Na jaren van trouwe dienst was mijn LG nexus 5 wel eens aan vervanging toe. Op zich voldeed mijn nexus 5 nog best prima, en kon ik er alles mee doen wat ik wou. De nieuwe generatie smartphones zijn echter op bijna elk aspect er behoorlijk op vooruit gegaan, hetgeen voor mij een upgrade rechtvaardigde.
Ik zal in deze review regelmatig de Galaxy S7 met de nexus 5 vergelijken om inzichtbaar te maken wat er gedurende de afgelopen jaren nou precies is verbeterd/verandert. Alhoewel het misschien interessanter is om de S7 met andere huidige generatie smartphones te vergelijken hoop ik dat de vergelijking met de oudere nexus 5 mensen kan helpen met het maken van de keuze om wel of niet up te graden naar een nieuwe generatie smartphone.
Specificaties
• 5.5 inch SUPER AMOLED scherm
• Resolutie 1440 X 2560, 534 PPI
• 150.9 X 72.6 X 7.7 mm, 157 grams
• Android 6.0 Marshmallow
• Exynos 8890 Octacore
• 4GB LPDDR4 RAM
• 32 GB, micro SD tot 200 GB
• 12 MP camera met OIS
• 5 MP front camera
• 3600 mAh accu
Uiterlijk
De Galaxy S7 EDGE is een smartphone met een relatief groot 5,5” AMOLED-scherm. Toch zijn de afmetingen erg compact gezien het schermformaat, wat natuurlijk een direct gevolg is van de gebogen randen waardoor er praktisch geen bezels aan de zijkant zitten. Hierdoor lijkt het ook alsof het scherm helemaal doorloopt, hetgeen een futuristische look geeft die mij erg bevalt.
Ten opzichte van de S6 EDGE zijn er subtiele esthetische veranderingen doorgevoerd, zo steekt de camera een stuk minder ver uit, is het metalen omhulsel van iets donkerder grijs en de algehele kleur diepzwart (i.t.t. donkerblauw bij de S6). Al met al een prachtige telefoon waar qua uiterlijk maar weinig op aan te merken valt. Enig nadeel is dat de glazen achterkant een fragiele indruk achterlaat en een enorme fingerprint magneet is. Pluspunt is de IP68 rating, waardoor hij stof en waterproof (1.5m tot 30min) moet zijn.
Net iets minder elegant is dat de zwarte S7 met witte kabels en adapter wordt geleverd. Het was mooier geweest als de kleur hetzelfde zou zijn als de mobiel.
Hardware en prestaties
Het scherm kunnen we redelijk kort over zijn en is geweldig. De resolutie is met 1440p erg hoog, en de pixels zijn dan ook niet zichtbaar. Met mijn nexus 5 1080p scherm kon ik echter de pixels ook al niet onderscheiden, maar de PPI van de s7 (534PPI) is aanzienlijk hoger dan de nexus 5 (445PPI). De kleurweergave is zeer goed, de kleuren spatten van het scherm af maar zijn wel wat verzadigd. Mocht je een meer natuurgetrouwe kleurweergave prefereren dan kun je in de instellingen het scherm aanpassen naar basis-weergave, waardoor de kleuren minder verzadigd zullen zijn. Door de AMOLED-techniek kunnen pixels individueel worden uitgeschakeld waardoor de zwart-waarden, en de daarmee samenhangende contrast-ratio, geweldig is. De maximale helderheid van het scherm is ook erg hoog, waardoor in de volle zon het scherm nog goed valt af te lezen. Ik denk dat dit het beste scherm is wat ik tot nu toe in een smartphone heb gezien!.
De Europese variant heeft een Samsung Exynos 8890 chip aan boord, terwijl de Amerikaanse variant met een snapdragon 820 chip wordt verkocht. Reden hiervoor zou zijn dat de snapdragon 820 niet de ideale bandbreedte ondersteund voor Europese netwerken. Vraag is natuurlijk, wat betekend dit in de praktijk? De Exynos chip is een zeer krachtige chip, die qua prestaties aan de absolute top zit en enkel marginaal wordt overtroffen door de SD820. Het verschil zo klein (zie AnTuTu benchmarks beneden) dat dit in dagelijks gebruik waarschijnlijk niet te merken valt.
Om gelijk maar even een benchmark vergelijking te maken met mijn oude LG nexus 5, de G S7 EDGE scoort ruim het dubbele met 128.000 terwijl de nexus 5 met SD801 chip niet verder komt dan 51.000. Daarnaast liep de benchmark zeer vloeiend op de S7, terwijl de nexus 5 er duidelijk erg veel moeite mee had.
[img]8ChKB6Px[/img]
De chip wordt ondersteund door maar liefs 4GB aan LPDDR4 geheugen waardoor je veel apps tegelijk open kan hebben. Ondanks het grote werkgeheugen is mij wel opgevallen dat sommige apps toch weer afgesloten worden na de telefoon een tijdje niet gebruikt te hebben. Ik weet niet of dit specifiek iets is wat bij de Galaxy S7 gebeurd, of dat het komt door Android (Doze) om energie te besparen. Maar opvallend is het wel.
De S7 EDGE heeft een grote accu aan boord van 3600 mAh. Met middelzwaar gebruik kom ik makkelijk de dag door, en heb ik nog 30-40% over tegen het einde van de avond. Wil je de hele accu in een dag leegtrekken moet je dus behoorlijk je best doen, en voor de meeste onder ons zal de accuduur dan ook als een groot pluspunt ervaren worden. Vergeleken mijn 2300mAh nexus 5 is de accu zeker een verademing, daarmee haalde ik vaak de avond niet eens.
Camera
Een van de selling points van de S7 is de camera. Er wordt gebruik gemaakt van een chip van Sony (alhoewel sommige een Samsung chip hebben met gelijkwaardige specificaties), namelijk de IMX-260. De camera is 12MP wat een stuk minder is dan de 16MP van de S6 vorig jaar. Gevolg van de lagere resolutie is dat de pixels groter zijn, meer licht kunnen verzamelen en de lichtgevoeligheid van de camera dus een stuk beter is. De foto’s die met weinig omgevingslicht worden genomen zijn dan ook erg goed! Buiten de sensor om is er nog een reden de lichtgevoeligheid, namelijk de hoge ISO (1250) waarden. Dit gaat helaas wel erg ten koste gaat van de fotokwaliteit. Echter is er een “pro” modus waar de ISO, sluitertijd en witbalans zelf in te stellen valt, en in die modus zijn zeer acceptabele plaatjes te schieten. Ook ondersteund de camera 4k video-opname.
Tip: wil je 4k video opslaan op een SD-kaart, zorg er dan voor dat het kaartje snel genoeg is (minimaal U3 klasse)
Naast de lichtgevoeligheid is een ander groot pluspunt dat deze camerasensor gebruik maakt van dual pixel technologie, hetgeen de autofocus zeer snel maakt. Kortom, minder maar wel betere pixels vergeleken veel concurrerende smartphones. Hieronder wat voorbeelden in vergelijking met de nexus 5.
[img]neJXTmyZ[/img]
[img]Ab5Lqnzo[/img]
[img]YXpcwoTt[/img]
[img]aJzqX15f[/img]
Software
Hier laat Samsung duidelijk een steekje vallen. Komende van een nexus 5 met stock Android is touchwiz een flinke tegenvaller. Allereerst wordt de telefoon met veel bloatware geleverd, wat tot mijn frustratie ook niet te deinstalleren is. Zo heb ik nu 2 browsers, 2 mail apps, meegeleverde hardloop/fitness app die niet gebruik, meerdere spraakrecorders en een kalender app. Dit alles is overgoten met een naar mijn mening lelijke en donkere skin (alhoewel over smaak niet te twisten valt). Mocht je touchwiz toch willen blijven gebruiken dan is het misschien handig te weten dat er veel skins verkrijgbaar zijn om het uiterlijk naar smaak aan te passen. Daarnaast heb ik gemerkt dat touchwiz nogal is graag notificaties geeft voor de meest onnozele dingen, dit is in stock Android duidelijk minder. De notificaties kun je gelukkig uitschakelen in tools > meldingen. Persoonlijk heb ik nova launcher geïnstalleerd, waardoor Android er weer uitziet zoals ik gewend ben.
Conclusie: The good the bad and the ugly.
The good:
Samsung heeft hier echt een pareltje van een product neergezet. Een prachtig design! het scherm is het beste wat ik ooit in een smartphone heb gezien. De camera maakt zeer goede foto’s, ook met weinig omgevingslicht en van bewegende objecten. De hardware is zeer snel en ook de accuduur is prima in orde.
The bad:
Ondanks dat de S7 bijna alles goed doet zijn er toch altijd nog wat kleine verbeterpuntjes. Zo heeft de S7 geen IR blaster en is ook een USB-C poort achterwege gelaten. De behuizing, hoe mooi die ook mag zijn, voelt fragiel aan en is een echte vingerafdrukmagneet (leuk scrabble woord). SD kaartjes kunnen standaard niet als adoptable storage worden gebruikt, dit kan met een "hack" worden opgelost.
The ugly:
Samsung laat toch echt een behoorlijke steek vallen met de software. Gelukkig valt dit nog enigszins op te lossen door het gebruik van een andere launcher, zoals nova launcher of google now. Ook de meegeleverde witte adapter en kabeltjes passen qua kleur niet bij de zwarte S7.