Inleiding
Installatie-gemak
Kabelmanagement
Koeling en geluidsproductie
Inleiding
Toen Thermaltake met een opvolger kwam in de Versa line-up was ik er als eerste bij. In een
eerdere review heb ik de Thermaltake Versa H13 onder de loep genomen. Met de punten van kritiek, maar ook de positieve kanten ben ik gaan kijken naar de nieuwe Versa H15.
Specificaties
Uitpakken en uiterlijk
Het verpakkingsmateriaal is absoluut niet bijzonder; gewoon piepschuim. Gelukkig is de behuizing met 3.5kg niet de zwaarste, maar een complete PC zou ik niet durven te verzenden in de originele verpakking.
Wat ik zeker een flinke verbetering vind ten opzichte van de vorige editie (Versa H13) is het voorste paneel. Dit is natuurlijk subjectief, maar het ontbreken van blauwe accenten zorgt ervoor dat je vrijwel elke kleurencombinatie kan maken in je pc. Daarnaast is het paneel geheel zwart en bestaat het uit een relatief grof filter. Deze is niet te verwijderen, maar het is fijn om dit te zien.
Op het gebied van front-connectoren en knoppen ben ik best tevreden. Voor de relatief lage prijs krijg je toch een USB 3.0 poort naast je gewone USB 2.0 aansluiting. Het zou fijn zijn om hier meer van te zien, bijvoorbeeld 2x USB 3.0, maar dit is niet een verwachting. Verder zijn de koptelefoon en microfoon-aansluitingen te vinden naast de aan/uit-knop en reset-knop.
Alle hardware aanwezig om een systeem te bouwen, maar ook een aantal tie-wraps en een PCI-e cover.
Installatie-mogelijkheden
Een micro-ATX of Mini-ITX systeem kan je bouwen in deze behuizing. Verder is een standaard ATX voeding mogelijk.
De interne headers bestaan uit:
- HD-Audio
- USB 2.0
- USB 3.0
- Power switch
- Power LED(blauw)
- HDD-activity LED (oranje/rood)
De kabels zijn in ieder geval niet te kort...
De HDD-case in verwijderbaar. Ik vraag mij dan altijd af wat je dan voor extra opties krijgt. Het enige wat ik kan zien is misschien extra ruimte voor push/pull radiatoren. Verder zitten de HDD's niet in de weg van de (gevulde) PCI-e sloten.
Bij het verwijderen van het frontpaneel zien we de mogelijkheid om een 120 of 240mm radiator te plaatsen. Het monteren hiervan wordt je makkelijk gemaakt, doordat er gebruik word gemaakt van schroefsleuven ipv schroefgaten. Top om te zien dat hier veel flexibiliteit is!
Stoffilters
Hierboven zie je het enige verwijderbare stoffilter. Deze is gemakkelijk achter de pc eruit te schuiven en gaat er ook weer makkelijk in. De voorkant van de behuizing bestaat uit filter wat niet te verwijderen is.
Hierboven zie je het frontpaneel. Deze is gelukkig makkelijk te verwijderen om vervolgens het filter schoon te maken. Het is een flinke verbetering ten opzichte van de vorige editie van deze case, waar maar 1 stoffilter aanwezig was. Ik adviseer ook om hier één of twee fans te plaatsen, aangezien deze verse lucht richting de GPU en CPU kunnen blazen, terwijl ze gelijk gefilterd zijn.
Installatie(gemak)
Dit is het systeem wat in de behuizing gaat. Een AMD 860k met een GTX 750ti. Aangezien ik gebruik ga maken van de (nogal mager presterende) koeler die geleverd wordt bij de processor, zal ik ook kijken naar de temperaturen in de behuizing. Ik heb express gekozen voor een harde schijf, omdat ik erg benieuwd was naar de ervaring en gemak van installatie. Bij mijn andere review had ik alleen een SSD gebruikt.
Er zit een enorm grote cut-out in de behuizing om met gemak een koeler te installeren, dit zal het monteren van bijvoorbeeld een waterkoeler wat makkelijker maken..
Ik begin meestal met het installeren van de voeding, omdat ik dan alle kabels alvast een plek kan geven. Daar komt eigenlijk gelijk mijn eerst minpunt aan deze behuizing. Er is een cut-out voor een CPU stroomkabel, maar deze is te smal gemaakt. Mijn 8-pins kon er niet doorheen. Dit is erg vervelend, aangezien ik precies hetzelfde probleem had met de vorige editie van deze behuizing. Je zou denken dat Thermaltake zo'n probleem zou kunnen aanpakken!
Daarna gaan we even het moederbord klaarmaken om te installeren...
Het Micro-ATX bordje past
makkelijk met nog veel ruimte ernaast. Wat ik apart vind, is dat er zelfs punten rechts van het moederbord staan waar je standoffs kan installeren. Langere moederborden (bv ATX) gaan niet passen, maar ik ben niet bekend met bredere varianten van micro-atx, dus ik vraag mij af wat het nut is dat daar ook standoffs geïnstalleerd kunnen worden. Het zal in ieder geval veel ruimte geven voor kabelmanagement.
Kabelmanagement
Ik heb mijn commentaar al gegeven over de 8-pins die niet achter het moederbord langs kan. Gelukkig zitten er veel punten in deze behuizing waar je de kabels aan vast kan binden. Dit heb ik gedaan met de 8-pins; het ziet er best goed uit al zeg ik het zelf! Dus op dit gebied maken ze wel al een hoop goed.
De eerste (terechte) indruk die je hebt als je dit ziet is dat kabelmanagement lastig gaat worden. Er zit gewoon geen ruimte achter het moederbord. Thermaltake compenseert door het zijpaneel een bolling te geven. Daarnaast is aan de linkerkant te zien dat er flink wat ruimte is
Het is de oplettende lezer misschien opgevallen dat de GTX 750ti die ik hier gebruik geen extra stroom vereist! Dus de PCI-express kabels zal ik ook moeten wegwerken!
Uiteindelijk konden alle kabels er netjes in, vooral als je ze aan de linkerkant wegwerkt. Dit resulteert in een nette look, terwijl de kabels uit het zicht zitten. Met de vele punten om kabels te binden aan de case geef ik toch een "goed" voor dit onderwerp. Als Thermaltake het probleem met de CPU-power kabel kan aanpakken, zouden ze een uitstekend van mij krijgen. Verder is namelijk alles top als het gaat om kabelmanagement!
Toen ontstond er een klein probleem...
De klant belde met het bericht dat hij toch een DVD-brander wilde hebben. Toen realiseerde ik mij dat bijna alle kabels opnieuw moesten worden gelegd, aangezien ik de front-paneel kabels langs de 3.25" bay had gelegd; die lagen nu in de weg!
Maar het gaf mij toch de mogelijkheid om even te kijken of ik de kabelmanagement wat handiger kan doen.
Ik heb de PCI-e kabels 'verstopt' naast de HDD's. Dit zit uit het zicht; je kan deze kabels niet zien door het zijpaneel. Ook heb ik de SATA kabels hier vastgebonden met tie wraps.
Het eindresultaat ben ik best tevreden mee! Zeker een stuk netter dan eerst!
Koeling en geluidsproductie
Met de standaard-configuratie (één 120mm fan) heb je niet echt de ideale omstandigheden voor een high-end systeem.
De onderdelen die gebruikt zijn tijdens het testen zijn niet overgeclockt.
Tijdens het draaien van een stresstest op de CPU en GPU tegelijk waren de temperaturen als volgt:
IdleLoadIk vind dat de temperatuur van de processor iets te hoog is, maar dit is te verwachten met de standaard koeler en maar één fan! Daarnaast zijn de temperaturen absoluut niet gevaarlijk hoog, maar overclocken zal lastig gaan. Het plaatsen van twee fans aan de voorkant van de case, en misschien een fan boven de CPU zal al flink helpen! Een AIO waterkoeler ook een goede toevoeging in het systeem!
Qua geluidsproductie: Het enige hoorbare was de CPU-fan. deze draaide vaak op een hoge RPM, en was zelfs op idle hoorbaar. Verder is de case-fan bijna niet hoorbaar. Het plaatsen van een andere CPU-koeler zal al flink helpen!
Voor het aankoopbedrag van 45eu heb je een prima case. Het inbouwen is fijn, het zijpaneel is prachtig en kabelmanagement is goed. Voor dit geld kan je simpelweg niet heel veel meer verwachten. Toch zijn er wel een aantal kritische punten waar Thermaltake op kan letten. Zoals bijvoorbeeld de kabelmanagement van de 8-pins CPU kabel. Ik begrijp dat Thermaltake mijn reviews niet leest, maar ze maken nu 2 keer dezelfde ontwerpfout!
Ze zouden daarnaast best nog een extra fan kunnen meeleveren. Dit zie je ook terug in de koelingprestaties die best matig zijn, ondanks de toch relatief matig presterende GPU.
Zoek je voor weinig geld een behuizing waar je zonder zorgen een m-ATX systeem in kan bouwen? Dan ben je alsnog aan het goede adres. Mocht je deze kast willen vullen met bijvoorbeeld een AMD 6-core en een R9 290X dan adviseer ik om een paar extra fans aan te schaffen, of misschien zelfs waterkoeling!