Inhoudsopgave
Benchmarks
Drivers en software
Overclocken
Productpagina

De R9 390 was aangeschaft als vervanging voor mijn HD7850, wat op zich ook een prima kaartje is, maar ik wil toch meer. Bijkomend het feit dat ik een half jaartje eerder al een upgrade heb uitgevoerd op de rest van het systeem! Overigens wordt de HD7850 nog steeds verkocht onder de R9 370-naam, al met wat hogere kloksnelheden en verbeteringen aan het energieverbruik en de temperatuur. Hetzelfde verhaal met de R9 390. Op papier is de kaart bijna identiek aan de R9 290, behalve de kloksnelheden. Die liggen wat hoger, en de TDP ligt wat lager. Wel is de kaart wat gretiger dan mijn oude HD7850, dus er moest een voeding bij.
Het systeem waarin de kaart is gebruikt is als volgt:
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5
Cooler Master V650 650W
Fractal Design Define R4
1x 120mm fan, intake / blaast op de videokaart
1x 140mm intake, 1x 140mm exhaust
De specificaties van de kaart:
MSI heeft er standaard een kleine overclock van 40MHz op gezet. De rest is niet veranderd. De kaart zelf heeft een grote fan shroud met twee 10mm ventilatoren. Deze shroud heeft een rood/zwart thema. Aan de zijkant is het MSI-logo te zien, met wat verderop rechts de 8+6 PCIE stroomconnectors.
Verder valt behoorlijk op dat de kaart echt zwaar is. Misschien komt het door mijn lichte HD7850, maar de heatsink is indrukwekkend. Ook valt op dat de koeler een half slot uitsteekt. Pas dus op met eventuele Crossfire-opstellingen of andere uitbreidingskaarten, deze kunnen mogelijk niet passen.
Aan de achterkant is een backplate te vinden, deze laat het geheel lekker stevig aanvoelen. Wel zo fijn voor een kaart in deze prijsklasse. Doordat de kaart zo zwaar is kan hij mogelijk gaan zakken, maar de stevige backplate kan dit voorkomen.
Aan de achterkant is te vinden:
2x Dual-Link DVI-D
1x HDMI 1.4a
1x DP 1.2
Voor 4K 60Hz moet je dus gebruik maken van de DisplayPort.

Uiteraard is deze kaart al ruim getest door meer professionele reviewers, dus daar verwijs ik naar, voor goed vergelijkingsmateriaal.
Eurogamer
Guru3D
De buren, 390X inbegrepen
JayzTwoCents op YouTube
MW Technology op YouTube
Uit deze reviews is op te maken dat de prestaties tussen de GTX970 en de GTX980 ligt, met uitschieters naar beide kanten in bepaalde games. Gezien de prijs is dit geen verrassing.
Hier zijn ook enkele cijfers, voor het geval iemand met een vergelijkbaar systeem concrete cijfers wilt zien. Alle tests zijn waar het kan uitgevoerd op 1920x1080. De benchmarks heb ik een enkele keer uitgevoerd.
3DMark Fire Strike 1.1
Final Score:
Graphics Score:
Heaven Benchmark 4.0, Extreme preset (1600x900 Windowed)
Min: 30.8
Max: 148.8
Valley Benchmark, Extreme HD preset (1920x080 fullscreen)
60.5
Min: 20.9
Max: 117.0
Grand Theft Auto V, Alles op z'n hoogst, geen AA, Advanced Graphics staan uit (1920x1080 fullscreen)
FPS:
DiRT Rally, Ultra preset (1920x1080, 4xMSAA)
97.55
Min: 79.32
Max: 139.17
De temperatuur bij deze benchmarks is niet boven de 88c uitgekomen. Dit is op standaard kloksnelheden van MSI. Kamertemperatuur zit rond de 25c en mijn casefans draaien op 5V. De benchmark waarin dit gebeurde was Heaven Benchmark. De rest van de benchmarks kwamen niet hoger dan 84c. Het geluidsniveau is heel erg acceptabel. Stil is de koeler niet, maar het volume en de toon stoort niet.
Aan de resultaten te zien houdt de kaart het redelijk vol om boven de 60FPS uit te komen. Wel heb ik stotteringen gemerkt in GTA V, maar uit klachten over internetfora blijkt dit meer een probleem van GTA zelf te zijn. Ik negeer hier dan ook de uitshcieters naar 8 en 10 FPS bij Pass 1 en Pass 4 van de benchmark. Voor de rest van de spellen heeft de kaart consistent goede prestaties.
Het nut van de 8GB RAM valt te betwijfelen. Op 4K zal de kaart uiteraard minder presteren. Titels als DiRT Rally en GTA V zitten dan dicht tegen de magische 60FPS grens aan en er zullen gegarandeerd framedrops komen bij actiescenes. Op 1080p is mijn VRAM-gebruik nog niet boven de 4GB gekropen. Interessant wordt het wanneer deze kaart in Crossfire wordt opgesteld, dan is 4K mogelijk goed te doen en hoeven de instellingen nog steeds niet omlaag.

MSI levert bij deze kaart een "MSI Gaming APP". Hiermee kun je lichtelijk de R9 390 overclocken, naar 1060MHz met de "OC Mode". Dit levert echter geen merkbaar resultaat op en de standaard stille fancurve wordt naar actief gezet, wat de stilte niet bevorderd.
Verder bevat het programma nog opties om het scherm in te stellen op verschillende modi. De laatste optie is interessanter. Hiermee is in te stellen hoe het MSI-logo moet oplichten. Uiteraard is de kleur niet aan te passen wegens het ontbreken van RGB-leds, maar er zijn knipperpatronen in te stellen, je kunt het lichtje uitzetten of je kunt het lichtje uiteraard gewoon aan laten staan.
AMD levert sinds de R9 390 is uitgekomen een driverpakket dat interessanter is geworden. Er zijn buiten de standaardopties van resolutie en display/kleuraanpassingen ook opties om de framerate te limiteren. Jammer genoeg is de maximum maar 90FPS, dus 120Hz+ monitorgebruikers hebben hier weinig aan. In feite is deze functie handig om de kaart koeler te houden bij momenten waar je framerate omhoogschiet in de honderden frames, bijvoorbeeld bij een game-scene met weinig actie, je kijkt naar de lucht of vloer. Ook in menu's komt het regelmatig voor dat je framerates ziet van 300+, wat je GPU hard laat werken. Dit stopt dat.
VSR is ook een handige feature. Daarmee is het mogelijk om resoluties in te stellen die groter zijn dan je monitorresolutie. Hiermee is het mogelijk om games in 4K te renderen en te downscalen naar 1080p, bijvoorbeeld. Dit kan handig zijn in games waar anti-aliasing slecht is uitgevoerd of niet beschikbaar is, voor minder gekartelde randjes.

De R9 390 heeft zoals eerder beschreven een betere efficientie dan de R9 290. AMD heeft vanuit de fabriek al hogere kloksnelheden neergezet, dus de performancehoofdruimte is dan ook niet zo groot als met een R9 290. Wel betekent dit dat de kaart standaard al veel sneller is.
Het gevolg van de optimisaties is dus dat het stroomverbruik omlaag gaat, alsmede de temperaturen. Dit helpt bij het overclocken
op luchtkoeling. Snelheden tot 1200MHz kunnen makkelijk worden gehaald. Deze MSI kaart in het bijzonder, omdat de koeler contact heeft met de VRMs, wat leidt tot betere overclockstabiliteit door lagere VRM-temperaturen. Ik durf zelf maar tot 1160MHz core, 1750MHz mem te gaan, maar 1180MHz moet haalbaar zijn.
Dit zijn mijn MSI Afterburner instellingen:
Core Voltage: +70mV
Aux Voltage: +50mV
Power Limit: +50%
Core Clock: 1160MHz (+12%)
Memory Clock: 1700MHz (+13%)
Dit leest GPU-z uit:
Na het overclocken heb ik nogmaals de benchmarks uitgevoerd. Hierbij de resultaten:
3DMark Fire Strike 1.1
Final Score:
Graphics Score:
Final score verschil: +8.8%
Graphics score verbetering: +11%
Heaven Benchmark 4.0, Extreme preset (1600x900 Windowed)
75.7
1906
Min: 28.7
Max: 162.2
FPS verschil: +9.4%
Valley Benchmark, Extreme HD preset (1920x080 fullscreen)
64.5
Min: 28.7
Max: 127.1
FPS verschil: +6.6%
FPS verschil: +12%
DiRT Rally, Ultra preset (1920x1080, 4xMSAA)
116.15
Min: 99.50
Max: 151.31
FPS verschil: +19% (???)
Zoals verwacht gaan de prestaties omhoog. Als je bij een game net niet je magische 60FPS haalt, is overclocken zeker een optie om er net iets meer uit te persen. Wel vreemd is de grote verbetering bij DiRT Rally. Na meerdere benchmarks over en weer zit er toch ongeveer dezelfde (grote) verbetering in, dus dat is onverwacht.
De temperaturen lopen hoog op t.o.v. standaard, maar dat is altijd te verwachten bij overclocken. Maximaal werd het 94c tijdens Valley Benchmark. Hierbij loopt de fan wel erg hoog op en is de koeler redelijk luid. Het openzetten van de ramen en de case fans op 12V zetten helpt veel, de maximale temperatuur zakte naar 88c. Zet dus je speakers wat harder of gebruik een koptelefoon
De reden dat ik luchtkoeling in
bold heb geschreven is het volgende. Er
wordt gerapporteerd dat de videokaart niet goed boven de 1200MHz overclockt. Dit zou komen omdat de GPU-chip zelf beter is, wat ervoor zorgt dat er minder lekstroom is en hogere voltages dus sneller voor hogere temperaturen zorgen, bijkomend is instabiliteit hierdoor. Met waterkoeling is overclocken van een R9 390 niet aan te raden, R9 290 kaarten krijgen vaker betere resultaten. Ben je echter minder thuis in overclocken, dan is dit een prima kaartje om een poging te wagen tot een overclock.

Voor €359 is deze kaart geweldig! Buiten het feit dat met overclocken de temperatuur zodanig hoog wordt dat ik op mijn kamer begin te zweten, heb ik geen klachten. Het is zelfs knap dat de warmte zo effectief wordt afgevoerd, dus kudos naar MSI. Zit je echter krap op temperatuur, airflow of heb je een krappe voeding, dan is de GTX 970 een aantrekkelijk alternatief.
Bedankt voor het lezen van deze korte overview/review van de R9 390. Als er op- of aanmerkingen zijn, ik hoor het graag