HP Spectre x360 15-ap007nd Review
10 april 2016, laatste update op 30 november 2016, 6.138 views
Rapporteer
Pluspunten
- Stevig, mooi, dun, licht
- 15 inch 4k scherm
- 360 'stand' modus is fantastisch
- Goede specs
Minpunten
- Veel programmas en apps niet berekend op 4k
- Kan soms warm worden en fluiten
1 van 5 sterren (Waardeloos)
UPDATE: de power kabel is veel te kort. HP wilt me een langere aansmeren voor €115,-. Dit is te idioot voor woorden. review bij deze aangepast naar 1 ster
Eng: UPDATE: HP sells this with a very short power cable. When you need a longer one, they charge you €115,- for it. Completely ridiculous so I'm changing my review to 1 star.
Oude review:
Na een zoektocht van een halfjaar voor een nieuwe laptop uitgekomen bij de HP Spectre 15 inch. Gekocht op day van release bij de HP store. Tip - ze geven je 10% korting als je al HP klant bent, drukt flink op de prijs!
Ik was op zoek naar een goede multimedia laptop. Raw processing power heb ik thuis op de desktop, dus fancyness mag wel. Eigenlijk op zoek naar een Macbook dus, maar ik blief geen Apple producten.
Ik zal kort even de redenen opgeven waarom ik deze laptop hebt gekocht en daarna hoe de laptop bevalt.
- Goede ervaring eerder met HP
- Touch screen en 360 modus
- Goede specs: i7, 16 gig RAM, >500gb SSD
- 4k screen, al was dit voor mij geen vereiste
- Stevige case, heel belangrijk voor mij
- 15 inch -> 13 inch is te klein
- Mooie afwerking
- Geld was niet de issue, ik spaar liever wat langer voor wat beters dan settelen met een minder product
Wat ik uiteindelijk ervan vind:
- Goede ervaring met HP klantenservice, zij stelden mij voor dat ik 10% korting kon krijgen. Thanks gasten!
- Fantastisch mooi, dun, licht en mobiel. Krijg ook veel leuke reacties van mensen om me heen over het design. Wellicht mooier dan Macbooks, maar dat is natuurlijk subjectief.
- Ook echt heel stevig! Metaal maakt het verschil. Sterke scharnierpunten ook.
- 360 modus is, geloof het of niet, fantastisch in het gebruik. De 'stand' mode, waarin de laptop op het toetsenbord ligt is perfect videos, of tablet-achtige dingen te doen. Bijvoorbeeld: klap m om en gooi m in je bed, kun je heerlijk (4k) film kijken. De andere 2 modi gebruik ik nooit.
- Wat ik bijvoorbeeld vaak doe, in tabletmodus een video afspelen op de rechterkant van het scherm, en op linkerkant typen of browsen. Werkt super. Microsoft nailed it.
- Touchscreen is ook soms fijn om te hebben in laptopmodus.
OK en nu over 4k. Voordelen:
- 4k images en achtergronden gebruiken
- 4k films kijken
- Multitasking, meerdere programmas open op het scherm omdat er zo veel ruimte is.
Maar de nadelen zijn er ook:
- HP heeft NIET goed met Microsoft samengewerkt om 4k te implementeren. Er zijn veel kleine issues, zoals Windows media player wat bizar klein wordt. Komop jongens, niemand in het test team die een keer een mp3tje heeft afgespeeld? Sukkels!
- Third party plugins werken soms ook niet goed. Bijvoorbeeld Clover, een appje waar ik niet zonder kan omdat het je de mogelijkheid geeft om fijn met tabs in Explorer te werken. Deze app kreeg ik alleen met veel gedoe enigzins aan de gang, en zorgt nog steeds af en toe voor crashes.
- VLC media player wordt ook bizar klein.
- Ik heb wel het gevoel dat zonder 4k de batterijduur beter zou zijn.
Verder over de laptop:
- Ja, soms wordt ie warm en begint ie een beetje te fluiten. Wel echt stukken minder dan mijn oude Pavilion, dus dat is een verbetering. Het valt wel mee omdat ik vrijwel altijd wel zacht wat muziek aan heb staan.
- Ik heb nog niet echt zware programmas erop gebruikt, dus ik kan niet veel zeggen over de prestaties. Ik zou zeggen check online benchmarks als je dit wilt weten.
- Windows 10 is bij vlagen goddelijk in het gebruik. Dit terwijl ik een aperte hekel had aan Windows 8. De tiles, gecombineerd met bepaalde apps etc. zijn super in het gebruik. Heel andere ervaring. Heb zelfs de tile balk zitten aanpassen met toevoegingen etc. (zie pic), nooit gedacht dat dit systeempje zo goed zou werken!
- De batterij is ok. Een uur film kijken op gemiddelde settings qua helderheid kost 15-20% batterij. Let wel op, de laptop blijft flink energie gebruiken als je m niet uitzet en simpelweg dichtklapt. Ik heb me hier een paar keer flink op verkeken.
- Ik had enkele Windows issues die ik moest fixen om de laptop goed aan de gang te krijgen (waren dingen die CPU etc opfokten). Ik kan me voorstellen dat een average consumer hier helemaal leip van wordt en de laptop terugbrengt. Maargoed, who to blame? Microsoft denk ik, niet HP.
- Heeft HP niets geleerd van de comments over de eerste Spectres x360? Geef verdorie een optie om het lampje voor de toetsenverlichting uit te zetten. Iets met ezels en stenen.
HP beweert geen compromissen te hebben gedaan met deze laptop. Hier kan ik me gedeeltelijk wel in vinden. Het probleem is vooral dat niet ieder programma of app aangepast is aan 4k of touchscreens. Verder kan ie soms wel eens warm worden.
In ieder geval, soms geeft deze laptop je het gevoel dat je de ultieme multimedia machine in je handen hebt, en dat is precies waar ik naar op zoek was. Een prijzige laptop, maar het vaak helemaal waard.
Speciaal me aangemeld bij Tweakers om deze review te kunnen schrijven. Let me know what you think.