Introductie.
Na de introductie van de Redmi Note 3 met de mediatek Helio X10 kondigde Xiaomi in januari aan om een variant van de Redmi Note 3 met de Snapdragon 650 te maken. De snapdragon 650 is de hernoemde snapdragon 618 soc. De 650 is een hexacore met vier Cortex A53-cores en twee A72-cores en beschikt over een Adreno 510-gpu. Het toestel heeft een 5,5"-lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels. Xiaomi heeft de 4000mAh-accu in de metalen behuizing gekregen met een dikte van 8,65mm en een gewicht van 164 gram. De camera beschikt over fasedetectie-autofocus en heeft een maximale resolutie van zestien megapixels ten opzichte van de dertien megapixels van de mediatek variant. De frontcamera heeft een resolutie van vijf megapixels.
[img]JMNxCb3h[/img]
Ik heb de telefoon nu een aantal weken in gebruik en heb in deze review mijn ervaringen met het toestel uiteengezet.
Dit is een review van de Xiaomi Redmi Note 3 met de snapdragon 650soc, 3GB werkgeheugen en 32 GB opslaggeheugen.
De zoektocht:
Nadat mijn vorige telefoon wat ongelukkig tot zijn einde was gekomen (lees: niet in de jaszak was blijven zitten en de strijd met een betonnen vloer niet kon overleven) was ik weer eens op zoek naar een nieuwe smartphone. Mijn eerdere ervaringen met chinaphones waren erg goed en omdat het financieel ook nog een stuk voordeliger is, was ik weer op zoek naar een chinaphone. Budget rond de 200 euro gezet en toen gaan zoeken. Mijn eisen waren een goede accu, snelle hardware en de een redelijke zekerheid van software updates en bugfixes. Rond deze periode werd deze nieuwe variant van de redmi note 3 aangekondigd. Grote voordelen in mijn ogen waren de qualcomm processor, waardoor waarschijnlijk goede custom ROM ontwikkeling, de grote accu en MIUI dat regelmatig geüpdatet werd. Het gemis van een aantal 4G banden in Nederland was voor mij niet een beslissend punt, dus het gemis hiervan nam ik voor lief. Qua specificaties kon geen enkele andere telefoon van rond de 200 euro er tegenop en toen ook de eerste reviews positief waren heb ik deze telefoon besteld voor net iets minder dan 200 euro. Na 2 weekjes wachten stond de pakketbezorger op de stoep en kon ik met deze telefoon aan de slag.
Unboxing:
De Xiaomi Redmi Note 3 wordt geleverd in een simpele, maar stevige kartonnen doos. In deze doos zit de telefoon, een buitenlandse lader, een usb kabel en een Europees omzetblokje. Als laatste vindt je een tooltje om het sim/sd kaart slot te openen. [img]YoaCxevy[/img][img]NRiNNQl4[/img][img]RGPxRUmO[/img]
Design en bouwkwaliteit
Doordat de smartphone een metalen behuizing heeft voelt hij erg stevig aan. De volumeknoppen en de powerknop zitten op de rechter zijkant en voelen degelijk aan. Aan de bovenkant zit de 3.5mm audio aansluiting, een microfoon en de IR blaster. Aan de onderkant vindt je nog een microfoon en de microusb aansluiting. Aan de linkerzijkant zit de tray voor de simkaart(en) en de microSD kaart. Het eerste slot is voor een microSIM kaart. Het tweede slot is een gecombineerd slot, dus er zal een keuze moeten worden gemaakt tussen het plaatsen van een tweede nanoSIM kaart of een microSD kaart.
[img]l3JmdCUI[/img]
De achterkant bestaat uit de camera, met daaronder de dual-led flitser en de vingerafdrukscanner. De speakergrille zit onderaan de achterkant met daarboven het MI logo. De voorkant bestaat voor het grootste gedeelte uit het scherm. Daarboven zit de luidspreker, de lichtsensor, de frontcamera en de notificatieLED. Onder het scherm zitten 3 capacitieve knoppen. De zilveren variant heeft een witte voorkant en een zilvergrijze achterkant, rondom de voorkant zit een metaal kleurige strip. De telefoon is ook in gold en dark-grey te verkrijgen.
Persoonlijk vind ik het een strakke en stevige smartphone die duurder aanvoelt dan hij is door het gebruik van metaal. Hij ligt lekker in de hand en de knoppen en aansluitingen zitten op een logische plek.
Scherm.
[img]Qh7qkDZZ[/img]
Het scherm is 5,5 inch groot en heeft een full HD resolutie. Het scherm ziet er goed uit. De kleuren lijken goed en het scherm kan erg helder, waardoor het buiten goed af te lezen is. Xiaomi heeft namelijk een techniek toegevoegd om de helderheid hardwarematig te verbeteren in de felle zon. Sunlight Display technology zorgt op pixelniveau voor aanpassingen in het contrast zodat het scherm beter af te lezen is. Al met al is het beeld scherp, mooi en goed af te lezen onder alle omstandigheden. Een klein puntje van kritiek is dat er een zwarte rand rondom het beeld zichtbaar als deze is ingeschakeld. De witte frontcover loopt niet helemaal door tot waar het beeld begint. Het is niet heel storend, maar het doet afbreuk aan de duurdere uitstraling van deze telefoon.[img]ta3HGhHB[/img]
Ik vind het erg prettig dat er capacitieve knoppen onder het scherm zitten, ondanks dat de meeste android telefoons tegenwoordig on screen knoppen hebben. De knoppen zijn zelf in te stellen. Standaard is er een recente apps knop, een home knop en een terug knop. De knoppen zijn voorzien van backlight, zodat ze altijd zichtbaar zijn.
Hardware en benchmarks:
Om een idee van de snelheid van deze telefoon te krijgen heb ik een aantal benchmarks gedraaid.
Test | Score |
3DMARK – Ice storm unlimited | 17610 |
PC-Mark android - Work | 5348 |
Antutu | 75760 |
[img]AISiUMtK[/img]
De prestaties zijn erg hoog voor een telefoon van rond de 200 euro. Benchmark prestaties liggen in de buurt van veel duurdere toestellen als Nexus 5X, Nexus 6, Galaxy S6, Oneplus 2 en LG G4.
In het dagelijks gebruik is de telefoon snel en hapert deze eigenlijk nooit. Ook de zwaardere game apps als real racing werken zonder problemen.
Accu en Accuduur
De Note 3 heeft een 4000 Mah niet vervangbare batterij. De grote accu is zeker een van de grootste pluspunten van dit toestel. Gemiddeld houdt de batterij het 2 tot 3 dagen uit, waarbij ik toch redelijk veel Screen On Time heb. De combinatie van de snapdragon 650 en de grote accu zorgt ervoor dat het energieverbruik binnen de perken blijft. Zelfs als de processor zwaar wordt belast zakken de accuprestaties niet in. Als dat niet genoeg is bevat MIUI ook nog diverse batterij sparende modi, maar deze heb ik niet getest omdat dat simpelweg niet nodig is.
Audio en Belkwaliteit.
Belkwaliteit is uitstekend. Het geluid is helder en ook de persoon aan de andere kant van de lijn krijgt een kraakhelder geluid. De speaker is prima. Bastonen komen niet goed over, maar over het algemeen klinkt muziek door deze speaker redelijk goed. De speaker haalt een redelijk volume, maar dit gaat wel ten koste van de kwaliteit. Bij een hoger volume klinkt het geluid scheller.
Aan de bovenkant van het toestel zit de koptelefoon aansluiting. Het geluid wat hier doorgevoerd wordt is niets op aan te merken. In vergelijking met andere telefoons met dezelfde oordopjes is de Note 3 tot een veel hoger volume in staat.
Connectiviteit.
Het bereik van de telefoon is beter dan mijn vorige telefoon. Bijna overal wordt er nog wel een signaal ontvangen. De telefoon ondersteund 4G, maar de 800Mhz band, die in Nederland door enkele providers wordt gebruikt ontbreekt. Ook het Wifi bereik is prima, zowel met 2.4GHz als 5GHz. Daarnaast ondersteund de telefoon bluetooth 4.1 en de locatiediensten GPS, GLONASS en Beidou. Ik heb de GPS spaarzaam gebruikt, maar deze lijkt prima te functioneren. De locatie is snel bepaald en behoudt zijn lock tijdens navigatie.
Vingerafdrukscanner
[img]ZQG2GiC5[/img]
De vingerafdrukscanner zit op de achterkant en werkt prima en is erg handig. De eerste keer wordt er gevraagd om de vinger er een aantal keren op te leggen. Het is het handigst om dit vanuit zoveel mogelijk hoeken te doen, daarna is de herkenning erg goed. In 99% van de gevallen wordt de vingerafdruk snel herkend. Door je vinger achter op de scanner te leggen kan het toestel direct worden ontgrendeld. Hierdoor functioneert de vingerscanner eigenlijk ook als de powerknop, zodra de vinger wordt herkend. De scanner zit op de achterkant en dit is handig zolang je de telefoon in je hand houdt. Je wijsvinger ligt dan snel in de buurt van de scanner. De scanner kan niet worden gebruikt als deze plat op de tafel ligt.
Camera:
De camera is niet heel erg bijzonder. Zolang er genoeg licht is maakt deze 16 MP camera prima foto’s. Bij situaties met weinig licht is de kwaliteit een stuk minder. De LED flitser is wel erg fel en zorgt voor veel licht, waardoor plaatjes van dichtbij met weinig licht nog redelijk zijn. Als objecten iets verder weg zijn, dan zakt de kwaliteit van de foto's in. (zie voorbeeldfoto's hieronder)
De front camera van 5 MP is prima, maar heeft het ook moeilijk in situaties met weinig licht. Al met al is de camera het zwakste onderdeel van deze smartphone.
Foto's gemaakt met de telefoon:
Zonnige dag:
[img]ZczP44lk[/img]
Goede belichting:
[img]zDUznyxq[/img]
Slecht licht met flitser van dichtbij:
[img]VeVgAgew[/img][img]UZZU4Kwo[/img]
Slecht licht met flitser van afstand:
[img]rZg4pEhh[/img]
OS:
De Xiaomi Redmi Note 3 draait op MIUI 7.1, een sterk aangepaste variant van Android 5.1 lollipop. Een van de verschillen met stock Android die meteen opvalt is het gebrek aan een app browser. Je bent dus aangewezen op mapjes om de home screens overzichtelijk te houden. De google apps missen standaard, maar zijn vrij gemakkelijk te installeren. De talen Engels en Chinees worden ondersteund, dus er is geen Nederlands aanwezig. Het is te merken dat de software is gericht op de Chinese markt met veel chinees in de standaard apps en een groot aantal voor geïnstalleerde Chinese apps. De standaard MIUI ROM is erg stabiel en prima te gebruiken, na een aantal aanpassingen en concessies. Engels is redelijk goed verwerkt, hoewel een aantal standaardapps volledig chinees zijn. Google services met de play store kunnen handmatig worden toegevoegd, zodat de “gewone” apps geïnstalleerd kunnen worden.
Een ROM met meerdere talen is te installeren via xiaomi.eu, een community die de MIUI software geschikt maakt voor Europees gebruik door het verwijderen van de Chinese apps en door het toevoegen van meerdere talen, waaronder Nederlands. Helaas wordt deze ROM door Xiaomi gezien als een custom ROM. Hier komen we op het grootste irritatiepunt van deze telefoon, wat wordt gedeeld door alle nieuwe Xiaomi smartphones. De bootloader is vanuit de fabriek gelocked wat er voor zorgt dat er geen custom recovery geïnstalleerd kan worden. Een gelockte bootloader is voor de veiligheid geïntroduceerd en zorgt ervoor dat het lastiger is om er andere software op te zetten en om root toegang te verkrijgen. Om een custom ROM te draaien of voor root toegang moet deze bootloader lock er dus eerst af. Het is mogelijk om bij Xiaomi aan te vragen om deze vergrendeling er af te halen, maar dit is onnodig complex gemaakt en duurt erg lang. Als eerste moet er een formulier ingevuld worden met je naam, een telefoonnummer en de reden waarom je de bootlocker wilt unlocken. Vervolgens wordt er een verificatie sms gestuurd naar het eerder opgegeven nummer en daarna is het wachten op toestemming. Dit duurt ten minste 10 dagen. Als je de rechten hebt verkregen wordt met speciale pc software (alleen werkzaam op windows) de bootloader lock er af gehaald. Al met al is dit een te langdradige en complexe methode die nogal wat irritatie oproept.
Alle stappen die ik heb ondernomen om de software aan te passen staan
hier uitgelegd.
De software van Xiaomi.eu gebruikt de officiële releases, maar voegt meerdere talen toe en verwijderd de meeste Chinese meuk. Ook zijn google apps standaard toegevoegd. Dit zorgt voor een gebruiksvriendelijke ROM die daarnaast ook goed up to date is. Ik heb de telefoon eerst op de officiële dev versie gedraaid tot ik de bootloader kon ontgrendelen en ben daarna overgestapt op de weekly release van xiaomi.eu (die gebaseerd is op de dev versie).
Eenmaal gewend aan MIUI ben ik helemaal verkocht. Het is meer dan alleen een skin van android. Het veranderd de functionaliteit en voegt zaken toe. Het is snel, soepel, werkt intuïtief en ziet er mooi uit, hoewel dat een kwestie van smaak is.
Voor meer informatie over MIUI is
hier een uitgebreide review over MIUI 7 te vinden.
Conclusie:
De redmi note 3 pro is een uitstekende telefoon die goede prestaties combineert met een groot uithoudingsvermogen en soepele software. Er is wel wat tweaking nodig om de telefoon geheel om te zetten naar het Nederlands. Door het gebruik van een qualcomm processor en de grote community is de support voor deze smartphone groot. De eerste custom roms met bijvoorbeeld android AOSP en cyanogen mod duiken al op. De standaardsoftware MIUI en dan met name de xiaomi.eu variant is fijn in het dagelijks gebruik en is uitermate stabiel. De bouwkwaliteit is mede door de metalen behuizing erg goed en ook het scherm is prima in orde. De vingerafdrukscanner werkt goed en is een handige toevoeging doordat je de telefoon kan ontwaken door je vinger achter op de scanner te zetten. De camera is middelmatig en heeft het met name lastig bij weinig licht.
Al met al heel veel smartphone voor weinig geld. Wel is het belangrijk te realiseren dat dit een chinaphone is, waardoor er wat meer moeite nodig is om alles perfect werkend te krijgen in het nederlands.
Handig:
Redmi Note 3 Pro Topic
Handleiding bootloader unlockern, TWRP installeren en custom ROM (xiaomi.eu) installeren op note 3 pro
Topic voor (onbekende) chinese smartphones
Vragen over deze review of suggesties om deze review te verbeteren? Laat een reactie achter!