Inleiding
Aangezien ik een vervanger zocht voor mijn Powercolor ati HD3870, maar niet zoveel game om nu meteen een high-end hd4870 aan te schaffen, ging ik meer naar de kant van HD4770/HD4850, aangezien de hd4770 een koel en energiezuinig kaartje bleek te zijn ging daar mijn voorkeur naar uit.
Omdat ik echt op zoek was naar een goede stille kaart aangezien mijn ervaring met de ati HD3870 met Zerotherm koeler niet zo goed was qua geluidsproductie was dit mijn voornaamste reden.
De HD4850 presteert nu ook al niet zo veel meer, en vond ik het dus niet echt waar om aar nu 10-20 euro meer voor uit te geven, Als ik voor de HD4850 was gegaan had ik trouwens de VAPOR-X versie gekozen.
Specificaties XFX hd4770
Pakketje
Had hem in het weekend besteld, is maandag verwerkt en verzonden en dinsdag was die al binnen! Doos is van normale grootte, ook erg mooi om te zien ook, geen vage game personages dus
Eerste gedachte toen ik het pakketje uitpakte was hoe mooi de kaart eruit zag, toch wel wat anders als zon custom koelertje van me hd3870. Tevens is de HD4770 ook wat minder lang als de HD3870. Scheelt ongeveer een paar centimeter.
Foto van de doos:
Verder zit er nog bij:
- 9.4 driver cd, dit betreft een gemodificeerde versie want de originele ati 9.4 driver is niet compatibel met de hd4770.
- installatie boekje
- VGA naar DVI adapter
- DVI naar HDMI adapter
- S-video stekker
- Dubbele molex naar 6pin aansluiting
De Software
Software was bij mij een redelijk gekloot, 9.5 wou bij mij wel installeren maar CCC wou maar niet opstarten, verschillende keren gereboot en systeemherstel uitgevoerd maar zonder resultaat.
Hierna heb ik dus de gemodificeerde 9.4 drivers van XFX geïnstalleerd via de bijgeleverde cd, hierop zaten zowat alle mogelijke pakketjes van extra drivers die je kunt installeren van ATi en ik heb dus gewoon meteen alles geïnstalleerd, toen deed hij het gelukkig wel goed, hoop dat ze in elk geval de ondersteuning van de hd47xx serie verbeteren in de komende updates.
LETOP: de normale 9.4 drivers ondersteunen NIET de hd47xx serie, installeren via de cd is dus een vereiste.
Na windows 7 geïnstalleerd te hebben, ging Catalyst 9.5 er moeiteloos op, aangezien win7 toch niet mijn ding is komt morgen XP weer erop, dan zal ik meteen gebruik gaan maken van Catalyst 9.6 die net is uitgekomen.
In Windows 7 ging overclocken ook moeiteloos tot het maximale. 830/850, het was dus een softwareprobleem.
Heb nu weer Windows XP geïnstalleerd ( ja ik blijf bezig ), ook met gebruik van Catalyst 9.6, en nu werkt alles weer perfect.
Overclocking en Benchmarks
Met overclocken geen gebruik gemaakt van rivatuner, maar gewoon via CCC gedaan,de GPU ging bij mij zonder problemen naar het maximale van CCC, 830mhz, memory daarintegen wou maar tot 815mhz, als ik hoger probeer krijg ik meteen een oranje scherm, dit kan heel goed aan de drivers liggen en ik zal het dus updaten als 9.6 uitkomt aangezien zoals eerder vermeld 9.5 niet werkt bij mij.
Op internet zijn verder al wat overclocks te vinden, vriend van mij haalde ook zonder problemen het maximale wat via CCC mogelijk is met zijn crossfire setup, 830/850.
Maar om te beginnen,
GPU-Z screenshot
Left4Dead
Samen met een E8400 @ 3.6ghz haal ik in Left4Dead zo'n ~90 fps met AA8x en AF16x op een resolutie van 1650x1050.
3Dmark 06
In 3dmark 06 haal ik deze score met een overclock naar 830mhz/815mhz (GPU/MEM)
Met een overclock naar 865mhz/1Ghz (GPU/MEM)
Met mijn HD3870 kreeg ik deze score:
CPU Usage: 85%
System memory usage: 50%
Video memory usage: 96%
Graphics Settings
Video Mode: 1680 x 1050 (60 Hz)
Texture Quality: Medium
Texture Filter Quality: High
View Distance: 30
Detail Distance: 30
Dit is dus met texture quality op medium en de rest alles op High.
[b]Verschil HD4770 en HD3870[/b[
LETOP: Helaas door meerdere formats geen harde feiten meer tussen de verschillen van mijn vorige Powercolor ATi HD3870 512mb PCS en mijn huidige XFX HD4770 512mb
Wat ik wel nog weet is dat GTA IV ongeveer ~40 fps gaf met alles op medium.
Half life 2 Episode two, in het begin waar je de portal storm krijgt kreeg ik met alles op het maximale net 30 fps eruit gepompt, dus precies genoeg. Bij de HD4770 is dit rond de 80-100 fps.
UPDATE: Overclocken met Rivatuner
Na een kleine aanpassing in Rivatuner zodat het mogelijk is de low profile overclock te gebruiken kon ik beginnen, aangezien veel mensen makkelijk de 1ghz memory konden halen heb ik dit dus ook meteen gedaan, en het liep meteen stabiel. Toen nog liggen kijken hoever me GPU nog wou en dat was 865mhz.
Een hele leuke winst als je nagaat dat de stock speeds van de GPU 750mhz is en memory 800mhz.
De idle temperatuur ligt dan op zo'n ~60 graden, full load op de ~72 graden.
Om niet 24/7 op minimaal 60 graden te draaien heb ik 2 overclock profielen gemaakt, de stock en de OC, zodat me idle temp rond de ~50 graden blijft.
GPU-z screenshot na Rivatuner overclock:
Al in al een heel mooi kaartje om te zien, zeker voor de prijs zijn de prestaties ook dik in orde, aanrader dus als je een nieuwe grafische kaart wilt voor niet al te veel geld.
Foto's