Arduino Uno Rev3 Review

Brutuss
2 maart 2016, laatste update op 19 mei 2017, 7.128 views

Arduino Uno Rev3

Deze Arduino Uno wordt gebruikt voor een Ambilight Project in mijn computer.

De Arduino Uno is breed inzetbaar door de vele mogelijkheden en programmatuur welke te vinden is op het internet.

Pluspunten

• Goedkoop
  • Vele mogelijkheden
  • Op internet veel uitleg te vinden
  • Makkelijk met programmeren

Minpunten

• Niet beveiligd tegen kortsluiting
  • Montage gaten in PCB onhandig geplaatst

Ik speelde al een tijd met het idee om Ambilight te maken achter het scherm van mijn computer. Na wat speurwerk op google ben ik bij de onderstaande websites uitgekomen. Hier kwam de Arduino Uno als controller naar voren en zodoende dus mijn eerste ervaringen met dit bordje opgedaan. Hieronder dan ook mijn ervaringen met de Arduino Uno.

WS2812 Led strips aansturen met een Arduino:

Ambibox - Ambilight Software om de Arduino aan te sturen:

De Arduino Uno:
De Arduino Uno komt in een klein compact doosje met een sticker velletje en een kleine beschrijving.

De Arduino Uno is een compact klein bordje met vele aansluitingen en mogelijkheden. (Zie verderop de Technische gegevens).
Er zitten 4 gaten in de PCB om de Arduino te kunnen monteren. Deze gaten hadden naar mijn mening een betere positie mogen krijgen op het PCB. Sommige gaten zitten erg dicht bij componenten van de Arduino. Hierdoor heb ik mijn toch al kleine boutjes moeten afvijlen.

Wil je bijvoorbeeld een stuk ledstrip aan de voeding van de Arduino hangen is het aan te bevelen een losse voeding in te steken aangezien je met 500mA aan USB voeding niet ver zult komen. Mocht hij alleen als aansturing dienen heb je dus zoals in mijn geval alleen de USB stekker nodig.

Let ook op dat je geen kortsluiting maakt op de voedingspunten van de Arduino! Helaas is mij dit per ongeluk overkomen en mocht het bordje weggooien omdat deze niks meer deed.

[img]dtNwPqhb[/img]

[img=620]M53g1jnm[/img]

[img=620]wUJK0V3b[/img]

Technische gegevens Arduino Uno:
Hieronder de technische gegeven van de Arduino Uno.
[img=620]h9bpHDDz[/img]

De Software:
Met een USB kabel kun je de Arduino al aan een computer koppelen en met de Open-Source Arduino Software (IDE) kan (zelfgemaakte) code geüpload worden naar de Arduino. Er zit dus ook een editor in om bestaande code aan te passen of om zelf nieuw code te schrijven. Tevens zitten er ook enkele voorbeelden in zodat je meteen aan de slag kan gaan met een klein projectje. Ik heb de code gebruikt welke al voorhanden was in het eerder genoemde artikel in combinatie met de onderstaande:

Het resultaat:
Hieronder de Arduino aan het werk. Het komt erop neer dat de Ambibox software de Arduino aanstuurt en deze vervolgens de ledstrips. Aangezien de Arduino in de computer zit heb ik de standaard groene en oranje ledjes vervangen voor witte SMD ledjes. Deze ledjes geven aan of het bordje power heeft en of er verkeer gaat over de TX en RX zijde van de Serial to USB interface.

Links de Arduino in de computer aan het werk:
[img]0yu42xkO[/img]

De Arduino stuurt hier in zijn geheel 296 WS2812 Leds aan achter het scherm en in de computer.
[img]BeAVijK2[/img]

[img]D9Ajv0Z3[/img]

[img]YNGoKDxl[/img]

[img]qDlCbdze[/img]

Hieronder een Demo filmpje bij het opstarten van GTA.

Heb jij ook een Arduino Uno Rev3?

Echt een heel cool projectje! Heb je een echte noob handleiding hoe ik dit zelf zou kunnen doen? heb ervaring met solderen enz maar 0 ervaring met programmeren. want de website waar je naartoe linkt gaat me al iets te snel en niet diep genoeg hoe ik dit via usb aan kan sturen.
Dank je, Ik heb helaas geen andere handleiding. Ik heb het allemaal via de aangegeven websites gedaan zoals aangegeven. Dit was ook mijn eerste ervaring met de Arduino. Als je je er een beetje in verdiept kom je een heel eind.
Op die site wordt in principe alles uitgelegd zoals het gemaakt kan worden. Van aansluiten tot programmeren.

Anoniem: 439180 2 maart 2016 14:03
Interessant artikel welke er g duidelijk wordt uitgelegd.
Alleen heb ik een Philips TV met ambilight.
Een Philips TV heb ik ook ;) Waarom denk je dat ik het nu ook op mijn computer scherm wilde hebben ;)
Ik ben toevallig bezig met precies hetzelfde ik was alleen nog niet langs ambibox gekomen. Ik ga dit morgen gelijk even testen ;)
Naar mijn mening de beste software voor dit soort projecten. Het enige nadeel is het instellen dan de ledjes. Hoe meer je er hebt hoe langer je bezig bent met vakjes zetten :)
De Arduino heeft een zelf herstellende zekering (resettable fuse) aan de USB spanning hangen om jouw USB-poort te beschermen tegen kortsluiting. Mogelijk dat het bordje in de prullenbak nu wel weer wil werken? :)
Dan zal deze niet opgewassen zijn tegen de kracht van mijn 860Watt computer voeding.
Zoals je in het onderstaande schema kunt zien worden de LEDs voorzien van hun eigen spanning (Voeding PC). Deze heb ik per ongeluk een keer omgeruild. Resultaat was dat bij het inschakelen van de computer de Arduino en enkele leds defect zijn gegaan. Op de onderkant van de Arduino had ik ook enkele zwarte vlekken plus er kwam rook vanaf. Uiteraard heb ik nog even geprobeerd deze in te schakelen alleen op de USB poort maar hij deed echt niks meer.

Arduino schakeling

Overigens wel bedankt voor de info! Weer wat geleerd vandaag.
Na het lezen van deze review was ik verkocht! gelijk spullen besteld en lekker aan de hobby.
Ik kom nu alleen niet verder. Ik krijg de leds wel via de Adalight code aan de praat, maar via zodra ik Ambibox opstart veranderd er niks, ongeacht wat ik ook instel. Ik denk dat ik iets over het hoofd zie.
Wat zijn jou settings precies?
Leuk om te horen dat je naar aanleiding van mijn review aan de slag bent gegaan. Jammer is alleen dat het niet meteen wil lukken.

Enkele instellingen waarop je kunt letten:
Ambibox:
  • Device: Adalight
  • Port: COM x
  • Number of zones: aantal LED's welke je verbruikt hebt.
  • Mode: [Software] Screen Capture
  • Heb je ook doormiddel van de knop "Show areas of capture" je LED's een overeenkomende plaats op het scherm gegeven?
  • Geeft Ambibox links onderin aan of Adalight: 'connected' is?
Arduino:
In je ingeladen config van de arduino moet je de onderstaande dingen hebben aangepast:
  • Definde NUM_LEDS xxx (geef jou aantal LEDS op)
  • Define PIN 6
  • define serialRate 115200
Succes!

Txs voor je reactie!

Ik heb de code gedownload van de site van tweaking4all (Adafruit NeoPixel).
Bij define num_leds heb ik 104 ingevoerd, het aantal op de strip.
Define PIN 6 is ook correct.
Maar Define serialRate kan ik nergens vinden in de code om aan te passen.
Ik heb sterk het vermoeden dat ik de verkeerde code gebruik.

Verder geeft Ambibox wel aan dat Adalight connected is.
Probeer eens deze code

Om deze te maken moet je wel de "Fastled" code inladen in je library van de arduino software zoals hier uitgelegd: Tweaking4All.com

[Reactie gewijzigd door Brutuss op 23 juli 2024 04:29]

Yes! hij doet het! (doet een dansje)

Bedankt voor je heldere uitleg!!
Dat is fijn om te vernemen! Ik heb het ook vermeld in de review. ;)
Gaaf projectje!
Ik wil zelf ook ledstrips gaan aanschaffen, voor bij mijn TV. Ik dacht eerst aan een strip aan de achterkant van het tv meubel. Maar misschien in combinatie met deze software achterop de tv plakken. Alleen lijkt me niet dat het mogelijk is om via een hdmi throughput dit effect te bereiken he? Dit zal waarschijnlijk alleen via een pc en via usb werken, of kan dit eventueel ook over ethernet (ik heb tv in de woonkamer bv via een lange hdmi kabel op de pc aangesloten via een receiver ertussen)?

En ik zie op het filmpje toch wel wat lag, zie ik dat goed? En is het merkbaar als je aan het spelen bent?
Wat kost het totaalplaatje ongeveer? En kan dit ook met oudere/goedkopere versies van de Arduino? Thanks!!
Beste TJRef,

Dit project is puur voor de PC. De meeste mensen willen het inderdaad voor de TV hebben. Maar dat gaat niet met dit project. Hier heb ik mij verder nog niet in verdiept omdat ik zelf een Philips TV heb met Ambilight ;) . Wellicht dat Google je kan helpen.

Enkele kant en klare setjes voor de TV:

Wellicht ook handig om het DIY Ambilight howto Topic eens te raadplegen.

Je kunt wel mijn setup gebruiken in combinatie met een pc waar je bijvoorbeeld Kodi op hebt staan. Maar dan kan je alleen dat gene wat je op de TV bekijkt in kodi met Ambilight laten zien.

Je geeft aan dat je lag ziet in het filmpje, dit kan goed maar is niet van de computer uit hier zie ik namelijk zo goed als geen vertraging in zitten. Dit zal met het filmen te maken hebben (telefoon). Het is dan ook niet merkbaar met het spelen van games.

Mij heeft het ongeveer €150,- gekost. Ik zie nu overigens dat de strips wel aardig aan de prijs zijn geworden: 1m ledstrip a €30,-

Ik vind de Arduino Uno niet echt duur €24,- dus ik weet niet of het op een andere Arduino kan (de Mega werkte in ieder geval niet). Maar de meeste sites geven aan voor de Uno te gaan. Dus daar wijk ik dan niet vanaf.

[Reactie gewijzigd door Brutuss op 23 juli 2024 04:29]

bedankt! Nee, 24 euro is niet duur, maar alle kleine beetjes tellen toch wel op. Misschien een tweedehands vorige versie, daar doelde ik eigenlijk op.

Erg gaaf gedaan, en ziet er echt goed uit die setup van jou. Mooie kast ook. Ik wil ook eens een aangepaste case maken, heb nu nog gewoon een dicht exemplaar dat op de grond staat. Erg mooi afgewerkt die van jou. Waar gebruik je dat scherm op je pc voor? Of is het een tablet?
Toch nog zo veel betaald? Had ik niet verwacht. Heb je dan een lange ledstrip gebruikt?
Daar heb je gelijk in! ;) Dank voor de complimenten!

Het scherm is ingebouwd in de computer. Het is een 10,1 inch display zonder touch. Het wordt gebruikt als tweede scherm. Ik kan dus alles van mijn hoofdscherm naar rechtsonder slepen op mijn tweede scherm in de computer (Windows bureaublad uitbreiding) :+ . Meestal staat hier een pagina open van mijn domotica om de lampen in huis te kunnen bedienen. Of de Asus Suite voor het monitoren van de computer. Of een live stream van een radio zender.

Aangezien ik rondom mijn monitor en in de computer LED's heb verwerkt kom ik uit op 239 Led's / 60leds per meter = 4 meter ledstrip totaal. Ofwel €120,-
Very nice. Dat scherm is inderdaad wel handig dan. leuk gedaan.

Ik had niet eens opgemerkt dat je ook de leds in je pc daarop had aangesloten. Vandaar! Alleen een monitor zou je aan 2 meter wel genoeg hebben lijkt me?

Kun je de arduino ook voor andere taken inzetten terwijl hij bezig is met Ambilight uit te voeren? Dus als je er bijvoorbeeld infrarood sensors en leds op aansluit om het ook te gebruiken als afstandsbediening of IR extender. En is het aan te sluiten op wifi of ethernet zodat je zonder usbkabel kunt programmeren/instellingen configureren? (Sorry, ik ben een leek wat dat betreft)
Jup :) als ik iets maak doe ik het altijd anders dan andere.

De arduino kan zoals deze nu is ingesteld alleen maar Ambilight uitvoeren. De USB kan er bij mij niet uit aangezien hier de data van de Ambibox software op binnenkomt. Verder heeft de arduino standaard ook geen Wifi of Ethernet.
Bedankt! ik ga op verkenning.
Ik zie trouwens dat die leds 24 euro p meter zijn, zonder waterdicht plastic eromheen, die van 30 euro zijn met waterdicht plastic. Dus dat scheelt wel.
Ik ga er toch mee experimenteren. Leuk spul, altijd al willen doen.
Ik heb ze hier besteld.

19,95 per meter. Scheelt weer wat, en ik had ze de volgende dag in huis.
Ik heb de gok gewaagd via aliexpress. Stuk goedkoper, maar wellicht kans dat er dode exemplaren tussen zitten. Knip ik die er tussenuit. Alleen lange levertijd.
Hi TJ,
Super leuk project idd. Heb jij inmiddels die WS2812 ontvangen uit China? Benieuwd of dat wat was.
Ik heb hem ontvangen ja, alleen nog niet getest. Maar ziet er degelijk uit, zoals het hoort. Kan niet met zekerheid zeggen dat alle leds het ook doen, maar ergens verwacht ik dat dat wel goed zit.