interessant voor gamers, want single threaded prestaties zijn zoals vaak gebleken minder krachtig, en het feit dat je echt een losse grafische kaart nodig hebt die niets toevoegt voor niet-game gebruik zet hem buitenspel voor andere instap-builds. Dat was de 860K-880K serie overigens ook, maar met deze 845 laten ze zien dat hetzelfde mogelijk is voor nog een paar tientjes minder.

Wat het Asus moederbord betreft: Omdat het toch om de kosten draait is de keuze voor een betaalbaar moederbord als deze Asus A68HM-Plus logischer dan een high-end alternatief. Heel veel features zien we niet, maar de grote vraag is of je meer nodig hebt op een game-pc. Vier SATA poorten zal voldoen, meer dan één grafische kaart zal je nimmer combineren in een budget build, en hoewel ook het aantal USB poorten niet over houdt zal je niet snel in de problemen komen. USB 3.1 ontbreekt wel maar biedt slechts bescheiden voordelen boven de USB 3.0 poorten die achterop zitten en op je behuizing zullen zitten. Hou wel rekening met het feit dat je op dit bord maar één case fan kan aansluiten. Het enige probleem waar Asus mee kampt in dit segment is het feit dat alle grote concurrenten een FM2+ bordje leveren voor 10-15 euro minder, euro’s die in X4 845 builds hard zullen tellen. Asus biedt met de A68HM-Plus wel wat extra features zoals een UEFI bios en een USB 3.0 boost, maar in hoeverre dat meerwaarde is voor een instap game-pc? Wel hebben ze gekozen voor een iets betere audiochip dan de meeste super-budget bordjes, waar je m.i. wel op mag letten, maar ook die zien we terug in enkele alternatieven met een nog iets gunstiger prijskaartje. Kortom: Prima bordje, maar met dat tientje-te-duur een onwaarschijnlijke koop tenzij je echt per sé Asus wilt.

Als we zien dat je met een beetje slim shoppen voor ca 400 euro (ex software) een systeem kan kopen op basis van deze AMD processor met bijvoorbeeld een AMD R7 370 grafische kaart, dan zijn dat echt hoop game prestaties voor heel weinig geld. Als je simpelweg niet meer kan of wil uitgeven, of niet het type games speelt die wel echt op de CPU teren, hoef je zeker niet verdrietig te zijn om de prestaties die je hier mee in huis haalt. Terug naar de twee vragen van de inleiding: 1) Jazeker, een betaalbare CPU is een serieuze overweging voor een game-pc, en 2) Ja, de X4 845 positioneert zich prima. Veel krachtiger dan een PC op basis van een APU voor een bescheiden meerprijs, en een tientje of vijf goedkoper dan een systeem op basis van een Intel i3.

Tijd over? Hier vind je nog ruim 250 andere reviews om je door je werkdag te slepen!

Terug naar boven

Heb jij ook een Asus A68HM-Plus?

Anoniem: 372172 17 oktober 2016 12:06
Mooie review wederom :) Dikke +3 vanzelfsprekend.
Wat een gave review weer! En verder met Repr - een dikke +3! _O_