Nexus Clodius Review

TjeerdK
13 augustus 2009, laatste update op 13 augustus 2009, 1.130 views

Nexus Clodius

Inleiding Het werd tijd voor een nieuwe pc, en ik zocht een stille, niet al te dure pc (~500 E) die toch goed presteert. Eisen aan de kast waren dat hij wit was, goedkoper dan 40 Euro, geen voeding en een merk dat goed aangeschreven stond qua stilte. Ik heb me wezenloos lopen zoeken, maar stille kasten zijn gewoon duur, en witte kasten kun je tegenwoordig wel vergeten. Uiteindelijk heb ik mijn oog laten vallen op een Antec NSK4480B II, ook al was hij zwart en had ie een ingebouwde voeding. Omdat ik nog niet helemaal tevreden was over mijn configuratie, heb ik een maand lang doorgekeken en vond ik uiteindelijk bij Azerty de Nexus Clodius White, die aan al mijn eisen voldeed. Pluspunt was dat er twee Nexus Real Silent Case fans...

Pluspunten

• Mooi ontwerp
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Netjes afgewerkt, aandacht voor details
  • Stoffilters
  • Goede fans meegeleverd
  • Stil
  • Goede service
  • Erg goede prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten

• Enkele scherpe randjes
  • Plastic front is kwetsbaar
  • Fel blauwe led in de fancontroller
  • Geen HDD Led

Inleiding

Het werd tijd voor een nieuwe pc, en ik zocht een stille, niet al te dure pc (~500 E) die toch goed presteert. Eisen aan de kast waren dat hij wit was, goedkoper dan 40 Euro, geen voeding en een merk dat goed aangeschreven stond qua stilte. Ik heb me wezenloos lopen zoeken, maar stille kasten zijn gewoon duur, en witte kasten kun je tegenwoordig wel vergeten. Uiteindelijk heb ik mijn oog laten vallen op een Antec NSK4480B II, ook al was hij zwart en had ie een ingebouwde voeding. Omdat ik nog niet helemaal tevreden was over mijn configuratie, heb ik een maand lang doorgekeken en vond ik uiteindelijk bij Azerty de Nexus Clodius White, die aan al mijn eisen voldeed. Pluspunt was dat er twee Nexus Real Silent Case fans ingebouwd waren, die goed aangeschreven stonden bij Silentpcreview (http://www.silentpcreview.com/article695-page2.html#nexus). Enfin, na een tijdje aarzelen heb ik alles besteld (zie bovenstaande onderdelen).

Eerste indruk en installatie

In een flinke doos kwam de kast binnen. Alles zag er netjes uit, en ik vond (en vind) de kast ronduit mooi, erg stijlvol design. Eerst heb ik even gecontroleerd of ik alles binnen had, en toen heb ik de kast opengeschroefd en wat rondgeneusd. Binnen zag het er voor een kast van deze prijs goed uit, het ontwerp is goed doordacht, denk aan dingen als een kabelhouder voor de voedingskabels en een gat in de plaat achter het moederbord zodat je de backplate kunt vervangen. Handig, allemaal dingen die ik in mijn vorige kast niet had. Wel heb ik me op de een of andere manier meteen aan een uitstekend stukje metaal weten te verwonden (mijn knie, vraag me niet hoe en wat).

De casefans zaten vast met rubber afstandhoudertjes, en een van de twee casefans was helaas losgeraakt tijdens het transport. Gelukkig had ik die dingen nog liggen, en kon ik de casefan terugzetten, nadat ik met wat moeite het frontje eraf gepeuterd had. Achter het frontje zitten twaalf thumbscrews, handige plek om ze op te bergen.

Vervolgens alle onderdelen geinstalleerd. Als grote chaoot heb ik het niet helemaal handig aangepakt, maar goed, na een tijdje zat alles erin. Ruimte zat, maar het is handig dat je eerst even harde schijven, DVD-drives en dergelijke er in stopt voor je het moederbord doet, scheelt weer wat moeite. Tijdens het prutsen heb ik twee erg stomme fouten gemaakt: een van de kabels van de ingebouwde fancontroller was blijven hangen achter het moederbod, en ik heb het frontje laten vallen. De kabel was dusdanig gestript dat ik het niet meer kon repareren, het frontje heb ik overnieuw in elkaar moeten zetten. Helaas waren wel de scharnieren van de stoffilterhouder kapot, maar goed, dat kan gebeuren.

Gebruik, Geluid, Temperatuur en Service

Ondertussen heb ik de pc een week of 4 in gebruik, bevalt erg goed. In het begin met 1 fan, nu met twee. De fan die losgekomen was tijdens transport maakt een erg irritant tikkend geluid, dat de kast goed doordringt, en mij ontzettend goed opvalt. De ander maakt hetzelfde geluid, maar veel zachter en niet hoorbaar. De pc is verder niet hoorbaar op de zachtste stand van de fancontroller, behalve het tikkende geluid van de fan en de harde schijf.

Vanwege de kapotte kabel heeft in de kast maar 1 fan gedraaid in het begin, en zonder het tikkende geluid kwam de pc niet boven het achtergrondgeluid uit, en was dus niet hoorbaar op de HDD na, maar daar let ik al niet meer op.

De temperatuur in de kast is ronduit goed te noemen: Momenteel is hij idle, omgevingstemperatuur 26 graden, en via AMD Overdrive is te zien dat de CPU 28 graden is, HDD 38, en de passief gekoelde GPU 35. Op een andere dag (gevoelsmatig warmer, maar ik heb geen idee wat de omgevingstemperatuur toen was) heb ik Furmark en Prime95 gedraaid, CPU kwam niet boven de 42 graden uit, HDD ook 42, GPU werd hooguit 80 graden. Dit allemaal met twee fans. Dikke prima dus.

Ondertussen vraag je je vast af: hoe komt het dat je nu wel met twee fans draait? Simpel: ik heb Nexus een mailtje gestuurd met het verzoek om een vervangende kabel. Na wat mailcontact kreeg ik de kabel binnen, en toen konden er weer twee fans gaan draaien.

Verder had ik in het mailcontact de tikkende fan genoemd, maar goed, dat was puur om te melden en om te vragen of ze er al vanaf wisten. Om een vervangende kabel vragen vind ik tot daar aan toe, maar een vervangende fan vind ik ietwat onzin. Groot was toen ook mijn verbazing toen ik vandaag een pakketje in mijn handen kreeg met daarin twee vervangende fans! Erg goede service van Nexus, ze krijgen een verdiende tien van me daarvoor :D

Al met al ben ik dik tevreden over deze kast: stil, niet duur, mooi, degelijk afgewerkt en als toppunt de erg goede service van Nexus. Een aanrader wat mij betreft!

Heb jij ook een Nexus Clodius?

Heb je wat plaatjes van die Nexus? Meestal zijn dat vrij mooie kasten...

/edt, korte google actie, ik ken Nexus van de Psile (http://www.tyanserver.nl/abendabyte/images/1581.jpg) helaas is jouw kast (nofi) minder mooi dan de Psile!

[Reactie gewijzigd door swtimmer op 25 juli 2024 06:03]

Smaken verschillen, persoonlijk vind ik het een erg mooie kast, ben er dik tevreden over. Maar eerlijk is eerlijk, die Psile is ook wel om van te kwijlen...
Je meldt dat er geen hdd led in zit, maar ik heb dezelfde kast en bij mij zit er juist wel een hdd led in.
Hoi, als je mij wil vertellen waar dat ledje dan zit word ik wel blij. Kan ik daarna even mijn review aanpassen.

-edit-

Hij zou dus in de reset knop moeten zitten. Ik heb net mn kast even open gehad, de HDD led zit wel degelijk correct aangesloten, maar werkt blijkbaar niet. Verder heb ik nog een vriend die dezelfde kast heeft, bij hem werkt het ook niet.

Bijkbaar gaat er ergens wat mis bij de LED's?

[Reactie gewijzigd door TjeerdK op 25 juli 2024 06:03]