Ik speelde al een tijd met het idee om Ambilight te maken achter het scherm van mijn computer. Na wat speurwerk op google ben ik bij de onderstaande websites uitgekomen. Hier kwam de Arduino Uno als controller naar voren en zodoende dus mijn eerste ervaringen met dit bordje opgedaan. Hieronder dan ook mijn ervaringen met de Arduino Uno.
WS2812 Led strips aansturen met een Arduino:
Ambibox - Ambilight Software om de Arduino aan te sturen:
De Arduino Uno:
De Arduino Uno komt in een klein compact doosje met een sticker velletje en een kleine beschrijving.
De Arduino Uno is een compact klein bordje met vele aansluitingen en mogelijkheden. (Zie verderop de Technische gegevens).
Er zitten 4 gaten in de PCB om de Arduino te kunnen monteren. Deze gaten hadden naar mijn mening een betere positie mogen krijgen op het PCB. Sommige gaten zitten erg dicht bij componenten van de Arduino. Hierdoor heb ik mijn toch al kleine boutjes moeten afvijlen.
Wil je bijvoorbeeld een stuk ledstrip aan de voeding van de Arduino hangen is het aan te bevelen een losse voeding in te steken aangezien je met 500mA aan USB voeding niet ver zult komen. Mocht hij alleen als aansturing dienen heb je dus zoals in mijn geval alleen de USB stekker nodig.
Let ook op dat je geen kortsluiting maakt op de voedingspunten van de Arduino! Helaas is mij dit per ongeluk overkomen en mocht het bordje weggooien omdat deze niks meer deed.
[img]dtNwPqhb[/img]
[img=620]M53g1jnm[/img]
[img=620]wUJK0V3b[/img]
Technische gegevens Arduino Uno:
Hieronder de technische gegeven van de Arduino Uno.
[img=620]h9bpHDDz[/img]
De Software:
Met een USB kabel kun je de Arduino al aan een computer koppelen en met de
Open-Source Arduino Software (IDE) kan (zelfgemaakte) code geüpload worden naar de Arduino. Er zit dus ook een editor in om bestaande code aan te passen of om zelf nieuw code te schrijven. Tevens zitten er ook enkele voorbeelden in zodat je meteen aan de slag kan gaan met een klein projectje. Ik heb de
code gebruikt welke al voorhanden was in het eerder genoemde artikel in combinatie met de onderstaande:
Het resultaat:
Hieronder de Arduino aan het werk. Het komt erop neer dat de Ambibox software de Arduino aanstuurt en deze vervolgens de ledstrips. Aangezien de Arduino in de computer zit heb ik de standaard groene en oranje ledjes vervangen voor witte SMD ledjes. Deze ledjes geven aan of het bordje power heeft en of er verkeer gaat over de TX en RX zijde van de Serial to USB interface.
Links de Arduino in de computer aan het werk:
[img]0yu42xkO[/img]
De Arduino stuurt hier in zijn geheel 296 WS2812 Leds aan achter het scherm en in de computer.
[img]BeAVijK2[/img]
[img]D9Ajv0Z3[/img]
[img]YNGoKDxl[/img]
[img]qDlCbdze[/img]
Hieronder een Demo filmpje bij het opstarten van GTA.