De schouderriem is verstelbaar. Materiaal voelt stevig aan. Op het dragend deel van de riem zijn ventilerende ribbels aangebracht. De voorkant is voorzien van een kleine opbergruimte geschikt voor stofdoekjes, pasjes e.d. Bruikbaar voor de meeste Gitzo statieven. Ondanks nette afwerking blijft een schouderriem minder comfortabel t.o.v. een draagtas.
![]() |
De GC 5210 De GC 5210 is een schouderriem ontworpen voor het vervoer van statieven. Gitzo is de fabrikant en gebruikt voor haar producten een code. In dit geval de GC 5210. Deze productcode staat voor: G = Gitzo, dit is de merknaam van de fabrikant. C = Carrying solution, geeft aan om welk soort product het gaat, in dit geval een transportmiddel. 5 = De schouderriem is geschikt voor bijna alle type statieven van serie 0 tot en met 5. 2 = Materiaal, niet nader gedefinieerd. In dit geval neopreen, PVC en thermoplastisch polyester. 1 = Niet nader gedefinieerd. 0 = Eerste generatie. Mochten er verbeteringen komen dan komt dit verbeterde product met een verhoogde versienummer op de markt. Gitzo is bij uitstek een fabrikant van statieven en statiefkoppen. Daarnaast maken ze allerlei accessoires ter ondersteuning. Wil je meer weten over hun producten, bekijk dan hun productcatalogus. |
Product bij aankoop De schouderriem vroeg ik bij de aankoop van mijn statief. Eigenlijk vind ik het wat karig dat Gitzo zijn schouderriem niet gewoon als accessoire meelevert bij de aankoop van haar statieven. Er zijn fabrikanten zoals Sirui die heel wat meer meeleveren voor lager geprijsde producten. Gelukkig was Kamera Express in Capelle aan den IJssel niet moeilijk en kreeg ik de schouderriem er gratis bij. Eenmaal uit de doos van Kamera Express ziet de verpakking er zo uit: ![]() In de plastic hoes hangt er aan de schouderriem een label. Daarop staat wat uitleg over het product. |
Vastmaken schouderriem volgens de handleiding Hoe maak je de schouderriem vast? ![]() 1. Je pakt het uiteinde met de lus en die schuif je over de midden kolom van je statief. 2. Vervolgens schuif je de lus over de uitstekende haken en druk je het zwarte klipje in zodat je de lus strak om de midden kolom kan aanspannen. 3. Voilà, die zit! Maar wat als jou Gitzo of ander merk statief geen middenkolom heeft met uitstekende haken? Moet je dan maar de lus om je statiefkop klemmen? Persoonlijk vind ik dat onhandig en ook nog eens een lomp gezicht. In de catalogusomschrijving staat op pagina 51 dat de schouderriem niet geschikt is voor Travelers en Systematics. Maar ze hebben er wel rekening mee gehouden bij de bouw van hun Systematic statieven. ![]() Zoals je ziet zit er onderaan het frame van de Systematic statieven een oog. Door dit oog kun je de lus steken. Vervolgens, en dat is een stuk lastiger, kun je de schouderriem weer door de lus halen. Dit is krap zoals je op onderstaande foto kunt zien. Het gaat net! ![]() Let op! Bovenstaande manier is verkeerd om. De tekst moet omhoog staan wil je hem op de juiste manier invoeren. Dit doe je door de lus aan de voorkant door het oog te steken en onderlangs terug te halen. Dan voer je van bovenaf de schouderriem door de lus. Ik deed het hier van onder af. Ik kan het niet echt uitleggen, maar er zat toen een draaiing in de lus die ik er niet uitkreeg. Behalve dan door opnieuw in te voeren. Mocht je een ander merk statief hebben dan kun je misschien beter eerst testen in de winkel of anders eerst goed de voorwaarden doornemen die gelden bij het retourneren van je bestelling. ![]() 1. Aan de andere kant van je schouderriem zitten twee lussen. Een grote met een klip en een kleine met klittenband. Gebruik de kleine om deze onderaan je statiefpoot stevig vast te klemmen. 2. Duw nu alle drie de statiefpoten tegen elkaar aan. 3. Klik nu de grote lus om de drie poten. Eventueel nog extra aanspannen. Als je nu je statief optilt zal de lus om de poot niet meer schuiven. Het kan nog wel zo zijn dat de schouderband wegschuift over je schouder. Om dit te voorkomen heb ik de band die door het schouderkussen loopt, maximaal ingekort. Je zult merken dat je statief dan veel minder de neiging heeft om weg te schuiven. |