Dell S2716DG Zwart Review

Anoniem: 146626
31 januari 2016, laatste update op 31 januari 2016, 2.522 views

Dell S2716DG Zwart

Wanneer je op zoek bent naar een 2560x1440, 144Hz display zoekt met G-Sync dan bestaat er slechts een handje vol opties. De Asus PG278Q is zijn directe concurrent.

De resolutie, verversingssnelheid en G-Sync werken met dit scherm optimaal. Nadeel het TN paneel en slechte fabrieks afstelling van contrast en kleuren.

Pluspunten

• 1440p
  • 144Hz + G-sync
  • HDMI input
  • 4x USB3 Hub

Minpunten

• Veel te fel, weinig opties om aan te passen
  • Te kleine knoppen

De prijs van deze monitor is niet mals met zijn kleine 600 euro. De Asus maakt het nog bonter met 675 euro.

Belangrijkste voordelen:
1440p resolutie
144Hz verversingsfrequentie
G-Sync (is goddelijk)

De bovenstaande functies, die overigens perfect werken op deze monitor is waarschijnlijk de reden waarom jij naar deze monitor aan het kijken bent. Ook de Asus biedt deze features. Waarom ik voor deze monitor gekozen heb? Simpel. De Asus heeft geen HDMI input en 2 USB poorten minder. Omdat mijn PC in een serverrack staat aan de andere kant van de kamer heb ik behoefte aan minimaal 4 USb poorten.

Het scherm is echter niet perfect. Het betreft een TN paneel wat over het algemeen inhoud dan kleuren en kijkhoeken niet zo goed zijn. Toch valt de kijkhoek niet tegen. De kleuren zijn out-of-the-box echter waardeloos. Via de Nvidia control panel is er wel wat winst te halen. Het scherm kan het hardware matig of via de OSD instellingen echter niet naar voren toveren.

Het paneel is ontzettend fel. Backlight bleeding is niet perse aan de zijkanten aanwezig maar wel over het hele scherm. In een donkere kamer met donker scherm kan het scherm de backlight niet onderdrukken. Het scherm is dan grijs. Niet zwart en stoot veel licht uit
Via het OSD de brightness en contrast aanpassen is niet voldoende om de felheid eruit te halen. In een donkere kamer is het oogjes knijpen. Dit is naar mijn idee ook het grootste minpunt van het scherm.

De knoppen van het scherm zitten aan de onder kant. Deze zijn klein en lastig in te drukken. Een nagel is bijna vereist. Mijn scherm hangt aan een beugel en kan niet aan/uit gezet worden zonder dat het scherm zich verplaatst.

Nadelen:
Ontzettend fel
TN paneel
Knoppen te klein

Op dit moment gebruik ik het scherm met de volgende instellingen. Al vind ik deze nog steeds te fel met deze instellingen.
OSD:
Brightness: 30%
Contrast: 65%

Nvidia control panel:
Contrast: 45%
Gamma: 0.70
Digitall Vibrance: 62%

Heb jij ook een Dell S2716DG Zwart?

Anoniem: 41908 23 april 2016 13:37
De factory settings zijn idd te fel, maar wel goed te corrigeren. Er zijn wel ICC profielen te downloaden, zie ook deze gedetailleerde review, met tips: https://pcmonitors.info/reviews/dell-s2716dg/

Ik zit ook naar deze monitor te kijken, aangezien alle RMA verhalen van de huidige 144 Hz IPS/AHVA panelen mij toch weer richting een TN monitor duwen (helaas!).
Ik vind die hele IPS hype ook weer dus dat: een hype. Ik zag in de winkels geen verschil in kleuren kwaliteit en diepte tussen TN en IPS. VA en de varianten bieden véél diepere zwart waardes, zo heb ik de indruk.
Maar met TN panelen ga je iig koppijn besparen met zaken als IPS glow, ghosting en back light bleed. Tenminste, nog nooit iets van gezien op mijn oude TN paneeltje. En idd, je leest véél berichten over terug sturen tot meerdere keren toe. Het klinkt of je echt geluk moet hebben een zuiver paneel in huis te halen.

Ter veruidelijking: nu een maandje of 2 een LG 29um68-p in huis. Prachtige monitor voor het geld (€300) maar zowel IPS als breedbeeld voelen gimmicky aan (hoewel het ivm kijkhoeken wel nodig is bij 21:9). Had liever een leuke refresh rate gehad, en niet flinke IPS glow wanneer er donker beeld word weer gegeven. Je mist dus niets bij terug gaan naar TN imo.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 26 juli 2024 08:17]

Ik heb een aantal dagen de LG 29um68-p evenals de LG 29UC88 gebruikt en ik vond zelf de kleuren van het eerste model niet zo heel super. Bij beide monitoren ook geen last gehad van backlight bleeding, maar wel van ghosting. Met mijn oude P2050 (TN paneel) had ik daar nooit geen last van en de kleuren daarvan waren overigens ook gewoon prima. Voor een gaming monitor zou ik dus absoluut nog niet voor IPS kiezen. TN is prima, tenzij je perse voor 21:9 wil gaan.