Historie
Ik heb hiervoor de
MDA Pro, de
MDA Vario III, de
HTC Tytn II en noemeloze iPaq's (3870), Nokia's (6xxx- & 9xxx-serie) en SonyEricsson's gehad. Voordat ik koos voor de Touch Pro II heb ik lang getwijfeld tussen de aanschaf van een Apple iPhone 3GS, Sony Ericsson Xperia X1 en dit toestel. Ik heb uiteindelijk gekozen voor dit toestel in verband met het toetsenbord, tweakbaarheid, TouchFlo 3D en schermgrootte. Touch HD? Zeker een mooi toestel en zou onder andere omstandigheden wellicht tot mijn favorieten hebben behoord. Helaas, geen toetsenbord en ook het beeldscherm deed mij niet warmer worden (te klein). Ik wilde per se een toetsenbord omdat ik veel email en SMS. Waarom dan toch de iPhone meenemen in mijn overweging? De hebbuh-factor (slecht, ik weet het) maar dat is puur persoonlijk.
| Apple iPhone 3GS | SE Xperia X1 | HTC Touch Pro II |
Chipset | ARM Cortex-A8@600MHz | MSM7200A ARM11 @ 528 MHz | MSM7200A ARM11 @ 528MHz |
Scherm | 3,5" (480*320) | 3,0" (480*800) | 3,6" (480*800) |
Toetsenbord | Softwarematig | Hardwarematig | Hardwarematig |
Gewicht | 135 gr (16GB) | 158 gr | 176 gr |
L x B x H | 115,5 x 62,1 x 12,3 | 110 x 53 x 16,7 | 116,8 x 58,4 x 17,8 |
De software is voor de iPhone via legale weg uitsluitend via de App-store te krijgen en dat heeft
niet mijn voorkeur. Daarnaast is de interface (of custom-ROM's) van de Windows Mobile toestellen
'relatief' eenvoudig te installeren of aan te passen.
Bestelling
De bestelling verliep via een webshop,
GSMWeb.nl, zonder problemen. Onder rembours € 50,- bijbetalen. Binnen 2 dagen had ik het pakket in mijn handen.
Inhoud doos
De doos was binnen een recordtijd uitgepakt en bevatte de volgende zaken:
- het toestel
- 1 extra stylus
- hoofdtelefoon (oordopjes, inclusief beschermers)
- 2 CD's (1 met handleidingen en 1 met software zoals Outlook 2007 Trial en
ActiveSync als belangrijkste) - gebruiksaanwijzingen, waaronder een snelstartgids
- lederen hoesje
- mini-USB naar USB kabel en de daarbijbehorende
- oplader, geschikt voor USB
- screenprotector
- Geen micro-SD kaart, FOEI
Eerste indruk
Amai, eerst aan de lader leggen en na het opladen 2 keer aanzetten, alle relevante programma's
(TouchFlo3D, WM 6.1) en instellingen (T-Mobile) moeten eerst worden geïnstalleerd (GPRS).
Stukken kleiner dan de Qtek 9000 (duh!) maar marginaal groter dan de HTC Tytn II! Scherm daarentegen stukken groten dan dat toestel (3,6" tegen 2,8"). Onderin een smalle balk met 4 sneltoetsen; Aannemen, Programma's, Terug en Ophangen. Achterkant, plastic? Scherm, vingervetgevoelig maar groot! En het scherm, duidelijk (480*800!), TouchFlo 3D is wennen want het gaat
verder dan alleen de standaard-instellingen. Uitschuiven gaat gladjes maar ga ik niet zo heel snel de stylus verliezen? Deze is
niet magnetisch. Crap, wat staat er weinig op de CD's, kan dat niet op 1 CD? Zonde. Trial-versie Outlook 2007, zucht.
Bellen! Natuurlijk, daar gaat het onder andere om. Iedereen kan me verstaan en andersom ook. Prima,
beter hoeft niet. Ik ben geen audiofiel en vind dit prima. Volgende paragraaf!
Gebruik
Wow, dat toetsenbord. Afgekeken van Apple, kan niet anders. Alle toetsen hebben ruimte ertussenin. Dit betekent dat mijn vette vingers makkerlijker het onderscheid zullen vinden tussen de toetsen
t en
r. Of
m en
n. En dat scherm, pfoeh! Ik kan een film met ondertitels kijken zonder dat ik hoorendol word van de kleine letters! Email-instellingen werken perfect en het lezen en reageren zijn een eenvoudige opgave. Ik merk dat ik door het toetsenbord en de fijne toets-afstanden ik makkelijker en sneller even reageer op een emailtje, dit ipv mijn HTC Tytn II.
Uiteraard zijn documenten dankzij ditzelfde toetsbord makkelijker aan te passen of te wijzigen. Zakelijk gezien is dit een topper, inloggen op afstand met VNC (zelf downloaden), radio luisteren (idem), handsfree bellen, contacten aanpassen (met of zonder foto), Google Maps voor het maken van tags onderwijl het fietsen/ rijden of wandelen, Youtube en een RSS-reader.
Irritant, de aan- & uitknop zit linksboven, dus bij het uitschuiven van het toetsenbord en het schrijven van
een Email/ SMS kan het voorkomen dat je per ongeluk de aan- & uitknop indrukt en dus deze opnieuw moet indrukken om verder te tikken.
Internet, zowel GPRS/ UMTS alswel WiFi doen het uitstekend! Eenmaal ingesteld met WPA2-PSK (Siemens modem) doet de TouchPro II uitstekend dienst.
Accuduur is uitstekend in mijn geval. Ik internet veel via WiFi, minstens een uur per dag. Verder de nodige spelletjes (pas op voor de scherm-ondersteuning), Emails (ook in HTML) en belletjes en aan het einde van de dag is de telefoon nog zeker halfvol. Ik vind dat heel netjes. De camera voldoet, niet meer en niet minder. Ik neem zelden foto's met mijn telefoon maar een echt groot positief verschil of verbetering met zijn voorgangers heb ik nog niet kunnen constateren. Verder is het bereik prima en ben ik
nog geen bugs/ fouten/ problemen tegegekomen.
Uiterlijk
Strak, duidelijk een afstammeling van de
Touch familie. Gelukkig zonder de hoeken van de Diamond. Het scherm blijft trekken met die afmetingen. In de verte heeft het wel wat weg van een iPhone (in de verte!). Een groot beeld/ toestel verhouding, ik bedoel dat er weinig knoppen zijn die het effectieve beeld onderin verknallen. 4 slechts, Aannemen, Programma's, Terug en Ophangen. Een smalle blak met deze 4 knoppen onderin het toestel.
TouchFlo 3D
Dit is de eerste keer dat ik na het gebruik van mijn HTC Tytn II gebruik maak van TouchFlo, en de eerste keer van TouchFlo 3D. Wow, wel even wennen want de interface gaat zeker verder dan alleen de voorkant. TouchFlo 3D heeft een software-matig short-menu in de onderkant van het scherm waarin alle veelvoorkomende operaties snel en overzichtelijk uitegevoerd kunnen worden, alleen is de grafische schil anders en duidelijker.
Deze shortcuts zijn onderin door van links naar rechts met de vinger te bewegen duidelijk te bereiken:
- Begin (tijd en alarm)
- Contacten
- Berichten (SMS)
- Mail (Email)
- Agenda
- Internet (inclusief 4 Push-pagina's)
- Aandeel (powered by Yahoo, aandelengrafieken en quotes zelf in te stellen)
- Foto's en Video's
- Muziek
- Weer (Weersvooruitzichten)
- Instellingen (Verbindingen, geluiden, etc.)
In elk van deze shortcuts zijn de meest vorkomende wijzigingen, cq aanpassingen in WM 6.1 te maken maar dan in een andere grafische schil. Vaak makkelijker en sneller, soms even zoeken.
Iemand die gewend is aan Windows Mobile 6.0 of 6.1 zal echter zeker even moeten wennen maar erkennen dat de schil niet alleen makkelijker te bedienen is (met de vinger, Apple anyone?) maar ook overzichtelijker. Ik kan niet wachten op de volgende versie en moet erkennen dan ik van een cynische gebruiker veranderd ben in een blije gebruiker.
Al met al een van de beste toestellen vandaag de dag maar zeker niet voor mensen die niet houden van groot.
Carkit & Benchmark
Ik heb het toestel inmiddels uitgebreid in de carkit kunnen testen en ook dat, verassend genoeg, gaat prima. De carkit is een
Parrot CK3100. Het gebruik is zeker afhankelijk van de rijstijl omdat bij hoge snelheid omgevingsgeluid het gesprek gaat domineren maar dit ligt niet aan de telefoon. De dekking is correct zichtbaar en de gesprekken verlopen over de boxen, luid en duidelijk. Geen enkele verbinding viel weg en de bluetooth connectie was snel en simpel gelegd.
Tevens heb ik wat kleine amateur testjes uitgevoerd die alhoewel ze niet aan het Tweakers-niveau kunnen tippen zeker een globaal idee geven van enkele prestaties. Ik heb hiervoor het programma
SK Tools 4.4.7.8 gebruikt, de module Benchmark. Ik heb een vergelijking gemaakt tussen de Touch Pro II
met TouchFlo3D, zonder en als laatste de HTC Tytn II, de illustere voorganger.
Ik heb de volgende programma's geinstalleerd op beide toestellen, allen op dezelfde micro-SD, 2 GB Sandisk class 2:
Wat overigens opvalt is;"Waarom heeft HTC besloten de FM radio module te verwijderen?". Op XDA word gespeculeerd dat de stabiliteit ermee te maken heeft maar bij mij doet de FM Radio het uitstekend!.
Allereerst valt op dat TouchFlo 3D op de Touch Pro II een beperkte invloed heeft op de prestaties, de score Integer CPU en Zwevende komma zijn nagenoeg hetzelfde, zo rond de 325 (moves/ 25 usec, hoe hoger hoe beter) om 7.500 (MWIPS, hoe hoger hoe beter). Maar kijk ik naar het laden van de RAM en het laden van SK Tools dan scheelt het zonder TouchFlo 3D zo'n 8 tot 10%, 3500 ms lezen met TouchFlo 3D en 2800 ms zonder.
Kijk ik naar de hoeveelheid opgeslokte geheugen dan valt dit ook mee. Standaard zonder de gelikte interface slokt de Touch Pro II met bovenstaande lijst programma's zo'n 42 % geheugen op, een best grote hoeveeldheid na een soft-reset. Kijk ik naar diezelfde waarde na intensief gebruik en inschakeling van diverse services (WiFi versleuteld, binnengekomen emails en SMS'jes) dan loopt dit op naar 60 %. In mijn optiek niet weinig maar nog altijd stukken beter dan de Tytn II die standaard bij mij 64 % oplsokt! En dat met een aanmerkelijk kleinere ruimte.
Als laatste de waardes van de Benchmark test voor de Tytn II, deze liggen bij mij aanmerkelijk lager. De CPU loopt op 235, zo'n 30 % lagere score dan de Touch Pro II en de Zwevende komma test verloopt eveneens bedroevend, 5.300 MWIPS ofwel 30 % lager.
Nogmaals, dit is een pretentieloze test maar het geeft aan waar deze alleskunner toe in staat is. De opmerkelijke conclusie voor mij is in ieder geval dat Touch Flo 3D minder zwaar op de optimale prestaties inhakt dan verwacht. Ik zie dan ook geen reden om onder het mom van prestatieverbetering deze service uit te zetten.
Commentaar
De onderstaande kritieken in ogenschouw nemende, kort het volgende; de Flash problematiek heb ik opgelost door
Skyfire te downloaden. Daarnaast vielen er zeker andere telefoons binnen mijn scope, de Touch HD maar ook Android. Keuzes, keuzes, keuzes. Voor deze review heb ik maar 3 toestellen kort behandeld. Micro-SD? Ik gebruik de 2 GB en 8 GB maar zoals je zelf al terecht opmerkt slikt de Touch Pro ook uitstekend de 16 GB.
Mijn dank voor de gulle waardering en zinvolle reacties!
Changelog 04 07 2009 : Toegevoegd: Carkit & Benchmark