Logitech G900 Chaos Spectrum Review

Foritain
27 april 2016, laatste update op 26 mei 2017, 9.228 views

Logitech G900 Chaos Spectrum

Logitech gaat met de G900 duidelijk 'all-out' en het resultaat mag er wezen. Top sensor, top feel, top prestaties: alles klopt. Dat er geen meetbare lag meer is vergeleken met bedrade muizen is een doorbraak. Wel is het prijskaartje extreem, en het model wellicht wat te smal voor flinke handen.

Pluspunten

• Sensorprestaties perfect
  • Geen meetbare vertraging in draadloze verbinding.
  • Primaire switches met het 'spring tensioning system' voelen heerlijk.
  • Ondanks aanwezigheid accu toch een hele lichte muis
  • Geclaimde accuduur van 30 uur wordt gehaald en is keurig gezien de prestatie-focus.
  • RGB LEDs voor mensen die daar warm van worden.
  • Scrollwiel in prettige stappen, en evt ook in vliegwielstand te zetten.
  • Dankzij verwisselbare zijkanten ook voor linkshandigen te gebruiken.

Minpunten

• Zijwaardse beweging scrollwiel m.i. onnodige feature en is hoorbaar bij zeer snelle bewegingen.
  • Erg slanke vormgeving een overweging voor mensen met brede handen (je moet je pink en duim dan aardig naar elkaar toe brengen)
  • Ultiem of niet, 180 euro voor een muis is extreem.

Review: Logitech G900 Chaos Spectrum

- Inleiding
- Specificaties
- Uitpakken
- Software
- In de Praktijk
- Conclusie

Productpagina @ Logitech

Logitech brengt met hun nieuwe G900 Chaos Spectrum wat zij zeggen de meest geavanceerde muis ooit naar de markt. Met deze G900 willen zij zowel pro- als casual gamers overhalen om het draadje nu echt achterwege te laten, terwijl dat draadje toch een vanzelfsprekendheid is in gamer land. Nu worden we van mooie kreten als ‘meest geavanceerde …’ zelden warm, maar in positieve zin viel op dat Logitech hun focuspunten bij deze nieuwe muis echt inhoudelijke punten zijn en geen combinatie van enkel RGB LEDjes en extreme DPI waardes. In plaats daar van zien we: een onverwoestbare draadloze verbinding, sneller-dan-wired communicatie, betere klik response/feedback, en een muis op basis van een accu toch licht houden. Interessant genoeg om een kijkje te gaan nemen.

Voor al dat moois vraagt Logitech het niet misselijke bedrag van 179 euro.

Oh, voor zij die zich afvragen waarom er ruim een week (pff, het moet niet gekker worden!) geen review is gepost:

Een nieuwe kleine geek op de aardbol gezet <3

De specificaties en features van de Logitech website:

De Logitech G900, ik laat ‘Chaos Spectrum’ voorlopig even achterwege, is vrij typisch afgemeten, althans op papier. Opvallend is het gewicht van 107 gram, niet alleen is dat iets minder dan gemiddeld, maar gezien het een muis met accu betreft is dat een knappe prestatie.

De G900 maakt gebruikt van de PMW3366 sensor welke we eerder in de Logitech G502 aantroffen. Een uitstekend uitgangspunt, en in de G900 is deze instelbaar van 200 tot 12000 DPI, daar zien we Logitech toch mee gaan met wat noodzakelijk is om muizen voor het grote publiek te marketen: extreme onzinnige maximale DPI waardes. Marketing geneuzel aside, de rest van de specificaties zoals een >300 ips max snelheid en 40G acceleratie zijn ruim voorbij wat menig mens kan produceren met een arm. De 1000Hz/1ms snelheid over zowel wireless als wired verbinding mogen er ook zijn.

Een pittig prijskaartje zet je direct op scherp, maar Logitech stelde gelukkig niet teleur. Niet het eenvoudige weinig indrukwekkende doosje van de G402, maar een stevige, solide doos die je een glimlach bezorgd. Ook het binnenwerk is leuk verzorgd, en de eerste blikken op de G900 brachten aardig wat positieve geluiden naar buiten.

De G900 is een combinatie van het bekende mat zwarte plastic met wat glanzende elementen buiten het bereik van je vingers. Het geeft de G900 iets licht futuristisch, en toch is het een herkenbare Logitech. De G900 is gemiddeld lang en hoog, echter duidelijk slank vormgegeven zonder zaken die afleiden van het basis muis concept. Direct uit de verpakking staat de muis klaar voor rechtshandigen, maar dankzij de extra’s kan je de muis ook voor linkshandigen instellen, of indien gewenst aan beide of juist geen zijde duimknoppen plaatsen. Hoewel ik af en toe best kritisch ben geweest over het feit dat de naam Logitech lang niet altijd meer garant stond voor degelijke bouwkwaliteit doet de G900 toch uitstekende zaken. Het valt niet mee om te beoordelen omdat het lage gewicht niet direct het gevoel van kwaliteit geeft, maar als je nader bekijkt zie je dat er echt nul speling in de hele constructie zit.

De bovenkant is wellicht het meest opvallend met de drie kleine LEDs en de apart gevormde knoppen er direct boven. Deze en het Logitech G logo zijn de RGB LED features van de G900 die we later gaan bekijken. De knop direct achter het scrollwiel schakelt het wiel tussen de traditionele stand en de vliegwiel modus. Het scrollwiel zelf is ook klikbaar, en tevens kan je hem naar de zijkanten drukken voor een extra knop assignment.

Even terug naar de verpakking. Naast de muis krijgen we een handleiding (hop, weg), een klein doosje, en een aparte kabel. In het doosje zitten de extra zijkantjes om de muis dus linkshandig te maken en de (micro) adapter voor het draadloze gebruik. Tevens zit er een blok in welke je aan het uiteinde van de oplaadkabel kan hangen zodat de adapter op je bureau komt te liggen en je één in plaats van twee USB poorten nodig hebt (je trekt het blok dan uit de kabel, en prikt de kabel in de muis om direct verder te gamen). De kabel zelf komt met een soort anker waardoor hij wat steviger in de muis zit, en je bij agressief gebruik niet de connector kapot trekt.

Aan de onderkant zien we een aantal stevige gliders, een aan/-uit schakelaar, en een extra knop. Die laatste heet geen specifiek doel, maar kan naar wens ingesteld worden.

Hoewel de verlichting normaliter een eigen hoofdstukje krijgt is daar bij de G900 weinig noodzaak voor. Enkel het G logo verlicht, en de drie batterij/DPI indicators. Beide kleuren mee naar wens, en beide vallen op door een keurige helderheid die ook bij daglicht aardig tot zijn recht komt zonder dat er sprake is van een duidelijk zichtbare lichtbron (lees: je het LEDje ziet).

Logitech heeft hun software in de regel keurig op orde. De Gaming Software werkt als unifying driver, dus één pakket voor al je Logitech gaming hardware. Even updaten, en we kunnen aan de slag. We zien in eerste instantie de on-board memory optie (oftewel sla je instellingen in de muis op zodat je ze altijd bij je hebt), en de batterijstatus. Op vrij bekende wijze kunnen we profielen instellen en LED opties aanpassen.

Batterij informatie is vrij uitgebreid. Naast de huidige staat zie je ook wat de consequenties zijn van je instellingen. Haal je hem van de gaming modus af, of zet je de verlichting uit, dan zie je dat terug in de batterijduur (die ze overigens erg scherp berekenen!).

Surface tuning ontbreekt ook niet. De sensor is uit zichzelf gewoon uitstekend, maar met tuning kan je net even wat beter afstellen bijv. door de lift off distance minimaal te houden. Andere opties zoals DPI instellingen, of de knoppen instellen waarbij je de software ook verteld welke knoppen je aan de zijkanten hebt geïnstalleerd, ontbreken ook niet.

In onze ervaring heeft Logitech het goed voor elkaar. De software is relatief schoon, vanzelfsprekend, biedt voldoende zonder te ver te gaan, en het werkt vooral ook. Gelukkig is er ook geen sprake van verplichte registratie of iets dergelijks.

Je zou denken dat reviewen na tig muizen het enkel eenvoudiger wordt, en tot op zekere hoogte is dat ook het geval. Vaak zien we dezelfde sensoren en lenzen geïmplementeerd, de meeste fabrikanten hebben hun firmware wel redelijk op orde (althans tot het punt dat het lastig is de prestaties bij gelijke sensoren te onderscheiden), en ook zien we in de meeste muizen dezelfde switches terug. Met de G900 voert Logitech de druk op de praktijkervaring echter stevig op. Hoewel Logitech wel een mammoet van een fabrikant is met een muizen laboratorium waar de meeste (correctie: alle) concurrenten enkel van durven dromen zijn ook zij afhankelijk van fabrikanten van onderdelen zoals de sensor en de switches zelf. De sensor in de G900 is dan ook geen onbekende: de Pixart PWM3366 die eerder in de Logitech G502 zat.

Deze sensor heeft een reputatie als één van de absoluut beste die op dit moment beschikbaar is, en dat kan ik zelf slechts onderstrepen. Er is een goede reden waarom Logitech deze sensor in de G900 toe past en dat is dat je in de praktijk er simpelweg geen slecht woord over kwijt kan, de muis is haarscherp, vertoont geen nare eigenschappen zoals acceleratie (succes met het meten, mij lukte het in geen geval), jitter, smoothing (nou ja, ‘naar’ is daar niet het juiste woord) of ook maar iets anders dan ‘exact gaan waar jij heen gaat’. Ook de lift off distance zit aan de onderkant van het spectrum, met een kleine 1mm met daarbij de opmerking dat je via de software uiteraard nog naar je eigen oppervlak kan ‘tunen’. Simply put: echt geen slecht woord over de sensorprestaties. Zorg natuurlijk wel voor een degelijke muismat om hem echt te benutten, want hoewel hij praktisch overal op werkt haal je de beste prestaties simpelweg niet zonder goede mat. Dat is overigens niet uniek aan deze muis.

Ook wat de knoppen betreft is er geen klagen, maar wel wat te vertellen. Logitech past de bekende Omron switches toe onder de linker- en rechter knop (met een rating van 20 miljoen clicks, Omrons worden in 20, 10, 5 of minder rated uitvoeringen geleverd) maar in de G900 zit het ‘spring tensioning system’ zoals in de G303 zat. Deze maakt de ‘click’ een stuk scherper, en hierdoor komt hij ook sneller terug in de originele positie. Dat gebeurt zonder dat ze eigenlijk zwaarder aanvoelen in een directe vergelijking met andere Omron switches, een eigenschap van de Huano switches in Zowie muizen die sommigen dan weer te zwaar vinden. Het resultaat is een m.i. heerlijke (en zoals altijd hoorbare) klik. Secundaire switches voelen ook allemaal degelijk aan met een goede feedback, dus geen sponzige side buttons.

Het muiswiel kan in de vliegwielstand worden gezet, waarbij je met een kleine zwaai het wieltje eenvoudig 12+ seconden laat spinnen. In de traditionele stand is de weerstand per klik iets hoger dan gemiddeld wat positief is voor situaties waarin je nauwkeurig wilt scrollen. Een prima balans. De keuze om het muiswiel ook een side-klik te geven is op zich aardig, en zolang je niet in de vliegwielstand zit zal je normaliter ook niet per ongeluk scrollen, maar als gevolg heeft het wiel wat ruimte in de horizontale richting. Maak je snelle bewegingen (hoeft niet eens extreem snel) dan tikt (niet klikt) het wieltje tegen (vermoedelijk) de switches aan. Het stoort niet in het gevoel, het wieltje is te licht om de beweging te beïnvloeden, maar het lichte tikje wat je dan hoort is een lastige als je er eenmaal op gaat letten en doet je denken alsof er iets intern los zit. Headset op en je merkt er niks van natuurlijk, maar ze zouden dit wat strakker mogen afstellen.

Wat de vorm betreft is de G900 niet heel extreem te noemen, de vormgeving hier en daar is wat futuristisch, maar heeft weinig gevolgen voor je handpositie. Net als bijvoorbeeld de G402 is hij niet heel groot uitgevoerd, wat hem breed inzetbaar maakt en enkel in de grotere mannenhand een lastige klant kan maken als je van een handje vol houdt. Kleinere handen zal hij wellicht volledig vullen, de meeste ‘middel’ grote handen zullen voldoende flexibiliteit hebben om hem zowel als palm grip, claw grip of een hybride vorm daarvan toe te passen. De geringe breedte is wel een punt om rekening mee te houden als je grote handen hebt, want voor een stevige grip moet je de pink en duim aardig naar elkaar toe brengen. Het is de keuze om het internationale publiek aan te spreken die we van Logitech gewend zijn, waarbij de grote Hollanders (of mensen die gewoon graag een XL muis hebben) over het algemeen maar een beetje richting een meer claw-ish grip gestuurd worden. De keuze om de muis ook voor linkshandigen te maken speelt daarbij uiteraard ook een rol omdat dat geen ruimte laat voor een groot blok voor je duim, echter de keerzijde is weer een muis die werkelijk uitstekend in balans is, zowel links-rechts als voor-achter. Heerlijk voor gooi- en smijtwerk op low sense, maar niet minder prettig voor gamers die hun muis niet optillen maar gewoon rustig bewegen.

De claim dat de G900 net zo snel en betrouwbaar is als bedrade muizen is een gedurfde, die ze ook goed proberen te onderbouwen bij wijze van een ruim 20 pagina’s lang document met alle ins- en outs. Enerzijds benader je een dergelijk document enigszins sceptisch (wij van wc eend), anderzijds is het zo dat het muizen lab van Logitech echt je-van-het is en dat deze Zwitsers een iets andere mentaliteit hebben wat mooie claims betreft dan de gemiddelde Aziaat. Uiteraard heb ik geen testapparatuur zoals Logitech die zelf heeft, maar met de site ‘the human benchmark’ kan je wel reactiesnelheden tests uitvoeren. Waar ik in het verleden bij de SteelSeries Sensei Wireless ca 10ms vertraging kon meten vergeleken met wired modellen komt de G900 op gelijke scores uit met mijn bedrade Tyon over een groot aantal clicks. Later nog de Zowie FK1 erbij gehaald (gelijke scores) en de Corsair M65 Pro (gemiddeld <5ms achter), maar de G900 lijkt dus daadwerkelijk mee te kunnen met de bedrade knaagdieren.. Uiteraard spelen meer zaken een rol, bijvoorbeeld button-lag op de switches, maar het resultaat liegt er m.i. niet om.

Wat de betrouwbaarheid van de draadloze verbinding betreft kan ik nog minder echt testen. In geen geval heb ik een vorm van storing kunnen waarnemen, maar zonder LAN party plannen zegt die opmerking weinig; andere muizen stoorden tenslotte ook niet in huis. De uitleg van Logitech met de 2.4GHz sweep en hoe de G900 verbinding als enige dergelijk misbruik aan kan klinkt aannemelijk, maar verder dan een vermoeden dat het wel zal kloppen kom ik niet. Heb je deze muis en ga je naar een grote LAN party bijvoorbeeld, laat het dan zeker even weten hoe dat is verlopen.

De nieuwe G900 is op elk inhoudelijk vlak een knappe muis. Dat ze op technisch gebied goed los zijn gegaan is duidelijk, en dat het resulterende knaagdier niet onder doet voor bedrade alternatieven lijkt daadwerkelijk het geval. Vervolgens is het ook nog gelukt om de muis lichter te maken dan de meeste bedrade muizen waar geen accu in hoeft te passen. De resulterende 30 uur+ accuduur is niet extreem, maar voldoet voor dagelijks gebruik, en als je bedenkt dat de G900 in tegenstelling tot de meeste draadloze muizen wel de 1000Hz/1ms response heeft is het toch best een prestatie. Het maakt de G900 een heerlijk snelle gooi-en-smijt muis, maar dan vrij van het bekende draadje.

Het lichte gewicht heeft wel tot gevolg dat de muis niet direct heel duur aan voelt, ondanks dat hij absoluut stevig in elkaar zit en nergens in de constructie meegeeft. Geen echt minpunt, maar als de forse prijs van 180 euro je het idee geeft dat je een gevoel van luxe in je hand gaat ervaren dan zal dat even tegen vallen en het is enkel met ervaring dat je tot de conclusie komt dat de bouwkwaliteit wel degelijk top is. De extreme investering zie je toch enkel terug in de prestaties van de sensor, de switches, de draadloze verbinding, en dat lage gewicht. Wellicht een heel klein beetje in de knappe vormgeving, en in de presentatie van de verpakking, maar een G502 om een voorbeeld te noemen voelt in de hand niet direct veel goedkoper aan terwijl het prijsverschil fors is.

Anderzijds moeten we stellen dat draadloze muizen voor gamers zelden goedkoop zijn (SteelSeries Sensei Wireless kost ca 140, Razer Mamba 150, Epic Chroma 140) terwijl Logitech wel de techniek in huis heeft (bedacht) om op technisch vlak een interessant, nee: beter, alternatief neer te zetten. De opmerkingen met betrekking tot de stabielere verbinding kan ik weinig over kwijt, maar de G900 is wel de eerste draadloze muis waar ik geen meetbare vertraging terug zie in de draadloze verbinding, en dat terwijl hij het op elk ander vlak gewoon goed doet. Verder valt er inhoudelijk ook niets te klagen wat geen gevolg is van een design keuze. Twee primaire zaken om rekening mee te houden: de G900 is wel relatief smal wat grote handen niet volledig vult of meer richting claw-grip stuurt (echter het gros ligt hij vermoedelijk wel in de palm, en met de slanke vorm en de extra knoppen is hij dan ook direct voor linkshandigen te gebruiken), en twee: het ontbreken van een charging dock lijkt voor deze prijs wellicht een vreemde keuze (terwijl dit juist weer lekker praktisch is voor onderweg of bij laptops). Het is echter een illusie dat elke muis iedereen gaat bekoren. Het enige wat ik zelf anders had gemaakt was het scrollwiel welke ook zijwaards te bewegen is, die had van mij beter vast mogen zitten. Ook blijft het een nodige vraag of “het draadje kwijt zijn” 100 euro en de gewoonte van het opladen waard is, maar die mag je zelf beantwoorden.

Al met al zet Logitech met de G900 m.i. wel –de- draadloze muis van dit moment neer, met kudos omdat ze de focus leggen op inhoudelijke punten zoals geweldige sensor prestaties, balans en gewicht, de toevoeging van de ‘springs’ onder de switches voor heerlijke en vooral snelle clicks, en de prestaties op draadloos vlak. Op inhoudelijk vlak is het zoals gezegd dus gewoon een ultieme muis, en die mag van mij dan best iets meer kosten dan de concurrentie. Dat ze net als de rest mee doen met het RGB verhaal is onvermijdelijk gezien de huidige markt en doet aan het product verder niets af. Echter het ‘gamer-marketing-gedoe’ speelt een ondergeschikte rol in het traject wat ze hebben afgelegd om hun nieuwe topmodel naar de markt te brengen, en het resulterende product is wat mij betreft ook echt ééntje om van te genieten: 9,5/10.

tweakers - nomineer voor review van de maand

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Terug naar boven

Heb jij ook een Logitech G900 Chaos Spectrum?

Gefeliciteerd met de kleine en de review niet gelezen... Mag zo'n ding toch niet kopen van mijn wederhelft 8)7 . Jouw inzet kennende zal het vast een goede review zijn! ;)
Agreed, Autsj en Autsch. 8)7 En agreed. So hee. Man man man. 4 statements
Misschien je partner maar eens vertelen dat dit soort aankopen eens en voor altijd zijn.
Of de bekende vergelijking met wat een G900 per gebruiksuurtje kost vergeleken met die jurk die ze moest hebben maar slechts één keer (if at all) aan deed.

Ik mag mij rijk rekenen dat ik die discussies niet heb :D

Alleen mag ik mooie hardware af en toe wel inleveren aan haar....
Hah, dank je wel :D

En het kan wellicht een voordeel zijn dat je niet direct ziet dat 'ie 180 euro kost? :D
Ik zie een paar extra nadelen t.o.v. je eigen genoemde nadelen:
-Foeilelijk;
-Zwart;
-Allerlei overbodige groeven / sleuven / gaten, waardoor schoonmaken (veel) moeilijker wordt;
-Wat voor alle draadloze muizen geldt: de security (het is maar de vraag of de ontvanger veilig is; de driver zal ook wel geen Open Source zijn?);
-Een accuduur van 30 uur... 't Moet niet gekker worden; dan moet je 'm dus elke paar dagen opladen; absurd. Kan je er net zo goed een draadje aan doen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 18:06]

Schoonmaken is wel een correct punt, maar design/kleur mag iedereen zelf bepalen. Mbt de beveiliging heb je wel een punt, maar ik vind het lastig in te schatten in hoeverre dat nu echt een issue is. Ik denk dat voor pro's het eerder een overweging is als iemand echt bewust zou gaan jammen, maar dan denk ik eerder aan gebruikers op het aller hoogste niveau. Voor casual tot fanatieke gamers kan ik er geen moment wakker van liggen. Open Source zegt ook niet direct wat anders dan dat het een illusie van veiligheid geeft.

Mbt de accuduur volg ik je, maar anderzijds is er no compromise wat prestaties betreft, en in dat geval is 30uur in de game stand best knap. Daarbij ligt de kabel met het blokje vermoedelijk toch op tafel, dus een oplaadmomentje vinden in 2 dagen tijd moet toch wel lukken? Maar dat het niet zonder overwegingen is lijkt mij duidelijk.
...maar ik vind het lastig in te schatten in hoeverre dat nu echt een issue is
Het is zeker een issue. Recent is er een lek gevonden waarbij bleek dat vele van die draadloze ontvangers lek zijn. Ook is bij een groot deel de firmware niet aan te passen, waardoor de ontvangers alleen nog geschikt zijn voor de kliko.
Open Source is een voorwaarde voor veiligheid; niet een garantie voor veliigheid. Wel een garantie dat niemand er mee weg kan komen er malware in te stoppen. Uiteraard kunnen er natuurlijk wel programmeer- en implementatiefouten in zitten (wat vaak kan worden ontdekt door derden. Iets wat bij Closed Source nauwelijks kan (kan alleen door reverse engineren, wat dezelfe bedrijven doorgaans niet willen of zelfs illegaal noemen).
Maar dat het niet zonder overwegingen is lijkt mij duidelijk.
Euh... Bedoel je zonder onderbrekingen? :?
Ik zou me er i.i.g. dood aan ergeren om iets steeds te moeten opladen in een geval waar er eigenlijk weinig tegen een draadje is (zoals hier, waarbij het apparaat altijd in de buurt van de PC ligt).
Stel dat deze 'lek' is, of dat de firmware niet aan te passen is (wat ik niet weet), zou je dat willen vertalen naar een daadwerkelijk praktisch probleem? De halve wereld draait op draadloze setjes, waarbij slechts een klein deel duidelijk stelt beveiligde verbindingen op te zetten. Ik snap de theoretische discussie, ik zie echter de praktische implicaties totaal niet, oftewel waarom een fanatieke gamer er wakker van zou moeten liggen.

En nee, ik bedoel overwegingen. De overweging of 2 uurtjes aan de kabel opweegt tussen de kabel grotendeels geheel kwijt te zijn. Inpluggen duurt twee seconden, dus 'onderbrekingen' is zeker niet wat ik bedoelde te zeggen. Denk dat er voor beide keuzes (oftewel: erger je je aan het draadje, of aan het moeten opladen) genoeg te zeggen valt, en voor beide keuzes zijn er muizen die aan de vraag voldoen. Ik vind dat een afweging, geen minpunt.
Iedereen zou wakker moeten liggen van zulke grote lekken. Juist omdat mensen zich daar gemiddeld gezien niet zo druk om maken, hebben we nu te maken met miljoenen verschillende malwares. Want de fabrikanten die met lekke firmware of besturingssystemen komen, worden niet afgerekend.
Je kan hem toch bedraad gebruiken. Geen ontvanger nodig. Als je zoiets echt een issue vindt ga je toch kijken naar bedrade apparatuur. Er zijn genoeg goede bedrade muizen. Deze zou als draadloze mee moeten kunnen met bedrade muizen.
En 30 uur accuduur onder top prestaties, wie gamet er zo veel dat je hem dan na een paar dagen moet opladen? Het is dan ook geen muis om mee office te bedienen. Het is een lichtgewicht muis voor serieuze gamers.
Voor wie zich hier nog zorgen over maakt, deze muis kun je in ieder geval (ondertussen) wel updaten:
Een accuduur van 30 uur vind ik nog zeer netjes.
Heb een R.A.T.9 die 2 accu-packs heeft en er toch wel 2 verslind op een game-dagje.
Super gedaan zoals altijd :)

Ik merk het verschil direkt als ik een draadloze muis in gebruik heb. In het verleden verschillende geprobeerd en ook bij deze muis verneem ik het meteen. (een vriend van me heeft deze muis voor 179 euro gekocht) mijn eerste reactie ... wat een lelijk transformer ding :)

En dan het gezeik met opladen :( ...... na een jaar jaar is de accu versleten en kan je hem elk uur gaan laden.

Voor games als Quake, Unreal enz...... is dit een absolute no go
Wat verneem je meteen? Dat ie lelijk is? Want zo heb je 't eigenlijk opgeschreven.
Ok :)

Draad-loos voelt de muis minder direkt aan. Dit had ik ook met de G700 en Mamba, ook toen werd beweerd dat je geen verschil zou merken tussen draad/draad-loos. En ook nu met de nieuwe Lochitech merk ik het verschil opnieuw.

Dat ik het een lelijk ding vind is persoonlijk en heeft natuurlijk niks met de prestaties van de muis te maken.
G700 en Mamba hebben dan ook wel meetbare vertragingen van een aantal ms (nog steeds de vraag hoe relevant 10ms is op ~250ms totale reactietijd bij niet-competitief gaming), maar daar ga ik nog wel in mee.

Met deze? Heb een aardige selectie liggen, maar ons hier in huis lukt het zeker niet, noch bewijs te vinden dat de claim niet klopt. Kijk ik nu even naar wat ervaringen bij Overclock, waar je in de regel meer ongefundeerde kritiek tegen komt dan blinde passie, dan ben ik toch wel redelijk overtuigd.
Ik voel het verschil meteen als je de muis 'zonder' draadje gebruikt of 'met' draadje. Draad-loos voelt de muis minder direkt aan.
Ok; dank voor de verduidelijking! Want dat had ik er inderdaad niet in gelezen.
Ik kan geen pro gamer bedenken die met een 'draadloze' muis speelt, en als dit wel zo is wordt deze dik betaald door de sponser.

Hoe je het ook wil bekijken de muis is echt geen 179 euro waard. Je kan er vanuit gaan dat de accu na een half jaar brak is of niet meer volledig gaat laden.... en dan is de muis al na een paar uur gamen leeg.

Zelf wilde ik de muis ook aanschaffen maar omdat er geen uitwisselbare accu inzit laat ik deze links liggen en de PMW3366 sensor vind ik ook niet fijn spelen, maar dit kan ook komen door de aansturing van de hardware. Mijn Zowie za13 met 3310 sensor is vele malen more reponsive.
Sowieso wordt elke pro door een sponsor voorzien, dus dat maakt allemaal weinig uit. Ik zie, grote stages uitgezonderd (want stel dat iemand een zware jammer in zet ofzo), voor een fanatiekeling weinig reden om bij deze muis principeel tegen draadloos te zijn. Ik mis vooralsnog onderbouwing waarom dat zou moeten.

Mbt de accu, de kans dat een degelijke li-ion het minder lang uithoudt dan de muis bij intensief gebruik is bijzonder klein. Dan moet je toch echt een paar jaar verder zijn.

Ik ben persoonlijk te spreken over zowel de 336X als de 3310, zo ook de 3988. Welk onderdeel of in welke specifieke situatie bevalt je niet als ik vragen mag? Ik kan mij 'vele malen more responsive' lastig voorstellen namelijk.
De term 'jammer' ken ik niet, dit zal echt aan mezelf liggen :) maar goed....

Ik beoordeel een muis op verschillende dingen zoals de vorm, gewicht, grote enz... en ik heb ook geen voorkeur voor een bepaald merk. Zo kan ik bv heel goed met een sensei muis spelen en deze heeft nu niet een echt goede sensor omdat dit een laser is.

De Zowie ZA13 heeft een veel betere sensor op papier, maar door de vorm kan ik er niet veel mee maar voelt wel enorm direkt aan.

Ik kan me voorstellen dat Logitech een andere manier van aansturen gebruikt dan Zowie of welk merk dan ook. Ik heb met de G303 en de G900 nu een aantal uren mogen spelen en ik vind ze week aanvoelen of dit nu komt door de sensor of door de techniek die Logitech gebruikt weet ik niet.

Op dit moment vind ik de 3366 sensor een stuk minder dan de 3310, maar het kan best zijn als Zowie de 3366 sensor gaat gebruiken dat hij wel direkt aanvoelt. Met responsive bedoel ik de snelheid waarmee de muis reageert.

Voor de rest heb ik slechte ervaringen met accu's in draadloze muizen, maar goed dat is een ander verhaal.
Ik doelde op een wifi jammer. Logitech liet leuke plaatjes zien wat de G900 betreft en wifi sweeps (alle 2.4GHz kanalen vervuilen o.i.d.) waarbij de G900 wel stand houdt en de Mamba, Sensei Wireless, etc niet, maar ik vermoed dat er wel apparatuur te krijgen is waarmee je alles op die banden verkloot. Iets wat je bij een toernooi voor serieuze geldbedragen natuurlijk niet kan veroorloven. Of het risico nu 0% of 0.0001% is of wat dan ook, dan speel je toch safe.

Sensei heeft een adns-9800 toch? Ik vind dat ook wel een prima ding, maar de meningen zijn altijd verdeeld. Uiteindelijk moeten we smaak / subjectiviteit niet onderschatten, en niemand die je gaat vertellen dat je met een ZA-13/3310 een slechte keuze maakt. Echter hoe je het ook went of keert, ik denk dat je geen daadwerkelijk bewijs gaat kunnen vinden dat deze sensor iets anders dan f-ing nauwkeurig is :D

Overigens wel opvallend wat je zegt, want juist Logitech en de G303 staan bekend als haarscherp. Ik ben niet op click-lag/debounce in gegaan, maar dat zijn juist punten waarop Logitech het traditioneel goed doet. Minder ben ik te spreken over het feit dat ze ontzettend hebben gesneden in de plastic kwaliteit, maar de G900 is wat dat betreft wel een uitzondering.

Maar nogmaals, smaken verschillen, en geen review die daar wat aan kan doen. Ik ben altijd maar blij dat ik wat flexibel ben :D Als ik je zeg dat ik nu een Tyon en FK-1 afwissel dan lach je je wellicht rot. Zwaar/tig knoppen/software/omron/ADNS-9800 vs licht/paar knoppen/no software/huano/3310.
Anoniem: 372172 27 april 2016 07:57
Zeer gave review wederom :) Vanzelfsprekend een dikke +3
Ik snap dat je effe niet aan muizen denkt wat een poepie. Maar even on topic wat een duur ding ik hou het nog even bij mijn G500 oud beestje maar doet het nog prima.
Dank je :D Het is een schatje inderdaad, vooralsnog ook heel schattig in gedrag. Kijkt rustig, huilt enkel wanneer hij honger heeft, eet goed, etc :D Mag echt niet klagen! :D

On-topic, ach, wat is duur :D
Fantastische review, zoals we gewend zijn van jou, bedankt! Ongelofelijke muis, maar wat jammer van de prijs. Aan de ene kant wel begrijpelijk, maar aan de andere kant simpelweg geen optie voor de meeste van ons...
Dank je wel :D Ik gok dat je zeker niet de enige bent die zo over de muis denkt :D
Gefeliciteerd met de kleine! :D
Gefeliciteerd met de kleine Zekere prijzige muis wel weer een top review

ik hou het voorlopige bij de mx 518
Dank je :D

MX518 gaat inderdaad even weer even mee, wel een lekker muisje uit de tijd!