Intel Dual Band Wireless-AC 7260 Review

Gamemaniak
8 juni 2016, laatste update op 8 juni 2016, 734 views

Intel Dual Band Wireless-AC 7260

Dit kaartje heb ik gekocht als vervanger voor mijn Atheros AR9285. Ik moet zeggen dat het een zeer snel kaartje voor een schappelijke prijs en is een prima keuze als je op zoek bent naar een upgrade.

Pluspunten

• Snel
  • 5GHz
  • Bluetooth 4.0
  • Eenvoudige installatie

Minpunten

• Geen

Inleiding
Omdat mijn huidige laptop (Asus X5SQ) een drama was qua snelheid via WiFi was het tijd om op zoek te gaan naar iets wat wel de maximale van hedendaagse internetabonnementen aankon.

Mijn laptop werd geleverd met een Atheros AR9285 waarna ik met wat zoekwerk tot de conclusie kwam dat dit de verantwoordelijke was voor mijn trage verbinding. De AR9285 ondersteund WiFi via b/g/n met 1x1 wat betekend dat deze een maximale snelheid van 150 mbit (theoretisch) kan behalen. Hierdoor kon ik niet gebruik maken van de maximale snelheid van de N-specificatie (met MiMo) die snelheden van 300 mbit (theoretisch) toestaat. Als je ziet dat deze laptop toen €850 heeft gekost is het schandalig van Asus dat ze er een budget chip in hebben gezet.

Via Speedtest.net haalde ik een maximale snelheid van 40 mbit download en 15 mbit upload. Dit terwijl mijn verbinding van Zeelandnet (Alles in 1 premium) 150 mbit en 15 mbit upload toelaat.

Omdat ik onlangs op een andere router was overgestapt, een Asus RT-AC66U, die ook 5GHZ ondersteund via de AC-specificatie was het een logische keuze om op zoek te gaan naar een netwerk kaart die deze ook ondersteunde. Daarom viel mijn oog op de Intel AC 7260 die voor €27,90 te koop was bij 4Launch.
Specificaties - Intel AC7260
Toch nog even in het kort een aantal specificaties van het Intel kaartje.
5GHz-ondersteuningJa
Verbinding (wlan)802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Maximale totale wifi snelheid867Mbps
Card InterfacePCI-e Mini Card 1.0
Maximale snelheid 2,4GHz300Mbps
Maximale snelheid 5GHz867Mbps
BijzonderhedenMet Bluetooth 4.0, Dual Band, Dual Stream (2x2)
Specificaties - Atheros AR9285
Toch nog even in het kort een aantal specificaties van mijn oude Atheros kaartje.
5GHz-ondersteuningNee
Verbinding (wlan)802.11b, 802.11g, 802.11n
Maximale totale wifi snelheid150Mbps
Card InterfacePCI-e Mini Card 1.0
Maximale snelheid 2,4GHz150Mbps
BijzonderhedenMet Bluetooth 3.0, Stream (1x1)
Installatie
De installatie van de Intel AC 7260 is zeer eenvoudig en is binnen 2 minuten gepiept. In mijn geval was het een kwestie van 2 schroefjes te verwijderen om de laptop te openen, de 2 antenne kabeltjes los te maken van het oude kaartje en 2 schroefjes te verwijderen om het kaartje los te maken. Daarna het nieuwe kaartje plaatsen en de voorgaande stappen in de omgekeerde volgorde toe te passen.
Driver installatie
Windows
In Windows 7 is het noodzakelijk om de drivers te installeren om gebruik te maken van WiFi en Bluetooth. De netwerkkaart wordt niet geleverd met een CD dus de laatste drivers downloaden op de website van Intel is noodzakelijk. Na installatie van beide drivers en het opnieuw opstarten werkte alles naar behoren.
Ubuntu
Ik gebruik zelf als dagelijks OS op mijn laptop Ubuntu 14.04 waardoor het installeren van verdere drivers niet nodig was. Het werkte out of the box en mijn netwerk werd direct herkend. Omdat mijn netwerk op 2.4GHz en 5GHz uitzend was het wel even nodig om het BSSID in te stellen zodat hij standaard het 5GHz kiest. Dit kan in Ubuntu eenvoudig via de netwerkinstellingen van het netwerk waarmee je bent verbonden in de tab WiFi.
Benchmark WiFi
De setup is als volgt, ik maak gebruik van mijn router, Asus RT-AC66U, die is gekoppeld aan mijn modem, een Cisco EPC3925, die in bridge modus staat waardoor de WiFi uit is. Bij alle benchmarks zit ik 4,5 meter van mijn router vandaan om deze uit te voeren. Dit betreft een vrijstaand huis waarbij mijn buren ook beschikken over WiFi, het signaal wat ik daarvan ontvang is echter zeer zwak en er is geen overlap van kanalen met mijn router.
Atheros AR9285
Afbeelding toevoegen!
Intel AC7260
Bluetooth
Ondanks dat ik genoeg apparaten heb die bluetooth ondersteunen maak ik er eigenlijk nooit gebruik van. Desondanks heb ik toch even getest en hij detecteert en verbindt gewoon mijn LG televisie, Harman Kardon bluray speler en HP printer.

Naar aanleiding van de flinke snelheidswinst en lage prijs voor deze upgrade kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben over mijn aankoop. Als je niet teveel wilt uitgeven kan dit product zeker aanraden.

Heb jij ook een Intel Dual Band Wireless-AC 7260?