Panasonic CF-20 toughbook (10,1 inch 1920x1200 WUXGA IPS)Inleiding
De panasonic CF-20 is een toughbook, een fully ruggedized laptop die bestand is tegen water, stof en grote temperatuurvariaties. Ideaal voor het werkveld waarin wij werkzaam zijn (werken met mobiele laboratoria op grote hoogte (schoorstenen van zware industrie))
De afgelopen jaren hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de CF-19 en nu heb ik kennis gemaakt met de CF-20. Ik zal binnenkort de beschikking hebben over een testexemplaar en deze review zal dan ook worden aangevuld.
Omdat ik weet dat jullie gek op foto’s en specificaties zijn heb ik driftig gefotografeerd en doorgevraagd over dit staaltje robuustheid van Panasonic.
Hardware
Specs van de site
- Intel® Core™ m5-6Y57 vPro™ processor
- Windows 10 Pro
- Intel® HD Graphics
- Nieuwste IPS outdoor schermtechnologie
- 10,1-inch WUXGA-scherm (1920x1200) met hoge helderheid (tot 800 cd/m²)
- Capacitief multi-touchscherm met 10-vingerbediening, kan bediend worden met handschoenen
- Optioneel met IP55 gecertificeerd digitiser scherm
- Valbestendig tot 120cm
- Water- en stofbestendig (IP65)
- Accuduur tot 7 uur (MobileMark™ 2007)
- Accuduur tot 14 uur met 2de accu (MobileMark™ 2007)
- Hot-swappable accu die door de gebruiker kan worden vervangen
- Flexibele configuratiepoorten (seriële poort, smartcardlezer, 2D barcodelezer)
- Ultralicht ontwerp - weegt ongeveer 1,76kg
Accu’s
De laptop bestaat uit twee delen, een tablet en een toetsenbordunit, beide voorzien van een accu (de accu in het toetsenbord is optioneel, in de standaardversie zit hier een dummy).
De tablet zelf heeft daarnaast een bridge accu, waardoor je de accu kan vervangen tijdens gebruik, de laptop (tablet) blijft doordraaien terwijl je de accu eruit haalt. De accu is dus werkelijk hot-swappable.
De accu in het toetsenbord gedeelte is identiek aan de accu in het scherm.
De accu in het scherm is toegankelijk door de metalen backplate middels de twee release knoppen aan de onderkant van de tablet (het aangrijppunt van het toetsenbord deel) te ontgrendelen. Hier vind je ook de GSM/GPS module. De accu in het toetsenbordgedeelte is toegankelijk via een klep aan de onderzijde.
Toetsenbord
Het toetsenbordgedeelte is niet meer dan een USB doorlussing van de hardware in de tablet en heeft diverse voorzieningen:
- LAN
- HDMI
- USB3.0
- COM rs232 over USB
- Cardreader
- power
Alles afgedekt met waterproof covers
Het toetsenbord is van het chicklettype met afzonderlijke toetsen met voldoende travel en weerstand voor een prettig werkervaring.
Het aangrijppunt voor de tablet op het toetsenbordgedeelte is een stevige cradle waarin de tablet op twee manieren geklikt kan worden. Je kan de tablet dus andersom in de cradle klikken waardoor de latop dichtgeklapt kan worden als een dikke tablet (Identiek aan de CF-19 die een draaibaar scherm heeft)
Het toetsenbordgedeelte is veel lichter dan de tablet zelf waardoor de laptop de neiging heeft naar achter te kantelen, hiervoor is het handvat dat in uitgeschoven positie voor stabiliteit van de laptop zorgt.
Het muispad voelt prettig aan en heeft dedicated knoppen.
Opslag
Het model dat ik heb gezien beschikt over een SSD van Samsung (de MZNLN128HCGR-0000), een 128 GB s-ata 6.0 GBPS m.2 SSD met een leessnelheid van 540 MB/s en een schrijfsnelheid van 140 MB/s. Of de tablet NVME ondersteuning heeft weet ik (nog) niet. Ook weet ik niet of de SSD op het moederbord is gemonteerd of dat het een losse module is.
Edit:
Het is een vaste module, op het moederbord van de tablet zelf, in dit review exemplaar was het een 128 GB model, maar de uiteindelijke versie is voorzien van een 256 GB schijf.
Voor ons werk is dit punt wel van belang, die laptops willen nog wel eens vliegen, en na de landing wil je je data toch nog wel hebben...
Geheugen
De tablet is voorzien van 8GB DDR 3L ram geheugen. Of dit makkelijk uit te breiden is is nu nog onduidelijk dit zal worden aangevuld wanneer ik hier meer over weet.
Edit:
Het geheugen is standaard en zit op het moederbord.
Camera’s
De tablet is voorzien van een front en een rear camera van zeer hoge kwaliteit. Ik heb hem binnen getest in verduisterde omgeving en het beeld is uitmuntend. De rear camera heeft hiervoor een schijnwerper/flitser. De frontcamera heeft deze niet, toch blijft het beeld zeer scherp en bruikbaar.
Connectiviteit Tablet gedeelte
Het tabletgedeelte beschikt over:
- dedicated LAN
- USB 3.0
- HDMI
- Power
- Micro SD slot
Alles ook weer afgedekt met waterproof covers. Het tablet is daarnaast voorzien van 2 macro knoppen, volume knoppen, een windows toets en de aan/uit knop
Beeldscherm
Het beeldscherm is wel het pronkstuk van deze laptop, het betreft een 1920x1080 FHD IPS multi touch (10 vingers) 10,1 inch display met een gigantisch hoge helderheid. Ideaal voor buitenwerk. Het beeldscherm is mat. De tablet heeft wel forse randen maar voor het gevoel loopt het beeldscherm door (je voelt geen overgang van beeldscherm naar rand)
Opties
De GPS module is geïntegreerd in de GPRS module, optioneel kan gekozen worden voor een hoge resolutie GPS module. Hiermee verlies je GPRS.
De tablet zelf kan aan de bovenzijde uitgerust worden met een Barcodescanner, een onboard com poort of een USB 3.0 ingang.
Het tablet kan worden voorzien van RFID scanner, Fingerprintreader of een Smartcardreader
Gebruikerservaring
Ik heb hem heel even mogen testen dus dit deel zal ik aanvullen als ik het testexemplaar een dagje heb mogen mishandelen. Wat mij opviel is een zeer responsief systeem met een zeer prettige touchervaring in tabletmodus. Het toetsenbord is robuust en prettig in gebruik.
Ik ken de CF-19 inmiddels al jaren maar ik blijf het bijzonder vinden als ik onze veldwerkers zie binnenkomen met de laptop en hem nonchalant even afspoelen onder de kraan. Of dit ook mogelijk is bij de CF-20 weet ik niet, maar ik verwacht het wel.
Software
De laptop is gericht op het bedrijfsleven, dus je vindt hier geen bloatware. De laptop wordt geleverd met windows 10 met een optie op windows 7 (al geeft deze windowsversie geen ideale touch/tablet ervaring). Het driverpack voor windows 10 is geschikt voor windows 8.1.
Wat bijgeleverd wordt is een cockpit waar je de gevoeligheid van het beeldscherm kan instellen (handschoenmodus, regen modus). Ik heb dit stukje software vluchtig bekeken en zal hier op terugkomen na mijn test.
Voor mijn werkveld is deze laptop een droom, een CF-19 op steroïden, eindelijk voldoende resolutie, betere helderheid, volledige connectiviteit en optie om hem als tablet te gebruiken (al zullen de meeste medewerkers kiezen voor het toetsenbord) en bovenal, een vlot en responsief systeem. Deze rugged Laptop/tablet is state of the art voor ruwe omstandigheden van de (petro)chemie.
Maar ik heb ook mijn bedenkingen. Een deel van ons bedrijf houdt zich bezig met bodemonderzoek, dat is een hele andere tak van sport. De CF-19 voldeed hier altijd prima, met uitzondering van de ergonomie, de CF-19 is een baksteen. De CF-20 is stukken lichter, maar naar mijn idee ook kwetsbaarder, juist op het aangrijpingspunt van het tablet.
Ik geloof heus wel dat dat ding niet van slag raakt van wat water, maar klei en modder… dat is wel wat anders. Ik vrees dat de laptop hier kwetsbaar is.
Hierom heb ik ook een tweetal full rugged non convertible tablet versies bekeken, die ik later deze week zal reviewen.
De prijs van deze laptop weet ik niet precies, maar reken op ruim 3.000 euro. Voor een consumenten laptop ver buiten bereik van normale stervelingen, maar je moet het zo zien, als ik kijk wat mijn werkplek kost (vierkante meters kantooroppervlak, bureau, stoel, laptop, beeldscherm, secretaresse, koffiezetautomaat, schoonmaakster) en dit zie in verhouding tot deze laptop die in feite de werkplek is van de meettechnici dan valt het alles mee.
Als je op zoek bent naar een rugged laptop kun je eigenlijk niet om Panasonic heen, en terecht, deze laptop is state of the art. In feite zijn er geen echte alternatieven.