Review over een intel NUC NUC5PPYH
"The Shape that Fits the Future" 'Intel'
Waarom de NUC?
Ik heb de NUC aangeschaft na een aankoop topic dat ik bij desktop aankoopadvies had geplaatst. Had hiervoor al meerdere systemen in elkaar gestoken maar nog nooit zo'n klein systeempje.
Bij de keuze van het systeem was de vormgeving erg belangrijk. De computer is aangekocht om gebruikt te worden bij de opa en oma van mijn vriendin. Zij willen lekker mailen, Facebooken en internetten. Het design speelde dus een grote rol en ik had voorgesteld om de computer achter het beeldscherm weg te werken.
De volgende componenten heb ik gebruikt:
Prachtig(beetje overkill) maar geweldig scherm en een NUC waar ze voorlopig mee vooruit kunnen.
Inbouwen van de SSD en geheugenbalkjes
Na uitgevonden te hebben hoe je de NUC open kreeg( 4 schroefjes) wilde ik het geheugen gaan plaatsen.
Dit ging wel tegen mijn natuurlijke gevoel in, want je moest het er een soort van boven af aan indrukken en dan erin schuiven. Daarna de SSD gemonteerd, dit was makkelijker dan Lego(mits je de goede kant boven deed).
Daarna aangesloten op m'n beeldscherm en toen werd er wat gescholden.. Blue screen voor de installatie van Windows 7... Hem op W7 in bios gezet, maar het probleem was nu dat ik m'n toetsenbord en muis niet kon gebruiken..
Het bleek dus dat ik Windows 7 niet zonder enige aanpassingen kon installeren omdat deze niet automatisch USB 3.0 ondersteund. Hier een linkje die ik doorgekregen heb:
Ik heb er uiteindelijk maar gewoon Windows 10 op gezet via een USB-stick welke te downloaden is vanaf de Windows site.
Na wat kleine updates werkt de NUC perfect en wordt deze week in gebruik genomen bij mijn vriendin haar opa en oma!
De NUC geluidsloos krijgen
Met dank aan M.K. zijn reactie kunnen we er voor zorgen dat de NUC geluidsloos te werk gaat:
Klik
BIOS: fanspeed instellen
Bij de eerste keer aanzetten van de NUC hoorde ik meteen duidelijk het geluid van de fan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus meteen de BIOS in om de fanspeed aan te passen. De BIOS spreekt allemaal voor zich, het is de gebruikelijke NUC BIOS. Het instellen van de fanspeed is wat mij betreft omslachtig. Ik zou verwachten dat je simpelweg kunt zeggen "hou de temperatuur van de CPU rond de X graden Celsius met een zo laag mogelijk toerental van de fan", maar zo werkt het dus niet. Je moet een minimumsnelheid van de fan instellen, uitgedrukt in het percentage van het (mij onbekende) maximum van de fan en ook een minimum(?)temperatuur instellen. Hoe de NUC vervolgens met deze info omgaat is me niet helemaal duidelijk, maar na wat proberen hoor ik de fan (draait op 20%) niet meer en is de CPU rond de 55 graden. BIOS kun je overigens gewoon vanuit Windows met een .exe updaten. Kind kan de was doen.
Bron
Waarom zou jij kiezen voor deze NUC??
De NUC ideaal als je op zoek bent naar:
- Compactheid
- Snel & Simpel