Mijn oude kast had het in de hitte van de afgelopen zomer erg zwaar met koelen, dus het werd tijd voor een nieuwe behuizing. De prioriteit lag voor mij op betere koeling en een stoer uiterlijk.
Mjin keuze is gevallen op deze CM690 NVidia Edition
(link naar fabrikant).
Eerste indruk
In de grote doos zit veel piepschuim en een klein doosje met een 3.5" frontje, wat kabelbinders en wat klein schroefgrut. Het valt op dat de HD / DVD schroefjes ontbreken. Coolermaster heeft deze schroefjes namelijk op een rijtje in de kast geschroefd, op de plek waar je ze nodig hebt. handig!
De buitenkant is zwart met onmisbare gifgroene accenten; daar moet je echt van houden. Ik vind de dreigende uitstraling die de computer hiermee krijgt erg mooi, er gaat een verboden vrucht effect van de kast uit wat unaniem positieve reacties oproept.
Bouwkwaliteit en afwerking
Wat direct opvalt is het enorme gewicht, jemig wat een zware boef. Dat maakt een degelijke indruk.
Ook is de kast vrij groot voor een miditower, volgens coolermaster komt ie op (W)213 X (H)482 x (D)524.5 mm. Hij is aan alle kanten ruim 5cm groter dan mijn oude kast (NorthQ transparante midi tower)
De panelen zijn wat minder star dan de rest van de kast, maar ze schuiven met een degelijke klik op hun plaats. Met 4 onhandig kleine thumbscrews worden ze op hun plaats gehouden. Ik heb deze direct vervangen door wat grotere (zie foto).
De powerknop en reset button zitten rechts aan de voorkant. Het zijn twee stukjes plastic die in het front panel vast zitten; je moet ze een beetje naar binnen 'draaien' om de knoppen in te drukken. Dat is niet briljant. De verbindingen voor leds / reset etc. zitten echter niet aan het fornt panel, maar aan de kast. Je kunt dus wel fijn het front panel eraf kunt halen zonder dat je de dradenzooi van binnen meeneemt.
Afgezien van deze miniminpuntjes is alles stevig en degelijk. Soms zelfs te stevig: als je fans wilt inbouwen aan de bovenkant, of als je de voorkant wilt verwijderen, moet je naar mijn mening teveel kracht zetten. ik hang niet graag met mijn hele gewicht aan de front cover van een pc. Het zal wel nieuwigheid zijn, maar het had minder strak gemogen!
Overigens kan die cover het prima hebben; de kast krijgt van mij het certificaat 'hufterproof'.
installatie
de voeding gaat onderin. top, daar zijn we vast vanaf. Je kunt de dikke slangen via ietwat zwakke kabelklemmen naar boven leiden en daar keurig je apparaten voeden.
Het moederbord schuif je aan de bovenkant erin, er is genoeg ruimte om te manoevreren. Achter en boven het moederbord zitten een paar gaten in de bottom plate van de kast, waar je een paar kabeltjes langs kunt proppen. Hier had ik graag iets meer ruimte gezien, maar alles past erdoor dus op zich is dat niet eens nodig.
Zo, nu kan de schroevendraaier de kast in.
De harddisks klik je in een mandje, het mandje schuif je er vanaf de zijkant in. alle kabels zitten uit het zicht, goed werk. Deze mandjes krijgen zelfs mijn raptor stil; ik ben erg blij met dit systeem.
Ook DVD drives schuif je er zo in, er is een mooi klik-vast-systeem zodat dit ook toolless kan. Voor de over-engineers onder ons (guilty) kun je de DVD drive aan de achter kant vastzetten met een paar schroefjes. Deze DVD schroefjes zijn beschikbaar op de plek waar je ze nodig hebt. Coolermaster heeft opnieuw goed nagedacht.
PCI-e kaarten klik je in je mobo, en daarna duw je er een stevig plastic klemmetje op totdat het een bevredigend 'KLIK' zegt; opnieuw geen getrut met schroefjes.
als alles zit kun je je kabeltjes gaan vastzetten, op de plekken waar je het nodig hebt, is een gat geboord, zodat je alles achterlangs kunt leiden.
Ik kwam een nadeel tegen: er is wat weinig ruimte tussen de bottomplate en de zijkanten van de kast om kabeltjes door te proppen. zie foto (die er nog niet is)
Koeling
Er is bijzonder veel ruimte voor grote koelers: In totaal zijn er 6 plekken voor fans van 12 cm
voorin 8/912cm (12cm meegeleverd, groene leds)
achterin 8/9/12cm (12cm meegeleverd, geen led)
onderin 12/14cm (optioneel)
bovenin 2x 12/14cm (optioneel)
window 8/9/12cm (12cm meegeleverd, geen led)
Je kunt er dus 3 fans van 14cm in hangen. een goeie score voor een miditower. Dat is allemaal goed nieuws voor de luchtstroom.
Een leuke extra mogelijkheid is het plekje voor een dunne 8cm koeler ONDER de cpu, aan de achterkant. Bijzonder. Ik maak hier geen gebruik van, maar ik vind het een leuke extra wat suggereert dat ze goed hebben nagedacht.
Er zitten twee gaten in de achterkant (afgedicht met rubber flapjes) t.b.v. waterkoeling.
Daarnaast zijn alle luchtgaten voorzien van een stoffilter of zwart schuimplastic met dezelfde functie, een grote plus. Wat ik niet uit andere reviews had opgemerkt, was dat de hele voorkant een stalen mesh is waar lucht doorheen kan; achter deze mesh zit een halve centimeter schuimplastic tegen het stof.
De PC is ten allen tijde minstens 10 graden koeler dan in mijn oude kast. Kortom, een cum laude voor koelingsfaciliteiten.
looks
Het groene sidewindow doet het erg goed op groene leds aan de binnenkant. Jammer dat er standaard saaie 2 lichtloze fans worden meegeleverd. 's avonds is het een spookachtig geheel.
Zoeits is altijd een kwesite van smaak, dus ik ga er niet verder op in, de foto's spreken voor zich.
modbaarheid
Ik heb de onderste fans vervangen door 12cm groene led fans, achterin een groen met oranje, bovenin twee rode. Het groene sidewindow laat het groene licht goed door, het oranje wordt wat gedimd maar dat geeft juist een mooi vloeiend kleurverloop.
De mesh frontjes van de 5 1/4 bays zijn stevig genoeg om creatieve dingen mee te doen, er is ruimte voor CCFL's en de kast is stevig genoeg om er een stuk uit te zagen, mocht je echt grote plannen hebben.
conclusie
Dit is de beste kast die ik ooit heb gehad. klaar. Alles aan de kast is degelijk, functioneel en mooi.
Aanrader.