Sony PlayStation 4 1TB Zwart Review

26 oktober 2015, laatste update op 26 oktober 2015, 928 views Rapporteer

De playstation 4 is een waardige opvolger van de PS3. De interface is ten op zichtte van de PS3 een stuk drukker geworden en is even wennen, maar het spelen van games (daar koop je hem toch voor) is zoals vanouds heerlijk.

Pluspunten

• Goede controller
  • Mooie vormgeving
  • Grafisch erg indrukwekkend

Minpunten

• drukke interface
  • niet backwards compatible

Afgelopen week dan toch de knoop doorgehakt, na een flink aantal jaren met een XBOX360 en een PS3 te hebben gespeeld nu toch besloten dat het definitief tijd is voor een next-gen console. Keuze uit de PS4 en de XBOX-ONE was niet zo moeilijk. De XBOX heeft geen echte titels die ik speel die op de PS4 niet ook uit komen, en ik vind de Playstation controller echt veel lekkerder dan die van de XBOX.

Dus een PS4 opgehaald, combi-pakket met als inhoud
- Playstation 4 1TB Ultimate player edition
- Assassins Creed Syndicate
- Encharted The Nathan Drake Collection
- Watch Dogs Voucher

Daarnaast gelijk ook de volgende games meegenomen
- Batman Arkham Knight
- Diablo III Ultimate Evil edition
- The order 1886
- Lords of the fallen

Thuis gekomen snel de boel ingebouwd in de kast en het spulletje opgestart.
Eerste wat me opviel na het doorlopen van de stappen voor het configureren is dat de interface een flinke refresh heeft gekregen. Helaas vind ik hem persoonlijk echt veel te druk en lomp. Ik had liever de interface van de PS3, die een stuk meer rust uitstraalde. Dat is natuurlijk persoonlijk :-)

Tweede dat mij opviel is dat elke game die ik in de console plaatste, eerst een relatief flinke update van gemiddeld 4GB ging downloaden. Nu heb ik een 200Mbit Ziggo verbinding, maar het viel me gelijk op dat via WIFI de PS4 nog geen 25Mbit wist te halen. Uiteindelijk even een kabel tussen de switch en de PS4 gelegd, maar dan nog komt ie net aan op 100Mbit, terwijl mijn ESX host, die aan dezelfde switch, wel vanaf verschillende sites 200Mbit met gemak haalt. Dit lijkt dus een beperking van de update sites te zijn. Ook het downloaden van Watch Dogs via de voucher duurde een eeuwigheid helaas (20GB).

Het leuke van Watch Dogs was echter wel dat na de eerste 2GB je al kon beginnen met de eerste missie, maar nadeel was weer dat je op gegeven moment aan de grens komt van wat ie heeft gedownload en dan blijft ie wachten tot al het andere ook binnen is.

De controller is, precies zoals ik had verwacht goed in gebruik. De control-sticks lijken wat steviger te zijn gemonteerd dan op de PS3 controller, al is dat meer gevoel, want die van de PS3 heb ik ook nooit stuk gekregen.

Puntje dat me opviel bij de controller is dat deze niet wilde opladen als ik de PS4 uit deed. Dit kwam me wat vreemd over, tot ik bij power-options keek en zag dat je ook een standby-mode hebt. Deze moet je dus wel gebruiken.

Al met al ben ik erg tevreden over de aankoop en verwacht ik nog veel plezier van de PS4 te hebben.

Enige twee "minpunten" die ik zou kunnen benoemen

- drukke interface
- niet backwards compatible met PS3

De trage downloads zijn wel eens waar vervelend, maar je kunt tijdens het downloaden gewoon een ander spel spelen, dus echt een minpunt kan ik het ook weer niet noemen.

Heb jij ook een Sony PlayStation 4 1TB Zwart?

Een vraagje, starten de games sneller op dan op de PS3 of is dit vergelijkbaar?
voor m'n gevoel is de laadtijd bij opstarten van games minder dan bij de PS3, maar dat verschilt wel erg qua game. Zelfde met installatie, sommige games zijn echt in 2 tellen geinstalleerd en klaar om te spelen, terwijl bijvoorbeeld GTA5 en Fallout een eeuwigheid nodig lijken te hebben. Logisch omdat die veel data op de harddisk zetten, maar desondanks blijft dat vervelend als je even snel wilt spelen ;-)