Inleiding:
Ik had voor dit systeem een Intel C2D E8400 systeem met een Asus EAH4850, maar was op zoek naar een sneller systeem zodoende heb ik toen gekozen voor een Phenom II systeem.
De beginnende problemen:
Ik heb dit bord in februari gekocht waarna hij naar zo'n 2 weken al weer kapot was. Ruim 3 maanden later eindelijk een nieuw bord gekregen. Phenom II processoren worden pas herkend vanaf bios versie 1.6/7 dus moest ik eerst nog flashen voordat mijn Phenom II 940BE herkend werd.
Meegeleverd:
Floppy flatcable
2x lange Crossfire bridges
Driver CD
Layout en aansluitingen:
Gelijk het meest opvallende aan het moederbord zijn de 4 PCIe 16x 2.0 sloten waarmee je quad crossfire mogelijk is, Crossfire is in de volgende smaken mogelijk 16x/0x/16x/0x, 16x/8x/8x/0x en 8x/8x/8x/8x. Verder beschikt het moederbord over 6 SATA sloten waarvan vier op de southbridge aangesloten zit en 2 op een apparte RAID controller deze zijn eigelijk niet zo handig geplaatst want bij een triple crossfire setup met dual-slot koelers zullen deze bijna allemaal onbruikbaar worden. Er loopt een heatpipe van de southbridge door naar de northbridge en de vrm's, de heatpipe maakte bij mij contact met de grafische kaart in het eerste slot waardoor de kans bestaat dat deze de kaart achter een stukje uit zijn slot duwt dit is op te lossen door de heatpipe een beetje naar beneden te buigen. Het moederbord ondersteund alle AM2+/AM3 Phenom II processors waardoor het mogelijk is om later nog te upgraden. Verder beschikt het moederbord over 4 geheugen banken waar maximaal 8GB op kan. Hier kunnen 667, 800 en 1066 Mhz modules in geplaatst worden. Het I/O paneel achter heeft 2 PS/2 aansluitingen, 4x USB, 1 x Firewire, 2x eSATA, Optische uitgangen en 6 audio aansluitingen voor 7.1 verder zit er ook nog een Gbit ethernet poort op. Een van de grootste irritaties is de Molex aansluiting op het bord naast de northbridge. Deze dient voor extra stabiliteit maar met een degelijke voeding is zoiets overbodig.
Overclocking en stabiliteit:
Het moederbord bied weinig overclocking functies, zo is het niet mogelijk om de timings van het geheugen aan te passen. Je kunt wel de CPU multiplier en frequentie aanpassen van 200 tot 600Mhz, de HT bus is ook handmatig aan te passen maar heeft voor mij nog geen werkende resultaten geboden. Ook heeft het bord zo zijn kuren nadat een setting is toegepast in de bios komt het beeld niet terug, alleen met een koude boot komt het beeld weer terug. Het systeem boot niet automatisch door als er een RAID configuratie draait om de twee SATA poorten dan blijft hij in het detecteer scherm staan en boot niet door ook komt er geen scherm om de RAID te configureren. De enige mogelijkheid om door te booten is om voor de detectie op spatie te drukken. Ik heb voor het overclocken gebruik gemaakt van 4x2GB Corsair XMS2 800Mhz modules en 2x 2GB OCZ Platinum 2 XMP 1150Mhz modules, helaas kom ik niet hoger dan 1100 Mhz zonder een bluescreen te krijgen, dit doordat ik de timings niet kan aanpassen en dus niet stabiel te krijgen is. De processor heb ik maar tot 3,6 Ghz stabiel kunnen overclocken hoger dan dat wou hij niet gaan.
Drivers:
Na de installatie van windows heb ik gelijk de laatst drivers van de fabrikant gedownload(alleen onder XP en Vista). De meegeleverde OC en update tool zijn zeer slecht, onder XP werkt het nog wel redelijk maar onder Vista is het echt een drama, deze willen met geen mogelijkheid opstarten, ook de webupdate tool van MSI werkt niet fatsoenlijk onder Vista. De drivers zijn gewoon goed en leveren geen problemen op.
CPUID, CPU-Z en HWMonitor screenshot
Conclusie:
Het bord beschikt over veel aansluitingen en heeft de mogelijkheid voor quad-Crossfire, de SATA poorten hebben niet de meeste logische positie als je je bedenkt dat het bord voor quad-Crossfire bedoeld is. De werking en stabiliteit zijn ook niet zo denderend en er zijn nog wel wat bugs die MSI echt is moet gaan verbeteren. Het bord bied alleen de basis overclocking mogelijkheden maar dingen zoals geheugen timings aanpassen is niet mogelijk. Het bord heeft best wat overclocking potentie maar ik ben geen ervaren overclocker dus kan ik er niet het maximale uithalen, ook zal met een zwaardere koeler ongetwijfeld hoger overclocks mogelijk zijn. De software voor de RAID controller had wel een stuk beter uitgewerkt mogen worden want dit is nog steeds niet veranderd.