Review: Logitech G900 Chaos Spectrum
- Software
- In de Praktijk
- Conclusie
Productpagina @ Logitech
Logitech brengt met hun nieuwe G900 Chaos Spectrum wat zij zeggen de meest geavanceerde muis ooit naar de markt. Met deze G900 willen zij zowel pro- als casual gamers overhalen om het draadje nu echt achterwege te laten, terwijl dat draadje toch een vanzelfsprekendheid is in gamer land. Nu worden we van mooie kreten als ‘meest geavanceerde …’ zelden warm, maar in positieve zin viel op dat Logitech hun focuspunten bij deze nieuwe muis echt inhoudelijke punten zijn en geen combinatie van enkel RGB LEDjes en extreme DPI waardes. In plaats daar van zien we: een onverwoestbare draadloze verbinding, sneller-dan-wired communicatie, betere klik response/feedback, en een muis op basis van een accu toch licht houden. Interessant genoeg om een kijkje te gaan nemen.
Voor al dat moois vraagt Logitech het niet misselijke bedrag van 179 euro.
Oh, voor zij die zich afvragen waarom er ruim een week (pff, het moet niet gekker worden!) geen review is gepost:
Een nieuwe kleine geek op de aardbol gezet
De specificaties en features van de Logitech website:
De Logitech G900, ik laat ‘Chaos Spectrum’ voorlopig even achterwege, is vrij typisch afgemeten, althans op papier. Opvallend is het gewicht van 107 gram, niet alleen is dat iets minder dan gemiddeld, maar gezien het een muis met accu betreft is dat een knappe prestatie.
De G900 maakt gebruikt van de PMW3366 sensor welke we eerder in de Logitech G502 aantroffen. Een uitstekend uitgangspunt, en in de G900 is deze instelbaar van 200 tot 12000 DPI, daar zien we Logitech toch mee gaan met wat noodzakelijk is om muizen voor het grote publiek te marketen: extreme onzinnige maximale DPI waardes. Marketing geneuzel aside, de rest van de specificaties zoals een >300 ips max snelheid en 40G acceleratie zijn ruim voorbij wat menig mens kan produceren met een arm. De 1000Hz/1ms snelheid over zowel wireless als wired verbinding mogen er ook zijn.
Een pittig prijskaartje zet je direct op scherp, maar Logitech stelde gelukkig niet teleur. Niet het eenvoudige weinig indrukwekkende doosje van de G402, maar een stevige, solide doos die je een glimlach bezorgd. Ook het binnenwerk is leuk verzorgd, en de eerste blikken op de G900 brachten aardig wat positieve geluiden naar buiten.
De G900 is een combinatie van het bekende mat zwarte plastic met wat glanzende elementen buiten het bereik van je vingers. Het geeft de G900 iets licht futuristisch, en toch is het een herkenbare Logitech. De G900 is gemiddeld lang en hoog, echter duidelijk slank vormgegeven zonder zaken die afleiden van het basis muis concept. Direct uit de verpakking staat de muis klaar voor rechtshandigen, maar dankzij de extra’s kan je de muis ook voor linkshandigen instellen, of indien gewenst aan beide of juist geen zijde duimknoppen plaatsen. Hoewel ik af en toe best kritisch ben geweest over het feit dat de naam Logitech lang niet altijd meer garant stond voor degelijke bouwkwaliteit doet de G900 toch uitstekende zaken. Het valt niet mee om te beoordelen omdat het lage gewicht niet direct het gevoel van kwaliteit geeft, maar als je nader bekijkt zie je dat er echt nul speling in de hele constructie zit.
De bovenkant is wellicht het meest opvallend met de drie kleine LEDs en de apart gevormde knoppen er direct boven. Deze en het Logitech G logo zijn de RGB LED features van de G900 die we later gaan bekijken. De knop direct achter het scrollwiel schakelt het wiel tussen de traditionele stand en de vliegwiel modus. Het scrollwiel zelf is ook klikbaar, en tevens kan je hem naar de zijkanten drukken voor een extra knop assignment.
Even terug naar de verpakking. Naast de muis krijgen we een handleiding (hop, weg), een klein doosje, en een aparte kabel. In het doosje zitten de extra zijkantjes om de muis dus linkshandig te maken en de (micro) adapter voor het draadloze gebruik. Tevens zit er een blok in welke je aan het uiteinde van de oplaadkabel kan hangen zodat de adapter op je bureau komt te liggen en je één in plaats van twee USB poorten nodig hebt (je trekt het blok dan uit de kabel, en prikt de kabel in de muis om direct verder te gamen). De kabel zelf komt met een soort anker waardoor hij wat steviger in de muis zit, en je bij agressief gebruik niet de connector kapot trekt.
Aan de onderkant zien we een aantal stevige gliders, een aan/-uit schakelaar, en een extra knop. Die laatste heet geen specifiek doel, maar kan naar wens ingesteld worden.
Hoewel de verlichting normaliter een eigen hoofdstukje krijgt is daar bij de G900 weinig noodzaak voor. Enkel het G logo verlicht, en de drie batterij/DPI indicators. Beide kleuren mee naar wens, en beide vallen op door een keurige helderheid die ook bij daglicht aardig tot zijn recht komt zonder dat er sprake is van een duidelijk zichtbare lichtbron (lees: je het LEDje ziet).
Logitech heeft hun software in de regel keurig op orde. De Gaming Software werkt als unifying driver, dus één pakket voor al je Logitech gaming hardware. Even updaten, en we kunnen aan de slag. We zien in eerste instantie de on-board memory optie (oftewel sla je instellingen in de muis op zodat je ze altijd bij je hebt), en de batterijstatus. Op vrij bekende wijze kunnen we profielen instellen en LED opties aanpassen.
Batterij informatie is vrij uitgebreid. Naast de huidige staat zie je ook wat de consequenties zijn van je instellingen. Haal je hem van de gaming modus af, of zet je de verlichting uit, dan zie je dat terug in de batterijduur (die ze overigens erg scherp berekenen!).
Surface tuning ontbreekt ook niet. De sensor is uit zichzelf gewoon uitstekend, maar met tuning kan je net even wat beter afstellen bijv. door de lift off distance minimaal te houden. Andere opties zoals DPI instellingen, of de knoppen instellen waarbij je de software ook verteld welke knoppen je aan de zijkanten hebt geïnstalleerd, ontbreken ook niet.
In onze ervaring heeft Logitech het goed voor elkaar. De software is relatief schoon, vanzelfsprekend, biedt voldoende zonder te ver te gaan, en het werkt vooral ook. Gelukkig is er ook geen sprake van verplichte registratie of iets dergelijks.
Je zou denken dat reviewen na tig muizen het enkel eenvoudiger wordt, en tot op zekere hoogte is dat ook het geval. Vaak zien we dezelfde sensoren en lenzen geïmplementeerd, de meeste fabrikanten hebben hun firmware wel redelijk op orde (althans tot het punt dat het lastig is de prestaties bij gelijke sensoren te onderscheiden), en ook zien we in de meeste muizen dezelfde switches terug. Met de G900 voert Logitech de druk op de praktijkervaring echter stevig op. Hoewel Logitech wel een mammoet van een fabrikant is met een muizen laboratorium waar de meeste (correctie: alle) concurrenten enkel van durven dromen zijn ook zij afhankelijk van fabrikanten van onderdelen zoals de sensor en de switches zelf. De sensor in de G900 is dan ook geen onbekende: de Pixart PWM3366 die eerder in de Logitech G502 zat.
Deze sensor heeft een reputatie als één van de absoluut beste die op dit moment beschikbaar is, en dat kan ik zelf slechts onderstrepen. Er is een goede reden waarom Logitech deze sensor in de G900 toe past en dat is dat je in de praktijk er simpelweg geen slecht woord over kwijt kan, de muis is haarscherp, vertoont geen nare eigenschappen zoals acceleratie (succes met het meten, mij lukte het in geen geval), jitter, smoothing (nou ja, ‘naar’ is daar niet het juiste woord) of ook maar iets anders dan ‘exact gaan waar jij heen gaat’. Ook de lift off distance zit aan de onderkant van het spectrum, met een kleine 1mm met daarbij de opmerking dat je via de software uiteraard nog naar je eigen oppervlak kan ‘tunen’. Simply put: echt geen slecht woord over de sensorprestaties. Zorg natuurlijk wel voor een degelijke muismat om hem echt te benutten, want hoewel hij praktisch overal op werkt haal je de beste prestaties simpelweg niet zonder goede mat. Dat is overigens niet uniek aan deze muis.
Ook wat de knoppen betreft is er geen klagen, maar wel wat te vertellen. Logitech past de bekende Omron switches toe onder de linker- en rechter knop (met een rating van 20 miljoen clicks, Omrons worden in 20, 10, 5 of minder rated uitvoeringen geleverd) maar in de G900 zit het ‘spring tensioning system’ zoals in de G303 zat. Deze maakt de ‘click’ een stuk scherper, en hierdoor komt hij ook sneller terug in de originele positie. Dat gebeurt zonder dat ze eigenlijk zwaarder aanvoelen in een directe vergelijking met andere Omron switches, een eigenschap van de Huano switches in Zowie muizen die sommigen dan weer te zwaar vinden. Het resultaat is een m.i. heerlijke (en zoals altijd hoorbare) klik. Secundaire switches voelen ook allemaal degelijk aan met een goede feedback, dus geen sponzige side buttons.
Het muiswiel kan in de vliegwielstand worden gezet, waarbij je met een kleine zwaai het wieltje eenvoudig 12+ seconden laat spinnen. In de traditionele stand is de weerstand per klik iets hoger dan gemiddeld wat positief is voor situaties waarin je nauwkeurig wilt scrollen. Een prima balans. De keuze om het muiswiel ook een side-klik te geven is op zich aardig, en zolang je niet in de vliegwielstand zit zal je normaliter ook niet per ongeluk scrollen, maar als gevolg heeft het wiel wat ruimte in de horizontale richting. Maak je snelle bewegingen (hoeft niet eens extreem snel) dan tikt (niet klikt) het wieltje tegen (vermoedelijk) de switches aan. Het stoort niet in het gevoel, het wieltje is te licht om de beweging te beïnvloeden, maar het lichte tikje wat je dan hoort is een lastige als je er eenmaal op gaat letten en doet je denken alsof er iets intern los zit. Headset op en je merkt er niks van natuurlijk, maar ze zouden dit wat strakker mogen afstellen.
Wat de vorm betreft is de G900 niet heel extreem te noemen, de vormgeving hier en daar is wat futuristisch, maar heeft weinig gevolgen voor je handpositie. Net als bijvoorbeeld de G402 is hij niet heel groot uitgevoerd, wat hem breed inzetbaar maakt en enkel in de grotere mannenhand een lastige klant kan maken als je van een handje vol houdt. Kleinere handen zal hij wellicht volledig vullen, de meeste ‘middel’ grote handen zullen voldoende flexibiliteit hebben om hem zowel als palm grip, claw grip of een hybride vorm daarvan toe te passen. De geringe breedte is wel een punt om rekening mee te houden als je grote handen hebt, want voor een stevige grip moet je de pink en duim aardig naar elkaar toe brengen. Het is de keuze om het internationale publiek aan te spreken die we van Logitech gewend zijn, waarbij de grote Hollanders (of mensen die gewoon graag een XL muis hebben) over het algemeen maar een beetje richting een meer claw-ish grip gestuurd worden. De keuze om de muis ook voor linkshandigen te maken speelt daarbij uiteraard ook een rol omdat dat geen ruimte laat voor een groot blok voor je duim, echter de keerzijde is weer een muis die werkelijk uitstekend in balans is, zowel links-rechts als voor-achter. Heerlijk voor gooi- en smijtwerk op low sense, maar niet minder prettig voor gamers die hun muis niet optillen maar gewoon rustig bewegen.
De claim dat de G900 net zo snel en betrouwbaar is als bedrade muizen is een gedurfde, die ze ook goed proberen te onderbouwen bij wijze van een ruim 20 pagina’s lang document met alle ins- en outs. Enerzijds benader je een dergelijk document enigszins sceptisch (wij van wc eend), anderzijds is het zo dat het muizen lab van Logitech echt je-van-het is en dat deze Zwitsers een iets andere mentaliteit hebben wat mooie claims betreft dan de gemiddelde Aziaat. Uiteraard heb ik geen testapparatuur zoals Logitech die zelf heeft, maar met de site ‘the human benchmark’ kan je wel reactiesnelheden tests uitvoeren. Waar ik in het verleden bij de SteelSeries Sensei Wireless ca 10ms vertraging kon meten vergeleken met wired modellen komt de G900 op gelijke scores uit met mijn bedrade Tyon over een groot aantal clicks. Later nog de Zowie FK1 erbij gehaald (gelijke scores) en de Corsair M65 Pro (gemiddeld <5ms achter), maar de G900 lijkt dus daadwerkelijk mee te kunnen met de bedrade knaagdieren.. Uiteraard spelen meer zaken een rol, bijvoorbeeld button-lag op de switches, maar het resultaat liegt er m.i. niet om.
Wat de betrouwbaarheid van de draadloze verbinding betreft kan ik nog minder echt testen. In geen geval heb ik een vorm van storing kunnen waarnemen, maar zonder LAN party plannen zegt die opmerking weinig; andere muizen stoorden tenslotte ook niet in huis. De uitleg van Logitech met de 2.4GHz sweep en hoe de G900 verbinding als enige dergelijk misbruik aan kan klinkt aannemelijk, maar verder dan een vermoeden dat het wel zal kloppen kom ik niet. Heb je deze muis en ga je naar een grote LAN party bijvoorbeeld, laat het dan zeker even weten hoe dat is verlopen.
De nieuwe G900 is op elk inhoudelijk vlak een knappe muis. Dat ze op technisch gebied goed los zijn gegaan is duidelijk, en dat het resulterende knaagdier niet onder doet voor bedrade alternatieven lijkt daadwerkelijk het geval. Vervolgens is het ook nog gelukt om de muis lichter te maken dan de meeste bedrade muizen waar geen accu in hoeft te passen. De resulterende 30 uur+ accuduur is niet extreem, maar voldoet voor dagelijks gebruik, en als je bedenkt dat de G900 in tegenstelling tot de meeste draadloze muizen wel de 1000Hz/1ms response heeft is het toch best een prestatie. Het maakt de G900 een heerlijk snelle gooi-en-smijt muis, maar dan vrij van het bekende draadje.
Het lichte gewicht heeft wel tot gevolg dat de muis niet direct heel duur aan voelt, ondanks dat hij absoluut stevig in elkaar zit en nergens in de constructie meegeeft. Geen echt minpunt, maar als de forse prijs van 180 euro je het idee geeft dat je een gevoel van luxe in je hand gaat ervaren dan zal dat even tegen vallen en het is enkel met ervaring dat je tot de conclusie komt dat de bouwkwaliteit wel degelijk top is. De extreme investering zie je toch enkel terug in de prestaties van de sensor, de switches, de draadloze verbinding, en dat lage gewicht. Wellicht een heel klein beetje in de knappe vormgeving, en in de presentatie van de verpakking, maar een G502 om een voorbeeld te noemen voelt in de hand niet direct veel goedkoper aan terwijl het prijsverschil fors is.
Anderzijds moeten we stellen dat draadloze muizen voor gamers zelden goedkoop zijn (SteelSeries Sensei Wireless kost ca 140, Razer Mamba 150, Epic Chroma 140) terwijl Logitech wel de techniek in huis heeft (bedacht) om op technisch vlak een interessant, nee: beter, alternatief neer te zetten. De opmerkingen met betrekking tot de stabielere verbinding kan ik weinig over kwijt, maar de G900 is wel de eerste draadloze muis waar ik geen meetbare vertraging terug zie in de draadloze verbinding, en dat terwijl hij het op elk ander vlak gewoon goed doet. Verder valt er inhoudelijk ook niets te klagen wat geen gevolg is van een design keuze. Twee primaire zaken om rekening mee te houden: de G900 is wel relatief smal wat grote handen niet volledig vult of meer richting claw-grip stuurt (echter het gros ligt hij vermoedelijk wel in de palm, en met de slanke vorm en de extra knoppen is hij dan ook direct voor linkshandigen te gebruiken), en twee: het ontbreken van een charging dock lijkt voor deze prijs wellicht een vreemde keuze (terwijl dit juist weer lekker praktisch is voor onderweg of bij laptops). Het is echter een illusie dat elke muis iedereen gaat bekoren. Het enige wat ik zelf anders had gemaakt was het scrollwiel welke ook zijwaards te bewegen is, die had van mij beter vast mogen zitten. Ook blijft het een nodige vraag of “het draadje kwijt zijn” 100 euro en de gewoonte van het opladen waard is, maar die mag je zelf beantwoorden.
Al met al zet Logitech met de G900 m.i. wel –de- draadloze muis van dit moment neer, met kudos omdat ze de focus leggen op inhoudelijke punten zoals geweldige sensor prestaties, balans en gewicht, de toevoeging van de ‘springs’ onder de switches voor heerlijke en vooral snelle clicks, en de prestaties op draadloos vlak. Op inhoudelijk vlak is het zoals gezegd dus gewoon een ultieme muis, en die mag van mij dan best iets meer kosten dan de concurrentie. Dat ze net als de rest mee doen met het RGB verhaal is onvermijdelijk gezien de huidige markt en doet aan het product verder niets af. Echter het ‘gamer-marketing-gedoe’ speelt een ondergeschikte rol in het traject wat ze hebben afgelegd om hun nieuwe topmodel naar de markt te brengen, en het resulterende product is wat mij betreft ook echt ééntje om van te genieten: 9,5/10.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Terug naar boven