Vorige week woensdag als 1 van de gelukkigen bij A.C. Ryan in Rotterdam de Playon!HD opgehaald. Complimenten voor de klantvriendelijkheid bij A.C. Ryan, men neemt uitgebreid de tijd voor je om alles over hun nieuwe speler te vertellen en te laten zien. Ze zijn duidelijk trots op hun produkt en daar is alle reden toe.
De speler zit verpakt in een mooie doos en is zeer compleet. Niets ontbreekt zelf de HDMI kabel zit er bij. Meteen maar een 1TB harddisk er in gestopt (Samsung EcoGreen F1 DT HD103UI 5400 rpm). Dit gaat vrij eenvoudig. Twee schroefjes aan de onderzijde losdraaien en het luikje met een schroevendraaier open wippen. Harde schijf erin en klepje weer dicht en vastschroeven.
Vervolgens de speler aansluiten op de TV en aanzetten. Je krijgt dan meteen een vraag of je de harde schijf wilt formatteren. Hier komt het 1e issue naar voren, de schijf wordt als NTFS geformatteerd. Dit geeft voor OSX en Linux gebruikers een probleem, standaard is NTFS niet schijfbaar dan. Niet echt handig als je er iets op wilt zetten. Opgelost door NTFS3G driver te downloaden op
http://www.ntfs-3g.org/. Ik vraag me wel af waarom niet gewoon FAT32 is gekozen.
Op het hoofdmenu heb je 4 keuzes :
- File copy (bestandsbeheer)
- Browser (afspelen)
- Setup (instellingen)
- Internet radio
Via de instellingen kan je veel zaken aanpassen, zoals bijvoorbeeld :
- Taal (ook Nederlands)
- Audioinstellingen
- Videoinstellingen (tot 1080p).
- Netwerk (Wifi / Lan settings )
- Firmware updates
- Screensaver
Ook zit hier een beetje verstopt nog een drietal toepassingen (extensies)
- btpd (bittorrent client)
- samba (bestandsdeliing over je netwerk)
- unicgi (webserver voor remote beheer)
Dus qua extra functionaliteit ten opzichte van bijvoorbeeld een Popcorn Hour is het wel wat karig.
Hopelijk geven toekomstige firmware updates meer functionaliteiten, zoals NZB en unrar support.
De Playon!HD speelt heel veel formaten feilloos af. Soms moet je wel een paar seconden wachten voordat je daadwerkelijk iets kan afspelen, wellicht wordt op dat moment het bestand dan geanalyseerd.
Dit is echter niet echt storend, als je er aan gewend bent. Wel is bij het spelen van sommige MKV bestanden met meerdere ondertitels een probleem als je switch van de ene ondertitel naar de andere. Het beeld toont wat artifact en is daarna schokkend. Zal het eens voorleggen aan de helpdesk van A.C. Ryan.
Verder is de speler zeer stil ondanks de fan die er in zit. De afstandsbediening zit logisch in elkaar maar je moet hem wel duidelijk richten op de speler. Tot slot, de speler voldoet aan mijn verwachtingen, ik ben een tevreden koper. Hopelijk zal er veel ontwikkeling aan de firmware worden gedaan door de leverancier om de speler tot een nog groter succes te maken. Het onderstaande staat op mijn wensenlijstje :
- NZB usenet support
- Unrar support
- Youtube
- Picasa
- FAT32 support
Eindconclusie : zeer goede kwaliteit/prijsverhouding, een aanrader !!!
Gebruikt in combinatie met: