ASUS PB287Q Zwart Review

1 november 2015, laatste update op 27 juni 2025, 1.134 views Rapporteer

Zeer goede instap 4K monitor. Was de meerprijs over de goedkoopste 4K monitoren zeker waard.

Pluspunten

• Displayport
  • Komt met alle nodige kabels
  • Goed contrast/helderheid
  • 4 vrijheidsgraden voetstuk
  • Knoppen aan de achterkant

Minpunten

• Displayport stond bij 2015 firmware standaard op DP1.1 Geldt niet voor 2017 firmware.

Ik was op zoek naar mijn eerste UHD scherm, en dat heb ik gevonden in de ASUS PB287Q. Mijn eisen waren als volgt:

UHD resolutie (ik had eerst QHD overwogen, maar dan is je interpolatieloze fallback resolutie 720p, dat is wat weinig)
Minstens 130 dpi. Ik heb de afgelopen 6 jaar op een 15.4″ scherm met die dpi gewerkt, en aangezien ik bijziend ben bevalt me dat prima. Schermen met een lagere dpi vind ik niet zo fijn werken. Ik denk altijd eerst dat ze wazig zijn, poets mijn bril eens op, en dan blijkt het gewoon niet gedetailleerder te kunnen.

Eerst had ik een 23.8″ UHD monitor die een stuk goedkoper was gevonden, maar die had dode pixels en was toch te klein. Je kunt het wel als één superscherp beeld gebruiken, maar niet als extra schermoppervlak met de grootte van 4 1080p schermen.

Toen heb ik dat scherm teruggedaan en mijn geld teruggevraagd, dat ging zonder problemen. Ze hadden helaas geen interessant groter UHD scherm te koop.

Ik ben toen bij dit scherm gekomen, na even zoekwerk besloot ik dat het de toch wel aanzienlijke meerprijs waard was, en na een paar weken bevalt het me nog steeds uitstekend.

De helderheid en kleuren zijn goed, en zijn goed in te stellen. Let daarbij wel op dat je niet één van de standaard presets kiest, want die blokkeren dan het instellen van bepaalde waarden. De Displayport komt inderdaad ingesteld op versie 1.1 van het protocol en moet in de instellingen naar 1.2 gewijzigd worden. UPDATE, zie lager, geldt niet voor nieuwere versies van het scherm
Als je echter tech-savvy genoeg bent dat je op Tweakers informatie inwint voor je tot aankoop overgaat, zal dit geen enkel probleem zijn.

Ik heb ghosting gemeten, maar ik kon niks waarnemen. Als kanttekening moet ik daarbij zetten dat ik niet ervaren ben in het meten daarvan, dus ik kan niet garanderen dat er echt helemaal geen ghosting is. Ik kon het alleen zelf niet zien.

Het voetstuk is ook interessant. Het heeft maar liefst 4 vrijheidsgraden (DoF op z'n Engels).
  • Hoogteverstelbaar
  • Kantelbaar (kijkhoek)
  • Kantelbaar (naar portretstand)
  • Draaibaar om basis voetstuk
Dit laatste is op slimme wijze gedaan. De voet is wel rechthoekig, maar het meeste gewicht rust op een rond draaiplateau dat onderin de voet zit. Hierdoor is het scherm heel makkelijk te draaien, zonder dat het van zijn plaats schuift. Voor mijzelf is dit niet zo nuttig, maar op kantoor kan ik me voorstellen dat dit ideaal is om even wat aan een collega te laten zien. Ik ken iemand die speciaal om die reden zijn scherm op een los draaiplateau heeft gezet.

De knoppen voor de bediening van het scherm zitten aan de achterkant, en met stippen is op de voorkant aangegeven waar ze zitten. Ik vind dit zelf een succes. De knoppen gebruik je niet zo vaak, en het iets moeilijkere bedienen weegt niet op tegen het feit dat je monitor er veel netter uitziet.

De ingebouwde boxen zijn een leuk extraatje. Als je af en toe geluid nodig hebt, maar meestal niet, of je gebruikt geluid alleen voor de inhoud (bijvoorbeeld spraak) en je geeft niet om de geluidskwaliteit, dan zijn ze prima. Als je wel goed geluid nodig hebt, kun je gewoon doen alsof ze niet bestaan, want je hebt er dan absoluut niks aan, maar dat is ook te verwachten.

Ik zal ze misschien af en toe gebruiken als ik iemand een filmpje wil laten zien waar geluid bij zit, voor mijn eigen gebruik heb ik een professionele studio koptelefoon.

UPDATE 25 januari 2017:
Bij mijn nieuwe baan heb ik om dit scherm gevraagd. Daarbij viel het mij op dat in deze een iets andere firmware versie draaide. De displayport ingang stond daarbij op versie 1.2, en bij geen bruikbaar signaal verschijnt er een melding op het scherm dat je mogelijk versie 1.1 moet proberen. Ik vind dit een verbetering, en heb het minpunt bijgewerkt.

UPDATE: 27 juni 2025
Vandaag is de monitor gestopt met werken. Gezien hij in augustus 2015 geproduceerd is, en in september of oktober van dat jaar in gebruik genomen is, heeft hij het dus ruim negen en een half jaar volgehouden. Het intensiefste gebruik is waarschijnlijk geweest toen ik thuis werkte in de COVID19 lockdowns. Dan was hij op sommige dagen 12 uur per dag in gebruik.

Gisteravond is het beeldscherm in stand-by gegaan. Vanochtend gaf het geen enkel blijk van een aangesloten voedingsspanning meer. Open schroeven en doormeten liet zien dat het probleem in de voedingsprintplaat zit. De 5V lijnen die uit de voedingsprintplaat komen geven nog iets meer dan 2V af. Ik hoor een tikkend geluid met een frequentie <1Hz. Dit lijkt uit de transformator te komen die midden op de printplaat zit om hoog naar laagspanning te veranderen.

Online kan ik geen vervangende printplaat vinden, wel veel die erop lijken maar met net een ander subtype nummer, component bezetting, en bedrading. Varianten van deze voedingsprintplaat lijken ook in schermen van BenQ, Philips en andere merken te hebben gezeten.

Ik kan ook geen vervangend model trafo online vinden met hetzelfde typenummer, en ik weet ook niet zeker of die echt het probleem vormt.

Ik heb ondertussen een Gigabyte M28U besteld ter vervanging, wellicht schrijf ik daar ooit nog een review over.

Heb jij ook een ASUS PB287Q Zwart?