Adobe Creative Suite 4 Master Collection Review

Anoniem: 305351
9 juni 2009, laatste update op 9 juni 2009, 1.339 views

Adobe Creative Suite 4 Master Collection

Adobe Photoshop CS4
Adobe is onlangs alweer met haar elfde versie van Photoshop aangekomen. Erg lastig om telkens vernieuwing te brengen zou je denken, en toch is Adobe er weer in geslaagd om een al bijna perfecte applicatie toch te verbeteren. Ik gebruik het nu een maand of 3.
32-bit en 64-bit
Adobe komt met CS4 voor het eerst met, naast een 32-bit versie, ook met een 64-bit versie van haar befaamde programma Photoshop op de markt. Ik heb beide versies kunnen testen met, op mijn MacBook de 32-bit versie, en op mijn pc de 64-bit versie, en ik kan met zekerheid zeggen dat het verschil zeker merkbaar is. Bij het werken met grote bestanden is er nauwelijks prestatieverlies, wat met de 32-bit versie nog steeds het geval is....

Pluspunten

• Tal van nieuwe mogelijkheden
  • 64-bit versie

Minpunten

• Systeem eisen

Adobe Photoshop CS4

32-bit en 64-bit

Nieuwe mogelijkheden

Als je het programma opent zie je al snel een aantal veranderingen aan de interface. Zo is er nu gebruik gemaakt van tabs wat voor een veel betere flow zorgt als je aan meerdere bestanden tegelijk werkt.

Het is nu mogelijk om het canvas zelf te roteren en dit op een volkomen non-destructieve manier. Dit is uitermate handig als je met een teken tablet werkt omdat je niet meer rare polsbewegingen hoeft te maken.

Een van de grote veranderingen waar ik zelf laaiend enthousiast over ben is dat je niet meer destructief te werk gaat dankzij de smartfilters. Door dit nieuwe handigheidje gaat de informatie van je originele bestand nooit verloren. Al maak je er nog zoveel veranderingen aan, je pixels gaan niet verloren. Dit scheelt tevens een hoop schijfruimte omdat je niet meer dertig versies van hetzelfde bestand hoeft op te slaan om een eerdere aanpassing terug te halen.

Een andere nieuwe mogelijkheid is het ‘content-aware scaling’. Erg handig wanneer je een foto ergens in moet passen maar hem niet croppen wilt. Je pakt hierbij een punt dat je behouden wilt en wanneer je nu de foto schaalt zal dit punt altijd even groot blijven.

Ook is de print-engine flink onder handen genomen. Photoshop CS4 herkent nu bijna alle printers waaronder ook mijn HP Photosmart 8450. Dit scheelt een hoop problemen met color-management en zorgt dat de geprinte kleuren veel beter overeenkomen met de kleuren op het scherm. Hierdoor hoef je niet meerdere printjes te maken voordat je eindelijk de juiste kleur te pakken hebt.

Een nadeel dat aan de nieuwe Photoshop CS4 zit zijn de systeem eisen. Deze liggen aanzienelijk hoger dan bij de vorige CS3 versie. Het programma zal op de wat oudere machines heus wel draaien maar om gebruik te maken van een aantal van de nieuwe features zoals 3D painting, waarbij je 2D bestanden kunt converteren naar 3D bestanden, zul je toch wel een wat snellere machine nodig hebben met een krachtige videokaart. Persoonlijk was dit geen probleem voor mij maar als je twijfelt of je systeem het programma aan kan, kun je de systeem eisen op de website van Adobe vinden.

Ik ben erg te spreken over Photoshop CS4 en gebruik het nu al een maandje of 3 zonder tegenslagen en ik ontdek nog steeds nieuwe dingen. De 64-bit versie is heerlijk snel en, is naar mij mening, toch wel het grootste voordeel aan de nieuwe Photoshop. Het breng een hoop nieuwe mogelijkheden met zich mee t.o.v. CS3 waarvan ik nog maar een klein deel heb behandeld hier. De ene mogelijkheid zul je wat meer gebruiken dan de andere maar ze zijn stuk voor stuk zeer nuttig. Ik ben nu al benieuwd wat Adobe met de volgende versie van Photoshop gaat doen.

Heb jij ook een Adobe Creative Suite 4 Master Collection?

Pas je titel ook even aan. Je titel gaat over de hele Master Collection, en die is toch wel iets groter dan alleen photoshop.
Anoniem: 305354 9 juni 2009 11:57
Ik zat nog te twijfelen of ik over zou stappen van cs3, wat mij prima bevalt, naar cs4. Maar ik vrees dat ik, na het lezen van deze review, er toch maar aan moet geloven.

Bedankt voor je informatie!
Anoniem: 222578 9 juni 2009 11:58
Kleine suggestie voor bij negatieve eigenschappen : NIEUWPRIJS!!!!!!! ;)

Heb zelf net de Education Version van CS4 Web Premium aangeschaft (waat niet iedereen kan natuurlijk) en daar voelde ik me al licht mee getild voor ruim 300,-...

Edit: als ik in je gallery kijk zie ik dat we dezelfde opleiding volgen.. dus hoop voor je dat jij ook een student edition hebt gekocht

Het is natuurlijk wel een prachtige full-service softwaresuite waarmee je een supersnelle workflow kunt hanteren, daarom wilde ik er uiteindelijk ook niet omheen. maar ik vind Adobe ronduit schandalig met hun consumentenprijzen..

Via business-to-business en volume licensing betaal je nog niet de helft..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 222578 op 27 juli 2024 05:48]

nieuws groepjes is het bijna gratis,....

los van de prijzen, vind ik het wel bijzonder wat ze tegenwoordig met dit soort suites allemaal kunnen. _/-\o_ alleen het jezelf eigen maken...pfff... :'(