Logitech Harmony 1000 Advanced Universal Remote Review

Rupie
15 juli 2011, laatste update op 21 december 2011, 14.368 views

Logitech Harmony 1000 Advanced Universal Remote

Inleiding Na enige tijd naar tevredenheid gebruik gemaakt te hebben van een Harmony 525 voor de aansturing van mijn tv, HTPC, home cinemaset, radio en iPod was deze aan vervanging toe. Één keer goed vallen op de harde rand van het bed was genoeg om definitief afscheid te moeten nemen van de 525. Aangezien ik inmiddels fan was geworden van de Harmony leek een andere Harmony een logische vervanger. Daar komt bij kijken dat ik net de instellingen geperfectioneerd had, dus het leek mij een goed plan om dat te kunnen behouden. De apparaten die in eerste instantie aangestuurd moeten worden: • LG 32LG3000 32” LCD tv • Philips LX3600D Home Cinema set • Antec Fusion Remote* • Windows Vista Media Center...

Pluspunten

• support
  • accu
  • design
  • gebruiksgemak (nadat alles helemaal goed ingesteld is)
  • instellingen uitwisselbaar tussen verschillende type Harmony’s

Minpunten

• Software kost enige moeite om door te krijgen.
  • Overdadige hoeveelheid wizards
  • Het geluid kan niet helemaal uit in combinatie met dimmen van het scherm.
  • Fine tunen kost erg veel tijd
  • software blokkeerde internetverbinding

Inleiding
  • LG 32LG3000 32” LCD tv
  • Philips LX3600D Home Cinema set
  • Antec Fusion Remote*
  • Windows Vista Media Center *
  • JVC MX-K30R Radio
  • iPod dock
* Dit zijn bij mij verschillende apparaten vanwege verschillende mogelijke functionaliteiten, voor de uitleg hierover zie mijn review van de Antec Fusion Remote onder het kopje ‘De afstandsbediening’.

De eisen
De enige wens was dat het prettig zou zijn als het weer een Harmony zou zijn. Dit was echter geen keiharde eis, als ik voor een leuk bedrag een Philips tegen zou komen met vergelijkbare functionaliteiten zou ik daar zeker over na denken. Een Harmony had echter wel de voorkeur. Uiteindelijk zag mijn lijstje met eisen er als volgt uit:
  • Minimaal 10 apparaten. Lijkt veel maar je zit er zo aan
  • Vriendin vriendelijk in gebruik (lees: eenvoudige interface)
  • Genoeg vrij in te stellen opties per apparaat, ook knoppen bij het scherm en dergelijke
  • Accu, geen batterijen
  • Kleurenscherm
  • Beetje schappelijke prijs
  • Mogelijkheid om commando´s te leren
  • Makkelijk in gebruik voor verschillende soorten apparaten
  • Als het even kan een Harmony
De selectie
Zoals in de inleiding al aangegeven was ik inmiddels fan geworden van de Harmony. Uiteraard heb ik nog wel naar alternatieven gekeken. Er is bijvoorbeeld een hele selectie aan universele afstandsbedieningen van Philips. Veel daarvan vallen echter af door het ontbreken van kleurenscherm. Groot nadeel bij Philips vind ik ook dat de database met beschikbare apparaten niet geüpdate wordt. Nu had ik in een grijs verleden al eens een ervaring gehad met een onbekend tv merk waar geen vervangende afstandsbediening voor te vinden was. Heel irritant als je je tv weg kan gooien omdat je geen afstandsbediening kan vinden die werkt. Daarnaast maken de harmony’s gebruik van activiteiten, iets wat volgens mij bij de Philips opties niet het geval is, al weet ik dan niet helemaal zeker. Door deze punten vielen de Philips afstandsbedieningen echter wel af. In de pricewatch staan nog een aantal andere afstandsbedieningen maar deze zijn meer gericht op Media Center pc’s en niet zozeer op meerdere apparaten.

Uiteindelijk bleven voor mij de volgende opties over:
  • Logitech Harmony 785
  • Logitech Harmony 885
  • Logitech Harmony one
  • Logitech Harmony 895
  • Logitech Harmony 1000
  • Logitech Harmony 1100
Genoeg opties om te bekijken dus!

De keuze
Uiteindelijk bleek de keuze nog vrij eenvoudig. De Harmony 1000 kwam wat mij betreft vanaf het begin al boven de andere opties uit. Ik vroeg mij alleen af of het wel prettig zou werken omdat je niet zo eenvoudig op gevoel een knop kan vinden als het vrijwel volledig touch screen is en omdat je eigenlijk maar heel weinig knoppen in 1x tot je beschikking hebt. Vandaar dat ik toch eerst even verder ben gaan kijken. In tegenstelling tot heel veel anderen vind ik de meeste Hamony's er niet bijzonder mooi uitzien en het oog wil nou eenmaal ook wat als je een flink bedrag betaald voor een afstandsbediening. Het blijft immers speelgoed! Daarnaast zit er voor mijn gevoel niet heel veel verschil in functionaliteit. De ene kan meer apparaten aansturen, de ander heeft een kleuren scherm, de derde heeft er een extender bijzitten. Voor zover ik weer werken ze verder allemaal volgens hetzelfde principe en met dezelfde software om ze in te stellen. Het voornaamste verschil is het uiterlijk en hoe de afstandsbediening in de hand ligt. Bij mij zijn de meeste dus ook afgevallen vanwege het uiterlijk. Ik realiseer mij dat dit bijzonder persoonlijk is maar het is voor mij voldoende motivatie om te selecteren. Een opsomming:
  • Logitech Harmony one: ziet er aardig uit alleen het formaat van het scherm vind ik niet kloppen in verhouding tot de rest van de afstandsbediening.
  • Logitech Harmony 885: geen mooie vorm
  • Logitech Harmony 895: geen mooie kleur
  • Logitech Harmony 1100: een stuk duurder als de 1000, alleen niet helemaal duidelijk waarom dit prijsverschil
Ongetwijfeld zijn er veel mensen die mij voor gek verklaren omdat een afstandsbediening afvalt vanwege de vorm of kleur ;) Maar wat er dus overbleef:
  • Logitech Harmony 785
  • Logitech Harmony 1000:
De 785 bleef over vanwege zijn strakke uiterlijk en schappelijke prijs. De 1000 bleef in beeld omdat het gewoon mooi speelgoed is. Wat voor mij uiteindelijk de doorslag heeft gegeven? Het gadget gehalte. Ik heb dus besloten om voor de 1000 te gaan met het idee dat ik hem altijd weer door zou kunnen verkopen als hij niet zou bevallen. Dan zou ik misschien een paar tientjes verlies hebben maar dan wist ik in ieder geval de volgende keer weer beter waar de afstandsbediening aan zou moeten voldoen. Tijd dus om deze te bestellen. Bol.com was bereid om voor € 199,95 een postbode op pad te sturen. Hierdoor kwam er nog € 1,95 aan verzendkosten bij waardoor het totaal op € 201,90 kwam. En dat voor een afstandsbediening. Die misschien na 1 x vallen, wat bij mij nog wel eens gebeurd, de geest zou geven. Wederom een reden waarom veel mensen je voor gek zouden verklaren, iets wat in mijn omgeving overigens ook gebeurde en wat overigens nog altijd regelmatig gebeurd ;)

Specificaties
De afstandsbediening beschikt over een 3,5” LCD touch screen (320x240 pixels) in full color. Er zijn vaste knoppen aanwezig voor onder andere zappen, volume en cursor met een subtiel blauwe achtergrondverlichting. Het signaal dat de afstandsbediening verzend is Infrarood. Daarnaast is de afstandsbediening voorzien van een gyroscoop. Deze zorgt ervoor dat de afstandsbediening aan gaat als je deze oppakt of beweegt. Het apparaat haalt zijn stroom uit een accu.

Met deze afstandsbediening kunnen er tot 15 apparaten aangestuurd worden. De afstandsbediening is geschikt voor onder andere TV, DVD, DVD-RW, HDD-DVD, bluray-speler, digitale decoder, PC, receiver, versterker, home cinema system, CD, tuner, minidisc, spelcomputer, audioset, cassette, VCR, TV-combi, gordijnen, licht, ventilatoren, airco, thermostaat en tuinverlichting. Wat wil je nog meer! Op dit moment staan er volgens internet ongeveer 175.000 apparaten in database van Logitech. Daarnaast is er de mogelijkheid om de afstandsbediening ontbrekende commando’s te leren via de originele afstandsbediening van een apparaat.

Al met al voldoet deze dus aan alle gestelde eisen. Daarnaast schijnt de afstandsbediening ook gebruikt te kunnen worden als digitaal fotolijstje als deze aangesloten is op netstroom. Er kunnen een aantal afbeeldingen aan toegevoegd worden in ieder geval. Ik heb overigens nooit de moeite genomen om mij hier in te verdiepen.

In de doos
Binnen 48 uur na bestellen stond mijn favoriete minder autochtone landgenoot weer eens voor de deur met zijn busje met daarin een doosje van bol.com. In deze doos zit een stevige full color doos met bovenop een in reliëf afgedrukte afbeelding van de Harmony 1000. De doos straalt uit dat er een kwaliteitsproduct in te vinden is. Door de doos open te klappen komt de afstandsbediening zelf de voorschijn. In de doos is ruimte voor:
  • De Afstandsbediening
  • De standaard
  • Een oplader
  • Een accu
  • Een USB kabel
  • Een cd met software en drivers
  • Een quick start guide
Het eerste wat mij opvalt is dat de afstandsbediening in werkelijkheid kleiner is dan ik verwacht had. Hij voelt wel aan als een Logitech product: hij voelt stevig aan er kraakt niets als je er een beetje op drukt. Door de gleuf in de achterkant kan je de afstandsbediening goed vast pakken. Deze gleuf zorgt er ook voor dat de afstandsbediening maar op 1 manier op de standaard past.

Formaat en dikte vergeleken tot mijn HTC TyTn II

De afstandsbediening in de hand

De gleuf in de achterkant

Alles wijst verder voor zich. De afstandsbediening is voorzien van een strak sluitend klepje waar de accu onder geplaatst kan worden. Direct gaat het scherm aan en valt op hoe scherp het schermpje eigenlijk is. Er wordt nog even een tutorial aangeboden maar die wordt natuurlijk snel doorgeklikt. Na heel even spelen eerst de accu maar eens volpompen. Mijzelf kennende heb ik, als ik eenmaal aan het klungelen ben geslagen, niet het geduld om de accu lang op te laten laden, dus vandaar dat ik dit eerst heb gedaan. Hiervoor de lader aangesloten op de standaard en de Harmony op de standaard geplaatst. Dit kan allemaal maar op 1 manier dus een kind kan de was doen. De standaard is voorzien van een klein fel blauw ledje waaraan te zien is dat de stroom aangesloten is en de Harmony geplaatst is. Je kan er verder niet aan zien of de accu al vol is, wat ik op zich wel makkelijk gevonden zou hebben.

De afstandsbediening
Het belangrijkste fysieke punt van de Harmony 1000 is natuurlijk het scherm. Naast het scherm zitten een aantal ‘normale’ knoppen voor het volume, het betere ‘zap werk’ en een knop met pijltjes. Onder het scherm zit de knop ‘Activity’s’. Verder zit er aan de zijkant een aansluiting voor de USB kabel, aan de bovenkant de IR poort en aan de onderkant een poort om de afstandsbediening te laten leren. Tot slot vind je aan de achterkant een kleine opening voor de speaker (de afstandsbediening maakt een geluidje als je een activiteit start, dit is overigens wel uit te zetten).
Daarnaast zijn er nog een aantal andere functionaliteiten die de Harmony’s prettige afstandsbedieningen maken, zoals het gebruik van activiteiten. Reden genoeg om deze punten even afzonderlijk van elkaar te bekijken.

Het scherm
Het 3,5” LCD scherm is helder, laat alles scherp zien en reageert prima op aanraking. Het scherm heeft eigenlijk altijd vrijwel dezelfde indeling wanneer er een activiteit of apparaat geselecteerd is.

De ‘play – pauze’ knop links bovengeeft de knoppen om afspelen te pauzeren, stoppen, spoelen et cetera. Alles wat je nodig hebt voor het bedienen van bijvoorbeeld een DVD speler.

De ‘123’ links onder staat voor het numerieke gedeelte.

Het hartje rechtsboven geeft de favoriete kanalen.

De ster rechts onder geeft de knoppen die je volledig naar eigen smaak ik kan delen.

Daarnaast zijn er nog een aantal knoppen die niet altijd getoond worden:
Aan de linkerkant tussen de ‘play – pauze’ en de ‘123’ knop staan de kleuren toetsen.
Aan de rechterkant tussen het hartje en de ster staan de knoppen ‘menu’, ‘guide’, ‘info’ en ‘exit’.

Tot slot staat er aan de bovenkant de knop ‘help’. Deze kan je gebruiken om de afstandsbediening duidelijk te maken dat er iets niet goed is gegaan bij het starten van een activiteit. Je krijgt een wizard voor je neus. Via deze wizard kan je de instellingen perfectioneren. Naast ‘help’ staat links de batterij indicator en rechts de indicator dat de afstandsbediening signalen aan het verzenden is.

Overige knoppen
De ‘normale’ knoppen die op de afstandsbediening zitten zijn voornamelijk rechts van het scherm geplaatst. Deze knoppen hebben blauwe achtergrondverlichting en reageren accuraat wanneer deze ingedrukt worden. Er staan hierboven genoeg afbeeldingen om te kunnen zien welke knoppen ik bedoel ;)

Activiteiten
Door op het knopje activiteiten onder het scherm te drukken verschijnt er een venster met 6 activiteiten. Door hier een activiteit te kiezen zal de afstandsbediening de niet benodigde apparaten uitschakelen (als je dat zo instelt) en de juiste apparaten in schakelen en op de juiste bron en dergelijke zetten.

Apparaten
Door op de knop ‘apparaten’ te drukken krijg je een overzicht met alle apparaten die toegevoegd zijn aan de afstandsbediening. Wanneer je tijdens een activiteit een knop mist kan je die op deze manier opzoeken. Hier zijn in feite alle knoppen beschikbaar die je niet nodig vind bij de activiteiten omdat je deze vrijwel nooit nodig hebt.

Settings
Op de afstandsbediening zelf heb je de mogelijkheid om een aantal zaken in te stellen. Dit doe je door op de knop ‘activiteiten’ te drukken en vervolgens het zilveren steeksleuteltje rechts bovenin te kiezen. Hier kan je bijvoorbeeld de helderheid van de verlichting, het volume van de afstandsbediening en de tijd die het duurt totdat de verlichting en het scherm uitgeschakeld instellen.

De standaard
De standaard die meegeleverd wordt ziet er netjes uit en heeft een flink gewicht. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen over of de standaard om kan vallen, dat zal niet snel gebeuren. Verder valt er niet veel bijzonders over te melden.

Configuratie
De configuratie van de afstandsbediening verloopt via de Logitech Harmony software zoals met alle andere Harmony’s ook het geval is. Omdat ik hiervoor een Harmony 525 heb gehad was het voor de 1000 niet nodig om helemaal opnieuw te beginnen. Voor de review geef ik wel een indruk van dat wat er moet gebeuren, er gaat namelijk nog aardig wat tijd inzitten.

Het eerste wat moet gebeuren is het installeren van de software en de drivers. Hierbij moet er een account aangemaakt worden om een profiel op te slaan. Dit profiel wordt samen met al je instellingen ergens in een database van Logitech opgeslagen. Voordeel hiervan is dat je, als de software geïnstalleerd is, altijd bij je settings en dergelijke kan. Een crash van je pc (of remote zelf) is dus niet meteen het einde van je settings. Nadeel hiervan is dat Logitech precies weet welke apparaten ik in huis heb. Niet echt nodig, maar ik heb verder niets te verbergen dus wat mij betreft niet echt een probleem. Maar goed, na installatie kan er begonnen worden met het instellen van het apparaat.
Direct na het aansluiten wordt er nog even gecontroleerd of er nieuwe software of firmware beschikbaar is. Geen software (niet zo gek want ik had de laatste versie gedownload), maar wel nieuwe firmware. Nadar deze geïnstalleerd is op de afstandsbediening wordt deze opnieuw opgestart en krijg je een wizard voor je neus waarmee je al je apparaten kan toevoegen. Hierna kunnen er activiteiten gedefinieerd gaan worden. Het is wel een kwestie van het ontwikkelen van wat handigheid met het combineren van verschillende functies en opties. Als je dit eenmaal in de vingers hebt kan je vrijwel alles voor elkaar krijgen met de Harmony. Als je de logica van de software eenmaal door hebt dan werkt alles best handig. Het is wel van belang dat je het verschil tussen apparaten en activiteiten goed door hebt voor je aan de configuratie begint. Met een apparaat kan er verassend genoeg 1 apparaat bedient worden. Met activiteiten kan je de afstandsbediening zo instellen dat als je bijvoorbeeld voor ‘DVD kijken’ kiest de DVD speler aanspring op DVD en de TV automatisch verspringt naar het juiste kanaal. Daarnaast kan je instellen dat je binnen een activiteit veel gebruikte knoppen voor zowel de TV als de DVD speler binnen je bereik hebt. Zo is het wel zo makkelijk om zowel het volume van de TV als van de DVD speler aan te kunnen passen zonder eerst naar een apparaat of andere activiteit te hoeven schakelen. Je kan dus zowel per apparaat als per activiteit precies instellen welke knoppen je tot je schikking wil hebben. Voordat er een activiteit ingesteld kan worden moet je wel eerst de apparaten toegevoegd hebben.
Als nadeel van de software kan gezien worden dat je de afstandsbediening altijd in moet stellen via de pc. Een Philips kan volgens mij in zijn geheel ingesteld worden via de afstandsbediening zelf. Voordeel van de software is toch wel dat er producten et cetera toegevoegd worden. Met de Philips heb je altijd het risico dat de afstandsbediening jou nieuwe TV niet kent en die gaat hij dan dus ook nooit kennen. Een tussenweg had ik wel prettig gevonden: de initiële setup via de pc en kleine aanpassingen op de afstandsbediening zelf. Nu is dit wel heel beperkt mogelijk met de ‘help’ functie, maar dan gaat het eigenlijk alleen om het opstarten van een activiteit. Maar goed, mijn PC en TV staan vlak bij elkaar dus groot probleem is het niet.

Jammer is het wel dat het scherm niet te maximaliseren is:

Algemene settings
In de software zijn er een aantal algemene settings te vinden voor de afstandsbediening. Zo kunnen apparaten die voor de geselecteerde activiteit niet gebruikt worden automatisch uitgezet worden. Maar via de software kan er ook een andere achtergrond gekozen worden die getoond moet worden, de tijdsnotatie kan aangepast worden en er kan een diavoorstelling samengesteld worden.

Wizards
Het instellen van de Harmony wordt voornamelijk gedaan via wizards. Een gigantische hoeveelheid wizards om precies te zijn. Een nieuw apparaat toevoegen gaat via een wizard, een nieuwe activiteit ook. Wil je een apparaat aanpassen? Dan moet je weer de gehele wizard door. Een apparaat toevoegen aan een activiteit? Wizard!

Al deze wizards zijn handig voor een eerste setup, maar voor een kleine aanpassing moet je nu de hele wizard door. Als ik met de volume knoppen mijn DVD speler wil aansturen in plaats van de TV moet ik een wizard van een scherm of 10 door. Mij zou het makkelijk lijken om een knop ‘geavanceerd’ of iets dergelijks te hebben waar je in 1 pagina een overzicht krijgt van alles wat je instelt via een wizard. Ik denk dan aan een lijst met de vragen met daarachter het apparaat of de opties in een dropdown menu.

1. Welk apparaat gebruikt u om het volume te regelen? [dropdownmenu met opties]
2. Welk apparaat gebruikt u om van kanaal te wisselen? [dropdownmenu met opties]

Als dit met een wizard kan moet dat toch ook op deze manier kunnen lijkt mij. Maar misschien komt dit ooit nog in de toekomst! Zou een hoop klikken en tijd schelen bij het fine tunen van je configuratie in ieder geval.

Toevoegen van apparaten + configuratie
Een apparaat toevoegen gaat vrij eenvoudig. Je kiest het type apparaat waar het om gaat en vervolgens kan je aan de hand van het merk en een typenummer of naam in de database zoeken. De software geeft hierbij aan wat de meest geschikte optie lijkt. Daarnaast is het mogelijk om een apparaat toe te voegen aan de hand van de afstandsbediening van het oude apparaat.

Nadat het apparaat is toegevoegd is er nog een hele lijst met zaken die ingesteld kunnen worden. Hierbij kan je denken aan de stroominstellingen (altijd aan laten staan of uitzetten als niet in gebruik), de ingangen waar het apparaat over beschikt en hoe je deze moet selecteren en de knoppen van de afstandsbediening. Ook is het hier mogelijk om de Harmony nieuwe opdrachten te leren.

Toevoegen van activiteiten + configuratie
Nadat er apparaten toegevoegd zijn kunnen er activiteiten gedefinieerd worden. Dit kan ook op diverse manieren. Je kan een activiteit kiezen en vervolgens apparaten toevoegen die je daarbij wil gebruiken of de software aan de hand van de toegevoegde apparaten activiteiten samen laten stellen. De software deze activiteiten samen laten stellen heb ik nooit geprobeerd, ik weet immers zelf prima welke activiteiten ik nodig heb, welke apparaten ik hierbij nodig heb en hoe ik alles aan wil sturen.

Ik begin dus met het selecteren van de soort activiteit (bijvoorbeeld TV kijken) en vervolgens voeg ik daar de apparaten aan toe die ik wil gebruiken (TV, Media Center, Antec Fusion en home cinema set bijvoorbeeld in mijn geval). Hierna wordt er een wizard gestart waarin je in kan stellen welk apparaat je waarvoor gebruikt en waar je wat mee regelt. Zo kan ik bijvoorbeeld het volume regelen met mijn tv, media center, Antec Fusion en home cinema set. Door in te stellen dat ik het volume wil regelen met mijn TV gaan de volume knoppen de TV aansturen. Ook kan je aangeven op welke bron je tv moet komen te staan voor deze tv. Tot slot kan je nog een aantal commando's instellen die verzonden moeten worden nadat alle apparaten aan en op de goede stand staan. Bijvoorbeeld dat je tv altijd op Eurosport staat als hij aangaat ofzo. Genoeg om in te stellen dus, helemaal als je een flinke hoeveelheid activiteiten in wilt stellen.

Aanpassen van standaard knoppen
Er zijn een aantal knoppen die voor elk apparaat en elke activiteit gebruikt worden. Denk hierbij aan de numerieke toetsen, het volume en het zappen. Ook deze knoppen kunnen naar eigen inzicht ingedeeld worden. Als jij het leuk vind om een ‘9’ naar je tv te zenden als je op de ‘1’ drukt is dit geen enkel probleem.
Het aanpassen van de standaard knoppen is voornamelijk handig bij activiteiten. Zo kan je er voor zorgen dat je vanuit 1 scherm meerdere apparaten aan kan sturen. Als de tv moet reageren op de volume knoppen en de HTPC op de knop om naar de volgende zender te gaan is dit geen enkel probleem.

Macro’s
Via de software heb je de mogelijkheid om combinaties van commando’s onder één knop samen te brengen. Als jij bijvoorbeeld vaak bij een bepaalde optie in het OSD van je TV moet aanpassen zou je bijvoorbeeld een Macro kunnen maken die de volgende actie uitvoert:
OSD openen -> pijltje naar onder -> okay -> pijltje naar boven -> okay -> OSD sluiten. Op deze manier kan je elke mogelijke combinatie van knoppen samenvoegen tot 1 knop. Eventueel kan je dus ook Macro’s schrijven om te switchen tussen verschillende activiteiten. Mogelijkheden genoeg, al heb ik tot op heden geen macro’s nodig gehad om mijn apparaten te laten doen wat ik wil.

Van de 525 naar de 1000
In dit geval was mijn voordeel dat ik voor mijn Harmony 525 al de apparaten en activiteiten ingesteld had. Ideaal gevolg hiervan was dat de instellingen van de 525 zonder problemen overgezet kunnen worden naar de 1000. Dit is toch wel een voordeel van de centrale database met gebruikersgegevens. Als dit enkel opgeslagen was geweest op de 525 toen ik deze stuk liet vallen had dit echt wel weer een paar uur in beslag genomen. Nu was er enkel wat fine tuning nodig om alles in orde te maken voor de Harmony 1000. Zo beschikte de 525 over slechts 4 programmeerbare knoppen per venster, bij de Harmony 1000 zijn dit er 9 per venster. Daarnaast heeft de 1000 de mogelijkheid om een lijstje met favoriete kanalen in te stellen. Dit moest dus ook nog even gebeuren maar bleek een kleine moeite.

Gebruik
Inmiddels heb ik de Harmony 1000 bijna een half jaar in gebruik en het werk fantastisch. Dit ligt met name aan de manier waarop Harmony’s werken, waarschijnlijk was ik qua functionaliteit net zo tevreden geweest met de 785, one of 895. Het Touch screen maakt voor mij alleen het verschil tussen een afstandsbediening en een functionele gadget.

Het scherm reageert nog altijd goed, je hoeft niet hard te drukken om wat voor elkaar te krijgen. Je moet wel een beetje oppassen met vieze vingers, maar dat is wat mij betreft bij elke afstandsbediening het geval.

Er zijn wel een aantal zaken die mij het afgelopen jaar opgevallen zijn. Als ik bijvoorbeeld TV wil kijken via mijn HTPC moet mijn TV op de input PC, mijn HTPC moet uit de slaapstand komen en mijn media center moet ingeschakeld worden op AUX. Door dit in een activiteit te definiëren is alles, in theorie, met 1 druk op de knop klaar voor gebruik. Ik zeg hierbij ‘in theorie’ omdat dit niet altijd vlekkeloos werkt. Als ik TV aan het kijken ben en ik schakel naar TV HTPC wil het resultaat nog wel eens verschillen. Het lijkt erop alsof er niet altijd gebruik gemaakt wordt van dezelfde volgorde met inschakelen van apparaten en naar de juiste settings zetten. Hierdoor staat mijn tv regelmatig op de verkeerde input terecht komt als ik deze activiteit selecteer. Ik heb nog geen regelmaat kunnen vinden in wanneer het probleem zich voordoet. Dit heb ik uiteindelijk opgelost door als laatste commando bij het inschakelen van deze activiteit het commando ‘input pc’ naar de tv te versturen. Op deze manier weet ik zeker dat de tv altijd op het juiste signaal komt te staan.

Een bijzonderheid die ik gevonden heb: als het geluid van de afstandsbediening helemaal uit staat wordt het scherm niet meer gedimd. Geen idee hoe dit kan maar het is echt zo. Ik heb het geluid nu zo zacht mogelijk gezet maar het was prettig geweest als het helemaal uit had gekund zonder verdere gevolgen.

Daarnaast is er een tijdje geweest dat mijn internetverbinding weg viel als ik de afstandsbediening ging updaten. Waar dit precies door veroorzaakt werd is mij niet duidelijk. Dit ontstond zonder dat ik iets aangepast had, heeft enkele weken geduurd en is ook zonder aanpassingen weer verdwenen.

Tot slot lees ik in reviews nog wel eens opmerkingen over vastlopers van de afstandsbediening. Dit heb ik tot op heden 1 keer meegemaakt. Het is dan noodzakelijk om de batterij te verwijderen en weer terug te plaatsen. In mijn ogen is dit iets wat nu eenmaal kan gebeuren bij dit soort apparaten. Bij telefoons en dergelijke kan het immers ook.

De accu
Tot op heden heb ik nog niet ervaren dat de accuduur minder wordt. Bij normaal gebruik (de tv staat een uur of 5 aan maar er wordt niet continu gezapt) moet ik de afstandsbediening ongeveer 1x in de 2 weken opladen. Wanneer je echter uren achter elkaar aan het zappen bent is het met een paar dagen wel gebeurd. Ik heb de afstandsbediening wel zo ingesteld dat de verlichting al na 5 seconden uit gaat en de verlichting is ook qua kracht wat teruggeschroefd. Ik heb in reviews wel gelezen dat de standaard settings zorgen voor een veel hoger verbruik. Er is echter geen enkel bezwaar om die instellingen aan te passen: ook op minimale helderheid is het scherm prima te lezen en wanneer je het apparaat aanraakt gaat het scherm toch weer aan.

Support
In één woord fantastisch! Waren er maar meer bedrijven met een support als Logitech. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik dat ooit nog een keer zou zeggen over een bedrijf. De situatie: ik kreeg het niet voor elkaar om de balkjes met de gekleurde knoppen en ‘menu’, ‘guide’ et cetera zichtbaar te krijgen bij mijn HTPC. En het is toch wel handig om in de gids te kunnen kijken in Media Center. Uiteindelijk via de Harmony software een bericht gestuurd naar Logitech met mijn probleem. Binnen 2 uur (!) een reactie: dit is een bekend probleem, we hebben je instellingen aangepast dus als je de afstandsbediening even update werkt het. Dus snel de software gestart. De oude activiteit had een andere naam gekregen en er was een nieuwe activiteit verschenen. Zelfs alle instellingen van knoppen en favoriete kanalen en dergelijke waren overgenomen. Oplossing is om de als activiteit 'TV kijken (Tivo)' te kiezen in plaats van de activiteit 'TV kijken (Media Center)'. Het scheelt niets qua functionaliteit, maar nu werkt het wel. Ik ben over het algemeen al blij als er van een supportafdeling een reactie komt dat mijn bericht ontvangen is, op een oplossing reken ik al niet eens meer eigenlijk. In het geval van Logitech mankeert hier dus helemaal niets aan.

De afstandsbediening voldoet volledig aan mijn verwachtingen. In het dagelijkse gebruik is het makkelijk om te switchen tussen verschillende activiteiten, maar ook op alle apparaten zo aan te sturen als ik wil. Met name de grote hoeveelheid knoppen die tegelijkertijd in je scherm staan maken voor mij dat dit een betere keuze is dan een versie met een stuk of 4 a 6 knoppen in het scherm.

De software kost wat moeite om te doorgronden in het begin, maar wanneer je dit eenmaal door hebt kan je alles voor elkaar krijgen wat je maar kan wensen. Het is denk ik wel handig als je enig inzicht hebt als je het apparaat gaat instellen, ik zou het niet aan mijn vriendin over te laten. Voordeel is dat dat ook niet nodig is: als alles eenmaal goed staat werkt het in principe ook zonder problemen, een enkele onverklaarbare hick-up daargelaten. Zoals aangegeven zijn die hick ups immers te voorkomen door een extra commando hier of daar.

De software, de registratie en opslag van je gegevens bij Logitech heeft voor en nadelen. Tot op heden heb ik echter meer voordelen gevonden dan nadelen. Als je een afstandsbediening kapot laat vallen ben je niet al je settings kwijt. Maar ook als je zelf kiest voor een ander model is overzetten van de instellingen een eitje.

Zou ik dit apparaat aan mijn ouders aanraden als ik niet in de buurt zou zijn om te helpen? Nee. Maar dat ligt niet aan dit type, dat ligt aan de manier waarom de afstandsbediening werkt. Als je niet de moeite doet om het idee te doorgronden zal je hier niet mee overweg kunnen. En in dat geval zal je al helemaal niet in staat zijn het apparaat in te stellen. In het gebruik is het inderdaad even eenvoudig als in de reclame geschetst wordt maar het instellen is voor een leek al snel overweldigend ben ik bang. Dit is jammer, want het idee achter de Harmony is gewoon goed. Logitech zal echter in staat zijn om ook de gebruikers die er eerst moeite mee hebben voor zicht te winnen vanwege de voortreffelijke support. Punt is wel dat de klant die gefrustreerd is wel de moeite moet nemen contact op te nemen in plaats van het apparaat te vervloeken en in de hoek te gooien.

Ja 200 euro voor een afstandsbediening is veel geld, maar wat mij betreft is deze Harmony zijn geld waard. Naast het feit dat een Harmony voor mij vanwege zijn werking al aardig wat waard is zijn de hoeveelheid knoppen en de gadgetfactor van de 1000 voor mij genoeg om het prijsverschil met de andere modellen te rechtvaardigen. Ik hoef voorlopig in ieder geval niet op zoek naar een ander model. Mits ik deze niet kapot ook laat vallen natuurlijk ;)

Update 02-03-2010
Tot op heden is hij nog niet kapot gevallen! Inmiddels is de Harmony 1000 al weer ruim een jaar in gebruik en ik heb er nog altijd geen spijt van gehad dat ik er 200 euro voor betaald heb. Na een jaartje begin je wel te merken dat de accu iets vaker opgeladen moet worden, als ik niet tussentijds oplaad houdt hij het nog een dag of 12 uit. Opzich geen probleem, hij staat als hij niet gebruikt wordt toch op de lader dus helemaal leeg gaat hij nooit. Verder zijn er op geen enkele manier problemen met het apparaat, ondanks dat mijn vriendin hem toch al een keer of 2 heeft laten vallen (vrouwen....). Zo snel als ik een nieuwe tv koop voor in de woonkamer (de Harmony 1000 gebruik ik enkel op mijn slaapkamer) is het voor mij duidelijk dat daar ook een nieuwe Harmony bij gaat komen, al weet ik nog niet precies welke. Ik denk een wat simpeler model omdat die door wat meer mensen hier in huis gebruikt gaat worden. Het is wel duidelijk dat het weer een Harmony gaat worden want ik blijf het super apparaten vinden!

Update 15-07-2010
En na 2,5 jaar doet de Harmony het nog altijd prima. Het is nu wel duidelijk dat de accu wat minder begint te worden. Het is echt niet zo dat ik hem elke dag op moet laden maar het valt wel op dat er sneller meldingen komen dat de accu bijna leeg is. Ik hou het nooit exact bij maar bij normaal gebruik moet ik hem nu toch wel 1x per week opladen. Lijkt mij overigens nog altijd een prima score na 2,5 jaar redelijk intensief gebruik.

Wat ik wel merk is dat ik de afstandsbediening eigenlijk hoog nodig weer eens aan de pc moet gaan hangen. UPC heeft de kanalen weer gewijzigd waardoor de pagina's met 'favoriete kanalen' niet meer te gebruiken zijn. Daarnaast zijn er ook een hoop andere activiteiten die na 2,5 jaar eigenlijk een update moeten hebben omdat de tv bijvoorbeeld op de verkeerde input komt te staan als ik een activiteit start. Ik heb alleen nog weinig zin om daar mee aan de slag te gaan omdat er dan vast weer de nodige tijd gaat zitten in het fine tunen. Wat dat betreft is het wel jammer dat je bepaalde kleine wijzigingen niet op de afstandsbediening zelf door kunt voeren. Het kanaal van een bepaalde zender even aanpassen of een stapje in het starten van een activiteit over laten slaan bijvoorbeeld.

Maar het belangrijkste: ook na 2,5 jaar heb ik nog geen spijt van de aanschaf.

Changelog:
- 02-03-2010: toevoeging na een jaar gebruik + aantal typo's verwijdert.
- 15-07/2011: update na 2,5 jaar gebruik

Heb jij ook een Logitech Harmony 1000 Advanced Universal Remote?

Ik ben voornemens een Harmony te kopen (voor de eerste keer) Deze review geeft mij zo'n beetje alle zaken die ik wilde weten!
Wat een top review!
Ik denk overigens dat ik begin met de 785. Ik hou van gadets, maar denk dat ik eerst maar eens iets simpeler begin ;)

Bedankt voor de review!
En jij bedankt voor de positieve reactie!

Ik kan je geen ongelijk geven als je eerst voor een ander model gaat. Als ik niet met de 525 was begonnen had ik iedereen die 100 euro uit zou geven voor een afstandsbediening al voor gek verklaard. Punt is dat het idee achter de Harmony en de uitwerking daarvan gewoon goed is. Welk type je ook neemt, het werkt op ongeveer dezelfde manier en de voornaamste verschillen zullen volgens mij zitten in het uiterlijk, de hoveelheid programmeerbare knoppen per scherm (525 had er maar 4, dat vind ik achteraf wel erg weinig), wellicht een kleurenscherm en of hij werkt op batterijen of een accu.

Ik heb in ieder geval blij met 9 programmeerbare knoppen per scherm, als je 4 apparaten gebruikt om tv te kijken via de media center heb je nogal wat verschillende knoppen nodig.

[Reactie gewijzigd door Rupie op 26 juli 2024 05:17]

Inderdaad, een hele mooie uitgebreide review.Mijn complimenten ervoor. ;)
Prachtige review!

mooi uitgebreid en goede foto's. Waren ze allemaal maar zo! :)
wat een geweldige review!
zo zie ik ze heel erg graag!
alles duidelijk uitgelegd, en met foto's _/-\o_
5 sterren!
Goede review! Ga zelf waarschijnlijk voor de 785. Enne......istie vriendinproof 8-)
Erg goede review zou er bijna ook een kopen :*)
Pra-chti-ge review ! Ik overweeg zelf nog om een harmony te kopen maar dan zoals jij zij voor in de woonkamer, dus een simpeler model :p
mooie review _/-\o_ de volle mep aan sterren van mij ;)

ik heb zelf de One, en sluit me volledig aan bij jouw conclusie :)
Ik heb ook de Harmony One, mooie afstandsbediening (alleen jammer dat de 4 kleurenknopjes alleen op het touch screen kunnen), maar een ramp van een configuratieprogramma. Gelukkig is de support zeer goed. Ik deel de ervaringen in deze review dus helemaal!
waow dikke review! nice je hebt mijn intresses gewekt