Inleiding
Toen ik afgelopen jaar mijn dekstop ging vervangen bleef er een partijtje hardware over waar niets aan mankeerde. Dit waren onder andere een HP OEM moederboard, een AMD Athlon X2 5200+, 4GB ram, een 500 GB HDD en een Vista Home Premium OEM licentie die gekoppeld is aan het mobo. Reden genoeg om te gaan kijken wat ik hier mee zou kunnen gaan doen. Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ik wel benieuwd was of een HTPC een toevoeging zou zijn op mijn slaapkamer. Er ontbrak alleen een TV kaart, dus voor een paar euro een Pinnacle kaart op de kop getikt in de V&A. In eerste instantie de hardware in de originele HP kast laten zitten, maar die stond mij eigenlijk in de weg. Vandaar dat ik opzoek ben gegaan naar een echte HTPC kast.
Inmiddels is de oorspronkelijke hardware overigens vervangen door:
Asus M3N78-EM
AMD Athlon X2 5050e
Scythe Shuriken CPU cooler
4GB (2x 2GB) Geil DDR2 PC2-6400 (DDR2-800) (GX24GB6400DC)
Cooler Master Real Power Pro M520
1x Samsung DVD brander (SH-S223b)
1x 500GB Western Digital (WD5000AAKS)
1x 640GB Western Digital (WD6400AAKS)
1x 1TB Samsung (F1 HD103UJ)
1x Hauppauge WinTV-PVR-500MCE
1x Hauppauge WinTV HVR-2200
2x Scythe S-Flex SFF21F fans, 120mm
En de hardware die eerst in de HTPC zat is inmiddels verhuisd naar
mijn servertjede pc van mijn pa. Je moet een beetje bezig blijven hé
Na deze upgrade lijkt het mij een mooi moment om eens een review te gaan schrijven over deze kast.
De eisen
Er waren ten tijde van de aanschaf uiteraard wel weer een aantal eisen waar de nieuwe kast aan moest voldoen:
- Moet in het zicht kunnen staan
- Plat model, geen tower
- Micro ATX
- Schermpje om te zien wat het apparaat uitspookt
- Geen PSU
- Opstarten via afstandsbediening
- Zwart
- Ruimte voor 2 HDD’s (omdat ik toen nog niet wist dat ik een CH3SNAS zou gaan kopen) en een optische drive.
Toen ik hier naar ging zoeken kwam ik tot de conclusie dat er niet veel kasten waren die aan alle eisen voldeden. Of de voorkant was voor de helft zwart, er kon maar 1 schijf in of er zat geen schermpje in. En als ze hier wel aan voldeden was je meteen meer dan €200,- kwijt en dat vond ik toch ook weer niet nodig voor een apparaat waarvan ik niet wist of ik hem veel ging gebruiken. De enige echte gegadigde was de Antec Fusion Remote. Na het lezen van een heel aantal reviews en ervaringen leek mij dit een geslaagde kandidaat. Enige nadeel was dat er toen een levertijd van 2 weken op zat.
In de doos
Na een ruime 2 weken wachten stond er dan eindelijk een flinke doos voor de deur. Naast de stevig ingepakte kast zat er een pakketje met iMON software voor het LCD schermpje en een afstandbediening met 56 knoppen in de doos. Ook was er een handleiding aanwezig met wat uitleg over de kabeltjes en dergelijke.
De kast
Eerste indruk was dat de kast hoger was dan ik verwacht had, maar dat was met name omdat ik niet eens naar de hoogte gekeken had voor ik deze bestelde

Het geborstelde aluminium van de voorkant geeft de kast een luxe uitstraling.
Specificaties van de kast::
- Afmetingen volgens Antec: 13.97 cm (H) x 44.45 cm (Br) x 41.40 cm (D)
- Afmetingen volgens mij: 14,50 cm (H) x 45,00 cm (Br) x 42,9 cm (D, inclusief schroefje)
- Gewicht: 8.5kg (de kast is opgebouwd uit 0,8 mm dik staal wat voor wat gewicht zorgt)
Voorkant met linksboven het LCD scherm (met IR ontvanger), linksonder een opening voor een optische drive, middenonder 2x USB2.0, 1 x IEEE 1394 en Audio In en Out, rechtsonder de HDD led (niet goed zichtbaar op dit plaatje), de resetknop en de aanknop en tot slot boven de resetknop een flinke knop voor de volumeregeling.
Aan de rechterzijkant zitten 2 120mm TriCool 3-speed fans, te regelen met een schakelaartje.
Aan de achterkant zit natuurlijk ruimte voor het IO schild, een opening voor de voeding en midden boven een thumbschrew om de bovenkant op zijn plaats te houden..
Aan de linkerkant zit een roostertje daar waar de voeding komt te zitten.
Aan de bovenkant vind je alleen een beschaafd roostertje boven het PCI-e slot.
Tot slot vind je aan de onderkant 4 stevige pootjes waarvan de voorste 2 voorzien zijn van een stukje rubber tegen trillingen. De onderkant is tevens op diverse plekken voorzien van perforaties om de warme lucht weg te laten stromen.
Wat mij opvalt is de afwerking van de kast. Alles sluit naadloos op elkaar aan en ziet er strak uit. Vooral de geborstelde voorkant geeft de HTPC een degelijke uitstraling die niet misstaat in een woonkamer. De led verlichting aan de voorkant (status led en power switch) geeft bijzonder veel licht, deze 2 kleine lampjes lukt het samen om mijn kamer te voorzien van een blauwe gloed.
De binnenkant
Aan de binnenkant valt de indeling in 3 delen direct op. Er is een ruimte voor de voeding en optische drive, een ruimte voor de HDD’s en een ruimte voor het mobo et cetera met aan de rechterkant de 2 fans. Alle ruimtes zijn met elkaar verbonden door kleine openingen voor het broodnodige kabelmanagement. In de kast is ruimte voor 3 drive bays (1x 5,25” voor de optische drive en 2x 3,5” voor HDD’s) en aan de achterkant is er ruimte voor 4 PCI sloten.
Linksvoor kan het rek voor de optische drive eenvoudig verwijdert worden om toegang te krijgen tot het LCD scherm en om wat kabels weg te kunnen werken.
Rechtsvoor kan men door het verwijderen van 4 schroefjes toegang krijgen tot het HDD gedeelte. Hierin kunnen 2 HDD’s op hun zij geplaatst worden. De HDD’s worden hierbij gedempt door rubberen ringen waardoor er vrijwel geen trillingen op kunnen treden.
Daarnaast zijn natuurlijk de standaard zaken aanwezig als moederboard spacers, schroefjes om de verschillende drives vast te zetten en een doosje met de afstandsbediening. Daarnaast zijn er nog een aantal stukje plastic aanwezig die aan elkaar geschroefd aan de achterkant van de kast bevestigd kunnen worden om de airflow te optimaliseren. Tot slot een 24 pins verloopstekker om het LCD schermpje van stroom te voorzien en een usb kabeltje voor de aansturing van het LCD schermpje.
Er zijn geen scherpe randen aanwezig waar je de vingers aan open kan halen.
Het inbouwen
En dan is het weer tijd om te gaan sleutelen. Ik ben begonnen met het vervangen van de Fans voor stillere die aan te sturen zijn via een Zalman Fanmate 2. Dit heb ik gedaan omdat de fans op deze manier tegelijk van buiten de kast met 1 draaiknopje aan te sturen zijn. De aansturing van de standaard fans gaat met twee schakelaartjes die in de kast zitten. Niet echt handig om je kast open te maken als hij een keer last van de warmte heeft lijk mij.
Eerst maar eens uitzoeken waar alle kabels van het frontpaneel naar toe moeten. Ik ben het namelijk niet gewend dat er een molex kabel gebruikt wordt om iets in het frontpaneel aan te sluiten en een kabeltje om de HTPC via de remote op te starten kom ik ook niet dagelijks tegen. De tekening die hierbij zat was niet heel erg verhelderend. Na tot de conclusie gekomen te zijn dat het meegeleverde plaatje toch echt niet klopte (de molex kabel stond er niet op en zo’n klein stekkertje dat je gebruikt om de power led aan te sluiten stond er wel op maar was er niet) uiteindelijk de kabel naar het LCD scherm aangesloten op de bijzonder goed verborgen aansluiting (om via de remote op te starten) en ook voor de rest van de kabels een logische bestemming gevonden. De IDE kabel bleek voor de Power led te zijn. Toen dat eenmaal helder was kon er verder gegaan worden.
Als eerste het moederboard met daarop de processor, processor cooler en het geheugen. Het moederboard glijdt zonder problemen op zijn plaats en kan vastgeschroefd worden. Vervolgens de HDD’s erin en je bent al een heel eind op weg..
Hierna ben ik begonnen met het leggen van de kabels. Ondanks de openingen die aanwezig zijn vind ik dit een lastig verhaal in deze kast. Groot struikelblok hierbij was voor mij de extra 24 pins connector. Deze is net te lang om netjes in het compartiment bij het moederboard weg te werken, maar net te kort om hem bij de voeding te kunnen krijgen. Maar goed, na een aantal pogingen is het dan toch weer gelukt om alles er op een acceptabele manier in te krijgen.
Tot slot het rekje met de optische drive erin en aansluiten en klaar ben je. Al met al gaat de installatie van de hardware vrij eenvoudig in deze kast, al moet je wel nadenken over de kabels.
Koeling
De kast beschikt over diverse perforaties waardoor de warme lucht weg kan. Daarnaast zorgen de 2 fans aan de zijkant dat de warme lucht weggeblazen kan worden. Momenteel heb ik deze fans vrijwel uit staan, want de CPU koeler houdt onderdelen op een graadje of 25 bij normaal gebruik. Ik vraag mij wel af of het handig is om de kast met de rechterkant ergens dicht tegenaan te zetten, als je de opening blokkeert blijven er weinig mogelijkheden over om de warme lucht weg te krijgen.
Punt waar ook opgelet moet worden is de aanschaf van de CPU koeler. De Scythe Ninja Mini is de grootste koeler die er in past en dat is millimeter werk.
De afstandsbediening
De kast wordt standaard geleverd met een afstandbediening die voorzien is van 56 knoppen (staat op de website, ik heb ze niet zelf geteld

). Met deze afstandsbediening, in combinatie met de iMON software, kan zowel ‘de kast zelf’ als Windows Media Center bestuurd worden. De iMON software en afstandsbediening kunnen dingen die niet standaard via een MCE remote mogelijk zijn (open en sluiten van de cd lade bijvoorbeeld). Daarnaast beschikt de afstandsbediening over een ronde knop midden op die gebruikt kan worden als muis.
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik de afstandsbediening alleen heb gebruikt in de tijd dat ik mijn Logitech Harmony 1000 nog niet ingesteld had en mijn Logitech DiNovo Mini nog niet had. Toen ik deze in mijn bezit kreeg is de remote weer in zijn doosje onder het bed verdwenen.
Software
De iMON software zorgt ervoor dat de remote en het LCD schermpje hun werk kunnen doen. Met de iMON software kun je allerlei configuraties instellen/laden voor de afstandsbediening om op die manier verschillende applicaties aan te kunnen sturen. Daarnaast kan er ingesteld worden welke informatie er op het display getoond moet worden:
- systeem informatie
- nieuwsberichten
- afstandsbedieninginformatie
- stadsinformatie (tijd/temperatuur)
- media informatie (bijvoorbeeld titels van tracks die je afspeelt in verschillende mediaspelers)
- een equalizer
Tevens is het contrast, lettertype en scrolsnelheid van de text van het display instelbaar. Ook kan je instellen dat je wil dat de kast ook de tijd aan blijft geven op het moment dat de HTPC zelf uitstaat.
De software geeft tevens de mogelijkheid om in te stellen welke remote je wil gebruiken: de Antec remote of een MCE remote. Zoals al eerder aangegeven zitten er wat verschillen tussen de functies die beide remote’s hebben. Om er voor te zorgen dat ik de functies van beide kan gebruiken heb ik de iMON software ingesteld om te werken met de Antec remote. De functies die ik nodig had heb ik vervolgens in mij Harmony gezet. Daarnaast heb ik een Microsoft IR receiver die ik nog had liggen aangesloten via USB. Deze ontvanger reageert op de MCE remote, met als gevolg dat ik met mijn harmony alle functies van zowel de Antec remote als de MCE remote kan gebruiken.
Tot slot biedt de software de mogelijkheid om Windows te besturen. Door een druk op de knop verschijnt er een schermpje waarmee verschillende programma’s en dergelijke opgestart kunnen worden, een soort alt-tab achtig venster. Zelf gebruik ik dit verder niet, ik red mij prima met mijn DiNovo mini.
De installatie gaf in eerste instantie wel wat problemen, er kwam maar geen beeld op het scherm. Dit bleek op te lossen door na installatie de usb kabel van het scherm even opnieuw in te pluggen. Hierdoor werd deze herkent en werd de driver correct geïnstalleerd. Belangrijk hierbij bleek ook dat de software van de meegeleverde cd geïnstalleerd werd en niet de laatste versie van internet. De beste optie is het om
de versie van Antec te gebruiken en niet de laatste iMon versie, die zorgt nog wel eens voor problemen. Automatisch updaten van de iMon software zou ik dan ook zeker niet doen om problemen te voorkomen!
Het scherm
Over het scherm las ik nog al wat negatieve berichten. Het zou erg onduidelijk en vrijwel niet te lezen zijn. Ik heb hier totaal geen last van. Ik heb de scrollsnelheid op 1 staan met de helderheid op de standaard setting. Op deze manier kan ik vanuit de hele kamer zien wat er op het schermpje staat. Over het algemeen heb ik deze ingesteld staan op de media informatie, zo kan je in ieder geval zien wat er opgenomen wordt als je zelf met wat anders bezig bent.
Gebruik
Ik gebruik de HTPC veel meer dan ik in eerste instantie zelf verwacht had. In combinatie met mijn Harmony en de DiNovo mini is alles aan te sturen zoals ik het wil. Samen met de MCE Standby tool kan ik de HTPC altijd aan laten staan, hij gaat vanzelf in de slaapstand en hij komt er ook weer vanzelf uit als dat nodig is. Daarnaast gebruik ik de HTPC tegenwoordig ook als vervanging van mijn Home Cinema Set. De HTPC geeft gewoon scherper beeld dan de dvd speler die via scart is aangesloten. Ik moet alleen nog een keer een vervangend 5.1 setje aanschaffen, dan kan de home cinema definitief de deur uit.
Modbaarheid
Tja, wat moet je daar over zeggen. Ongetwijfeld valt er wat aan de kast te verbouwen. Wellicht dat het mogelijk is om het LCD scherm eruit te halen en er een 2e optische schijf in te zetten. Misschien dat er ook nog wel een 3e HDD achter het LCD scherm zou passen. Daarnaast zijn er ongetwijfeld nog andere punten waarop je de kast aan zou kunnen passen. Ik ga het in ieder geval niet doen. Wat mij betreft is de kast prima zoals hij is.
De conclusie is dat ik meer dan tevreden ben met deze kast. Hij voldoet aan alle eisen die ik gesteld had. Het is een kast die zeker niet misstaat in de woonkamer en waar je vrijwel alle hardware in kwijt kan die je nodig kan hebben bij een HTPC. Door de koeling en de demping door de gehele kast is deze behoorlijk stil te noemen. Voor het betaalde geld is het in mijn ogen gewoon een super kast. Okay, er zijn goedkopere kasten te vinden maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik € 125 euro voor deze kast heb betaald! Je hebt dan immers een complete HTPC behuizing met alles er op en eraan die er fantastisch uitziet.
Er staan meer afbeeldingen bij de
systeemspecs.
Update (03-03-2010)
Omdat ik de HDD voor een ander systeem nodig had heb ik deze vervangen door een 640GB model. Gevolg hiervan was dat de kast wat meer geluid begon te maken, met name de HDD hoorde ik resoneren via de kast waar het systeem op stond. Dit bleek veroorzaakt te worden door het iets te enthousiast aandraaien van de schroefjes waar de HDD mee vastzit. Doordat deze te strak zaten boden de rubbertjes niet genoeg demping meer. Na de schroefjes weer wat lossen gedraaid te hebben is de resonantie ook weer verdwenen.
Daarnaast zijn er eigenlijk sinds het vervangen van de hardware wat problemen met de usb poorten. om de een of andere reden moet ik na elke reboot de ir receiver even opnieuw aansluiten/installeren om deze te laten werken. Het gaat hierbij dus om de microsoft receiver die ik naast de receiver van de kast gebruik. Heeft niets met de kast te maken maar irritant is het wel! Verder bevalt de kast nog altijd prima overigens!
Update2 (26-05-2010)
De afgelopen tijd heb ik een aantal vragen gekregen over onder andere de aansluiting van de diverse kabeltjes en problemen met software. Mensen die last hebben van problemen met het scherm en het geluid raad ik aan om de laatste versie van de iMon software van de site van Antec te plukken:
Met betrekking tot het aansluiten van de kabels kun je ook terecht op de site van Antec. In de
FAQ wordt er onder andere stilgestaan bij de niet kloppende handleiding. Een aantal punten hier uit:
(beknopte) uitleg 3 pin connector
Uitleg Molex stekker voor Power LED
Uitleg niet (correct) werkende volumeknop
Voor een uitgebreide handleiding kun je terecht op het forum van SoundGraph (
hier om precies te zijn). Op dit forum kun je ook de laatste versie van de iMon software vinden, al blijf ik het meeste vertrouwen hebben in de versie die op de Antec site aangeboden wordt.
Update3 (26-01-2011)
Omdat ik regelmatig via de reacties en de DM vragen krijg over videokaarten lijkt het mij toch zinvol om daar even een stukje over toe te voegen. Niet dat ik het erg vindt dat mensen reageren (totaal niet juist), maar blijkbaar is er niet echt duidelijke info over te vinden. Vandaar een kleine toevoeging.
Klikbaar voor veel groter
Lengte:
Op het plaatje staan 2 lijnen, een rode en een paarse. De rode is de lengte van mijn videokaart: 17 cm. De paarse lijn is de totale lengte die je hebt in dat gedeelte van de kast: 26 cm. Zoals te zien is heb ik wat sata poorten en kabels in de weg zitten (gele cirkel) zodat ik niet de volledige lengte zou kunnen benutten. De lengte die je kunt benutten is dus grotendeels afhankelijk van de indeling van je mobo en eventuele voedingsstekkers die je grafische kaart in moeten. Als die aan de achterkant van je kaart zitten moet je daar wel even rekening mee houden. Daarnaast vraag ik mij af of het zo goed is voor je airflow om er een kaart over de volledige diepte in te hangen.
Hoogte:
Je hoeft voor deze kast geen low profile kaart aan te schaffen, je kunt een normaal formaat grafische kaart kwijt. De enige restrictie die je hebt is dat de kaart niet meer dan 1cm hoger mag zijn dan de standaard hoogte van een uitbreidingsslot. Tussen de uitbreidingssloten en de bovenkant van de kast zit ongeveer 1cm ruimte namelijk. Als je zeker van je zaak wil zijn zou ik aanhouden dat je goed zit als de kaart zelf niet hoger is dan het bracket.
Changelog
30-11-2009: Tv kaart vervangen ivm de overstap naar Vista Ultimate 64 bit (had een licentie over
30-12-2009: Typo's en nav een poging tot updaten van iMon en daardoor ontstaane problemen nogmaals de tip om de Antec versie te gebruiken en die niet te updaten.
03-03-2010: Update toegevoegd.
26-05-2010: Update2 toegevoegd + link naar nieuwe versie software
26-01-2011: Update3 toegevoegd
10-12-2011: Op verzoek de afmetingen van de kast nagemeten.