Linksys EA7500 Review

6 april 2016, laatste update op 6 april 2016, 250 views Rapporteer
Testpanel +1

Snelle gebruiksvriendelijke router die voor de minder technische gebruiker goed te begrijpen is zonder het handige neefje erbij te moeten halen.

Pluspunten

• Snel
  • Lampjes uit te schakelen
  • Zeer gemakelijk in te stellen
  • Prima software
  • Prima bereik

Minpunten

• Prijs

Dankzij Tweakers kreeg ik de kans om deze router te kunnen reviewen, hartelijk dank hier nog voor!

De router zal worden vergeleken met de standaard modem van Ziggo, de Ubee EVW3226. Mijn kennis van routers is redelijk basis, de review zal dan ook niet heel diep ingaan op de onderliggende techniek, maar hoop dat ik wel duidelijk informatie kan geven voor de beginnende gebruiker.

Allereerst de verpakking,

[img]kRLdA1xI[/img]

Er valt weinig over te zeggen, hij voldoet en je kan er goed uit opmaken wat je kan verwachten als je het product aanschaft. De basis specificaties zijn te vinden op de doos evenals voor welke doelgroepen hij bedoeld is.

In de verpakking vinden we de standaard accessoires.

[img]mEYe1J17[/img]

- USB 2.0
- Internet aansluiting
- 4x Gigabit Ethernet

De software,

Mijn ervaring met routers en modems is toch dat de software vaak onhandig in elkaar zit, en ze alles behalve makkelijk zijn in te stellen. De ervaring met de Linksys is dan ook een verademing, de standaard setup is met een 5minuten klaar en je kan aan de slag ermee. Dit is voor de basis behoefte dan ook voldoende, maar daar is de router natuurlijk niet voor bedoeld.

Maar ook als je wel meer wilt kunnen dan de basis setup voldoet deze router prima. Er is ruime mogelijkheid voor het instellen van ouderlijk toezicht, welk verkeer prioriteit heeft, externe opslag en natuurlijk beveiliging.

De mogelijkheden zijn prima, alles is duidelijk te vinden en bied leuke toevoegingen. Snelheidstest rechtstreeks op de router, erg nuttig is het niet maar wel een leuke toevoeging.
Dit zelfde geld voor de Smartwifi functionaliteit, ik kan zelf niet zo goed bedenken wat er handig is aan het kunnen beheren van de router via een app op de telefoon.
Maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het nut er wel van zien, de app zelf werkt namelijk prima en alles wat je snel zou willen veranderen is wel beschikbaar.

Betrouwbaarheid & Stabiliteit,

Hij staat nu een geruime week rustig te draaien, niet echt een goede test voor stabiliteit maar tot nu toe houd die zich perfect.
Ook met downloaden van torrents houd die zich goed, waar de Ubee nog wel eens traag wil worden en een reboot nodig heeft.
De betrouwbaarheid zal de tijd moeten uitwijzen, maar mijn gevoel is er goed bij.
Hij word amper warm, en de bouwkwaliteit is prima in orde.

Bereik,

Toch misschien wel het belangrijkste van alles, wat is nou het bereik van de router? Vergeleken met de Ubee is het fantastisch!
De Ubee gebruikte ik alleen op 2.4Ghz omdat de 5Ghz eigenlijk alleen in de woonkamer werkte. Nu met de Linksys werkt het goed op de 5Ghz, alleen op zolder wil het signaal wegvallen en dan terug vallen naar de 2.4Ghz.

Al met al is het bereik, en de snelheid die ik dan ervaar een hele verbetering.
Vaak schakelde ik in de tuin terug naar 4G om nog lekker vlot te kunnen internetten op de telefoon, nu kan ik gewoon op de 5Ghz blijven zonder dat ik het merk in snelheid ondanks dat het bereik verminderd is.

Met inSSD 4 heb ik het bereik getest op de 2.4Ghz band.
De maximale data rate blijft bij de Ubee op 144Mb steken, waar de Linksys op 600Mb komt, bij een zelfde signaal sterkte van -24/25Db.

Voor de 5Ghz band heb ik dit helaas niet kunnen testen, de laptop waar de test mee uitgevoerd is ondersteund geen 5Ghz.

Algemene beoordeling,

Ik kan kort er over zijn, het is gewoon een prima router!
Hij is goed te beheren, de instellingen zijn makkelijk te vinden en het bereik is een stuk beter dan de standaard router die word mee geleverd bij de provider.
Ook het kunnen uitzetten van de lampjes is voor mij een groot plus punt gezien die redelijk in het zicht moet staan in de woonkamer.
De prijs is misschien wat aan de hoge kant op dit moment, maar de eenvoud van de installatie en de prestaties en opties maken het naar mijn idee de prijs waard.

Heb jij ook een Linksys EA7500?