Merkloos Battery pack (850 mAh) Review

Regeneration
28 augustus 2009, laatste update op 28 augustus 2009, 4.052 views

Merkloos Battery pack (850 mAh)

Review: Merkloos Nintendo DS Batterij (850mAh) Afbeelding 1. De batterij en schroevendraaier in de verpakking. Klik op de afbeelding voor een vergroting. Inleiding Ik heb deze merkloze third party batterij gekocht bij Yagoda. (Ik noem de shop expliciet bij naam aangezien het kan zijn dat er later nog een andere shop bijkomt met een andere merkloze batterij.) Mijn wens was dat ik mijn oude "fat" Nintendo DS een nieuw leven in kon blazen door een nieuwe batterij te kopen. Dit aangezien mijn oude veel gebruikte originele batterij na zo'n 3 à...

Pluspunten

• Prijs
  • Opladen duurt korter

Minpunten

• Matige batterijduur

3 van 5 sterren (Voldoende)
Review: Merkloos Nintendo DS Batterij (850mAh)

Afbeelding 1. De batterij en schroevendraaier in de verpakking.

Inleiding
Ik heb deze merkloze third party batterij gekocht bij Yagoda. (Ik noem de shop expliciet bij naam aangezien het kan zijn dat er later nog een andere shop bijkomt met een andere merkloze batterij.) Mijn wens was dat ik mijn oude "fat" Nintendo DS een nieuw leven in kon blazen door een nieuwe batterij te kopen. Dit aangezien mijn oude veel gebruikte originele batterij na zo'n 3 à 3,5 uur op was en weer opgeladen moest worden. In het begin haalde ik volgens mij wel de opgegeven batterijduur van zo'n 9 à 10 uur uit mijn DS. Dat ik die aantallen niet zou krijgen had ik niet verwacht, maar zo'n 7 uur moet toch wel haalbaar zijn? Die verwachting kwam niet uit er wordt met deze merkloze batterij 4 tot 4,5 uur gehaald waarbij het opladen wel minder lang duurt.

Batterijduur
Helaas, deze batterij krijg ik niet veel meer batterijduur uit dan met de oude veel gebruikte originele batterij. Ik denk dat ik nu zo'n 4 à 4,5 uur haal, wel iets meer maar niet veel meer. Ik vond het uiteraard jammer. Ik had er wel rekening mee gehouden, maar had wel gehoopt op iets langere batterijduur.

Afbeelding 2. De achterkant van de verpakking en batterij.

Opladen
Het opladen van de veel gebruikte originele batterij duurde ongeveer 4 tot 4,5 uur, volgens mij eigen ervaring en volgens de Nintendo handleiding. Als je daarvoor 9 à 10 uur speeltijd voor terugkrijg is dat nog best aardig, maar als je 3 à 3,5 uur daarvoor terugkrijgt duurt het opladen best lang. Deze merkloze batterij doet het wat dit betreft wel duidelijk beter. Het opladen duurt namelijk ongeveer 1,5 tot 2 uur uit eigen ervaring, waarvoor je dan 4 à 5 uur speeltijd voor terug krijgt. Dat heeft ook een betere oplaad tegenover speelduur verhouding dan wat ik eerst had.

Pakket en installatie
In de (overigens vervelende) blister verpakking zit naast de batterij ook een schroevendraaier. Hiermee kan je de batterijklepje openschroeven. Wat Nintendo overigens heel slim heeft gedaan is dat het schroefje niet van het klepje kan, zo kan je hem dus niet kwijtraken. De batterij lijkt niet helemaal goed te passen, zo las ik ook al vooraf van anderen. Hij is een klein beetje kleiner waardoor hij de neiging heeft om naar buiten te worden geduwd en niet wordt geklemd in zijn positie zoals de originele batterij. Echter als je het klepje erop schroeft lijkt dit verder geen probleem te zijn. Iets waar je trouwens rekening mee moet zouden is dat gegevens zoals je friendcodes verloren gaan als je de batterij uithaalt.

Afbeelding 3. De originele batterij (boven) en de merkloze namaak batterij (onder).

Specificaties
De specificaties zijn overigens hetzelfde als de originele batterij. Ze hebben beide capaciteit van 850mAh en een voltage van 3,7V. (Zie eventueel afbeelding 3.)

Alternatief: via Nintendo
Er is inderdaad nog een alternatief, namelijk via de "officiële" Nintendo manier. Zoals je op de Nintendo site kan zien kost een batterij bij hen € 14,88 en hierbij komt nog eens € 8,63 aan administratie- en verzendkosten bij. Je zou je DS zelf eerst naar een antwoordnummer van hen. Een totaal bedrag dus van € 23,51 wat zeker niet veel is. Helemaal niet veel als je hiervoor echt weer 9 à 10 uur batterijduur uit zou krijgen.

Had ik dit niet vooraf overwogen dan? Jawel, maar ik wilde niet mijn DS kwijt voor een onbepaalde tijd. Er werd me verteld dat ik je "meestal binnen één week" terug zou krijgen. Ik had gevraagd of de batterij naar mijn toegestuurd kon worden, maar dat kon niet werd me vriendelijk verteld. Ik hoorde echter ook positieve verhalen van deze merkloze third party batterij, die minder dan de helft zou kosten. Dat laatste heb ik dan ook gedaan, met helft zo lange batterijduur. :P Maar (ook achteraf) gezien vond ik het proberen waard.

Afbeelding 4. De batterij in de Nintendo DS. Je ziet het niet goed tot
niet, maar de batterij steek eigenlijk een beetje uit aan de linkerkant.

Prijs
Ik hem deze batterij bij Yagoda aangeschaft. Voor 10,95 inclusief verzendkosten dat vind ik zeker niet veel, hoewel de batterijduur matig is. Het officiele Nintendo batterij zou € 23,51 bij elkaar moeten kosten. Hoewel die prijs twee keer zoveel is hebben we het hier in absolute zin niet over grote bedragen, vind ik.

Deze merkloze batterij presteert dus matig met een batterijduur van 4 à 4,5 uur. Ik had niet gedacht de 9 à 10 uur van de originele batterij te halen, maar wel meer dan de 4 à 4,5 uur die ik nu haal. Laat ik wel duidelijk maken dat ik Yagoda niets verwijt en ik ook geen poging heb gedaan geld retour te vragen. Het is geen officieel product dus je weet dat niet gegarandeerd wordt dat deze zo goed presteer als de originele batterij. Wat ik wel duidelijk wilde maken met de productreview is wat mijn ervaringen met dit product is om zo anderen die in hetzelfde kleine dilemma zitten net als ik te helpen bij hun beslissing. Als je dus echt weinig batterijduur hebt, zeg minder dan 3 uur, zou het nog het overwegen waard zijn, aangezien de prijs wel laag is en de oplaadtijd korter is: 1,5 tot 2 uur in plaats van 4 tot 4,5 uur. Via Nintendo een nieuwe batterij aanschaffen is ook een mogelijkheid, echter dat is wel iets duurder en je bent je DS een tijdje kwijt.

Changelog
18-08-2009
19-08-2009
28-08-2009
Review geplaatst. Stukje "Opladen" toegevoegd. Hier en daar wat typefoutjes verbeterd.
Specificaties stukje en afbeelding 3 toegevoegd.
De tijden wat beter gespecificeerd: oude veel gebruikte originele batterij: speelduur 3 tot 4 => 3 tot 3,5 uur en opladen van 4 => 4 tot 4,5 uur. Nieuwe batterij speelduur 4 tot 5 => 4 tot 4,5 uur en opladen 2,5 => 1,5 tot 2 uur. Hier en daar wat (typefoutjes / kromme zinnen) aangepast.

Heb jij ook een Merkloos Battery pack (850 mAh)?

Volgens mij is de originele iets van 1200mAh. Dus geen wonder dat ie maar half zo lang mee gaat...
Uuuuhm nee, ik heb de originele batterij nog hoor. En daar staat letterlijk op "3.7V 850mAh" wat hetzelfde is als deze batterij. De Nintendo DS Lite zou 1000mAH hebben.

Edit:
Ik heb maar een foto gemaakt, (voor degene die me kennelijk niet geloven). Bovenste is de originele batterij en de onderste is de merkloze namaak batterij. Bij beide staat (toch echt) "3.7V 850mAh".

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 24 juli 2024 08:36]

Sowieso heb ik gemerkt dat bij niet-originele batterijen het opschrift niet altijd overeenkomt met de praktijk, en dat meestal behoorlijk optimistisch gelabelled wordt. Dit geldt voor allerlei batterijen, telefoons, PDAs, lap-tops, noem maar op.

Verder hangt de capaciteit van Li-Ion batterijen ook af van de leeftijd van een batterij. Je kunt bijvoorbeeld nog nieuwe batterijen bestellen voor oude telefoons zoals de Ericsson T39, maar die hebben dan al minstens 5 jaar in opslag gelegen. De batterijen gaan daarom niet lang mee en halen bij lange na niet de specs die erop staan.

Ik heb geen flauw idee hoeveel van dit soort batterijen Yagoda verkoopt, maar het kan natuurlijk dat je een wat oudere batterij gekregen hebt die al een tijdje op de plank lag. Misschien staat er ergens een productie-datum op de batterij of de verpakking

Daarom zou je wat minder goede resultaten kunnen hebben.

Zelf bestel ik dit soort zaken altijd bij bedrijven waarvan ik weet dat ze een behoorlijke omzet hebben, dan is de kans op een 'oud' exemplaar behoorlijk kleiner.

Trouwens... goed idee om hiervan een review te schrijven. Dit zijn echt dingen waar je informatie uit de praktijk over zoekt voor je dit zelf gaat oppakken. Dat is de toegevoegde waarde van Tweakers.net!

[Reactie gewijzigd door wian_gn op 24 juli 2024 08:36]

Bedankt voor je reactie, het heeft mij nieuwe inzichten gegeven waar ik nog niet aan had gedacht of niet had kunnen bedenken. :) Dat niet originele batterijen wat optimistisch gelabbeld kan ik me inderdaad goed voorstellen. Het andere wat je noemt zou inderdaad ook de kortere batterijduur kunnen verklaren. Ik heb nog even gezocht op de verpakking en de batterij, maar er staat geen productiedatum op.
Precies dat dacht ik ook, vandaar dat ik er ook een review over schreef. :)
Heb je met de originele batterij ooit meer dan 5 uur gehaald?
Zeker, minstens. Er wordt een batterijduur van 10 uur opgegeven, waarbij de helderheid van je DS (maar dat is bij de oude DS niet in te stellen behalve bij een paar spellen) en geluidssterkte van invloed is uiteraard. Ik heb voor mijn gevoeld zeker wel 9 uur gehaald. (Ik heb dit trouwens ook vermeld in de review in de Inleiding.)
Een Tip die veel mensen niet weten is laat de accu in het begin zoveel en lang mogelijk aan de lader.

Dit komt de levensduur en capaciteit ten goed.
Als de accu vol is gaat de lader over op druppel-laden.

Daarmee wordt de accu beter geactiveerd bij zijn begin.
Ik zie dat de merkloze batterij 850 mAh is. Enig idee hoeveel dat bij Nintendo is als je een officiële battery swap doet?
Het staat inderdaad niet gespecificeerd op deze Nintendo pagina, maar als je de originele batterij zou dat ook 850mAh zijn als ik op mijn oude originele batterij kijk en op Wikipedia
Ik ben wel benieuwd hoe die het dan doet vergeleken met een batterij voor €2,64 van DealExtreme (even de zoekfunctie gebruiken voor andere kleuren stylus). Zou wel grappig zijn als deze het beter doet dan de Yagoda namaakbatterij. :D
Anoniem: 278298 19 augustus 2009 14:15
Yagoda koopt in bij dealextreme, die nogal vaak een factor 10 op de batterijen vermelden (of iig de chinese suppliers).

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.12689 NDSL versie, NDS versie kon ik zo niet vinden maar die was ook een heel stuk goedkoper dan bij yagoda!
@ W3ird_N3rd en Attitude

W3ird_N3rd, die jij noemt is trouwens de NDSi variant, maar voor dezelfde prijs is ook de NDS variant te koop ($3,62), maar ook iets duurdere zoals deze ($3,90) of deze ($5,69). Ik heb toen ook gekeken naar Dealextreme, maar ik heb geen Paypal of creditcard. Verder wist ik niet of je te maken heb met belasting moet betalen over in te voeren goederen enzo. Verder is het nu niet dat het om heel veel geld gaat. Dus hield ik het bij Yagoda.
Paypal kan je gewoon gratis registreren dus dat ligt aan jou als je dat niet hebt. :P Douanebelasting of BTW heb je onder de €22,- niets mee te maken, dus je kan rustig een batterijtje bestellen. :)
Bij DX heb ik ook eens een 850mah (Dragon) accu besteld voor mijn DSL, was ook niet veel soeps. De laatste echter bevalt een stuk beter en die schat ik qua levensduur ongeveer gelijk aan het origineel (2000mah van DX + klepje en schroevendraaier).
Anoniem: 305821 19 augustus 2009 21:51
heb ook een keer een batterij gekocht van "3600mAH" wat het dubbele is van de orginele.

deze zou dus dubbele duur suggereren maar komt ook niet boven 60-70% van de orginele uit. maar hij was ook zeker 2x zo goedkoop als een nieuwe orginele.