Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties WiFi - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Valve Steam Link Review

+2
Rann 18 oktober 2015, laatste update op 3 december 2015, 14.313 views

Valve Steam Link

Een systeem dat het makkelijk maakt om games op je TV te spelen. Works fine here!

Pluspunten

  • Makkelijk te configureren
  • Werkt met niet-officiële xbox 360 wireless receiver
  • WoL functionaliteit

Minpunten

  • Geen power button

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Geluidskwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Featureset Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 5
Design Score: 5
Zelf heb ik een klein kantoortje boven waar mijn game PC staat. Om hier met één of meerdere vrienden te gamen is het een beetje krap, en qua ruimte is het toch ook niet optimaal.

En toen kwam de Steam Link ;-)

Unboxing
De Steam Link kwam netjes verpakt in een goede compacte doos via DHL. Vervolgens kwam het moment van de waarheid... De doos ging open en het leek alsof het licht even extra door het raam binnenviel..

Steam Link Unboxing


Uiteraard ging gelijk de doos open, en werd alles ten toon gesteld voor een paar foto's:
http://static.tweakers.net/ext/f/fVRpt9Ad6NVJBgXuUN3zSDH3/medium.jpg http://static.tweakers.net/ext/f/LmAz5M90g7Qon6GKgcik9yh7/medium.jpg

De doos bevatte:
  • - De Steam Link
  • - Een stroomkabel
  • - In totaal 4 connector voor alle landen
  • - Een HDMI kabel van ~1 meter
  • - Een netwerkkabel van ~1 meter
  • - Boekjes die meestal toch bij het oud papier gaan
De connector zoals wij die kennen liet zich makkelijk er op vast klikken.


Aansluiten
http://static.tweakers.net/ext/f/AqVwyj3v44335Svs7FToRYM1/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/QQU9M1QkR5DCWNQFerqXb73s/medium.jpg
Er is weinig verkeerd te doen aan het aansluiten. HDMI naar HDMI, Stroom connector in stroom gat. Invoerapparaten kun je aansluiten op één van de drie beschikbare USB-poorten.

Als eerste heb ik het geprobeerd via WiFi, (netwerkkabel lag nog op zolder..) Ik heb een muis en toetsenbord gebruikt om heel simpel mijn WiFi te kiezen, waarna het apparaat automatisch mijn Steam vond die ik aan had staan op mijn PC boven. Je voert een éénmalige bevestigingscode in van vier cijfers, en het systeem is gekoppeld. Toen de WiFi connectie was gemaakt werd er eerst een update gedownload en het systeem geherstart.


Time to game?
Vervolgens kies je gemakkelijk met welke PC je wilt koppelen:
http://static.tweakers.net/ext/f/EHGzFT1xqqx7Z30t6G3lbXXJ/medium.jpg

Hierna krijg je ene goed overzichtelijk en gelikte interface te zien wat gekoppeld is aan je Steam Library. De interface bied veel opties voor het zoeken in en filteren in de getoonde content. Of in de Steam Store.
(Helaas geen foto.. ging wat mis)

Hier kun je gemakkelijk de gewenste game kiezen, en wat blijkt, het is zelfs mogelijk om Non-Steam games toe te voegen.

Ik had bijvoorbeeld GTA5 gekocht, maar helaas geen Steam key. Ik voerde hem in mijn Library in als non-steam game, en het was gaan met die banaan!
http://static.tweakers.net/ext/f/Yu2V7h3lwoygYziNvI1yaHoa/medium.jpg

Ervaringen met games
Bijna elke game die ik heb geprobeerd draaide perfect. Behalve Borderlands2, deze bleef crashen bij het opstarten (oorzaak nog onbekend).

Dark Souls 2, GTAV, Portal 2, Ori and the blind forest, draaide allemaal zonder enige noemenswaardige inputlag.

Inputlag & kwaliteit
Tot nu toe heb ik bijna tot geen inputlag ervaren. Helaas was mijn WiFi af en toe wat instabiel (Ziggo router..) en heb ik uiteindelijk toch de netwerkkabel er bij gepakt. De één meter lange kabel heeft weinig zin in mijn huis, dus ben ik toch maar naar zolder gerend om een oude 15M lange LAN party kabel op te halen.. De herinneringen ;-)

De kwaliteit was op WiFi af en toe middeldmatig, maar dat kon ook goed door mijn eigen netwerk komen.
http://static.tweakers.net/ext/f/jPUAMwlgtJerW2t7LiuofyY1/medium.jpg

De inputlag is voor mij onmerkbaar geweest. Ik heb tot nu toe echter alleen met controller gespeeld. Misschien met echte die-hard snelle shooters dat het ietwat opvalt. Maar zoals je in het screenshot kan zien valt het qua cijfers erg mee.

Bonus
Als bonus werkte de Steam Link ook nog met een onofficiële Xbox360 wireless dongle. We hebben heerlijk Portal 2 in coop gedaan!

Bugs
Een bug die zo af en toe voorkomt als je alleen met controller speelt is een loss-of-focus bug. Als je op je PC een keer een popup krijgt, dan is Steam de focus kwijt, en reageert je controller niet meer op de game. Je kan nog wel het SteamLink menu opvragen, maar de game pakt de controller dan niet meer.

Dit probleem had ik ook toen een accu leeg was van een Wireless 360 controller en hem vervolgens aansloot via USB. De game reageerde niet, maar de Steam Link wel.


Final words
Al met al is dit een heerlijk simpel systeem om op je TV in een andere ruimte aan te sluiten. Wij gaan er in ieder geval veel uurtjes plezier van hebben!

Mochten er nog vragen zijn, of wil iemand graag nog ergens specifiek een foto van? Reageer gerust! Ik ben in iedergeval erg blij met dit product.

(Ter info, de foto's zijn gemaakt met een HTC One M8, de laatste paar zijn via Whatsapp naar vrienden gestuurd, vandaar de lagere kwaliteit.)

Edits
Edit1: WoL is voor mij toch echt wel een gemis. Het hangt uiteraard aan veel andere factoren af of het werkt of niet (windows config / hardware), misschien dat ze daarom niet hebben gekozen hiervoor.

Edit2: Ik kan mijn PC alleen uit sleep mode via een App weer aanzetten via WoL. Echter werkt in de Steam Link de 'Turn off System / Suspend system niet. Als ik dit direct via de desktop kies werkt het wel.

Update 3-12-15
De SteamLink ondersteund inmiddels WoL functionaliteit. Je kan nu via de SteamLink je PC uit sleepmode halen. Ook kan ik de SteamLink aanzetten als ik mijn Xbox360 controller er mee verbind (wireless) Nice!

De Stream PC:
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Core i5 3570K Boxed¤ 264,95¤ 264,95
1Asus Sabertooth Z77¤ 0,-¤ 0,-
1MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G¤ 357,95¤ 357,95
1Cooler Master HAF XB¤ 0,-¤ 0,-
1Dell Ultrasharp U2713HM (excl. Displayport kabel) Zilver, Zwart¤ 589,95¤ 589,95
1Corsair Hydro H60 (2013 edition)¤ 77,95¤ 77,95
2Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9¤ 47,95¤ 95,90
1Lite-On IHAS124 Zwart¤ 12,61¤ 12,61
1Corsair Enthusiast TX750M¤ 0,-¤ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal¤ 1.399,31

Heb jij ook een Valve Steam Link?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (32)

Wijzig sortering
Aller eerst mooie en duidelijke review.

Hoe zit het met de stream resolutie? Momenteel zit op mijn game-pc een simpel 17" dell schermpje. Ik ben bang dat hierdoor de verkeerde resolutie naar mijn TV word gestreamd.
De SteamLink resolutie hangt af van je monitor zover ik weet. Als je monitor de resolutie niet kan renderen, wat de SteamLink gebruikt om door te sturen gaat het niet werken denk ik.. Het is geen tweede monitor. Ik las op de SteamGroups al wel mensen die er problemen mee hadden (1680x1050 werd naar 720p ipv 1080p teruggeschaald). Maar wie weet komt dat nog in een toekomstige update
Dus wanneer je geen scherm aansluit, zal SteamLink ook niks doorgeven? Zou er geen tooltje bestaan waarmee je een bepaalde resolutie kan simuleren? Anders moet ik ook maar eens opzoek naar een nieuw scherm :p
Je PC zal zonder scherm toch in je oude settings booten. Als je de resolutie kan forceren, scherm ontkoppelen en je PC herstart zou hij in theorie de PC in (bijvoorbeeld 1920x1080) opstarten en vervolgens kun je met je SteamLink alles koppelen.

Het proberen waard zou ik zeggen! Je grafischeadapter instellingen herkennen vaak de maximale resolutie waardoor je hem niet hoger kan zetten als dat.. Maar misschien zoiets? : (snelle Google)
Heb even op het forum van de SteamLink gekeken. Kwam het volgende daarop tegen

"Officially it supports 1080p, 720p, and 480p. If your host computer (the computer you are streaming the game from) runs at a different resolution, in-home streaming will resize the stream as necessary to fit into whatever resolution your TV is running.

For instance if you have a 1080p TV which is a 16:9 aspect, but your computer is running a 4:3 aspect resolution (such as 1600x1200, 1280x1024, etc) then what you see on your TV will fit into the 1080 pixels tall, but since the source is not 1920 pixels wide, there will be black bars on the sides, it will look a bit like a square in the center of your TV. Alternatively if you have 2-3 monitors on your computer and you like to play your games spanning them all, then you have a much wider aspect than 16:9, and what will show on the TV will fit into 1920 wide, leaving black bars on the top and bottom of the image.

You can change this, in-game, by simply choosing a 16:9 resolution. If your laptop is running some funky 1366x766 resolution, set your game to run 1280x720. If you have a 4:3 monitor that is 1600x1200 native resolution, set your game to run 1600x900. If you have 3 monitors and normally run 5760x1080, set your game to run 1920x1080. This isn’t set in stone, you can always change it back when you’re sitting at your computer and want to play with your 3 screens wrapped around you."

Als ik het goed lees, moet je dus ingame de setting aanpassen. Vreemde is dan wel dat ook games naar je huidige scherm kijken om te detecteren welke resolutie(s) gezet kunnen worden.

Langs verhaal kort... ik ga hem eens bestellen en de boel onderzoeken wat mogelijk is! Indien het te veel getweak word, haal ik wel een simpel 1080pc schermpje.

Thanks voor je replies!

[Reactie gewijzigd door Wimbjorno op 21 oktober 2015 11:07]

Het is inderdaad waar dat als je een 1680x1050 monitor aansluit dat de scaling niet helemaal goed gaat (heb zelf zon monitor, ben in liefde met de 16:10 ratio), je heb 2 keuzes eigenlijk (de meest logishe) of je speelt op de volle resolutie van de monitor en leeft met de black bars aan de zijkanten, of je draaid je spel op 720P (wat mijn keuze is sinds mijn pc langzaam begint te worden), je zal mischien in sommige spellen een resolutie die 16:9 is maar qua breedte nog in een 1680x1050 monitor past, mijn review is op youtube.com/owglow geupload
..

[Reactie gewijzigd door Rann op 25 november 2016 21:33]

Prima review.

Ik heb zelf ook het hele weekend met de link (en controller) kunnen prutsen en ik onderschrijf jouw review helemaal. Zeker in het begin is het gebrek aan een power knop en het matchen met de controller niet echt intuitief. Ik heb nu het idee dat ik het helemaal op een rijtje heb hoe ik het apperaat start en afsluit.

Zelf stream ik vanaf een pc met slechts een GTX 660 (alles is met kabels aangesloten btw.) en ik moet zeggen dat ik zwaar onder de indruk ben. Ik heb de Witcher 3 speciaal bewaard voor mijn controller en link en (op medium of lagere settings natuurlijk) het ziet er gestreamt van de pc echt nog steeds fantastisch uit. Heb geen grote hikckups kunnen ontdekken en de latency is voor mij nog niet merkbaar (ook niet in rocket league, magicka en Rome total war). De komende week wilde ik maar is echt wat testen gaan doen met wat old skool UT, Elite Dangerous en Europa Universalis om te zien of couch gaming zonder teveel latency echt werkt.

Gezien de huidige ervaringen heb ik er alle vertrouwen in.

[Reactie gewijzigd door Rhaegar1 op 19 oktober 2015 16:13]

Hoe zet jij hem aan als je hem afsluit ? ;-)

Ik denk dat het meer bedoeld is als een 'always on' device. Vandaar waarschijnlijk ook geen powerknop. Toch zou het handig zijn om te resetten mocht er iets misgaan..
goed punt, ik bedoelde aan en uitzetten ;)
Dit is vanwege dat mensen dit apparaat eigenlijk altijd buiten handberijk hebben en je dus niet op een knopje kan drukken, vanaf big picture op het power knopje drukken en de "turn steam link off" knop volgens mij en Anders connectie verbreken en via hoofdscherm op uitzetten drukken.
Mooie review!!

Vraagje: Hoe kom je nu al aan de link? Ik had em als pre-order besteld op 16 juli en krijg em 19 november pas ofzo!
Ik heb hem op 4 juni besteld toen hij voor het eerst verkoopbaar was. Deze personen zouden hebben hem allemaal op de 16e ontvangen, inclusief eventuele Steam Controller.

Deze laatste heb ik niet besteld, ik heb denk ik genoeg aan mijn 360controller, de andere games speel ik wel met toetsenbord en muis :)
Precies! Heb zelf ook voor PC de draadloze 360 controllers liggen. Toen ik las dat dit ging werken trok ik gelijk de knip! :D

Veel plezier ermee en nogmaals; top review!
Even een korte vraag. Ik wilde vandaag de SteamLink + SteamController gaan bestellen (via steampowered.com), maar kreeg bij het uitchecken dubbele verzend kosten... is dit normaal :s of kan ik hem ergens bij een NL shop bestellen?
In ieder geval niet bij een NL shop.. Misschien dat ze hem apart verzenden van elkaar? I have no idea... Check Steam Support forums anders?
Zojuist de SteamLink besteld.

Vooraf nog even op het forum gevraagd waarom de verzending dubbele kosten moest hebben. Niet echt een duidelijk antwoord gekregen en daarom eerst maar de Link besteld.

Ik verwacht dat de controller ook wel in de winkels komt te liggen... haal ik er dan wel een.

Ben benieuwd !
Coole review! Stel dat ik Diablo wil afspelen (extern spel) op de steamlink, hoe weet ik de besturing? Dit spel is behoorlijk geport en is meer afhankelijk van besturing dan een shooter bijvoorbeeld.
Even googlen op Diablo en 360controller. Wat ik me herinner heeft de pc versie daar geen ondersteuning voor... Dus dan zit je aan muis en toetsenbord vast.


Edit: 1e Google resultaat. Niet native, maar het kan wel... Werkt alleen dan niet als je je controller op de link aansluit. Als je pc dicht genoeg staat voor wireless connectie kan het misschien wel...

[Reactie gewijzigd door Rann op 10 december 2015 19:38]

Mooie review! Schijnt zelfs goed te werken op wifi. Maar het is me niet helemaal duidelijk welke wireless 360 controllers/ dongles nu compatible zijn? Heb je toevallig de langwerpige pc versie?
Thanks!

Ik heb een niet-officiële uit China, gewoon zoiets:
http://litbimg8.rightinth...5/pmpgbz1337591812183.jpg

Tot zover hebben weinig mensen problemen ermee, zie ook het http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1654541 topic

[Reactie gewijzigd door Rann op 4 februari 2016 11:57]

goede review!

ik mag hem 19 maart op mijn verjaardag uitpakken, maar nu vroeg ik mij af of ik hem ook als media speler kan gebruiken zonder wifi. dus gewoon aansluiten op mijn TV en USB met films aansluiten en kijken maar. kan dit ook?
Wie toch al een Nvidia kaart in de game pc hebben zitten kunnen ook Nvidia's Shield Box proberen. Daar zit dezelfde techniek ik alleen dan in combinatie met Android TV (dus 4K netflix, YouTube, enz) en een stand-alone quadcore voor losse games en HTPC functionaliteit via Kodi.
Die is met zijn 200 euro echter wel meteen 4x zo duur. En de Steam Link is nu op Steam in de aanbieding voor nog geen 25 euro, dus dat is al helemaal een koopje.
Die aanbieding had ik nog niet gezien, dat is inderdaad geen geld :). Shield Box is meer een HTPC vervanger (die vaak veel duurder zijn dan 200 euro).
Binnen hoeveel dagen werd de Steamlink bezorgd?
Wellicht goed om even in Steam Link ervaringen te kijken voor je vragen... staat wel ergens in het topic. (zelf had ik hem in ieder geval binnen een week, veel sneller dan verwacht.
Dank je Rann! Zag het ondertussen al staan 4-8 wd.
kan de steam link ook 4k streamen ?
http://steamcommunity.com...ons/0/535152511378591167/

"What resolutions does the Steam Link support? What if I play with three monitors, how is that going to work on a single TV?

Officially it supports 1080p, 720p, and 480p. If your host computer (the computer you are streaming the game from) runs at a different resolution, in-home streaming will resize the stream as necessary to fit into whatever resolution your TV is running."


"WAIT! ONLY 1080p?!

Yes.

What, you need a longer explanation? Ok. 4K TVs are a vast minority to 1080p TVs. Also there is the fact that a gaming computer capable of playing games at 4K, often not even at 30fps, is way beyond the financial reach of the average gamer, 1080p is still the defacto standard. And that’s not even factoring in the overhead needed to encode 4K and send it over the network to your TV. So actually taking advantage of a 4K capable Steam Link would cost an exorbitant amount of money.

Oh, right, and there are no hardware 4K video encoders. Basically making the whole proposition reliant on CPU based software encoding, which will drag your already sub 30fps games quite possibly into the single digits if it can even handle it at all. Oh, sure, 4K hardware encoding is coming. Sometime. Eventually. But it’s not here right now.

When 4K is mainstream, not only for TVs but also for gaming and any $200 GPU is capable of at least 30fps at 4K resolutions, if there isn’t already a revised Steam Link capable of 4K streaming, likely with a 1Gbps port, then you can complain about the 1080p upper limit. "


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*