Meizu MX4 Pro Grijs Review

tokko1
10 februari 2016, laatste update op 10 februari 2016, 1.370 views

Meizu MX4 Pro Grijs

Het is inmiddels misschien wel een ouder model maar qua features en benchmark scores doet hij het nog prima. Ook in het dagelijks gebruik is dit toestel echt geen miskoop. Het super mooie scherm en goede camera blijven me een lach geven bij het gebruiken van het toestel.

Pluspunten

• Sprekend qHD scherm
  • Uitstekende camera
  • Flyme OS
  • NFC

Minpunten

• Prijskaartje
  • Geen SD kaart slot
  • Fixed batterij

Na best wel veel Chinese telefoons gehad te hebben van verschillende wat onbekendere merken als Doogee en Elephone vond ik het wel interessant om een keer een toestel van een wat bekender chinees merk te testen en te reviewen voor mijn trouwe review lezers! En dat werd Meizu, dit merk bestaat al een tijdje en staat over het algemeen bekend om zijn goede kwaliteit telefoons. Wel hebben ze over het algemeen een iets hoger prijskaartje, meer in de richting van de wat betere Xiaomi’s bijvoorbeeld. Maar nu is de vraag, is dat wat hogere prijskaartje het nou waard, en kan Meizu dat waarmaken?

En ondanks dat het een bekender ‘wat beter’ merk is zullen veel van jullie Meizu niet kennen. Daarom hieronder even kort wat Meizu anders maakt ten opzichte van de vele OEM fabrikanten die China telt. Meizu draait al een tijdje mee in de consumer electronics industrie, ze maakte vanaf 2003 MP3/MP4 spelers en sinds 2008 voornamelijk telefoons. Deze Meizu’s telefoon draaien haar eigen Android fork “Flyme OS” wat een redelijk stevig gemodificeerde Android versie is die vaak geüpdatet wordt, vergelijkbaar met Xiaomi’s MIUI.

De telefoon die ik bespreek in deze review is de Meizu MX4 Pro, de grote broer van de Meizu MX4 in zowel formaat als specificaties. Dit is een al iets wat ouder vlaggenschip van Meizu (eind 2014 launch) maar nog steeds wel een redelijk vlot apparaat naar hedendaagse maatstaven. De MX4 kan ook Linux draaien, maar jammer genoeg kan dit op de Pro versie niet.. nja je moet iets over hebben voor de extra performance. Maar ik had het graag een keertje geprobeerd. Misschien in de toekomst als Meizu nog een Linux toestel uitbrengt?!

De Meizu MX4 Pro komt in een simpele witte doos met daarop MX4 “pro” en een paar gekleurde stippen.. op zich niets mis mee. Ga je iets verder kom je ook de telefoon tegen, zoals te verwachten valt. Dan haal je een soort groot boekwerkje met de handleiding en een garantie informatie boekje uit de doos. Nog steeds allemaal prima, tot je ziet dat daaronder de USB kabel zit en een “gat” in de verpakking waarin staat “Earphone not included” tjah.. dat had ik toch niet helemaal van een premium merk verwacht. Haal dat gat dan tenminste gewoon weg en ga niet voor deze goedkope oplossing.
Nouja verder met de telefoon dan maar. Deze zit goed verpakt in een hoesje en op de voor en achterkant zitten screenprotectors met informatie daarop gedrukt waar de aan/uitknop etc zit, dat is wel weer handig en mooi gedaan.

Dus in de doos tref je aan:
• Meizu MX4 Pro
• Micro-USB kabel
• Oplader (2A)
• Handleiding
• Garantie kaart
• En dus géén koptelefoon?!

Specificaties:
• 5.5” inch 2K+ scherm (2560x1536 pixels) van Sharp
• Samsung Exynos 5430 8-Core processor
• 20.7MP Sony camera (achter) met ƒ/2.3 inch lens
• 5.0MP OmniVision OV5693 ƒ/2.2 camera (voor)
• 3GB geheugen
• 16GB Rom (32/64GB opties beschikbaar)
• Android based Flyme 4.0 OS
• Formaat: 150.1 x 77 x 9 mm
• Gewicht: 158 g

Het design van de M4X Pro valt zeer zeker onder de noemer “minimal”. Al is het wel toch wat anders als je gemiddeld ziet op de Chinese markt (standaard is, redelijk rechttoe rechtaan, met hier en daar een afronding, Meizu wijkt hier wel vanaf). De Meizu heeft aan de voorkant een touchscreen met daarop onderaan een ‘home’ button, bovenaan de speaker en een Led notificatie. Het scherm gaat naadloos over in het metalen frame wat net te zien is door de afgeschuinde rand. En aan de achterkant gaat het vloeiend in een mooie en fijn aanvoelende vorm door in de kunststof cover. Deze ‘platte’ afronding geeft het toestel echt een heel chique dunne uitstraling en gevoel. Ook kwalitatief qua bouwkwaliteit doet voelt het toestel stevig en goed gebouwd aan. Je kan het toestel niet echt buigen of flexen zoals je bij goedkopere telefoons nog wel is ziet. Dit heeft Meizu vaker gedaan, en dat is duidelijk te zien in een top design/bouwkwaliteit.

Features:
Bij Meizu hebben ze niet een telefoon neergezet met een opvallende feature, maar zit de telefoon vol met allemaal features die je in de gemiddelde Chinese telefoon nu niet ziet, maar een jaar geleden ook echt niet. Hier zal ik de meest opvallende bespreken.

Bediening:
Bediening, bediening? Het is toch gewoon een touchscreen zoals we al láng kennen van ongeveer alle andere telefoons die we kennen, is een apart kopje dan wel nodig? Ja, dat is nodig. Want ondanks dat de MX4 Pro inderdaad gewoon over een touchscreen beschikt is toch een van de ‘standaard’ besturingselementen significant anders dan wat we gewend zijn bij Android en dat is de terug/home/appdrawer combinatie. De Home knop is zoals we normaal ook kennen “home” door te drukken, maar als je er dan overheen swypt dan is hij ineens ook de back knop. Dat is even wennen maar uiteindelijk toch best een intuïtief iets. De ruimte naast de homeknop is bij omhoog swypen de app drawer en anders niets, dus gewoon ruimte om het toestel vast te houden etc.

Scherm:
Dit toestel is uitgerust met een 5.5” QHD scherm, iets wat je zeker niet vaak tegenkomt, ook niet bij de huidige range aan Chinese toestellen. De resolutie van 2560 x 1536 levert een indrukwekkende DPI van 546 op, voor mij scherp genoeg om de pixels echt niet te kunnen tellen. Het scherm wordt daarbij ook bescherm door Corning Gorilla Glass 3 dus is bijna niet te krassen en kan tegen een stootje.
De kleurechtheid kan ik niet meten maar is vergelijkbaar al dan niet beter dan de Xiaomi MI4c die ik hier heb liggen. Ok qua helderheid doet het toestel het echt niet verkeerd en kan je het scherm nog prima lezen in vol zonlicht. Kortom een uitstekend scherm waar ik dagelijks nog steeds van onder de indruk ben (helemaal als je even naar een goedkoop chinees telefoons scherm aan het kijken bent in de winkel)

Vingerprint sensor:
Onder de naam mTouch heeft de MX4 Pro zijn vingerprint sensor ingebouwd zitten in de home knop. Dus op een intuïtieve plek voor het dagelijks gebruik. De set-up gaat vlot, even een aantal keer je vinger rop de sensor leggen en hij is volledig gemapt en klaar voor gebruik. Ik heb zowel vingers van mijn linker als rechterhand gemapt omdat het nog best wel si voorkomt dat je even je telefoon met een andere hand pakt. Dit kan ook prima, geen idee wat de max is maar heb zo al 6 vingers gemapt. Qua herkenning gaat het 90% van de tijd goed, soms meot je even nog een keer doen maar dit gebeurt echt niet vaak. Een prima alternatief voor een ander lockscreen methode dus.

Near Field Communication:
In dit toestel zit ook een Near Field Communication oftewel NFC chip gebakken. De coil is duidelijk te zien in de cover als je deze opent en geeft je best wel een aantal leuke mogelijkheden naast het standaard telefoon gebruik. Want NFC is best in opkomst nog. Je kan al zelf een chip kopen en die programmeren zodat als je gaat slapen je even dat weekend alarm kan zetten en de telefoon op stil kan zetten met een ‘swype’ of toch dat week-alarm omdat je op zaterdag toch er vroeg uit wilt. Maar in principe kan je zo ongeveer alles automatiseren met de NFC stickers die je dan kan swypen.
Maar naast zelf dingen ‘regelen’ kan je er ook steeds meer mee in de buitenwereld. Zo heb ik mijn rekening bij ING gekoppeld aan mijn telefoon en kan ik bij alle punten waar je contactloos kan betalen ook met mijn telefoon betalen. Hierbij hoef ik alleen de telefoon even uit slaapstand te halen en te swypen. En het werkt perfect! Het is zelfs nog een slagje veiliger dan je pinpas met een contactloos chip omdat je die kan skimmen ook als hij niet actief is en mijn telefoon in m’n zak doet niets tot ik hem even activeer.

Audio:
Meizu heeft aan alles gedacht zo lijkt het wel, want de audio-fans krijgen ook een extraatje bij deze telefoon en dat is dat er een ES9018K2M DAC gebruikt wordt. Dus volgens Meizu ‘echt’ Hi-Fi geluid ge-produceert kan worden.

Wifi/4G/Bluetooth:
Deze telefoon is uitgerust met de meest gangbare standaarden qua draadloos communicatie, dus Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (dual-band, Wi-Fi Direct) maar ook gewoon Bluetooth 4.0 en een 4G chip.
De 4G sensor zorgt ervoor dat je een goed en stabiel bereik hebt met een snelle verbinding.
Qua stabiliteit van de chips zit het wel goed, alle verbindingen zijn goed stabiel of je nou thuis je Wifi gebruikt of in de trein de 4G chip nodig hebt, ik heb nog geen merkbare storingen of verminderd bereik gemerkt.

Daarnaast heeft de MX4 Pro GPS met A-GPS, GLONASS, BDS, QZSS ondersteuning. Dus waar je ook ter wereld bent het werkt. Ook wel fijn als je op vakantie in China bent, of Rusland bijvoorbeeld.

Batterij:
De batterij met 3350mAh capaciteit is voldoende om de telefoon een a twee dagen mee te laten gaan. De Exynos processor is naar mijn gevoel behoorlijk zuinig in gebruik want ook bij erg intensief gebruik red ik een hele dag gebruik.

Zoals ik eeder al zei draait de MX4 Pro op Flyme OS, een aangepaste versie van Android (nu nog op 5.1 basis). Op het toestel dat ik ontving staat de Flyme OS International version(4.5.7I) welke standaard met Google play store komt. Deze internationale versie is in principe ook volledig engels. In principe, want er komt af en toe nog wel is een pop-up melding of diep in een menu ergens een chinees woordje tegen. Maar eigenlijk is echt bijna alles Engels, sowieso alles voor dagelijks gebruik. Verder heeft FlymeOS net als stock Android een app drawer en niet zoals veel Chinese forks (en IPhone) alle apps op je hoofdscherm. Qua workflow is alles dus redelijk gelijk aan stock Android wat de overstap soepel en redelijk moeiteloos maakt.

Qua uiterlijk heeft Meizu wel echt veel verandert zo zien niet alleen de menu’s er iets anders uit maar hebben ook alle icoontjes, app drawers, notificaties en het notificatie scherm een ander uiterlijk gekregen. Alles is iets meer met strakke maar felle kleuren opgezet en heeft gewoon net een andere look en feel. Wat mij betreft niet beter of slechter dan stock Android.. gewoon net iets anders.
En wat betreft de performance impact kan ik weinig zeggen want ik heb geen stock drawer lang genoeg getest op het toestel. Maar omdat ze de FlymeOS speciaal aangepast hebben per toestel zegt Meizu gemiddeld z’n 20% meer performance te halen als je ook kijkt naar batterijgebruik.
Over het algemeen vond ik Flyme OS leuk werken, het is/was even wennen maar er zitten geen vervelende features of manieren in waar ik me aan stoor.

In het dagelijks gebruik merk je wel dat deze telefoon gemaakt is voor high-end gebruik met zijn Exynos processor en 3GB werkgeheugen. Multitasken is bijvoorbeeld echt geen probleem, je switcht snel tussen verschillende apps die nog in het geheugen geladen zijn en dus snel tevoorschijn komen.

Benchmark resultaten:
• Geekbench 3: Single-core score 974, Multi-core 3629
• Quadrant: 16414
• Vellamo: Browser 4207, Metal 1702, Multicore 1738
• 3D mark Sling Shot ES 3.1: 534

En hoe verhoud een jaar oud toestel zich tegen de tegenwoordige toestellen? Nog steeds wel prima hoor. Met een Antutu score van ongeveer 55.000 punten heb je nog echt wel een krachtig toestel. En de Kimovil score van “10” qua prijs/specs ratio is natuurlijk ook wel een indicatie.

De MX4 Pro wordt geleverd met een 20.7MP rear camera en 5MP front camera. Ja écht een 20.7MP camera aan de achterkant, en wel ook met redelijk serieuze specs. Zoals ISO die gaat tot 1600, 4K 30fps filmen, 30 FPS burst foto modus, dual color flash en een focustijd van 0.3s. Dit zijn serieuze specificaties voor een smartphone camera. Dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen bij het maken van de foto’s.

Een aantal voorbeeldfoto’s staan in dit Imgur album (onbewerkt).

Foto’s bij daglicht zijn echt bijzonder goed voor een smartphone en zijn vergelijkbaar met een simpele compact camera. Dit is iets wat ik absoluut niet gewend ben van Chinese telefoons en echt een pluspunt van de MX4 Pro. Foto’s bij minder daglicht of bij duisternis zijn een stuk lastiger, het scherpstellen gaat dan bijvoorbeeld niet altijd goed en er ontstaat redelijk wat veel ruis op de foto’s. Maar de foto’s zijn nog wel prima te noemen, iets wat je niet altijd kan verwachten van Chinese telefoons bij nacht.
Naast de foto’s kan de Meizu MX4 Pro ook “4K” video opnemen. De beelden hiervan zien er prima uit maar is naar mijn gevoel niet veel scherper/beter dan 1080P.
De bijgeleverde camera app van Meizu/FlymeOS bied je redelijk veel instelmogelijkheden en filter mogelijkheden aan. Het is de moeite waard om daar even mee te spelen als je echt dat ene plaatje perfect wilt hebben. Maar ook foto’s ‘op de automaat’ gaan prima.

De Meizu MX4 Pro heeft mijn verwachtingen waargemaakt wat ik op het internet had gelezen qua kwaliteit performance wat ik van Meizu kon verwachten. Wat mij betreft staat Meizu naast Xiaomi nu op aanrader qua high performance telefoons met een degelijke bouwkwaliteit en OS. En als je specifiek naar dit toestel kijkt is het dan misschien wel een ouder model maar qua features en benchmark scores doet hij het nog prima. Ook in het dagelijks gebruik is dit toestel echt geen miskoop. Het super mooie scherm en goede camera blijven me een lach geven bij het gebruiken van het toestel.

Voordelen:
• Sprekend QHD scherm
• Uitstekende camera
• 4G internet
• Flyme OS
• NFC

Nadelen:
• Prijskaartje
• Niet uitbreidbaar geheugen
• Niet verwisselbare batterij

De Meizu MX4 en MX4 Pro zijn te koop bij Gearbest. En heb je na deze review nog niet genoeg informatie over deze telefoon? Stel je vraag dan hier of kijk op de website van Meizu.

Heb je een foutje gevonden in mijn review of een niet-inhoudelijke opmerking? Stuur me dan even een persoonlijk bericht en dan zal ik zo snel mogelijk antwoorden.

Heb jij ook een Meizu MX4 Pro Grijs?

leuke review, de dag dat mijn iphone 6plus aan vervanging toe is ga ik zeker eens bij de chinaphones kijken .. ze beginnen beter en beter te worden ..
Anoniem: 472287 16 februari 2016 13:35
Tja... Prijzig?

Ik weet niet wanneer je de telefoon gekocht hebt, of dat gearbest hem verstrekt heeft als review object, maar hij is kwa prijs-kwaliteit echt UIT-STE-KEND.

Ik heb hem zelf ook, en hij kost bij de concurrent slechts zo'n 170 euro. (zie Kimovil.com)

Absoluut een aanrader voor het geld. Ik denk dat je in die prijsklasse niets kan kopen wat ook maar een beetje in de buurt komt.
Sorry hoor maar prijskaartje?!
Dat ding is GEWELDIG voor de prijs (ik heb hem zelf ook)
Hij is op dit moment 180,- euro en dat voor een flag-ship killer
Ik denk dat ik ook deze Meizu MX4 Pro ga halen, alleen heb ik nog een vraag: ondersteunt deze chinaphone ook USB on-the-go ( OTG)?
4g mogelijk met t mobile?