Xiro Xplorer G XR-16002 Review

SalimRMAF
20 april 2016, laatste update op 20 april 2016, 3.069 views

Xiro Xplorer G XR-16002

De slechtste drone ooit gebouwd: crashes waarbij een dure GoPro beschadigd raakt, onvoorziene crashes gehad waarbij de gimbal zelfs in tweeën is gebroken (weg geld) en last, but not least: vandaag vloog mijn Xiro tijdens een vlucht weg zonder dat ik er iets over te zeggen had. Weg geld!

Pluspunten

• Mooi van buiten
  • Accuduur, als het werkt tenminste..

Minpunten

• Verloren verbindingen
  • Fail safe werkt niet goed
  • App (2.1) geeft massaal problemen
  • €700 vloog ineens weg

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Ik ben heel wat drones en R/C apparaten gewend, maar dit spant toch echt de kroon! Wat een drama... :X

Mijn Xiro Xplorer 1 G (gimbal) gebruik ik in combinatie met een GoPro en iPhone 6S (app 2.1).

Bouwkwaliteit en looks

Met de bouwkwaliteit van de drone en controller is niets mis mee. Met de gimbal naar mijn mening wel. Hier lees je verderop meer over.

Probleem 1: Remote verliest verbinding, Fail safe faalt!

Ik heb de drone ongeveer 2 weken in bezit. Het gaat al snel mis; op dag 2 vlieg ik met de drone even rond om te wennen aan de gimbal en camerafunctie.

Na drie minuten vliegtijd gebeurde er iets onvoorzien. Ineens gaf de controller aan dat de verbinding verbroken was, wat erg opmerkelijk is aangezien alle accu's vol waren en ik de drone kon zien (de drone bevond zich op ~40 meter afstand).

2nd and 3rd LED flashing Red (connection between aircraft and remote control error))

Ineens moest ik met lede ogen aanzien hoe de drone in de "fail safe" modus in een rechte lijn terug keerde naar "home". Je raadt het al: de drone vloog op 10 meter hoogte tegen een boom aan en crashte. De gimbal spatte uiteen en brak in tweeën.

Je kunt hier niets tegen doen; nu blijkt dat Xiro toegeeft dat zij een fout hebben gemaakt in de 2.1 iOS app waardoor de verbinding wordt verbroken. Er is inmiddels een nieuwe app uitgekomen, maar daar heb ik natuurlijk niets aan. De gimbal is opgestuurd naar Xiro Benelux.

Probleem 2: Crashes na herstelpogingen 1e probleem

Nadat de gimbal werd opgestuurd vloog ik voor de lol wat rondjes. Hierbij testte ik enkele situaties uit zodat ik in de toekomst niet met deze problemen zou worden opgezadeld. Ik vloog op een hoogte van ~40 meter om te kijken wat er gebeurt wanneer je de controller uitschakelt. Normaal gesproken zou de drone de "home" modus moeten activeren en naar huis terugvliegen. Dat gebeurt wel, echter kun je problemen verwachten wanneer je de controller weer koppelt aan de drone (aan > uit > aan).

Wanneer je enkele stickcombinaties gebruikt zal de drone zich namelijk uitschakelen op vlieghoogte. Hierdoor is de drone al 3X neergestort van een hoogte van ~30-40 meter. Zonder gimbal natuurlijk en op zand. De drone vliegt alleen door indien je de drone onderweg naar "home" bijstuurt. Je moet dus geen andere bewegingen willen uitvoeren!

Probleem 3: Drone vliegt op eigen houtje weg ;(

Vandaag was het dan zover: voor de tweede keer, buiten mijn macht om, krijg ik te maken met hardwarematig verlies.

Tijdens een kalme vlucht op een industrieterrein leidde de drone een eigen leven.
Nadat ik ermee opsteeg tot een hoogte van ~50 meter reageerde de drone niet meer correct op mijn controllerinput. Dit is vreemd, want eerder vloog ik wel eens tot 120 meter hoogte.

De drone dreef beetje bij beetje weg. Toen ik het zicht bijna verloor (70 meter afstand) schakelde ik noodgedwongen de "home" functie in!

Hij zou terug moeten keren naar mijn lanceerpositie (de drone vloog initieel in stand "1", waarbij GPS-verbinding een vereiste is), maar dat deed hij niet!

Ineens vloog de drone juist supersnel de andere kant op en verdween hij uit het oog. Volgens mij trad er een GPS-probleem op waarbij de drone op eigen houtje een "correctie" uitvoerde.

Seconden later verloor ik uiteraard de verbinding tussen de drone en controller. Daar sta je dan...

Met de auto volgde ik het pad van de drone om, gelukkigerwijs (~300 meter), twee voorbijgangers die hun honden aan het uitlaten waren, tegen te komen die de drone ineens zagen neerstorten.

De man vertelde dat hij iets zag neerstortten en er een zandwolkje opvloog. Toen ik de locatie bezocht zag ik dat de accu van de drone zichzelf 1 meter van de kanaaloever had ingegraven, waarbij een heleboel zand verraadde dat de drone waarschijnlijk in het water terecht is gekomen om te zinken of te drijven.

Bij de crash kwam de accu dus los van de drone zelf.

Service Xiro

Volgt spoedig

Xiro heeft de firmware en drivers van hun drones absoluut niet in orde! Ik heb sinds 2 weken contact gehad met meerdere Xiro gebruikers die dezelfde (connection lost) problemen ondervinden.

Koop dus absoluut geen Xiro, tenzij je zo €700 tot €1200 wilt weggooien.
Dit verhaal krijgt sowieso nog een staartje!

Heb jij ook een Xiro Xplorer G XR-16002?

Dat eerste punt is toch niet de schuld van de quad zelf? Hij deed wat er verteld werd, failsafe, 10m hoog en RTH. Bij mijn quad kan ik zelf een hoogte voor de failsafe instellen, ik weet echter niet hoe het met deze zit.
"Wat er verteld werd", oftewel, het is normaal dat een drone ineens de verbinding verliest? Nee, dat is een programmeerfout van de app en de drone.
Ik bedoelde eigenlijk meer dat hij was geprogrammeerd en ingesteld om op 10 meter hoogte te gaan vliegen en RTH uit te voeren. Wat je zegt klopt ook wel, zoals altijd heeft ook dit verhaal twee kanten. Dat verbinding verliezen is niet jouw schuld, dat de failsafe-hoogte op 10m stond wel.
Nou nee dat is zeker niet mijn schuld omdat je sowieso geen invloed hebt op de hoogte bij Xiro. ;)

De Xiro kiest, afhankelijk van de hoogte en afstand, zelf een hoogte uit om terug te vliegen.
Ah, pardon dat wist ik niet. Ik heb niks gezegd :X
Ik twijfelde aan de drone gelukkig een yuneec typhoon q500 gehaald vliegt helemaal top nooit last van gekke dingen en komt ook erg hoog en ver
Soms betaal je een flinke smak geld en kan het product erg tegenvallen. Bijvoorbeeld: productreview: Philips BT6000 review door StormRider

Van buiten ziet het erg prachtig uit maar van binnen... Dankjewel PRC :+

Wellicht komt Xiro met een oplossing. Succes! 8-)
Soms verliezen vliegers een drone van €3500, zoals de DJI Inspire 1. Zelfs die vliegen soms weg. :D

Dit zijn echter technische mankementen.
Anoniem: 917473 3 mei 2017 16:35
Hallo mensen!
ik heb onlangs de xiro xplorer V drone gekocht.
Best blij mee hoor, maar nu krijg ik geen verbinding meer met de camera.
De melding is unconnecting camera.

zou iemand mij kunnen vertellen hoe ik die verbinding weer kan herstellen??

Barry
Hallo. Zit er een ingebouwde camera op?
Anoniem: 953757 3 augustus 2017 21:55
Hoi

Weet iemand of Xiro over een Nederlandse hulplijn beschik, heb namelijk een Xplorer die terug moet.

BVD Riemer
Jow vriend ik heb ook dit probleem ervaren van ineens het VERLIES van controle en drone. Ik heb mn xiro xplorer standaard versie daarna nooit meer terug gezien! Geen gimbal of camera eronder hangen dus toen t gebeurde maar ik ben daarintegen wel mn hele drone zelf kwijt foetsie weggies. .. Ook op een zeer korte afstand van me toen het ineens zonder enige redenen of aanwijzingen terwijl die perfect vloog op afstanden en hoogtes in veelvoud van wat het nu was. Er is 1 indicatie die ik kreeg voordat het mis ging en dat was mn verlichting. Van de 4leds werden er 3 super zwak en 1 ging gewoon dood. Dat kwam na 10 seconden weer gestaag terug aan alleen niet meer kunnen zien of ze uiteindelijk weer op volledige functie en helderheid zijn gaan branden want toen ik hem tijdens de fly away het alleen bemoeilijkte Door het terug te sturen ten opzichte van waar die besloot heen te gaan, waren de leds nog steeds niet op het normale lvl van branden.
Vreemde LED-combo. Soms worden ze allemaal wit bij een storing (heb er nu weer 2 Xiro, maar binnenkort koop ik gewoon een fatsoenlijke DJI).
Hoe bedoel je 2? 2 Xplorer drones ? Ik zoek nog steeds een nieuwe quad zodat ik niet met de rest blijf zitten van de spullen na die fly away..
ZEVENHONDEREURO!?!?!?!?!?!?!?
HOE KOM JE AAN INGODSNAAM 700 EURO?!
Bij TopRC koop je hem voor 399 euro (400) En HardwareTV heeft NERGENS problemen mee, Ik denk dat het echt aan jouw droom kost. Je hebt gewoon pech gehad dat precies jij een kapote drone kreeg!
Ik ga er ook een kopen. Ik hoop maar dat er geen problemen mee zijn
1: Ik reageer niet op capslock-n00bs
2: Een 64MB USB stick kostte ooit ook €120
3: Koop vooral een Xiro...
Oke. Pardon? Noem je mij noop?]
Ik durf te wedden dat je niet is weet wat "drone" betekend en wat DJI is
Maar waarom koop je een drone van 700 euro terwijl diezelfde drone 10 km verder op 200kost?En
trouwens, Dat er "korting" is stond er 1 jaar geleden ook al..
Ow, de GoPro camera is natuurlijk gratis? 400+300 is.... ;)
En, Als je niet op mij reageert, Waarom reageer je dan

1: Ik reageer niet op capslock-n00bs
2: Een 64MB USB stick kostte ooit ook €120
3: Koop vooral een Xiro...
Slim. Oops nu doe ik het weer. :)
Salim, Dat de drone weg vloog eigen schuld, je moet de home point ook telkens v eranderen
Hij vloog terug naar het vorige home point.
Ze hadden toen nog geen obstalking ontwijk ding. Dat wist je a tenminste je gaat toch niet random een drone kopen terwijl je niet is weet wat het voor drone is?