**Concept**
Feature Set
De E-520 is een al wat oudere camera, en is tegenwoordig 'vervangen' door de E-620, maar desalniettemin is hij nog te tekoop. De prijs is op dit moment erg laag en dat maakt het een interessante spiegelreflex camera.
Voor een instap dSLR beschikt hij over een rijke feature set. Waaronder inbody Image Stabilization. Dit betekent dat het niet uit maakt welke lens je er aan hangt, je hebt altijd IS.
Een ander voordeel van de Olympus is de SSWF. Dit staat voor het Super Silent Wave Filter. Over te wel, het systeem dat de body aan de binnenkant schoon houdt van stof. Het systeem van Olympus wordt al enkele jaren geroemd.
Daarnaast heeft de E-520 een net LiveView systeem waar ik later nog op terug kom.
Ergonomie & bedienings- mogelijkheden
Een erg belangrijk punt bij de aanschaf van een camera, en met name spiegereflex camera's, is de ergonomie. Niets is zo irritant waneer een camera niet lekker in de hand ligt, of dat jeje vingers in een vreemd positiie moet wringen om een instelling aan te passen. Voordat ik deze camera aanschaft heb ik rondje gemaakt bij een aantal fotozaken en verschillende dSLR's vastgehouden. Dat waren onder andere: Canon 1000d/450d, Nikon d60, Sony A350. Ik vond de Sony en Olympus meteen al lekker vast houden. De Nikon d60 vond ik, vreemd genoeg, te klein. Want de Olympus E-520 is nu ook niet echt groot.
Bij de Canon's vond ik de ergonomie gewoon niet lekker. Het lag niet lekker in de hand.
Zoals ik al zei is het bij een dSLR belangrijk dat je snel een instelling kan aanpassen. Dit is erg goed te doen bij de E-520. Het is een wat brede, lage dSLR, maar ondanks dat kan je met je rechterduim - en wijsvinger bijna alle aanpassingen wel doen. Ter ondersteuning gebruik je natuurlijk je linkerhand. Het knopje van de belichtingscorrectie zit handig naast de shutter.
Snelheid en accuratesse van automatiek
De snelheid van het menu en het aanpassen van instellingen is gewoon goed. Alles reageert direct, dus dat is voldoende. De dSLR kan op 3,5fps schieten. Waar bij 8 in RAW, en unlimited in JPEG. Het autofocussen gaat ook lekker snel.
Beeldkwaliteit
Ik vind de foto's die er uitkomen rollen erg netjes. Natuurlijk heb je hier te maken met een aantal factoren, waaronder ik zelf en de lens die je gebruikt. Maar met de standaard meegeleverde 14-42 lens, die ik overigens niet meer gebruik, kan je al aardige foto's maken.
Bouwkwaliteit
De bouwkwalitieit vind ik zeer goed. Dit vond ik bij de Canon en Nikon zeer tegenvallen (het gevoel), maar de Olympus is echt een steen. Geen kraakjes, super stevig.
Batterijduur
De batterij gaat lekker lang mee. Ik schiet met 1 batterij ongeveer 300 foto's denk ik. Maar daarbij maak ik ook gebruik van een 70-200mm lens, op autofocus, wat aardig wat van de batterij vraagt.
Uitbreidings- mogelijkheden
Een klein min puntje. De E-520 vind ik matig uit te breiden. Zo is er geen batterygrip. En geen built in wireless voor een externe flitser. Hiervoor dien je weer een kabeltje te kopen wat origineel bij Olympus 80 euro kost.
Prijs
De prijs van 400 euro voor de E-520 en de 14-42 zoomlens een goed geprijsde combinatie.
Je krijgt een serieus stuk camera, waarbij een beginner voorlopig wel even zoet is met de mogelijkheden en instellingen. Voor de serieuze fotograaf biedt deze camera geen uitdagingen. Die kunnen beter kijken naar de E-30 en E-3.
Cameralabs review:
Ik adviseer een ieders ook naar de review van Cameralabs te kijken.
Foto's van de E-520 op Flickr:
Samples op DPReview: